Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Gust ironia... insa doream sa evidentiez o abatere de la invatatura ortodoxa care considera ca "in om dupa cadere chipul lui Hristos nu este distrus iremediabil ci doar intunecat" spre deosebire de invatatura teolgiei protestante care afirma ca in om, dupa cadere chipul lui Hirstos este iremediabil alterat, definitiv...
:)
Sa ne ajute Domnul sa ne fixam in conlucrarea cu harul Duhului Sfant in Sfanta Sa Biserica.
ontologic = cu privire la existenta
psiho-somatic: psiche= suflet, soma = trup ca organizare fiziologica
omul este un intreg format din legatura nedespartia a sufletului cu trupul (si nu din trup si din suflet ca 2 substante independente).
Cadera satanei a fost definitiv pecetluita de Hristos Iisus pe cruce. Prin moartea si inviera Sa, Hristos Iisus a invins definitiv: moartea, pacatul si pe satana.
Frate Zaharia cosider ca te grabesti cu afirmatiile... niciodata omul nu va fi CA Dumnezeu (fiintial) adica identic cu EL ca persoana.
Intru Hristos Iisus noi devenim indumnezeiti dupa (si prin) har (harul Duhului Sfant) si nu prin fire. Adica devenim fii adoptivi ai lui Dumnezeu Tatal si nicidecum fii firesti asa cum este Hristos Iisus.
Omul este praf si cenusa, nimic, fara Iisus Hristos... insa doar intru Hristos Iisus ne "facem partasi intregii deplinatati a dumnezeiestii firi" (II petru 1,4) "caci intru Hristos Iisus locuieste trupeste toata deplinatatea dumnezeirii".
Fiinta lui Dumnezeu este ceva, Persoanele Sfintei Treimi sunt altceva, energia necreata a lui Dumenzeu (omogena si eterogena) este altceva...
Esti simpatic :)
"Limitele limbajului sunt limitele cunoasterii"
Sa ne ajute Domnul Iisus Hristos ca in mare mila si dragostea Sa tuturor sa ne daruiasca tamaduriea, iertarea, mantuirea, metanoia...
Nu ma supar caci afirmatiile dvs par oneste.
Nu sut adept al gnosticismului. Gnoseologia specifica teologiei (theoria ortodoxa, adica vederea lui Dumnezeu in sens de cunoastere apofatica) este cu totul altceva.
Cu aceasta ocazie (pentru a va familiariza cu anuimiti termeni teologici specifici ortodoxiei) imi permit sa va recomand si dvs cateva nume de autori patristici de referinta, in speranta ca ne vor fi de folos la mantuire: Sfantul Isaac Sirul, Sfantul Simenon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Maxim Marturisitorul, Pr. Prof. Dumitru Staniloae...
Doamne ajuta.
P.S. Zaharia esti cumva mohah, frate de manastire, preot de manastire? sau vituiesti in mediu monahal?
|
Ma iertati, dar am impresia ca discutam zadarnic . Mai observ ca de la postare la postare intrati in alte si alte lucruri , prin rastalmacirea spuselor mele, care conduc la discutii interminabile pt. limitele forumului .
A discuta , de exemplu, care este fiinta lui Dumnezeu si cum poate ajunge omul asemenea lui Dumnezeu , dupa duh (EXACT CUM AM SI SCRIS) si nu dupa fiinta , sunt lucruri elaborate de dogmatica si este dificil sa continuam astfel .
Eu insa va multumesc pt. dialogul de pina acum si va doresc nevointa rodnica pe drumul ortodoxiei !
Ma retrag rugindu-va ca inafara de parerile personale sa lecturati macar Canonul Sf. Andrei Criteanul , asa la repezeala si apoi puteti incerca si lucruri mai elaborate .
O seara cu pace adevarata !