Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.10.2009, 13:15:52
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Sa-ti aduci aminte de cuvintele astea cand mergi maine la adunare :)
Aceleași obsesii induse de multele-ți prejudecăți. Nici măcar nu ești original...
Vechi 30.10.2009, 16:57:26
Banned

Implicit

Cînd cineva nu te lasă să te închini în ziua sfințită și binecuvântată de Dumnezeu (sâmbăta), creștinul (ortodox în cazul de față) a găsit "soluția": se închină în alta!

Dar dacă te închini în altă zi, va fi aceasta sfințită și binecuvântată? Nicidecum, oricâte "argumente" ai aduce! De ce se desparte atât de ușor închinarea de sfințire și binecuvântare?

Când încercăm să sfințim noi o zi, rezultă o caricatură. Un exemplu de astfel de caricatură este Sf. Vineri, o babă hâdă și rea din Tradiția românească.

Pentru că vă știu mari consumatori de Tradiție, vă supun atenției câteva amănunte interesante legate de Sf. Vineri, amănunte ce reflectă concepția creștină veche românească cu privire la săptămână și la socotirea începutului zilei:

"Sfânta Vineri, o adaptare locală a zeiței Venera, este un personaj din mitologia românească, legat inițial de a șasea (astăzi a cincea) zi din săptămână, în latină Veneris dies, în italiană venerdi, în franceză vendredi, în română vineri.

Majoritatea istorisirilor populare românești o figurează ca o "vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le". Pentru că în viziunea populară, ziua începe din seara de dinainte, Sfânta Vineri bântuie casele începând de joi seară, "cam de când începe preotul slujba vecerniei". Prima atestare a existenței acestui personaj este prezentă în scrierile arhiepiscopului Bandinus." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2nta_Vineri)
Vechi 30.10.2009, 17:10:18
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Cînd cineva nu te lasă să te închini în ziua sfințită și binecuvântată de Dumnezeu (sâmbăta), creștinul (ortodox în cazul de față) a găsit "soluția": se închină în alta!

Dar dacă te închini în altă zi, va fi aceasta sfințită și binecuvântată? Nicidecum, oricâte "argumente" ai aduce! De ce se desparte atât de ușor închinarea de sfințire și binecuvântare?

Când încercăm să sfințim noi o zi, rezultă o caricatură. Un exemplu de astfel de caricatură este Sf. Vineri, o babă hâdă și rea din Tradiția românească.

Pentru că vă știu mari consumatori de Tradiție, vă supun atenției câteva amănunte interesante legate de Sf. Vineri, amănunte ce reflectă concepția creștină veche românească cu privire la săptămână și la socotirea începutului zilei:

"Sfânta Vineri, o adaptare locală a zeiței Venera, este un personaj din mitologia românească, legat inițial de a șasea (astăzi a cincea) zi din săptămână, în latină Veneris dies, în italiană venerdi, în franceză vendredi, în română vineri.

Majoritatea istorisirilor populare românești o figurează ca o "vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le". Pentru că în viziunea populară, ziua începe din seara de dinainte, Sfânta Vineri bântuie casele începând de joi seară, "cam de când începe preotul slujba vecerniei". Prima atestare a existenței acestui personaj este prezentă în scrierile arhiepiscopului Bandinus." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2nta_Vineri)
Doar nu vrei sa zici ca e spurcata si blestemata ziua in care a inviat Iisus?Arata-mi unde crestinii, mai ales dupa Invierea lui Iisus in NT au tinut sambata dupa prescriptiile VT.
Vechi 31.10.2009, 15:40:57
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Tricesimusseptimus ai spus:"Nu suntem mântuiți pentru că ținem sabatul, ci ținem sabatul pentru că suntem mântuiți."De aici sa inteleg ca cei care nu tin sabatul si merg duminica la biserica nu sunt mantuiti?
Chestiunile pe care le-am zis despre unii adventisti nu sunt inventii,chiar sunt unii adventisti care cred asa ceva,ma mira ca nu ai auzit.
Mi-ai adus acest pasaj:
"Matei 19:16 Atunci s-a apropiat de Isus un om, și I-a zis: "Învățătorule, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?"
Matei 19:17 El i-a răspuns: "De ce mă întrebi: ,Ce bine?' Binele este Unul singur. Dar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile."
Matei 19:18 "Care?" I-a zis el. Și Isus i-a răspuns: "Să nu ucizi: să nu preacurvești; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă;
Matei 19:19 să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta"; și: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți."
Curios lucru ca Isus nu aminteste de sabat,desi poate imi vei spune ca era o enumerare,care ar fi putut continua,dar despre sabat nu se spune nimic in acest caz.Porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." nici nu se afla in Legea lui Moise.
Si iar mi-ai adus:
Luca 4:16 A venit în Nazaret, unde fusese crescut; și, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească,
Isus era si El evreu,normal ca trebuia sa se supuna randuielilor(de asemenea spunea sa "dam cezarului ce este al cezarului"),si in ziua de sabat putea vorbi oamenilor de acolo.Daca vei citi in continuarea pasajului vei vedea ca le-a propovaduit Evanghelia celor de acolo.
Ai dreptate cand m-ai corectat ca nu Isus a cules spice,dar asta nu are relevanta pentru ceea ce am vrut eu sa arat,pentru ca pentru farisei era ca si cum El cules,pentru ca ucenicii il insoteau.Si iar ai mai spus:
"Regulile acelea "stricte cu privire la sabat" au fost făcute de farisei, nu de Dumnezeu."
Aici ar trebui usor sa te contrazic,multe din aceste reguli,au fost puse inca din vremea lui Moise.Uite ca de exemplu:
Exodul 31:14 Să țineți Sabatul, căci el va fi pentru voi ceva sfânt. Cine îl va călca, va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare în ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului său.
Pai in fata acestui verset ce mai zici?Nu sunt reguli stricte?
Am fost curios sa vad in biblie cand apare prima data termenul de sabat.Uite unde l-am gasit prima data:
Exodul 16:23 Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului; coaceți ce aveți de copt, fierbeți ce aveți de fiert, și păstrați până a doua zi dimineața tot ce va rămâne!"
Inainte de acest pasaj nu se vorbea despre sabat,ci doar de ziua a saptea.
Uite cum apare porunca zilei a saptea in Lege:
Exodul 20:8 Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.
Exodul 20:9 Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.
Exodul 20:11 Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o.
Din Lege ce se poate intelege?Biblia spune clar sa lucram sase zile(de exemplu unii ar putea zice sa lucrm de luni pana sambata,sunt sase zile),dar ziua a saptea(nu a saptamanii,ci dupa ce ai lucrat sase zile,deci in cazul specificat de mine,duminica)este ziua de odihna.Acum Moise a ales "sabatul",sambata,poate pentru ca ziua de odihna sa fie uniforma,nu sa fie tinuta de fiecare unul duminica altul sambata,ca pana la urma ce sunt duminica sau sambata?Niste denumiri sunt.Fiecare le-au numit de-a lungul timpului cum au vrut.Moise a ales sambata,crestinii de-a lungul timpului duminica,pentru ca este o zi speciala,ziua cand a inviat Mantuitorul.Si deci se poate concluziona,logic,ca ziua de odihna ar putea foarte bine fi aleasa si joia,daca inainte cineva lucreaza sase zile,si dupa a sasea(care cade de exemplu joia)sa fie zi de odihna,sau orice alte exemple.Aici trebuie totusi sa fim uniformi,adica sa tinem sabatul,ziua de odihna toti odata.Inainte evreii au ales sambata cum am spus,crestini duminica.Nu vad de ce atatea dezbateri referitoare la aceasta chestiune.Daca cineva nu tine "sambata",ci duminica,asta nu inseamna ca incalca ziua de odihna,pentru ca in lege apare clar "Exodul 20:9 Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului".
Vechi 02.11.2009, 08:34:57
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
Tricesimusseptimus ai spus:"Nu suntem mântuiți pentru că ținem sabatul, ci ținem sabatul pentru că suntem mântuiți."De aici sa inteleg ca cei care nu tin sabatul si merg duminica la biserica nu sunt mantuiti?
Tocmai asta spuneam că nu sabatul ne mântuiește, mai citește o dată fraza. Și ca o curiozitate, întreabă un ortodox sau un catolic dacă este mântuit...

[quote=Totpeetor;177561]Chestiunile pe care le-am zis despre unii adventisti nu sunt inventii,chiar sunt unii adventisti care cred asa ceva,ma mira ca nu ai auzit.

Și pe mine mă miră că nu le-am auzit eu, în schimb le-ai auzit tu. Se pare că cunoști extrem de mulți adventiști.

Citat:
Mi-ai adus acest pasaj:
"Matei 19:16 Atunci s-a apropiat de Isus un om, și I-a zis: "Învățătorule, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?"
Matei 19:17 El i-a răspuns: "De ce mă întrebi: ,Ce bine?' Binele este Unul singur. Dar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile."
Matei 19:18 "Care?" I-a zis el. Și Isus i-a răspuns: "Să nu ucizi: să nu preacurvești; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă;
Matei 19:19 să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta"; și: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți."
Curios lucru ca Isus nu aminteste de sabat,desi poate imi vei spune ca era o enumerare,care ar fi putut continua,dar despre sabat nu se spune nimic in acest caz.
"Curios lucru" că El nu amintește de nici una din poruncile privitoare la iubirea de Dumnezeu (de pe prima tablă). Înseamnă cumva că am putea avea totuși viața veșnică dacă:
1. Nu credem în Unicul Dumnezeu
2. Ne închinăm la idoli
3. Ducem în deșert Numele Domnului
și bineînțeles 4....
?

[quote=Totpeetor;177561]Porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." nici nu se afla in Legea lui Moise.

Nu le afla în "legea lui Moise", în schimb se afla în Legea lui Dumnezeu, mai exact în spiritul poruncilor de pe a doua tablă, adică chiar cele enumerate de Iisus. Și apropos, se afla și în "legea lui Moise":

"Să nu te răsbuni, și să nu ții necaz pe copiii poporului tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sînt Domnul." (Levitic 19:18)

Citat:
Si iar mi-ai adus:
Luca 4:16 A venit în Nazaret, unde fusese crescut; și, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească,
Isus era si El evreu,normal ca trebuia sa se supuna randuielilor
Știi ce este interesant în "obiceiul" lui Iisus? El s-a supus tocmai "rânduielilor" lui Dumnezeu, respingând consecvent rânduielile fariseilor și regulile absurde impuse de aceștia (chiar și cele cu privire la sabat).

Citat:
Ai dreptate cand m-ai corectat ca nu Isus a cules spice,dar asta nu are relevanta pentru ceea ce am vrut eu sa arat,pentru ca pentru farisei era ca si cum El cules,pentru ca ucenicii il insoteau.
Pentru mine are relevanță și acest lucru. Prea des îi cităm pe farisei în acuzele lor, în loc să-L cităm pe Iisus.

Citat:
Si iar ai mai spus:
"Regulile acelea "stricte cu privire la sabat" au fost făcute de farisei, nu de Dumnezeu."
Aici ar trebui usor sa te contrazic,multe din aceste reguli,au fost puse inca din vremea lui Moise.Uite ca de exemplu:
Exodul 31:14 Să țineți Sabatul, căci el va fi pentru voi ceva sfânt. Cine îl va călca, va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare în ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului său.
Pai in fata acestui verset ce mai zici?Nu sunt reguli stricte?
Mai degrabă par drastice decât stricte :) Călcarea oricăreia din cele 10 Porunci ducea la moartea păcătosului. Dacă analizezi bine, tot la moarte duce și în ziua de azi. "Plata păcatului este moartea" și încă moarte de foc, nu de pietre.

Citat:
Am fost curios sa vad in biblie cand apare prima data termenul de sabat.Uite unde l-am gasit prima data:
Exodul 16:23
termenul sabat [shabbath], apare chiar în Geneza (2,2), chiar atunci când Dumnezeu l-a instituit la Creație.

Citat:
Acum Moise a ales "sabatul",sambata,poate pentru ca ziua de odihna sa fie uniforma,nu sa fie tinuta de fiecare unul duminica altul sambata
Nu Moise a ales termenul. Nu uita că chiar Mâna lui Dumnezeu a scris pe tabla I-a termenul Shabbath. Ai cumva impresia că Moise I-a dictat lui Dumnezeu textul poruncii?

Citat:
Moise a ales sambata,crestinii de-a lungul timpului duminica,pentru ca este o zi speciala,ziua cand a inviat Mantuitorul.
Nu este o zi specială, este un eveniment special: Învierea Domnului! Moartea și învierea Domnului sunt unice și irepetabile. El nu moare în fiece vineri și învie în fiece duminică!
Vechi 02.11.2009, 10:43:56
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Pai daca nu sabatul ne mantuieste si putem fi mantuiti si daca nu "tinem" sabatul(ci duminica ca zi de odihna),atunci nu inteleg de ce atata sustinere din partea ta a acestei idei de parca de ea ar depinde mantuirea noastra.
Nu cunosc prea multi adventisti,insa am auzit dar probabil ca aceste idei au fost propagate de oameni cu nu prea multe cunostinte biblice,nu pot sa vorbesc la mod general,am spus doar ca "unii".
Isus poate nu a amintit despre celelalte porunci despre care ai vorbit tu,deoarece se intelege ca daca le implinesti pe cele spuse de El le implinesti si pe celelalte.In vremea lui in poporul evreu nu erau atei,de aceea nu le-a mai amintit pe celelalte.
Cand am spus ca porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." nici nu se afla in Legea lui Moise.",m-am referit la decalog.
Isus nu a fost un rebel,vreun revolutionar cum cred unii,El nu a promovat haosul.El ii sfatuia pe evrei "sa dea cezarului ce-i al cezarului",adica sa ne supunem dregatoriilor.De aceea S-a supus randuielilor de atunci,desi intr-un mod propriu,respingand "extremele" impuse de farisei.Dar si aici ,nu iau apararea fariseilor dar in fata unui verset biblic ca cel din Exodul 31:14,aveau pe ce sa isi bazeze ideile.Isus dupa cum vezi a schimbat aceasta oranduire antica,mozaica.A facut ca "sabatul sa fie facut pentru om",ori nu invers.
Nu am analizat versiunea originala a VT,dar in traducerea Cornilescu in acel verset adus de mine apare pentru prima data cuvantul "sabat".Probabil ca ai dreptate.
"Nu Moise i-a dicat Lui Dumnezeu textul poruncii",ci invers.Evident ca Moise "a ales" asa cum am spus sabatul ca zi de odihna,dar trebuia sa continuu ca a ales-o la porunca lui Dumnezeu.
Am spus ca invierea Domnului e o zi special.Ma rog a se intelege ca e un eveniment special.Acelasi lucru am vrut sa il spun si eu,dar vad ca ti-ai facut un obicei in a ma contrazice in tot ce spun :)Oricum o iau ca pe o completare de data asta..:)
Ca fapt divers vreau sa iti pun o intrebare:Lucrezi undeva?Daca da,lucrezi si Duminica?

Last edited by Totpeetor; 02.11.2009 at 11:32:21.
Vechi 02.11.2009, 11:48:54
Banned

Implicit

Citat:
Pai daca nu sabatul ne mantuieste si putem fi mantuiti si daca nu "tinem" sabatul
Putem să fim mântuiți dacă nu ținem sabatul în aceeași măsură în care putem fi mântuiți și dacă furăm, ucidem, curvim, etc. Dacă porunca a IV-a din Decalog ar fi fost facultativă, nu ar mai fi fost...[poruncă]. Și astăzi am fi vorbit despre Nonalog, sau chiar Octolog (că doar suntem pe un forum ortodox)

Citat:
atunci nu inteleg de ce atata sustinere din partea ta a acestei idei de parca de ea ar depinde mantuirea noastra.
O susțin pentru că e de la Dumnezeu și nu-mi cade bine când o văd călcată în picioare chiar de cei ce se numesc creștini. Uite, musulmanii nu-mi creează atâta disconfort ținând vinerea în loc de sâmbătă, ei măcar nu sunt creștini.

Citat:
Nu cunosc prea multi adventisti,insa am auzit dar probabil ca aceste idei au fost propagate de oameni cu nu prea multe cunostinte biblice,nu pot sa vorbesc la mod general,am spus doar ca "unii".
E posibil să fi auzit de la acei "unii". Dar la fel de posibil e ca prejudecata despre adventiști
să te fi făcut să fi înțeles asta.

Citat:
Isus poate nu a amintit despre celelalte porunci despre care ai nvorbit tu,deoarece se intelege ca daca le implinesti pe cele spuse de el le implinesti si pe celelalte.
Atunci se înțelege de la sine că trebuie să împlinești și porunca a IV-a, ce face parte din același tronson de porunci ce statuează relația omului cu Dumnezeu (primele 4).

Citat:
In vremea lui in poporul evreu nu erau atei,de aceea nu le-a mai amintit pe celelalte.
În aceeași măsură erau și călcători de sabat.

Citat:
Cand am spus ca porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." nici nu se afla in Legea lui Moise.",m-am referit la decalog.
Păi aceasta este chiar formula restrânsă a celei de-a doua table a Decalogului, formulă rostită chiar de Hristos. (Primele 4 porunci se referă la iubirea față de Dumnezeu și ultimele 6 la iubirea față de aproapele).

Citat:
Isus nu a fost un rebel,vreun revolutionar cum cred unii,El nu a promovat haosul.El ii sfatuia pe evrei "sa dea cezarului ce-i al cezarului",adica sa ne supunem dregatoriilor.De aceea S-a supus randuielilor de atunci,desi intr-un mod propriu,respingand "extremele" impuse de farisei.Dar si aici ,nu iau apararea fariseilor dar in fata unui verset biblic ca cel din Exodul 31:14,aveau pe ce sa isi bazeze ideile.
Ai dreptate, Iisus a respins pedeapsa cu moartea aplicată de oameni, însă nu a negat Ziua Socotelilor când Dumnezeu va pedepsi cu moartea (veșnică) orice călcare de Lege. De fapt, nici evreii din acel timp nu mai executau, acesta era atributul exclusiv al cuceritorilor romani.

Citat:
Isus dupa cum vezi a schimbat aceasta oranduire antica,mozaica.
Iisus nu a venit să strice Legea, El a împlinit-o și a spiritualizat învățătura ei, arătând că "ținta poruncii este dragostea", nu frica de condamnarea ei. În acest context ți-am și spus că noi ținem sabatul că Îl iubim pe Isus, nu pentru a fi mântuiți (sau a pentru a scăpa de moartea veșnică).

Citat:
A facut ca "sabatul sa fie facut pentru om",ori nu invers.
Nu "a făcut", el era făcut încă de la întemeierea lumii.

Citat:
"Nu Moise i-a dicat Lui Dumnezeu textul poruncii",ci invers.
Nici invers. Dumnezeu a și scris ceea ce a enunțat verbal. Iartă-mă că trebuie să te tot contrazic, dar o fac doar de dragul restabilirii întregului adevăr.

Citat:
Evident ca Moise "a ales" asa cum am spus sabatul ca zi de odihna,dar trebuia sa continuu ca a ales-o la porunca lui Dumnezeu.
Dragul meu, Moise nu a ales această zi de odihnă. Ea era aleasă de la Facere ca zi de odihnă. Știi, e ca în bancul acela: Dumnezeu în Eden îl pune pe Adam să-și aleagă o soție

Citat:
Ca fapt divers vreau sa iti pun o intrebare:Lucrezi undeva?Daca da,lucrezi si Duminica?
Toți adventiștii, chiar dacă lucrează într-un domeniu cu duminica liberă, lucrează acasă. Adică fac duminica lucrări pe care nu și le îngăduie în ziua de sabat.
Vechi 02.11.2009, 12:27:37
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit Pentru că vă știu mari consumatori de Tradiție

Pentru că vă știu mari consumatori de Tradiție....
Te macina mandria baiete! Si cine te-a pus invatator peste altii? Exista UNUL si e de ajuns... NU veni tu cu aroganta ta sa ne inveti sa traim; sau tu crezi ca noi suntem morti pt Hristos? Infumuratule!

Citat:

Last edited by marioad24; 02.11.2009 at 12:29:39.
Vechi 02.11.2009, 12:31:46
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Pentru că vă știu mari consumatori de Tradiție....
Te macina mandria baiete! Si cine te-a pus invatator peste altii? Exista UNUL si e de ajuns... NU veni tu cu aroganta ta sa ne inveti sa traim; sau tu crezi ca noi suntem morti pt Hristos? Infumuratule!
Mulțumesc pentru compliment. :)
Alte comentarii?
Vechi 02.11.2009, 14:29:34
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
termenul sabat [shabbath], apare chiar în Geneza (2,2), chiar atunci când Dumnezeu l-a instituit la Creație.
Cuvantul Sabbath appare in Geneza intradevar: "Și a sfârșit Dumnezeu în ziua a șasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a șaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut."

Cuvantul apare cu sensul de a "sfarsi" sau "a termina" "a inceta" si nu apare ca o zi.Ci se spune ca Dumnezeu a sfarsit lucrarea Sa in ziua a sasea.

Citat:
Nu Moise a ales termenul. Nu uita că chiar Mâna lui Dumnezeu a scris pe tabla I-a termenul Shabbath. Ai cumva impresia că Moise I-a dictat lui Dumnezeu textul poruncii?
De unde stii tu ce a scris Mâna lui Dumnezeu pe tabla?Si apropo tablitele scrise de Dumnezeu Moise le-a aruncat din maini si le-a distrus cand a vazut ca poporul evreu si-a facut un idol de aur.Si apoi a mers din nou in munte, si a scris el(Moise) poruncile.Uita-te si dumneata pe forumul iudaism cum sensibil difera, Legea in modul cum o avem noi, fata de cum a pus-o Evreulcelales.

Citat:
Nu este o zi specială, este un eveniment special: Învierea Domnului! Moartea și învierea Domnului sunt unice și irepetabile. El nu moare în fiece vineri și învie în fiece duminică!
Dumnezeu a facut lucrarea Sa si a sfintit-o si binecuvantat-o prin Cuvantul Sau.La fel ca l-a inceput,Dumnezeu a trimis Cuvantul Sau, ca prin el sa zguduie Cerul , Pamantul si Iadul.Intreaga creatie s-a schimbat din nou prin Iisus Hristos, si s-a reinnoit si sfintit prin Invierea lui din morti.In fiecare duminica este comemorata Invierea lui Iisus Hristos prin liturghie.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12