Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2011, 13:09:58
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Dle Erethorn din documentele oficiale ale BC nu reiese clar ca Maica Domnului NU a fost luata de vie la cer, mai exact nu exclude aceasta posibilitate.

Demonstrati va rog cu argumente solide cum anume infirma BC posibilitatea ca Maica Domnului sa fi fost luata de vie la cer (fara adormire, moarte, si invirere intru Hristos)?

Din invatatura BO reiese fara echivoc necesitatea adormirii (mortii) Maicii Domului si a invirerii ei intru Hristos Iisus de catre Hristos Iisus, singurul Mantuitor.
Faceti va rog distinctie intre "documente oficiale", pe de o parte, si "invatatura Bisericii", pe de alta parte.

Ar fi absurd ca documentele oficiale, adica catehismul si lucrarile Sinoadelor, sa cuprinda toata invatatura.

"Documentele oficiale" cuprind dogma, ceea ce trebuie crezut pentru a nu ne primejdui mantuirea.

Invataturi catolice despre moarte (adormirea) Maicii Domnului veti gasi fara indoiala, daca veti cauta. Promit sa o fac eu, dar necesita timp.
Vechi 10.05.2011, 13:11:41
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Asta e cu totul alta discutie.
Nu prea. E "lantul slabiciunilor".

Citat:
Exista crestini care considera ca autoritatea petrina se exercita (sau trebuie exercitata) de catre episcopii care ocupa scaunele infiintate de catre Sf. Petru (Antiohia, Roma si inca unul, imi scapa pe moment).
Pe ce baza? Cand Sfantul Pavel spune clar:
"10. Vă îndemn, fraților, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toți să vorbiți la fel și să nu fie dezbinări între voi; ci să fiți cu totul uniți în același cuget și în aceeași înțelegere.
11. Căci, frații mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit știre că la voi sunt certuri;
12. Și spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
13. Oare s-a împărțit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-ați botezați în numele lui Pavel?
" I corinteni cap 1

"3. Fiindcă sunteți tot trupești. Câtă vreme este între voi pizmă și ceartă și dezbinări, nu sunteți, oare, trupești și nu după firea omenească umblați?
4. Căci, când zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteți oameni trupești?
5. Dar ce este Apollo? Și ce este Pavel? Slujitori prin care ați crezut voi și după cum i-a dat Domnul fiecăruia.
6. Eu am sădit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească.
7. Astfel nici cel ce sădește nu e ceva, nici cel ce udă, ci numai Dumnezeu care face să crească.

8. Cel care sădește și cel care udă sunt una și fiecare își va lua plata după osteneala sa.
9. Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem; voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu.
10. După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înțelept meșter, am pus temelia; iar altul zidește. Dar fiecare să ia seama cum zidește;
11. Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. " I corinteni cap 3
Vechi 10.05.2011, 13:14:10
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Invataturi catolice despre moarte (adormirea) Maicii Domnului veti gasi fara indoiala, daca veti cauta. Promit sa o fac eu, dar necesita timp.
Va multumesc si va sunt recunoscator. Vreau sa inteleg foarte bine aceste lucruri.
De asemenea va rog sa explicat si cum anume exclude invatatura BC posibilitatea ca Maica Domnului sa fie luata de vie la cer, evident in contextul in care detaliati invatatura despre pacatul stramosesc conform BC.

Doamne ajuta.
Vechi 10.05.2011, 13:18:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Domnule, Eugen a afirmat ca dogma catolica spune ca Fecioare a fost inaltata la cer de vie.

Am aratat ca nu este asa.

Dumnealui a revenit si a sustinut din nou acelasi neadevar.

Am demonstrat cu documentul oficial ca ceea ce sustinea dansul nu este adevarat.

Si tot dumneavoastra imi reprosati ca sustin calul cu 6 picioare ?!!!!
Dupa ce am discutat acum trei luni, desigur ca a venit timpul sa uitam si sa o luam de la capat.
Dupa ce repet de vreo cinci ori poate se intelege:
"Destinul final al Fecioarei Maria, adică moartea, învierea și ridicarea în slava cerească."

Ce inseamna inaltarea cu trupul si sufletul, nu ca Fecioara era vie? Ortodocsii spun ca a fost inaltata cu trupul. Citit catehismul catolic: "a fost ridicată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească."
Vechi 10.05.2011, 13:20:43
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Va multumesc si va sunt recunoscator. Vreau sa inteleg foarte bine aceste lucruri.
De asemenea va rog sa explicat si cum anume exclude invatatura BC posibilitatea ca Maica Domnului sa fie luata de vie la cer, evident in contextul in care detaliati invatatura despre pacatul stramosesc conform BC.

Doamne ajuta.
Am dat deja citat din Catehismul Bisericii Catolice despre pacatul origirar sau stramosesc. Ulterior am citit aceeasi sectiune din Catehismul Ortodox chiar de pe acest site siam constatat ca spun acelasi lucru.

Raspuns la intrebarea dumneavoastra: Dogma catolica nu exclude posibilitatea ca Maica Domnului sa nu fi murit.

In Biserica Catolica, se considera ca avem, pe de o parte, dogme, adica acele articole de credinta pe care trebuie sa le credem pentru a nu ne primejdui mantuirea, care nu pot fi niciodata schimbate,

si, pe de alta parte, invataturi care nu sunt dogmatice, care tin de fireasca dezbatere teologica si de interpretarea pe care o dam Adevarului.

Dogma spune: "La sfarsitul vietii pamantesti". Exista teologi care sustin ca a adormit inainte de a fi ridicata la cer, exista teologi care sustin ca nu a adormit. Biserica nu ne impune cu certitudine dogmatica unul dintre aceste puncte de vedere.

Ca o completare si o precizare fata de insistentele d-lui Catalin: Ridicarea cu trupul si sufletul la cer (adica dogma, adevarul de credinta) nu presupune in mod necesar simultaneitatea celor doua.
Vechi 10.05.2011, 13:25:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Asta trebuie ca este cea mai hilara "dovada" impotriva primatului papal pe care am auzit-o pana acum.

"Eu nu ascult de tine, si asa dovedesc ca nu tu nu ai autoritate".

Domnule, Cristos nu a spus ca toti vor asculta, ci ca toti trebuie sa asculte. Cine nu asculta, e alegerea lui libera, pentru care va da socoteala.
E ilar doar daca nu intelegem. Dl. Mihnea a spus ca aceasta e o dovada ca Sf. Ioan recunostea primatul, pentru ca a apelat si corespondat cu papa. Eu am spus ca nu reiese de acolo nicio dovada, pentru ca papa il sustinea si dintre cele patru episcopate importante doar Roma (nu stiu ce pozitie avea Antiohia) nu era impotriva. Mai mult, desi papa se opunea sf. Ioan a avut aceeasi soarta, nu a ascultat cineva de papa.

Asadar, asta nu e o dovada ca exista primatul, ci am spus ca ar fi o dovada ca nu ar fi fost primat.
Dvs. imi spuneti ceva plecand de la premisa ca primatul exista si aceasta era doar o incalcare a primatului. Dar noi tocmai despre asta vorbeam, ca nu exista primatul.
Vechi 10.05.2011, 13:29:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E ilar doar daca nu intelegem. Dl. Mihnea a spus ca aceasta e o dovada ca Sf. Ioan recunostea primatul, pentru ca a apelat si corespondat cu papa. Eu am spus ca nu reiese de acolo nicio dovada, pentru ca papa il sustinea si dintre cele patru episcopate importante doar Roma (nu stiu ce pozitie avea Antiohia) nu era impotriva. Mai mult, desi papa se opunea sf. Ioan a avut aceeasi soarta, nu a ascultat cineva de papa.

Asadar, asta nu e o dovada ca exista primatul, ci am spus ca ar fi o dovada ca nu ar fi fost primat.
Dvs. imi spuneti ceva plecand de la premisa ca primatul exista si aceasta era doar o incalcare a primatului. Dar noi tocmai despre asta vorbeam, ca nu exista primatul.
Domnule, un anumit lucru poate fi o dovada in favoarea a ceva, o dovada impotriva a ceva, sau poate sa nu dovedeasca nimic.

Daca ati fi sustinut a treia varianta, n-as fi fost atat de caustic, dar a sustine ca lipsa ascultarii dovedeste lipsa autoritatii, asa cum ati facut-o, este ilogic.
Vechi 10.05.2011, 13:31:29
Senior Member

Implicit

Citat:
Ca o completare si o precizare fata de insistentele d-lui Catalin: Ridicarea cu trupul si sufletul la cer (adica dogma, adevarul de credinta) nu presupune in mod necesar simultaneitatea celor doua.
Iar o mie de discutii degeaba. Catolicii spun ca a inviat si apoi a fost ridicata la cer. Numai adventistii spun ca sufletul moare. Normal ca si ortodocsii spun ca sufletul a fost ridicat la cer, la fel ca al oricarui om care moare. Ce rost ar avea sa spuna ca a fost ridicata cu trupul si sufletul la cer? Dar alte citate si dovezi le-am dat la discutia de acum trei luni.
Daca nici la aceste lucruri banale, care sunt negru pe alb si in dogma catolica, sunt contrazise, ce rost mai au disuctiile despre Filioque sau alte invataturi. Pot sa zica ortodocsii orice, nu are importanta din punct de vedere al adevarului.
Vechi 10.05.2011, 13:32:18
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Tocmai. Nu se precizeaza clar, dar nici in Ortodoxie nu se precizeaza clar (in sensul de invatatura dogmatica, de adevar de credinta...
In ortodoxia crestina se precizeaza clar necesitatea adormirii Maicii Domnului, caci ea are firea cazuta a lui Adam, cea muritoare, si doar Hristos este viata. Orice om se naste (din parintii sai) cu firea muritoare a lui Adam si doar prin moartea si invierea intru Hristos Iisus are viata cea adevarata.
Aceste adevaruri se studiaza in cadrul facultati de teologie ortodoxa crestina, mai ales la disciplina domgmatica.

Citat:
404. Cum a devenit păcatul lui Adam păcatul tuturor urmașilor săi? Întregul neam omenesc este în Adam "sicut unum corpus unius hominis - ca un singur trup al unui singur om275". Prin această "unitate a neamului omenesc", toți oamenii sunt implicați în păcatul lui Adam, așa cum toți sunt implicați în dreptatea lui Cristos. Totuși, transmiterea păcatului originar este un mister pe care nu-l putem înțelege pe deplin. Știm însă prin Revelație că Adam primise sfințenia și dreptatea de la început nu numai pentru el, ci pentru întreaga natură umană: cedând în fața ispititorului, Adam și Eva săvârșesc un păcat personal, însă acest păcat afectează natura umană pe care ei o vor transmite într-o condiție decăzută276. E un păcat ce se va transmite prin propagare la toată omenirea, adică prin transmiterea unei naturi umane private de sfințenia și de dreptatea de la început. De aceea, păcatul strămoșesc este numit "păcat" în mod analogic: este un păcat "contractat", nu "săvârșit"; o stare, nu un act.
Corect. Este intocmai cu doctrina ortodoxa a Sfintilor Parinti.

Citat:
405. Deși propriu fiecăruia277, păcatul originar nu are în nici unul dintre descendenții lui Adam un caracter de greșeală personală. E privarea de sfințenia și de dreptatea de la început, însă natura umană nu este total alterată: este rănită în propriile-i forțe naturale, supusă ignoranței, suferinței și stăpânirii morții și înclinată spre păcat (această înclinație spre rău se numește "concupiscență"). Botezul, dăruind viața harului lui Cristos, șterge păcatul strămoșesc și îl întoarce pe om spre Dumnezeu, însă consecințele acestui păcat asupra naturii slăbite și înclinate spre rău persistă în om și îl provoacă la luptă spirituală.

406. Învățătura Bisericii despre transmiterea păcatului originar s-a precizat mai ales în secolul al V-lea, în mod deosebit sub impulsul reflecției Sfântului Augustin împotriva pelagianismului, și în secolul al XVI-lea, în opoziție cu Reforma protestantă. Pelagius susținea că omul e în stare să ducă o viață moralmente bună prin puterea naturală a voinței sale libere, fără ajutorul necesar al harului lui Dumnezeu; el reducea astfel influența greșelii lui Adam la aceea a unui exemplu rău. Primii reformatori protestanți învățau, dimpotrivă, că omul e total pervertit și libertatea lui e anulată prin păcatul originar; ei identificau păcatul moștenit de fiecare om cu înclinația spre rău (concupiscența), care ar fi de neînvins. Biserica s-a pronunțat asupra sensului datului revelat privind păcatul strămoșesc îndeosebi la cel de-al doilea Conciliu de la Orange din 529278 și la Conciliul Tridentin din 1546279.
Asa este.
Insa dupa cadera in pacat, dupa ruperea comuniunii cu Dumnezeu intru Duhul Sfant, dupa alterarea fiintei umane, dupa pierderea nemuririi... mai putea omul (atat Adam cat si urmasii lui) sa traiasca fara de pacat?

Era suficienta doar prezenta Duhului Sfant in om pentru a restaura firea cazuta (muritoare)? Raspunsul este NU, caci si Sfintii Vechiului Testament precum si Maica Domnului au fost plini de Sfantul Duh.

Doar Hristos Iisus intrupandu-se si luand firea cea cazuta a lui Adam, o videca de moarte de pacate si patimi... si o mantuieste, desavarseste si indumnezeieste.

Multumesc pentru efortul de a expune obiectiv credinta BC dle Erethorn. Este folositoare in studiul teologic ortodox, caci ne ajuta sa intelegem mai bine atat doctrina ortodoxa cat si asemanarie si deosebirile cu doctrina romano-catolica. Lucrurile nu trebuiesc tratate cu superficialitate.
Vechi 10.05.2011, 13:33:02
Senior Member

Implicit

Citat:
Intrebati-l pe Sfantul Ioan Gura de Aur, ale carui citate le-am dat mai sus si le dau din nou, el va va lamuri:

"In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai...""Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."

Acum ati inteles cum e cu favoritismele ?
Mai bine sa ma intrebe si pe mine, ca eu am raspuns de vreo 4-5 ori la aceste citate, dar asta e.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican