Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.09.2014, 11:57:04
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Cred ca prin "sunt sigur ca Iisus ar fi facut la fel" de fapt se refera la faptul ca Iisus SIGUR NU ar fi facut la fel. Eu cel putin asta am inteles si sunt convinsa 80% ca m intels bine (da, ma poate bate procentul de 20%, nu zic nu).

pt abaaaabbbb63: Daca cineva e ortodox si practicant pe de-asupra, nu e indoctrinare sa iti cresti copilul cu aceleasi convingeri; copilul oricum va ajunge la o varsta in care va stie exact despre ce vorbesc parintii, si isi va face atunci alegerea; si ateii si celelalte confesiuni crestine, tot din ortodocsi se trag la origine; sunt doar oameni care, la un moment dat, aveau alte convingeri sau nu mai credeau in ce au fost invatati. Copilul, care ajunge la o varsta va avea sti sa ia o decizie in cunostinta de cauza; oricat de indoctrinat ai fi (in orice domeniu) ajungi la un moment dat sa te intrebi daca e chiar asa sau nu, si in functie de raspunsurile care le gasesti la intrebarile tale, alegi sa crezi sau nu, sau sa crezi unele lucruri si altele nu. E simplu. Si e absolut normal ca 2 parinti e aceeasi religie/confesiune sa isi creasca copilul in spiritul aceleiasi confesuni/religii.
Ai inteles bine... eram sarcastic.

Da, sunt de acord ca este normal ca o familie 100% ortodoxa sa-si creasca copiii ortodocsi, la fel cum o familie 100% musulmana isi creste copiii musulmani. Eu ziceam de familiile 50-50, ca sa se evite discutiile majore, trebuie sa gaseasca o solutie neutra. Eu am sugerat o solutie de genul "sa-i lasam pe copii sa aleaga cand va intelege". E doar sugestia mea pe care am observat-o la cunoscuti. Si a mers foarte bine.

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Uitati-vă un copil născut intr-o familiei de atei.
E indoctrinat din fasa in asa hal incat el nu va putea decat să respinga si sa sfideze Adevărul.

De ce oare? Pentru ca sunt indoctrinati de parintii lor atei.

Copiilor nascuti in familii atee doar printr-o minune li se vor deschide ochii.
La care copil te referi?
Cu ce sunt indoctrinati copii "atei"? Cu materia scolara? Sau ce altceva?

Si eu n-am zis sa-i bagi copilului in cap ca nu exista Dumnezeu sau lucruri de genul. Doar am zis ca nu il instruiesti in adancurile religiei. Pe la varsta de 14 ani, ii dai o Biblie si un Coran, si il lasi sa aleaga (Pentru o familie musulman+ordotox).

Si daca Adevarul mentionat de tine este adevarat, acesta intotdeauna va iesi la suprafata.

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Despre biserica rea care nu vrea sa-i cunune pe oamenii care nu se lasa convertiti. Daca nu vrei sa te lasi convertit atunci ce importanta are daca esti sau nu cununat de biserica respectiva ? Adica uite, presupunem prin absurd ca eu ma indragostesc de o adventista. Atunci trag linie si inteleg ca sunt responsabil de actiunile mele, nu arunc cu pietre nici in BOR pentru ca nu ma cununa, si nici in biserica adventista pentru ca face acelasi lucru. Stiu de la inceput care sunt regulile si incerc sa deranjez cat mai putina lume, nu incerc sa schimb regulile doar pentru ca am eu o problema si vreau sa mi-o rezolv, sa stau cu fundul in doua luntri.
Si cum ai rezolva problema? Ai renunta la fata aceea de care te-ai indragostit (sa zicem ca e dragostea vietii tale)?

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Intrebare pentru majoritatea: cate familii cu copiii, musulman - ortodox ati cunoscut sau cunoasteti? ma refer cunoscut bine nu doar prin mass media.
Doua pana acum. Ambele prieteni de familie buni. In ambele, sotii sunt musulmani (sirian si iranian), iar sotiile ortodoxe. In nici una nu si-a schimbat nimeni religia, si ambele s-au casatorit in conformitate cu ambele religii (2 nunti pentru fiecare religie). Ambele au cate 3 copii, si sunt impreuna de mai bine de 20 de ani.

Last edited by abaaaabbbb63; 12.09.2014 at 12:05:00.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 12:14:25
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Ai inteles bine... eram sarcastic.

La care copil te referi?
Cu ce sunt indoctrinati copii "atei"? Cu materia scolara? Sau ce altceva?

Si eu n-am zis sa-i bagi copilului in cap ca nu exista Dumnezeu sau lucruri de genul. Doar am zis ca nu il instruiesti in adancurile religiei. Pe la varsta de 14 ani, ii dai o Biblie si un Coran, si il lasi sa aleaga (Pentru o familie musulman+ordotox).
Si ce sa faca la 14 ani cu Biblia? Sau Coranul ?
Doar nu sunt carti cu poze ?

Citat:
Doua pana acum. Ambele prieteni de familie buni. In ambele, sotii sunt musulmani (sirian si iranian), iar sotiile ortodoxe. In nici una nu si-a schimbat nimeni religia, si ambele s-au casatorit in conformitate cu ambele religii (2 nunti pentru fiecare religie). Ambele au cate 3 copii, si sunt impreuna de mai bine de 20 de ani.
Casatoriile cu musulmani sunt facute in general din ratiuni fanaciare.
Care leaga bine femeile de barbatii musulmani.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 12:23:29
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Si ce sa faca la 14 ani cu Biblia? Sau Coranul ?
Doar nu sunt carti cu poze ?
Eu la 14 ani am citit Biblia pentru prima oara, si pot sa spun ca am inteles marea majoritate. Nu stiu de altii... ma raportam la propria persoana. Scuzati.

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Casatoriile cu musulmani sunt facute in general din ratiuni fanaciare.
Care leaga bine femeile de barbatii musulmani.
Cand s-au casatorit, nici unul nu avea nimic in Romania. Abia venisera dupa revolutie ca sa scape de regimele dictatoriale din orient.

Acum se poate spune ca au un trai decent, dar si femeile contribuie la fel de mult ca barbatii. Au si ele loc de munca, etc.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 12:48:38
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

"Adica da este nu si nu este da?"

era sarcastic... deci...cam da... :)

"Ce am zis sau am facut ca sa merit acest mesaj lung? e cumva adresat altcuiva? sa inteleg ca vrei sa afli parerea mea despre casatoriile mixte?"

Era un mesaj general, nu il adresasem in mod special nimnui. Si nu intentionam a fie asa lung, dar se ae ca a iesit kilometric, dar recunosc ca m-a inspirat citatele despre iubire. Incerc sa fac cumva pace pe-aici...

"Intrebare pentru majoritatea: cate familii cu copiii, musulman - ortodox ati cunoscut sau cunoasteti? ma refer cunoscut bine nu doar prin mass media."

Eu cunosc, dar doar de 1 an si ceva ii cunosc mai bine. Sunt vecini din scara alaturata. M-am imprietenit cu ei prin copiii lor pe care ii ajutam sa caute pisica - pisica blocului cum o numim toti- . Lor personal le merge bine. Nimeni nu s-a convertit la nimic (faptic), desi el s-a botezat ortodox ca sa poate sa se casatoreasca in biserica. Copiii sunt botezati ortodox (la insistentele parintilor femeii), dar cel mare citeste Biblia si Coranul. Chiar am intrebat cum se descurca cu religiile (intrebare inspirata tot de pe forum) si sti ce mi-au raspuns? Ca le-a explicat copiilor ca exista un creator, unii Il numesc Allah, altii Dumnezeu, ca a avut oameni trimisi pe Pamant pentru a ne invata despre iubire, despre bine si rau si pentru a ne ajuta pe noi, oamenii sa devenim tot mai buni (copiii au 15, 12, 8, respectiv 5 ani), iar cel mare e copilul care citeste Biblia si Coranul. Practic se pare ca ii lasa pe ei sa isi descopere credinta (si eu care aveam stereotipul de musulman = om radical ).

Citat:
Desi si eu cred ca asta e sensul celor spuse de colegul nostru, asta cu 80% m-a dat pe spate. Adica ai masurat tu si ai vazut ca e 80%.

Apoi, trebuie sa intelegi si tu si altii ca felul in care ajungi sa crezi in ceva nu are de-a face cu valoarea de adevar a unei religii. Un lucru e adevarat sau fals indiferent de metoda prin care noi luam cunostiinta de el.

Despre biserica rea care nu vrea sa-i cunune pe oamenii care nu se lasa convertiti. Daca nu vrei sa te lasi convertit atunci ce importanta are daca esti sau nu cununat de biserica respectiva ? Adica uite, presupunem prin absurd ca eu ma indragostesc de o adventista. Atunci trag linie si inteleg ca sunt responsabil de actiunile mele, nu arunc cu pietre nici in BOR pentru ca nu ma cununa, si nici in biserica adventista pentru ca face acelasi lucru. Stiu de la inceput care sunt regulile si incerc sa deranjez cat mai putina lume, nu incerc sa schimb regulile doar pentru ca am eu o problema si vreau sa mi-o rezolv, sa stau cu fundul in doua luntri. Cei care fac asta sunt in general oameni care nu dau doi bani pe credinta.

.

1. Am zis 80% pentru ca niciodata nu poi fi 100% sigur, desi eu am convingerea ca ar fi 100%; nu nu am masurat, ca nu a cum... asta tine de convingerea mea personala.
2. Da, cum ar fi ca cineva ne-a creeat (Dumnezeu, in opinia mea), ca cele 10 porunci au fost date cu scopul de a incerca macar imbunatatirea oamului (ganduri si mod de a trai), ca Iisus a fost trimis pe Pamant cu scopul de a ne lumina mintile si de a ne scoate din iadul care singuri ni l-am facut (prin bunatate, iubire, fapre bune - prin BINE in general; binele atrage bine - cred eu).
3.Uite ca unii poate vor sa faca cununia la biserica si din cauza traditiei lumesti; oameni care cred in existenta si protectia lui Dumnezeu, dar care poate nu cred in religii in general -cazul meu si al sotului e identic: credem in Dumnezeu, dar diferentele de confesiune sunt apa de ploaie PENTRU NOI.

Ah, inca ceva: ateii, care nu sunt anti-tei (si care nu-s asa multi cum se crede), de fapt nu le zic copiilor ca nu exista Dumnezeu, ci ii lasa sa descopere singuri daca cred sau nu... cunosc parinti atei cu copil catolic (copilul are 17 ani si e catolic de la 14)
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.

Last edited by Corinusha; 12.09.2014 at 12:59:37.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 13:04:36
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Copiii pot recepta mesajul Evangheliei foarte de timpuriu și foarte bine, mai bine chiar decât adulții (care sunt deja deformați sufletește și plini de convingeri eronate prin prisma cărora interpretează sucit Scriptura).
Copiii gândesc cu inima și găsesc absolut firesc Cuvântul.
Ei au o disponibilitate de a ierta (și de a înțelege și răsplăti pe cei care iartă) net superioară adultului. Ei nu iartă din buze ci din tot sufletul. În primul rând ne iartă pe noi adulții, care îi masacrăm sistematic în tot ce au ei mai bun și totodată ne lăudăm că îi "educăm". Iar ei ne iartă într-un mod uluitor, total.
Copiii mei, în special Tudor, aveau deja la intrarea în școală o lectură aproape completă a Bibliei și o sistematizare deja consistentă a ideilor de bază. I-au ajutat mult cărțile și revistele cu tematică biblică apărute în ultimii ani. Precum și seria de reviste cu prezentarea vieții câte unui Sfânt (Dimitrie, Parascheva, Gheorghe etc.). Foarte mult participarea la slujbe, unde ei merg de obicei cu o mare disponibilitate, cu dragoste.
În școală la orele de religie (nivelul cls. I-II) ei discută de obicei de la egal la egal cu profesorii. Am participat și eu la câteva lecții, dialogul întrece cu mult, uneori, nivelul unor discuții de aici de pe forum, să fiu iertat de sinceritate. Duhul copiilor este viu și bogat și surprinzător de informat.
Memoria lor excepțională le permite să reproducă, la nevoie, rugăciuni lungi, capitole din Scriptură sau cărți întregi (în rezumat, în idei principale).
Pot cânta cea mai mare parte a slujbelor, avînd uneori nevoie de mici indicații ajutătoare (pentru respectarea tipicului).
Fac conexiuni bogate și precise între diverse cărți ale Scripturii, între VT și NT.
În biserica din satul meu natal, de câte ori merge Tudor este copil de altar, îndeplinind cu ușurință toate cerințele; el este cel care spune Crezul, mai face și altele care presupun o bună înțelegere a Liturghiei.
Am sesizat că majoritatea tâlcuirilor lor sunt parcă rupte din scrierile Părinților. Deseori ei ne corectează gândirea, când începem să fantazăm sau să interpretăm abuziv, prea speculativ. Au repere simple, ferme, clare. Nu rătăcesc.
La ora de cateheză de după Sfânta Liturghie diaconul se mulțumește uneori doar să puncteze câteva repere ori să ofere unele date istorice - restul îl poartă copiii, cu vârste între 6 și 14 ani...
Fericiți cei curați cu inima!

Last edited by Ioan_Cezar; 12.09.2014 at 13:08:41.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 13:06:13
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
Cu ce sunt indoctrinati copii "atei"?
Cu "Dumnezeu nu exista"€, "€ždaca esti credincios esti un prost"€, "€žomul e un ornitorinc evoluat intr-o perioada de 500.000.000 de ani"€, €"trebuie sa-l crezi pe Hawking ca altfel esti idot€", etc.
Spuse în versuri, sub forma de povestiri, la masă. Stie ateul cum.
Citat:
Si eu n-am zis sa-i bagi copilului in cap ca nu exista Dumnezeu.
Pai n-ai zis si nici un ateu nu zice sa zici copilului. Doar ca el asa face.
Îi împoaie capul sarmanului copil. Cu toate alienarile ateiste.
Iar cand copilul creste mare o ia pe urmele lu taica-su.
Nici nu-i de mirare la cat a fost de indoctrinat de mic.

Ai idee cam cati ortodocsi sunt in tarile ateiste?
Aproape niciunul. Pentru ca ateii si-au indoctrinat copii.

Pe cand parintii tai ortodocsi nu te-au indoctrinat si uite, ai ajuns un ateu.

Last edited by Dalian; 12.09.2014 at 13:14:53.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 13:31:41
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Si cum ai rezolva problema? Ai renunta la fata aceea de care te-ai indragostit (sa zicem ca e dragostea vietii tale)?
Voi vedea la timpul potrivit. In nici un caz nu o sa-i invinovatesc pe altii pentru ca nu-mi rezolva problema mea. Daca am alte opinii decat cele ale unui grup, atunci probabil nu am ce cauta acolo.

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
"Adica da este nu si nu este da?"

Uite ca unii poate vor sa faca cununia la biserica si din cauza traditiei lumesti; oameni care cred in existenta si protectia lui Dumnezeu, dar care poate nu cred in religii in general -cazul meu si al sotului e identic: credem in Dumnezeu, dar diferentele de confesiune sunt apa de ploaie PENTRU NOI.

Ah, inca ceva: ateii, care nu sunt anti-tei (si care nu-s asa multi cum se crede)...
Deci o biserica ar trebui sa stea la cheremul tau si sa te cunune de "gura lumii" ? Daca pentru tine nu inseamna mare lucru, daca totul este apa de ploaie, de ce atunci nu poti intelege ca pentru cei mai multi oameni care frecventeaza biserica respectiva nu e apa de ploaie si de ce nu te duci sa te mariti in Vegas la vreun fast church de ala ?

Eu tot nu inteleg, daca nu va plac regulile unei anumite grupari, ce anume va opreste sa plecati ? De fapt inteleg ce va opreste dar ma fac ca nu inteleg. Clocoteste sangele revolutionar in voi :)

Ateii care nu-s anti-tei nu-s asa de multi ? :)
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 13:35:13
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Cu "Dumnezeu nu exista"€, "€ždaca esti credincios esti un prost"€, "€žomul e un ornitorinc evoluat intr-o perioada de 500.000.000 de ani"€, €"trebuie sa-l crezi pe Hawking ca altfel esti idot€", etc.
Spuse în versuri, sub forma de povestiri, la masă. Stie ateul cum.

Pai n-ai zis si nici un ateu nu zice sa zici copilului. Doar ca el asa face.
Îi împoaie capul sarmanului copil. Cu toate alienarile ateiste.
Iar cand copilul creste mare o ia pe urmele lu taica-su.
Nici nu-i de mirare la cat a fost de indoctrinat de mic.

Ai idee cam cati ortodocsi sunt in tarile ateiste?
Aproape niciunul. Pentru ca ateii si-au indoctrinat copii.

Pe cand parintii tai ortodocsi nu te-au indoctrinat si uite, ai ajuns un ateu.

Te informez ca parintii mei sunt foarte religiosi, si intreaga familie la fel, iar educatia mea a fost una ortodoxa, de la mersul la biserica pana la pelerinaje in diverse locuri sfinte. Tot ce am facut ca sa ajung la crezurile mele este sa fiu atent in clasa, la orele de stiinte exacte.

Ar fi un studiu foarte interesant sa mearga cineva la olimpicii nationali la matematica, biologie, fizica si chimie, si sa-i intrebe cat de credinciosi sunt. Din cate am vazut, premiantul nostru la olimpiada internationala de matematica de anul acesta a zis la televizor ca ora de religie ar trebui scoasa din scoli.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 13:39:36
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
Ateii care nu-s anti-tei nu-s asa de multi ? :)
Sunt extrem de putini. Admirabili, sublimi, putem zice, dar lipsesc cu desăvârșire.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2014, 13:46:50
forever... forever... is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2014
Implicit

Citat:
Ar fi un studiu foarte interesant sa mearga cineva la olimpicii nationali la matematica, biologie, fizica si chimie, si sa-i intrebe cat de credinciosi sunt. Din cate am vazut, premiantul nostru la olimpiada internationala de matematica de anul acesta a zis la televizor ca ora de religie ar trebui scoasa din scoli.
Eu cunosc (foști) olimpici la matematică și fizică, premianți la faza națională, care sunt (acum) cât se poate de credincioși. În urma experiențelor proprii.
În timpul școlii părerile sunt, totuși, mai mult împrumutate... încă neverificate pe propria piele. Mai mult teorie. Dar nici pe vremea aceea nu erau atei.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nunta mixta - care sunt problemele? Ciprian Mustiata Secte si culte 100 04.05.2013 13:31:46
Nunta honney Nunta 27 27.04.2011 19:25:22
nunta cojanete Nunta 3 24.03.2010 11:31:35
nunta killerandrew Nunta 5 07.07.2009 12:55:29
casatorie mixta, rog raspuns de la preot, daca se poate lumar Nunta 5 13.10.2008 20:29:10