![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Ca de obicei o pozitie exagerata, inchizitoriala. Ceva de genul : Ce ma, tu te crezi mai bun ?
Cum iti permiti sa saluti pe un catolic cu Hristos a inviat ? Lasand la o parte faptul ca eu personal nu am salutat nici un catolic cu Hristos a inviat, ci doar am incercat sa apar dreptul celor care au facut-o de a NU fi admonestati pentru asta, nu vad de ce ar trebui cineva sa dea socoteala pentru acest gest. Sau am devenit atat de farisei incat facem din orice tantar armasar? Se pare ca sunt unii care cauta orice prilej sa-si certe fratii si care vad in orice lucru o spurcaciune. Am cunoscut astfel de oameni care se pretindeau crestini dar in fapt vedeau peste tot numai rau, judecau cu asprime chiar si cele mai mici gesturi sau abateri, ca si cum ei ar fi fost perfecti. Un exemplu: am asistat la o discutie in care niste "ortodocsi" - oameni tineri, judecau fara mila o alta fata fiindca s-ar fi impartasit fardata. Dincolo de faptul ca e o gresala poate sa te impartasesti fardata, asprimea cu care tanara fata era condamnata m-a pus pe ganduri. S-a ajuns pana acolo incat cineva sa rosteasca chiar fraza : "Cum de n-a inghitit-o pamantul ?" Pe mine unul asta m-a oripilat. Sa nu treci cu vederea o gresala de tinerete si sa judeci cu atata asprime, asta nu o pot intelege. Imi venea sa intreb si eu la randul meu : Asa de curati ati ajuns incat sa fiti fara de pacat, de puneti atata patos in astfel de greseli de tinerete ? Revenind la subiect, cred ca un astfel de topic, in care sa se faca proces de constiinta celor care "au indraznit" sa ureze Hristos a inviat unor catolici, nu isi are sensul. Cine vede in asta un pacat si o erezie, cred ca exagereaza si face din tantar armasar. Mai mult decat atat nu am de spus. |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Priceputu, sunt total de acord cu dvs.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by antoniap; 03.04.2013 at 11:24:59. |
|
||||
|
||||
![]()
te rog sa incepi tu. Argumenteaza-ne patristic ca nu e potrivit sa saluiti cu Hristos a inviat, decat dupa ce s-a savarsit Liturghia Pascala.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu, insa, consider ca nu e potrivit ca noi, ortodocsii, sa salutam astfel mai inainte de a se sfarsi Postul Mare la noi. Iar Postul mare se termina dupa Liturghia Pascala. Daca gresesc, e firesc sa-mi doresc sa fiu corectata cu argumente teologice din Sfintii Parinti. Daca salutam astfel cu prilejul pastilor altor confesiuni, salutul nostru dobandeste sau nu si o alta semnificatie? Nu e vorba de orgolii. Problema este sa nu alunecam intr-o directie gresita. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acum o intrebare: mai exista vre-un moment din cursul anului Bisericesc, in afara de perioada penticostarului cand se canta Hristos a inviat? Sa vedem daca Biserica mai foloseste acest tropar al Invierii si cu alte prilejuri.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Observ ca una din intrebarile Antoniei este ce au vrut sa arate cei care au raspuns la salutul catolicilor. Ca ce: cei care au raspuns au vrut sa arate ca sunt mai buni decat ceilalti ?
Fara suparare, dar imi aduce aminte de modul de lucru al securitatii care de cate ori incercai sa spui ceva, intra la banuieli : "Adica ce vrei ma banditule sa insinuezi ? Zi ma, ai? Te crezi mai destept ca noi sau ce? " |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu pot raspunde in locul lui. Nici eu nu am cerut parerea sotiei dvs sau a altor cunoscuti. Sub id-ul acesta imi postez parerile personale, ganduri, idei. Nu inteleg ce importanta are parerea sotului meu? In definitv, daca conteaza parerea unui preot, aceea ar trebui sa fie, in primul rand, a parintelui dvs duhovnic.De el sa ascultati. Asta nu inseamna ca parerea lui e aceeasi cu a mea, cum nu inseamna ca parerea lui e diferita de a mea. Sper ca ma intelegeti...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.crestinortodox.ro/paste/s...ti-135514.html Asa cum am spus, impresia mea este ca, spunand salutul ,,Hristos a inviat!'' cu prilejul Pastilor altor confesiuni, ii atribuim alte conotatii. Nu e vorba despre rostirea acestuia de catre ortodocsi, pentru ortodocsi. Sper, totusi, sa gasim si niste citate din Sfintii Parinti, care sa ne scoata din incurcatura, indiferent cine le va posta. Last edited by antoniap; 03.04.2013 at 13:16:44. |
|