textul de pe
www.dcnews. Finalul...
O reprezentare diferită în Parlament în raport cu structura etnică a circumscripțiilor electorale (județele țării) - în sensul că la un număr identic sau apropiat de alegători, cărora, potrivit normei de reprezentare, le revine un număr identic de mandate de parlamentari, va exista, în realitate, un număr diferit de mandate rezultate în mod diferit - direct sau indirect din scrutin - corespunzător structurii etnice a județelor în cauză, contravine principiilor constituționale enunțate și, totodată, încalcă prevederile art. 4 alin. (1) din Legea fundamentală, potrivit cărora "statul are ca fundament unitatea poporului român.
Curtea constată, totodată, că dispozițiile alin.(112) al art. 48 din Legea nr. 35/2008 determină o dublă reglementare a situației minorităților naționale care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, câtă vreme Legea nr. 35/2008 stabilește, în art. 9 alin. (1), că "(1) Organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale definite potrivit art. 2 pct. 29, legal constituite, care nu au obținut în alegeri cei puțin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, potrivit art. 62 alin. (2) din Constituția României, republicată, ia un mandat de deputat, dacă au obținut, pe întreaga țară, un număr de voturi egal cu cel puțin 10% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe țară pentru alegerea unui deputat".
Mai mult, textul criticat extinde excepția prevăzută de Constituție pentru cetățenii aparținând minorităților naționale (definită de Legea nr. 35/2008, în art. 2 pct. 29, ca fiind "acea etnie care este reprezentată în Consiliul Minorităților Naționale) și în ceea ce privește persoanele de etnie română, pe care, printr-o sintagmă fără niciun suport constituțional, respectiv aceea de "comunitate românească", le asimilează, sub acest aspect, minorităților naționale.
Or, sintagma "poporul român" pe care legiuitorul constituant o folosește atunci când, în art. 2 alin. (1) stabilește că "suveranitatea națională aparține poporului român", implică în mod necesar unitatea și unicitatea poporului, fiind incompatibilă cu identificarea, în cadrul poporului român și pe teritoriul României, a unor structuri bazate pe apartenența la etnia română - "comunități românești", ai căror membri să beneficieze, în virtutea unui statut asimilat minorităților naționale, de drepturi conferite cetățenilor aparținând unei minorități naționale în considerarea acestei apartenențe. O astfel de reglementare încalcă și dispozițiile art. 16 alin.(1) din Constituție, potrivit cărora "cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări".» (par.XII 3.6-3.18)
Pentru toate aceste considerente, Curtea a constatat că legea criticată încalcă, în ansamblul său, dispozițiile Constituției cuprinse în art.1 - Statul român, art. 2 - Suveranitatea, art. 4 - Unitatea poporului și egalitatea între cetățeni, art. 16 - Egalitatea în drepturi, art. 61 - Rolul și structura (Parlamentului), art.62 - Alegerea Camerelor și art. 147 alin. (4) privind caracterul general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. (par.XIV)
Compartimentul Relații externe, relații cu presa și protocol
al Curții Constituționale
www.dcnews.ro