![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
la noi la parohie taxele de botez, cununie si inmormantare sunt de 30 lei fiecare. la o cununie, vine nasul si intreaba cat e taxa. parintele zice 30 lei. acela rade si ii da 150. ce sa faci?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Dar dacă tot ai făcut o afirmație ce-ar fi să ne spui și sursa pentru că altfel poate fi doar o vorbă în vânt ca multe altele. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Nu va mai plangeti atata, ca doar banu'i ochiu' dracului(ptiu,ptiu,ptiu).
Dati si gata, ca cu mana cu care dati, cu aia luati. Ei, comedia...
|
|||
|
|||
![]()
Nu faci nimic atita timp cit taxele de 30 ramin la fel si pentru urmatorul care intreaba.
|
|
|||
|
|||
![]()
A sa nu uit eu nu am vazut pana acum nunta unde sa se vina cu lautarii sa se cante in Biserica.
Daca lautarul vrea sa ia parte la cununia religioasa ca simplu crestin ortodox nu are cine sa ii interzica aceasta.
|
||||
|
||||
![]()
ii ia si ii foloseste pentru binele bisericii
|
|
||||
|
||||
![]()
Asta cu reglementarea taxelor e praf in ochi. Si la ora actuala taxele sunt mici, problema e ca multi preoti bucuresteni nu te boteaza / cununa / inmormanteaza daca pe langa taxa respectiva nu faci si o donatie consistenta catre parohie.
Ganditi-va la ca 150 de lei cununia (e doar un exemplu, nu stiu exact cat costa sau cat va costa), multi tineri vor dori sa se cunune la biserici centrale, vazute bine si unde inainte de reglementarea venita din partea Patriarhiei se cununau doar cei cu mana larga. Asta va insemna ca la o biserica centrala, "vazuta bine", cererea va fi mai mare decat vor putea preotii sa oficieze, deci o concurenta va lua nastere inevitabil intre cuplurile ce vor sa se cunune acolo. Si cum altfel vor fi departajati unii de altii daca nu prin cine "doneaza" mai mult? Ca la urma urmei taxa e aceeasi pentru toti, 150 de lei, dar restul banilor, considerat donatie si nereglementat de patriarhie poate ajunge la sume "fara numar", cum zic manelistii. La urma urmei poti sa opresti oamenii de la a dona? Poti sa opresti preotii de la a-si stabili singuri programul? Asa ca sunteti naivi daca aveti impresia ca reglementarea pe care vrea s-o introduca patriarhia are vreo relevanta. Taxe deja exista, si sunt mici - dar, intr-adevar, neuniformizate. Insa nimeni in Bucuresti nu plateste doar taxe, ci mai si "doneaza", iar la urma departajarea se face tot cu ochiul dracului. Daca stau sa ma gandesc mai bine, masura asta luata de Patriarhie nu numai ca nu face nici un bine, dar face si un rau tinerilor saraci care vor sa se casatoreasca religios si n-au bani. Daca inainte de reglementarea acestor taxe oamenii se puteau casatori pe degeaba, daca gaseau un preot marinimos, de acum inainte acel preot va fi obligat sa le ia bani - si sa vedem cum va stabili patriarhia taxele. Nu va inselati, masura asta nu e ca sa fie bine credinciosilor, ci e gandita ca sa mai spele din rusinea reportajelor cu camera ascunsa de zilele astea, sa nu mai zica lumea ca preotii sunt niste hapsani. Lumea care nu gandeste in profunzime implicatiile va trai cu impresia ca patriarhia chiar ia masuri, chiar isi face ordine in curtea interioara, uitand ca povestea asta e atat de veche incat daca vroiau sa ia masuri ar fi facut-o acum o gramada de timp, nu asa, pe nepusa-masa. |
|
|||
|
|||
![]()
Chiar si cu taxele astea, daca un preot vrea sa cunune pe o nimica toata, sa-si faca pomana, o va face. Sau sta cineva cu camera ascunsa pe el, ia vezi ca ai slujit o ora si n-ai luat taxa?
(in naivitatea-mi, eu chiar imi imaginez ca exista astfel de cazuri:) ) Cat despre catedrale centrale etc, mi se pare normal sa coste, ca parca domnia si prostia se "plateste". Sau cum altfel sa faca departajare intre cupluri?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am citit comunicatul de presa al patriarhiei, si au dreptate. Lumea se inghesuie la bisericile mari, centrale in asa masura incat sunt foarte aglomerate, si in loc sa tina cununie o ora, cum e normal, tine 20-30 de minute. "Cât privește botezurile și cununiile, acestea în mod normal din punct de vedere liturgic, pastoral și administrativ bisericesc trebuie oficiate în biserica parohiei în care locuiește familia solicitantă. Dar întrucât unele familii doresc ca slujbele respective să fie celebrate cu mare solemnitate, în biserici mari și frumoase se îndreaptă, mai ales în București, spre bisericile Sf. Spiridon Nou, Domnița Bălașa, Parcul Domeniilor – Cașin, Sf. Elefterie, Icoanei, Sf. Anton – Curtea Veche. Astfel, se produce o aglomerare de cununii și botezuri în aceste biserici, încât slujbele sunt săvârșite cu fast, dar adesea în grabă (20 – 30 minute, în loc de o oră), cu un câștig de imagine, dar cu pierdere de spiritualitate ortodoxă. " http://www.basilica.ro/ro/stiri/bnu_...urestilor.html
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Taxe Biserica | georgel23c | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 19.05.2016 11:11:01 |
Poruncile bisericesti | doifrati | Intrebari utilizatori | 2 | 08.01.2011 20:02:42 |
Carti Bisericesti | Danut7 | Reguli in Biserica | 3 | 01.09.2010 20:16:17 |
reguli bisericesti | oanamarieta | Generalitati | 1 | 24.02.2008 09:42:54 |
|