Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.12.2009, 17:26:56
AteulCelPlictisit AteulCelPlictisit is offline
Member

Data înregistrării: 30.12.2009
Implicit

Salut.

Dupa cum vedeti din ID si eu sunt ateu si sunt destul de plictisit si intrigat de aceasta discutie incat am decis sa imi fac cont si sa "ma bag in seama" in speranta ca am sa intalnesc sa gasesc persoane dispuse sa aiba o conversatie cu mine pe aceasta tema aparent infinita, anume "religia" si in caz particular "crestinismul" sau "crestinismul ortodox".

In urma cu cateva saptamani am fost la o prezentare cu tema religioasa si am ramas pentru cateva ore dupa prezentare impreuna cu sustinatorii si am purtat o discutie extrem de interesanta facand schimb de argumente si idei. Sper ca acea experienta poate fi reprodusa si in acest forum.

Precum AteulCelRau si eu sunt pro avort si pro legalizarea prostitutie, insa nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor. Primele doua din aceleasi motive mentionate de el insa ultimul deoarece, spre deosebire de primele doua, drogurile sunt mai periculoase si greu de controlat, la nivel personal (Luati ca exemplu cele trei droguri legale: alcoolul, tutunul si cafeaua; desi sunt mult mai usoare decat cele ce unele persoane cer in acest moment sa fie legalizate).

Eu personal incerc sa vad lumea dintr-un punct de vedere in acelasi timp extern dar si mecanic (adica sa descopar mecanismele interne).

As dori sa explic un moment punctul meu de vedere si ce consider eu ca inseamna ateu, in special pentru cei ce poate nu au incercat niciodata sa afle.

In urma explorarii personale am ajuns intai la concluzia ca sunt agnostic apoi, recent, ca sunt defapt ateu, cand am descoperit diferenta dintre definitia non-ateilor a ateismului, si definitia reala a ateismului. Aceasta diferenta consta in faptul ca ateismul nu este o religie, deci nu poate fi inteles de persoanele cu adevarat religioase (care de obicei nici nu incearca sa inteleaga), ateismul nu este o institutie, nu este o organizatie, nu este o conspiratie, nu este o boala, nu exista pentru a testa credinta celor religios, nu a fost creeat de diavol sau alta creatura/divinitate/etc., ci este pur si simplu o filosofie, mentalitate, un set de idei. Ateismul nu se raspandeste prin predici, prin convertiri, prin "carti sfinte". Ateismul nu inlocuieste o divinitate cu alta sau cu un concept cum majoritatea celor ce nu inteleg ateismul cred ca "divinitatea" ateismului este stiinta, teoria evolutiei, rationalitatea sau alte concepte acceptate de ateism.

Ateismul este pur si simplu un mod de gandire la care ajungi doar pe cont propriu in urma unui proces intelectual individual de analiza si interpretare a religiei si lumii in general. Acelasi proces care am auzit multi crestini ca ar considera normal pentru o persoana sa ajunga la concluzia ca exista un singur Dumnezeu si ca Fiul sau este Iisus, (acelasi lucru se poate spune despre majoritatea celorlalte religii). Diferenta dintre cele doua rezultate este ca cel ce gaseste si accepta religia opreste acel proces si accepta explicatiile altora fara itnrebari, pe cand pentru cel ce ajunge la ateism acel proces nu se opreste niciodata. Credinciosii stiu ca raspunsul la orice intrebare pe care nu o pot raspunde singuri il pot gasi in religie, ateii nu au acea "liniste" insa stiu ca exista posibilitatea de a descoperi acel raspuns mai devreme sau mai tarziu daca depun destul efort in cautarea sa.

Bun, acum ca am stabilit ce inseamna in teorie ateismul trebuie sa acceptam realitatea: oamenii nu sunt perfecti si nu se conforma mereu teoriei. Normal ca sunt proverbialele "mere stricate" in orice societate si subdiviziune a societatii. Sunt atei care devin atei in urma unui proces intelectual si sunt atei care au ajuns atei prin respingerea religiei si a presiunilor societatii religioase. Acele persoane care au crescut in familii/societati extrem de religioase, carora le-a fost impusa cu forta religia, care au avut religia batuta in ei (la propriu sau la figurat), care nu au gustat din "bucuria" oferita de religie (oricine a avut kilograme de zahar fortat pe gat stie ca acel zahar e amar.) Acest tip de atei ar putea fi considerati "extremisti" deoarece au tendinta sa isi apere mai mult sau mai putin "volatil" punctul de vedere deoarece modul in care l-au construit a fost relativ "volatil". Acestia ar putea fi considerati atei "spirituali" spre deosebire de tipul mentionat mai sus ce ar putea fi considerati atei "cognitivi".

Pe masura ce citesc acest thread voi incerca sa raspund la unele mesaje cu punctul meu de vedere.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58