Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.05.2009, 09:40:00
emanuel2007
Guest

Implicit

1936. -Savarsitorii tainelor sunt arhiereii si preotii hirotonisiti si organizati canonic (Apost. 1, 2, 9, 39; I ec. 20; VI ec. 28, 32, 33; VII ec. 6, 10,
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 09:52:22
emanuel2007
Guest

Implicit

725. -"Nu se cade a lua binccuvantari (paine, aghiasma) de la eretici, fiindca acestea sunt mai mult niste absurditati, decat adevarate binecuvantari". -Laod. 32.
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 10:09:10
emanuel2007
Guest

Implicit

"Insa trebuie sa fim atenti asupra nelegiuirii Encratitilor, fiindca ei pentru a impiedica pe cei din secta lor de a se reintoarce la biserica, i-au silit sa se boteze la ei, punandu-i sub stapanirea obiceiurilor lor. Dar, pentru ca nu s-a hotarat nimic cu privire la acesti sectanti, se cuvine ca sa se anuleze ai desavarsire botezul lor, si sa fie botezati din nou cei care se vor intoarce la biserica, desi fusesera botezati de preotii lor eretici. Insa, daca aceasta practica ar tulbura ordinea bisericii, ar trebui sa urmam obiceiul iconomisirii parintilor, care au fost destul de prevazatori, caci ar fi de temut, ca silindu-i de a se (boteza) reboteza, prin aceasta mare severitate, i-am impiedica sa revina la mantuire. Desi botezul lor nu este intru totul egal cu al nostru ( adica are forma cultica diferita ) , noi nu suntem obligati (expres de canoane) sa-i botezam din nou pentru a li se da harul, ci noi suntem obligati sa respectam intru toate randuiala canoanelor (pentru convertirea lor). Apoi nu trebuie sa se opreasca a se face ungerea cu Sfantul Mir tuturor celor care au primit botezul (acceptat de noi), inainte de a-i primi la tainele noastre. Eu stiu ca Zoin si Saturnin au fost ridicati la scaunul episcopal (s-a recunoscut hirotonia lor). Iata pentru ce nu se pot separa de biserica, cei ce au facut parte din aceasta secta, pentru ca primirea acestor doi episcopi ne serveste ca un canon de orientare, care s-a facut cu privire la primirea lor", -sf. Vasile 1.

aici sf vasile zice clar ca si asupra celor care au fost primiti prin iconomie ( fara rebotezare ) harul nu li se da cand au fost botezati la eretici , ci numai cand vin in ortodoxie si sunt unsi cu sf si marele mir ; atunci numai li se da si harul botezului pe care nu aveau cum sa il primeasca la un botez eretic ...
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 10:18:31
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de emanuel2007 Vezi mesajul
pai sa raspunda ; dar de ce se scarbesc ei , de cuvintele sfintilor pe care le-am citat mai sus ? nu e ciudat ???
Ce sa mai raspundem? Nu am zis mai sus ca interpretarea canoanelor este teologie Altfel facem ca unii sectanti care citeaza biblia aiurea si iti dau in cap cu tot felul de chestii scoase din context si interpretate in felul lor.
Nu ajunge sa le citezi, trebuie sa le si interpretezi.
De altfel episcopul este garantul pastrarii credintei ortodoxe. Ei sa hotarasca. Eu urmez episcopii, care chiar daca mai pot gresi si gresesc sunt garantii in fata lui Hristos a credintei apostolice a Bisericii. Or toate bisericile ortodoxe importante participa la dialogul ecumenic si au acceptat ridicarea anatemelor din 1965. Ceea ce nu inseamna ca amesteca totul, sau ca am fi in comuniune cu ceilalti. Nu suntem! Dialogul continua si cam stagneaza, de altfel.

In masura in care nu sunt maui eretica decat episcopii, nu cred ca Hristos ma va socoti eretica.

Iar cei care dau cu parul in toti acesti episcopi se pun ei insisi in afara bisericii si ar trebui sa faca o biserica aparte sau sa se ralieze diverselor schisme care sunt de aceeasi parere: BOSV (parca asa ii zice) sau unii rusi din afara granitelor. De acolo n-au decat sa critice in continuare.

Lavrentiu are dreptate, Emanuel, asa nu convingi pe nimeni, sa stii. Mai bine roaga-te pêntru noi daca ne consideri rataciti, sa ne luminee Dumnezeu.
Ai blocat orice discutie aici, ca si in alte parti, infundand threadul cu zeci de postari.
:-(
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 10:27:27
emanuel2007
Guest

Implicit

" Nu ajunge sa le citezi, trebuie sa le si interpretezi.
De altfel episcopul este garantul pastrarii credintei ortodoxe. Ei sa hotarasca. Eu urmez episcopii, care chiar daca mai pot gresi si gresesc sunt garantii in fata lui Hristos a credintei apostolice a Bisericii. Or toate bisericile ortodoxe importante participa la dialogul ecumenic si au acceptat ridicarea anatemelor din 1965. Ceea ce nu inseamna ca amesteca totul, sau ca am fi in comuniune cu ceilalti. Nu suntem! Dialogul continua si cam stagneaza, de altfel. "

nu trebuie interpretat nimic ca sunt foarte clare ...

episcopul este garantul credintei IN MASURA in care o respecta ; cum sa garanteze el credinta dreapta daca el nu o respecta ci o incalca ? asta e la mintea cucosului ca nu are cum ; e ca si cum hotu ar garanta pentru siguranta casei tale ; interesanta logica , da duce de rapa ... faptul ca unii au ridicat anatemele nu inseamna ca toti au acceptat aceasta ridicare , foarte discutabila a anatemelor ... dar chiar si daca , foirmal s-ar fi ridicat aceste anateme , asta nu inseamna ca exista comuniune la nivel de sf taine ... am vazut cazul corneanu si finalitatea a fost : sf sinod a dat anatema asupra celor care vor mai indrazni sa se mai impartaseasca la catolici ... deci ei nu au sf taine , nici acuma ... cat despre ridicarea anatemelor de asupra lor , e foaaaarte discutabil ; nu se poate ridica anatemele odata ce ei inca staruie in eres ... daca s-ar fi ridicat cu adevarat anatemele atunci ar fi trebuit sa fim una si aceeasi biserica cu sf taine si credinta comune ... insa asta nu e adevarat ... deci ridicarea aia a fost o eroare ... in realitate , parintii cu viata sfanta din toata lumea ortodoxa au zis clar : catolicii inca sunt anatema ! sunt filme pe net , se pot vedea ...
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 10:31:53
emanuel2007
Guest

Implicit

" Lavrentiu are dreptate, Emanuel, asa nu convingi pe nimeni, sa stii. Mai bine roaga-te pêntru noi daca ne consideri rataciti, sa ne luminee Dumnezeu.
Ai blocat orice discutie aici, ca si in alte parti, infundand threadul cu zeci de postari. "

actionezi cu viclenie ... nu tu ai zis ca nu vrei sa imi ai raspunzi ? te-am pus io sa nu mai raspunzi ? insa problema ta nu e asta , ci faptul ca urasti pe sfintii parinti , despre care de altfel nu vorbesti aproape deloc ( iar cand o faci afirmi erezii de genu ca sfintii s-ar fi contrazis intre ei si altele asemenea ) ... cine nu te lasa sa dai si tu citate de la sfinti in sprijinul " interpretarilor " tale asupra canoanelor ? nimeni , ci doar logica , ca nu ai poti gasi astfel de citate ... zi ca nu e adevarat ! cat despre interpretarile canonelor , daca nu se fac cu citate de la sfinti , atunci nu sunt decat interporetari personele in spiritul sectarilor , caci numai ei interpreteaza biblia dupa mintea lor inselata ...
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 10:55:39
eduardd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de emanuel2007 Vezi mesajul
desigur , eu nu te reduc la simpla erezie ce o propovaduiesti ; ai sansa mare de mantuire inca ... insa asta depinde si de ravna ta si de cat de repede ai sa te corectezi de balast ...
orice om are si calitati si trebuie recunoscute ; nu e bine sa califici omul ca fiind numai eretic si gata ; in societate este bine chiar ca sa nu ii zici unui om in fata ereticule , chiar daca si este ; ii zici eretic numai daca este vorba despre ce este el din punctul tau de vedere ... este bine sa ii zici doar : eu am alta credinta si sa nu il infrunti in fata ... dar acuma mi-am permis sa iti zic pe fata cum te consider eu deoarece am vrut sa clarific o situatie ambigua : te dai drept ceea ce nu esti , din punctu meu de vedere ; eu nu te consider ortodoxa cu credinta de aceea ti-am zis ce cred pe fata ... ca sa fim intelesi , sa clarificam relatia noastra cu adevarat fara ambiguitati ...
Sa inteleg emanuel ca e mai "simplu" sa faci un om eretic (sau oricum iti vine la gura) in mediul acesta virtual... Interesanta gandire..atunci iata aceasta sunt eu, Jenica. Priveste-ma direct in ochi si fa-ma din nou eretica. Poti?
Attached Images
File Type: jpg CIMG0048.jpg (91,3 KB, 9 views)
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 11:01:41
emanuel2007
Guest

Implicit

chiar si daca s-ar fi ridicat anatemele de asupra catolicilor , botezul lor tot nu ar puteas a fie valid , deoarece ei nu pot da un botez valid atata timp cat nu primesc sa fie botezati de preoti ortodocsi ; caci mireanul catolic , " nemaifiind anatema " ( sa zicem prin absurd ) , nu ar putea sa boteze decat in lipsa preotului ; insa care catolic ar accepta sa fie botezat de un preot ortodox ????????? nici unul ; papa ar accepta sa fie el botezat de un preot ortodox ???????????? veci nu ai sa vezi una ca asta !!!!!!!!!!!!

deci e clar : ei in continuare nu se supun bisericii ortodoxe si sunt in afara ei , deci nu pot avea nici un fel de botez valid ; daca papa si cardinalii si credinciosii catolici ar accepta sa fie botezati de preoti ortodocsi , sau macar primiti in ortodoxie prin mirungere , prin pogoramant , numai atunci ei ar avea un botez valid , in virtutea faptului ca au luat harul botezului de la singura biserica care il poseda , bis ortodoxa ... dar , odata ce ei nu vin la noi sa fie botezati sau macar mirunsi pentru a fi primiti in ortodoxie , cum sa aiba ei harul botezului , si daca nu il au , cum sa il dea mai departe ? + ca , chiar si daca ar veni sa se miruiasca la ortodocsi si s-ar lepada de ereziile lor , chiar si atunci nu ar avea voie sa boteze ei decat in situatia in care ar lipsi preotul ortodox de la fata locului si ar fi nevoie de grabnic botez ... asa stau lucrurile , ce e mai mult spus decat asta e erezie ...

iar preotie la catolici de unde sa existe ? ei de cand s-au rupt de biserica din 1054 , nu mai au preotie valida caci nu mai au succesiune apostolica fiind anatema ... acuma , sa zicem ca s-ar fi ridicat anatemele de asupra lor intre "" ; apoi , unde ati vazut voi ca niste episcopi ortodocsi sa hirotoneasca pe papa sau pe vre-un cardinal sau preot catolic intru preot ? nicaieri !!!!!!!! deci ei nici acuma nu au preotie valida ci is doar mireni , si inca mireni eretici , staruind inca in ereziile lor ...

deci chestia cu ridicarea anatemelor e o chestie fortata , care nu are nici un temei , si este si erezie : nu se pot ridica anatemele atata timp cat ei nu accepta sa fie mirunsi si hirotoniti de catre ortodocsi si nu se leapada de ereziile lor ...

faptul ca niste episcopi scoliti in apus la facultati eretice au venit acuma cu tot felul de speculatii eretice , in secolul trecut , asta e altceva ; sa ii urmeze in ereziile lor cine vrea , insa ereziile nu duc la rai ci la iad ... asta e sigur ...

deci ridicarea anatemelor de asupra catolicilor este o simpla speculatie ecumenista fara valoare , si nu are nici un temei si nici o urmare , decat ca niste episcopi cu minte ratacita au speculat erezii care mai de care mai colorate , precum teoria ramurilor si altele de astea ... deci , catolicii , in continuare sunt anatema , si vor fi tot inainte pana cand se vor smeri si vor accepta sa fie mirunsi de preotii ortodocsi ; pana nu se vor mirunge ( da sa se mirunga toti in masa , nu asa ca vin 2-3 catolici si se fac ortodocsi ) de preoti ortodocsi , nu pot sa fie decat anatema si in afara bisericii ortodoxe , fara nici un har si mantuire , si fara capacitatea de a boteza pe altii cu botez valid ...
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 11:03:56
emanuel2007
Guest

Implicit

ser mie mila de tine jenica , si , da sigur ca pot sa zic in continuare ca ai gandire eretica ... nu inteleg cu ce vrei anume sa ma impresionezi ? cu fata ta , cu culoarea flanelei , sau cu ce anume ? daca vrei sa ma impresionezi adu citate de la sfintii parinti care sa demonstreze ca ma insel io si atunci jos palaria ... pana atunci mai ai de invata insa ... imi pare rau , dar asta e ...
Reply With Quote
Vechi 12.05.2009, 11:11:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Sa inteleg emanuel ca e mai "simplu" sa faci un om eretic (sau oricum iti vine la gura) in mediul acesta virtual... Interesanta gandire..atunci iata aceasta sunt eu, Jenica. Priveste-ma direct in ochi si fa-ma din nou eretica. Poti?
Multumesc Jenica.. Am tot zis ca nu mai postez si sa stie Emanuel ca nu sunt suparat pe el, ci doar mi-e mila de inversunarea lui si ma exaspereaza, si ma seaca de energia de care am nevoie sa fac lucruri mult mai folositoare.

Sa citez sfinti? Am citat deja, sfintii sau martirii inchisorilor, cei care au suferit pt credinta, in general erau ecumenisti, intr-un anumit sens. Eu dupa ei ma iau. Steinhardt de exemplu, care pentru mine a fost un exemplu si un inceput ar multor lucruri bune.

Am postat altundeva cateva motice pentru care nu-mi place antiecumenismul. Le repet imediat aici, doar putin modificate.
Si nu cred ca altceva as mai avea de zis, sper sa ma opreasca ingerul pazitor sa mai intru in discutie cu tine, Emanuel, ca nu duce roada de loc si nu foloseste nimanui.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
casatorie, ecumenism, nunta, sfinte, taine

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea in afara Bisericii catalin2 Dogmatica 280 23.09.2013 13:30:05
Logodna si casatoria in viziunea bisericii ortodoxe coste vlad Despre Biserica Ortodoxa in general 6 22.08.2011 22:19:47
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57