![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar fi absurd ca documentele oficiale, adica catehismul si lucrarile Sinoadelor, sa cuprinda toata invatatura. "Documentele oficiale" cuprind dogma, ceea ce trebuie crezut pentru a nu ne primejdui mantuirea. Invataturi catolice despre moarte (adormirea) Maicii Domnului veti gasi fara indoiala, daca veti cauta. Promit sa o fac eu, dar necesita timp. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu prea. E "lantul slabiciunilor".
Citat:
"10. Vă îndemn, fraților, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toți să vorbiți la fel și să nu fie dezbinări între voi; ci să fiți cu totul uniți în același cuget și în aceeași înțelegere. 11. Căci, frații mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit știre că la voi sunt certuri; 12. Și spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos! 13. Oare s-a împărțit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-ați botezați în numele lui Pavel? " I corinteni cap 1 "3. Fiindcă sunteți tot trupești. Câtă vreme este între voi pizmă și ceartă și dezbinări, nu sunteți, oare, trupești și nu după firea omenească umblați? 4. Căci, când zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteți oameni trupești? 5. Dar ce este Apollo? Și ce este Pavel? Slujitori prin care ați crezut voi și după cum i-a dat Domnul fiecăruia. 6. Eu am sădit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească. 7. Astfel nici cel ce sădește nu e ceva, nici cel ce udă, ci numai Dumnezeu care face să crească. 8. Cel care sădește și cel care udă sunt una și fiecare își va lua plata după osteneala sa. 9. Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem; voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu. 10. După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înțelept meșter, am pus temelia; iar altul zidește. Dar fiecare să ia seama cum zidește; 11. Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. " I corinteni cap 3 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemenea va rog sa explicat si cum anume exclude invatatura BC posibilitatea ca Maica Domnului sa fie luata de vie la cer, evident in contextul in care detaliati invatatura despre pacatul stramosesc conform BC. Doamne ajuta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa ce repet de vreo cinci ori poate se intelege: "Destinul final al Fecioarei Maria, adică moartea, învierea și ridicarea în slava cerească." Ce inseamna inaltarea cu trupul si sufletul, nu ca Fecioara era vie? Ortodocsii spun ca a fost inaltata cu trupul. Citit catehismul catolic: "a fost ridicată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspuns la intrebarea dumneavoastra: Dogma catolica nu exclude posibilitatea ca Maica Domnului sa nu fi murit. In Biserica Catolica, se considera ca avem, pe de o parte, dogme, adica acele articole de credinta pe care trebuie sa le credem pentru a nu ne primejdui mantuirea, care nu pot fi niciodata schimbate, si, pe de alta parte, invataturi care nu sunt dogmatice, care tin de fireasca dezbatere teologica si de interpretarea pe care o dam Adevarului. Dogma spune: "La sfarsitul vietii pamantesti". Exista teologi care sustin ca a adormit inainte de a fi ridicata la cer, exista teologi care sustin ca nu a adormit. Biserica nu ne impune cu certitudine dogmatica unul dintre aceste puncte de vedere. Ca o completare si o precizare fata de insistentele d-lui Catalin: Ridicarea cu trupul si sufletul la cer (adica dogma, adevarul de credinta) nu presupune in mod necesar simultaneitatea celor doua. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asadar, asta nu e o dovada ca exista primatul, ci am spus ca ar fi o dovada ca nu ar fi fost primat. Dvs. imi spuneti ceva plecand de la premisa ca primatul exista si aceasta era doar o incalcare a primatului. Dar noi tocmai despre asta vorbeam, ca nu exista primatul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca ati fi sustinut a treia varianta, n-as fi fost atat de caustic, dar a sustine ca lipsa ascultarii dovedeste lipsa autoritatii, asa cum ati facut-o, este ilogic. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nici la aceste lucruri banale, care sunt negru pe alb si in dogma catolica, sunt contrazise, ce rost mai au disuctiile despre Filioque sau alte invataturi. Pot sa zica ortodocsii orice, nu are importanta din punct de vedere al adevarului. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Aceste adevaruri se studiaza in cadrul facultati de teologie ortodoxa crestina, mai ales la disciplina domgmatica. Citat:
Citat:
Insa dupa cadera in pacat, dupa ruperea comuniunii cu Dumnezeu intru Duhul Sfant, dupa alterarea fiintei umane, dupa pierderea nemuririi... mai putea omul (atat Adam cat si urmasii lui) sa traiasca fara de pacat? Era suficienta doar prezenta Duhului Sfant in om pentru a restaura firea cazuta (muritoare)? Raspunsul este NU, caci si Sfintii Vechiului Testament precum si Maica Domnului au fost plini de Sfantul Duh. Doar Hristos Iisus intrupandu-se si luand firea cea cazuta a lui Adam, o videca de moarte de pacate si patimi... si o mantuieste, desavarseste si indumnezeieste. Multumesc pentru efortul de a expune obiectiv credinta BC dle Erethorn. Este folositoare in studiul teologic ortodox, caci ne ajuta sa intelegem mai bine atat doctrina ortodoxa cat si asemanarie si deosebirile cu doctrina romano-catolica. Lucrurile nu trebuiesc tratate cu superficialitate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|