Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.04.2013, 19:02:09
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Hai sa vedem unde e greseala. Punerea pe picior de egalitate a Sarbatorii Sfintelor Pasti ortodoxe cu a celor eterodoxe constituie o greseala. Daca Dumnezeu nu pune semnul ,,egal'', omul de ce sa-l puna?
când s-a exprimat Dumnezeu în această privința?
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:09:56
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Doamna Antonia, v-a obligat cineva pe dvs. sa raspundeti la salutul catolic?
V-a certat cineva ca nu ati facut-o?
Nu. Atunci dvs. de ce tot ii certati pe altii si tot despartiti firul in patru?
Ce urmariti dvs. de fapt ? Vreti sa fie condamnati, anatematizati cei care au facut-o?
Ca eu nu pricep care e rostul unui asemenea topic .
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:13:20
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Mai bine minumează-te de exemplul tău și mai ales de concluzia ta.
Ti-ai radicalizat mesajul rau de tot, frate. Eu sunt independent ca gandire si credinta, acum/pentru o perioada, altii sunt atei/agnostici, acum sau dinotdeauna, etc., dar la tine se vad lastarii unei intransigente cu atit mai stranii, cu cit...nu cistigi nimic.

# apt-get purge zealotism

:P
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:16:31
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Eu unul nu m-am gandit niciodata ca sa raspunzi unui catolic la Hristos a Inviat inseamna rugaciune cu ereticii. Sa inteleg ca daca un catolic iti ureaza "Doamne ajuta" tu ca ortodox nu ai voie sa-i raspunzi la fel ca inseamna ca te rogi in comun cu ereticii.
Si acum o intrebare. Sa zicem ca va plimbati pe marginea unei prapastii adanci si deodata vedeti un catolic atarnat de buza prapastiei tinandu-se cu amandoua mainile ca sa nu cada. Sarmanul om va roaga sa-l ajutati. Ce faceti?
A. ii intindeti mana ca sa-l salvati
B. treceti nepasatoare mai departe
C. il calcati pe mana ca sa-si dea drumul in prapastie
O sa o luati drept o gluma. Pana la un punct asta si este.
Numai ca daca il ajutati inseamna ca savarsiti o fapta buna. O fapta buna e ca o rugaciune.Dar vai, omul e eretic. Inseamna ca ajutandu-l, v-ati rugat impreuna cu ereticii.
Asta e genul de logica pe care il folositi dvs.
Stau si ma minunez cum poate gandi cineva asa. Iata ca se poate.
Din cate ai observat, eu am folosit cuvantul ,,eterodox'', nu eretic. Nu am nimic cu omul catolic, musulman sau iudeu. E faptura lui Dumnezeu si sunt datoare sa-l ajut, daca-mi sta in putinta. Fapta e fapta si rugaciunea e rugaciune. Fapta mea nu-mi pune probleme de constiinta.

Insa e surprinzator chiar si pentru un catolic ca un ortodox sa pretuiasca atat de putin Ortodoxia incat sa salute public cu ,,Hristos a inviat!'' de sarbatoarea catolica. Ce e atat de greu de priceput?
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:21:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

De fapt catolicii nu se saluta cu "Hristos a inviat", din cate stiu exista doar in ortodoxie si greco-catolicii il au tot de la ortodocsi.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:24:57
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
când s-a exprimat Dumnezeu în această privința?
Tocmai am redat o predica a parintelui Galeriu in care, printre altele, se spune despre darul facut de Dumnezeu Ortodoxiei, prin Sfanta Lumina de la Ierusalim. Un dar pe care nu l-a facut si altor confesiuni.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:35:35
Senior Member

Implicit

Si daca raspunzi la salut inseamna ca pretuiesti putin Ortodoxia ?
Ortodoxia NU e o piesa de muzeu doamna.
Chiar daca unii asa o considera.
Nici nu e numai o simpla marturisire formala a dogmelor. Este si asa ceva.
Dar e mult mai mult de atat. Ortodoxia e viata in Hristos si daca nu avem aceasta viata, nici noi nu ne putem considera ortodocsi decat formal si cu numele.
O simpla marturisire de credinta formala nu te transforma automat in crestin ortodox.
Trebuie mult mai mult de atat.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:42:36
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu nu pot pune semnul egalitatii intre un catolic si un martor al lui Iehova.
Catolicul crede si el in Sfanta Treime, in dumnezeirea lui Hristos, in Intrupare, Inviere,
cinsteste pe Maica Domnului, pe sfinti, crucea, icoanele, sfintele moaste, respecta cele 7 sfinte taine, au ierarhie, liturghie, euharistie etc.
Oricat as vrea sa echivalez un catolic cu un martor sau cu un hindus, budist etc., nu pot face asta. Poate gresesc dar pur si simplu nu pot.
Ereziile condamnate de Sfintele Sinoade erau o singura eroare dogmatica. Una singura e de ajuns, tot ce e de la unu in sus e gresit, fie ca e o singura eroare sau o suta. Ca si cu poruncile, daca tine cineva opt si nu tine doua nu inseamna ca e bine ca tine opt.
Dar am adaugat la sfarsit, chiar daca ar avea toata invatatura ortodoxa si ar fi rupti de Biserica tot acelasi lucru e, la fel ca schismaticii. Sfantul Vasile cel Mare ne spune limpede acest lucru, cei ce se rup de Biserica pierd harul, asadar pierd legatura cu Domnul. Mantuirea ne este data de har, harul din Sfintele Taine, restul nu aduc niciun folos, doar ca cel ce face fapte bune sau se roaga poate sa primeasca luminarea si sa vina in Biserica.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 19:49:15
Senior Member

Implicit

Depinde si de gravitatea erorilor. Si unii dintre sfintii parinti au avut anumite greseli dar asta nu inseamna ca isi pierd calitatea de parinti ai Bisericii.
Este posibil ca tu sa ai dreptate Catalin. Eu marturisesc ca nu stiu.
Dar parca totusi nu imi vine sa consider un catolic la fel ca un martor sau ca un hindus.
E o parere personala. Daca e gresita sper ca Dumnezeu sa ma ierte.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 22:29:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Depinde si de gravitatea erorilor. Si unii dintre sfintii parinti au avut anumite greseli dar asta nu inseamna ca isi pierd calitatea de parinti ai Bisericii.
Este posibil ca tu sa ai dreptate Catalin. Eu marturisesc ca nu stiu.
Dar parca totusi nu imi vine sa consider un catolic la fel ca un martor sau ca un hindus.
E o parere personala. Daca e gresita sper ca Dumnezeu sa ma ierte.
Sfantul Iustin Popovici spune ceva despre aceste lucruri: "Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însușiri ale Dumnezeului-Om Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeul-Om în întregime și pun în locul Lui pe omul european. În această privință nu e nici o deosebire esențială între papism, protestantism, ecumenism și celelalte secte, al căror nume este “legiune”.
Conform gîndirii unitare a Părinților și a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci și unică… Biserica este una și unică, pentru că ea este trupul Unuia și Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu există Biserica, iar unde nu există Biserica, acolo nici Euharistia nu există. În afară acestei identități, adică a Bisericii și a Euharistiei, se află erezia, falsa biserică și antibiserica. "

O explicatie a invataturii Bisericii si a sensului crestinismului si venirii Mantuitorului o da Sfantul Ignatie Briancianinov, acolo e scris totul detaliat: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/
Reply With Quote
Răspunde