![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Chiar atat de diferite sa fie limbile? Acum ca m-am lamurit ce-i cu edictul de la Milan: este o decizie buna a nu mai martiriza crestinii pentru credinta lor. Asa cum este o decizie la fel de buna de a nu mai martiriza non crestinii si nici non-catolicii pentru credinta lor de catre Inchizitie, slava Domnului! Revenind la limbile diferite, acolo unde am zis in exemplu "musulmani" puneti "catolici" si unde am zis "crestini" puneti "cathari" si o sa obtineti totul pe limba dvs. Adica catharii aveau convingerea ca Roma s-a indepartat de credinta cea adevarata asa cum si crestinii cred despre musulmani, ca atare Roma vine sa faca sclavi si sa arda dintre cathari asa cum ar face si niste musulmani extremisti cu crestinii, dupa care cativa cathari scapati din mainile agresorilor se razbuna si omoara cativa catolici asa cum ar face si crestinii scapati din mainile extremistilor musulmani, ar omora cativa, ca pe urma acesti extremisti catolici si respectivi musulmani sa fie declarati sfinti de ai lor. Este foarte pe limba dvs. Catolicii i-au macelarit pe cathari pana nu a mai ramas unul si in momentul in care rezistenta cathara a facut si ea ceva victime, acestea au fost declarate martire pentru Hristos, exact ca musulmanii in exemplul dat. Martiri sunt catharii nu calaii catolici. Daca "sfantul" martir de care pomeniti ar fi predicat in mod pasnic doctrina catolica si un cathar l-ar fi ucis, atunci ar fi fost intr-adevar sfant martir. Asa a fost doar un calau omorat de rezistenta cathara.
|
|
|||
|
|||
![]()
Si apropos Domnule Mihnea, nu numai catharii acuza Roma ca s-ar fi indepartat de credinta cea adevarata, si nici macar nu numai (neo)protestantii, ci si ortodocsii va acuza de ratacire. Sa inteleg ca regretati ca nu mai exista Inchizitia care sa ne extermine pe toti cu mijloace moderne de azi?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Adriana3; 11.07.2011 at 17:23:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Sfântul Ioan Gură de Aur: "Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noștri și-i lovesc pe eretici. Aceste arme nu-i lovesc pentru a-i doborâ, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să-i ajutăm și pe vrăjmașii noștri să se mântuiască". : )
|
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Frumoase cuvinte Laura :) Din pacate, se pare ca aceasta arma nu-i suficienta pentru unii care prefera arme din lumea materiala, mai degraba un bici la propriu cu care sa-l "corecteze" pe cel cazut, si sa-i rapeasca libertatea daca face rezistenta la metoda. Metoda Sf. Ioan Gura de Aur le pare utopie curata ![]() Last edited by Adriana3; 11.07.2011 at 19:20:58. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In Biserica Ortodoxa sint destui sfinti care nu au fost tocmai cei mai blinzi oameni. Pe acest forum postari despre sfinti care indemnau la blestem; fiind sfinti ortodocsi nu am retinut numele lor, insa pot cauta daca vreti. Despre Stefan cel Mare spunea Miron Costin ca era mic la stat si iute la minie. Referitor la Inchizitia spaniola si evreii care au fost torturati, eu am cel putin bucuria ca Papa Ioan Paul al II-lea nu numai ca si-a cerut iertare pentru tot ceea ce a gresit Biserica Catolica de-a lungul timpului, dar in semn de pretuire pentru semenii nostri evrei, papa a si intrat intr-o sinagoga si s-a rugat acolo. Iar despre nu stiu ce fac evanghelistii din America: ce legatura au acestia cu Inchizitia? Amestecati lucrurile. Inchizita a avut scopul de a salva sufletele de iad. Nu voi cadea in plasa de a denigra aceasta Institutie si nici Biserica Catolica doar pentru ca aveti o alta opinie si doriti sa am si eu aceiasi opinie. Prefer sa am in spate o Inchizitie care sa ma duca la mintuire decit sa am o biserica care nu se implica deloc in viata crestinilor (asteapata ca Mahomed, sa vina muntele la ea), care ii lasa pe cresinti sa mearga in Iad, iar ea isi scutura arogant "praful de pe picioare"... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În privința întrebuințării violenței pentru învingerea necredinței... rămân la ideea exprimată de către Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani: "Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire" (Romani10, 9-10). Mărturisirea lui Hristos în fața oamenilor - iată arma cea mai eficientă în lupta contra păcatului din lume! Răul se învinge prin bine, așa cum întunericul nu poate fi risipit decât prin lumină (Ioan1, 5). Cred cu tărie că în numele lui Hristos avem dreptul să realizăm doar fapte vrednice de El. Sunt de acord, așa cum am spus, cu realizările pozitive ale Inchiziției (de exemplu, acel Index care ar fi foarte util și astăzi). De asemenea, subscriu cu toată convingerea la ideea de apărare a credinței prin combaterea oricărei forme de păcat, spre slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea sufletelor noastre. Mă surprind și mă impresionează în mod neplăcut doar anumite modalități de apărare a credinței care, deși sunt incompatibile cu porunca iubirii, au fost practicate de către unii creștini (nu doar din Inchiziție) în anumite epoci istorice (mai ales în Evul Mediu). Unii Sfinți au aprobat aceste practici ale vremii lor? Și Sfinții mai pot greși. Este o dovadă de orgoliu din partea mea să afirm aceasta? Probabil... dar au existat cazuri în care anumiți creștini adevărați, plini de dragoste și de credință, au susținut idei pe care ulterior le-au regretat. Chiar și între Sfinții Apostoli Petru și Pavel a existat, într-un anumit moment al activității lor misionare, o situație în care opiniile lor au fost diferite (Galateni cap. 2). Acest fapt, desigur, nu trebuie să slăbească încrederea noastră în Sfinții lui Dumnezeu! În schimb, dacă o anumită idee exprimată de către un sfânt al Bisericii este, în mod evident, contrară poruncilor divine, noi avem datoria de a-L asculta mai mult pe Dumnezeu decât pe oameni, păstrându-ne credința în sfântul respectiv și asumându-ne acele opinii ale sale care sunt compatibile cu întreaga învățătură dogmatică și morală a Bisericii. Dacă Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți din Biserica primară și chiar Sfinți ai vremii noastre (cum ar fi Sfântul Siluan Athonitul în Biserica Ortodoxă sau Maica Tereza în Biserica Occidentală) au avut o atitudine fermă în privința păstrării neschimbate a credinței și plină de iubire față de eretici, înseamnă că acest comportament ar trebui să caracterizeze și relația noastră cu ceilalți. Aș sprijini din tot sufletul reînființarea unei Inchiziții moderne (poate cu o altă denumire, pentru a nu fi contestată de cei ostili instituției cu același nume din Evul Mediu), care să se ocupe cu predicarea Evangheliei în lume, cu mărturisirea credinței, cu lupta împotriva ereziilor și, nu în ultimul rând, cu rugăciunea pentru răspândirea adevărului revelat între cei care nu-l cunosc sau îl tăgăduiesc. O astfel de instituție, dacă ar fi alcătuită din teologi credincioși și competenți, ar putea recâștiga pentru Hristos această societate secularizată în care trăim. Singura condiție a biruinței unei astfel de instituții creștine ar fi, în opinia mea, simțul responsabilității și respectarea libertății celorlalți. Un model de mărturisire a lui Hristos într-o lume din ce în ce mai indiferentă față de El? Avem multe asemenea exemple în istoria Bisericilor noastre. De pildă, discursul Sfântului Apostol Pavel în Areopag, cuvântarea Sfântului Ștefan în fața ucigașilor săi, râvna Sfântului Ignatie Teoforul de a muri pentru Hristos, realizările Sfinților Părinți din perioada Conciliilor ecumenice etc. etc. etc. :) "Noi suntem mult mai mult asemenea creștinilor de dinainte de Edictul de la Milan: chemați la ofensiva Evangheliei într-o lume devenită, din nou, infidelă" De acord în totalitate! Dumnezeu să fie cu dvs, domnule Mihnea Dragomir! Cu deosebit respect, Laura Stifter |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nutucutu,
Rolul de a mantui sufletele ii apartine Bisericii. Sa inteleg ca in cei 1300 ani fara Inchizitie, BC nu si-a indeplinit rolul? Sfintii pe care ii apreciez nu sunt cei iesiti din Inchizitie ci cei iesi din BC utilizand metodele dinainte de Inchizitie. Slava Domnului ca nu au aderat toti la metodele Inchizitiei! Si slava Domnului ca la varful acestei biserici s-a inteles ca numai metodele pasnice pot fi folosite si ca atare doar acestea sunt folosite actual de BC pentru convertire in diverse tari. Evanghelistii din SUA vor sa repete ceea ce au facut cruciatii si Inchizitia catolica, o sa vedeti a ce seamana cand vor avea suficienta putere. Dar sa ramanem la catolici, va pot spune din surse sigure (responsabilul Vaticanului pentru crestinii din Orientul Mijlociu) care este metoda utilizata astazi pentru convertire in lumea musulmana si o sa vedeti ca acum este cea care trebuie. Slava Domnului! Altfel spus, in cei 700 ani de Inchizitie, nu Inchizitia a mantuit suflete ci partea din BC care nu a folosit mijloacele Inchizitiei. Daca Inchizitia nu ar fi existat, inca si mai multe suflete s-ar fi mantuit! Last edited by Adriana3; 11.07.2011 at 21:05:57. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inchizitia | doctor_faustus | Biserica Romano-Catolica | 34 | 10.07.2017 18:38:55 |
|