Citat:
În prealabil postat de Fani71
Eu nu, dar tu spuneai ca a trebuit sa asteptam iluministii "ca sa se destepte cit de cit".
|
Pai cam atunci a inceput lumea sa fie mai buna
Citat:
În prealabil postat de Fani71
Mi se pare ca tot treci de la o perspectiva la alta: cand din perspectiva atee, cand din cea pe care o presupui crestina.. Nu prea e corect ;-)
|
Din perspectiva atee sau istorica, NT si VT au un sens.
Cind in ecuatie il introduci insa si pe Dzeu, pentru mine cel putin, totul e un nonsens
Citat:
În prealabil postat de Fani71
O observatie: tu crtici unele lucruri din VT, dar din NT ce critici dpdv moral? Unde este 'barbarie' acolo?
|
Se gasesc destule si in NT:
Căci Dumnezeu a zis: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta;” și: „Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit negreșit cu moartea.”
Citat:
În prealabil postat de Fani71
Da, in VT sunt niste lucruri socante pentru noi crestinii si cei care provin dintr-o cultura de origine SI crestina (dintre care fac parte si ateii europeni).
Cred ca a explicat destul de bine orthodoxia i thanatos. Eu nu stiu una mai buna (dar s-ar putea sa existe, nu sunt specialista). Dumnezeu a permis si chiar a incurajat in timpul Vechiului legamant niste fapte care ni se par atrocitati, dar probabil ele erau chiar necesare.
Nu ca sa conduca lumea evreii (nu au incercat sau pretins niciodata asa ceva pe vremea aceea), ci ca sa castire tara care le era lor destinata de Dumnezeu. Lucrurile astea aveau si valoare simbolica (tara promisa fiind simbol al imparatiei lui Dumnezeu). Erau alte timpuri si alte feluri de religii atunci, si Dumnezeu a tinut cont de asta in pedagogia lui. Ele au fost depasite de NT. In general, ce ne foloseste noua acum sa stim despre ele este interpretarea 'tipologica'.
Uiti ca tot in VT se gasesc si psalmii, si cantarea cantarilor, si Profetii, si multe alte scrieri.
Astea ar trebui si ele citate ca sa avem o privire de ansamblu. Ai citit cumva aceste carti, macar partial?
|
Nu neg ca religia are si parti frumoase, nu am negat niciodata.
Ce neg eu este revelatia ca metoda de cunoastere a adevarului.
Celor din VT li s-au relevat tot felul de chestii care azi ni se par aberatii. Acum stam si le tot interpretam si reinterpretam si le transformam in pilde, cind mult mai logic ar fi sa renuntam la revelatie ca mijloc de aflare a adevarului si sa recunoastem ca oamenii de atunci au aplicat niste reguli ce li se pareau lor bune atunci si care chiar au si avut succes.
Partea proasta este ca oricit v-ati dori sa va deziceti de atrocitatile din VT si NT nu veti reusi atita timp cit sustineti ca ele au fost facute la indemnul lui Dzeu, prin revelatie. Prin aceeasi revelatie prin care, mai nou, va sint comunicate doar lucruri neaparat bune.