![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Dar nici catolicii nu platesc. Unul dintre cele mai amuzante lucruri care mi s-au întâmplat când m-am convertit la adevărata Biserică a fost că rămăsesem cu automatismul căpătat în mulți ani de ortodoxie de a mă duce cu bani la spovadă. Preoții catolici făceau ochii cât cepele și din asta își dădeau seama imediat că sunt un convertit recent la catolicism. Cu blândețe, îmi spuneau: "știți, nu este permis a se da bani pentru iertarea lui Dumnezeu. Poate în alte biserici da, la noi nu !". Așa că o fi dând la ortodocși iertarea Hristos și nu preotul, dar îmi aduc aminte foarte limpede că preotului îi dădeam bani.
|
|||
|
|||
![]()
Cu catolicii de pe forum vorbesc la persoana a doua plural, deci cu "dumneavoastra", caci asa ne-ati cerut. Este normal ca si in raspunsurile de la catolici sa regasim aceeasi forma de politete in adresare.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Evitati va rog de a ceea aceasta formula nefericit aleasa, caci cei carora va adresati sunt ortodocsi. Presupun ca nu explicati unui catolic, ci ortodoxului, despre indulgente sau despre banii care nu se dau la spovada... In al doilea rand, nu este adevarat, ca la spovedanie in BO se percep bani. Ma intreb iar si iar cum de sunteti totusi tolerat cu asemenea afirmatii... Amintiti-va mai bine pentru ce dadeati bani preotului ortodox. In nici un caz pentru ca va spovedea, sau va ierta pacatele. Daca ati fost vreodata ortodox, acest lucru ar trebui sa va impiedice de la asemena afirmatii, domnule Dragomir. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cel putin asa inteleg eu.
|
||||
|
||||
![]()
Pentru un catolic, adevărata Biserică este Biserica Catolică, după cum credem și mărturisim ("Cred în Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică"). Este exact aceeași ecleziologie ca la ortodocși: așa cum ei cred că Biserica adevărată este cea ortodoxă, tot așa credem și noi despre a noastră.
Cum puteți spune că nu se percep bani când eu însumi, cu mâna mea dreaptă, am dat bani DE FIECARE DATĂ când m-am spovedit, iar banii pe care i-am dat au fost luați de preoți întotdeauna ? Au trecut mai bine de 20 de ani de la ultima spovadă ortodoxă a mea, dar încă îmi amintesc perfect această practică și am dubii că ceva s-a schimbat între timp. Dar discuția nu eu am deschis-o, ci dv, atunci când ați afirmat în mod mincinos că la catolici se iau bani pentru indulgențe. Deci, în vreme ce dv nu veți auzi de nici un catolic care să spună vreodată că a dat bani pentru indulgențe, eu nu numai că am auzit ca ortodocși să dea bani pentru spovezi, ci eu însumi am fost unul dintre ei, și nu doar o dată. Acuma, dacă nu credeți mărturia mea, nu am ce vă face: se cheamă "wishful thinking".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Va vor putea spune si alti ortodocsi, ca nu se dau bani pentru spovedanie. Ce credeti despre BC, va priveste. Dar nu va manifestati pe un site ortodox in acest sens. Repet: nu stiu cum de vi se permite. |
|
||||
|
||||
![]()
Anca, ne ascundem dupa deget. Nu se dau bani PENTRU spovedanie, sau cel putin in teorie, dar se dau bani LA spovedanie. (Cu cateva exceptii unde am vazut ca preotul refuza orice ban, si te invita daca vrei sa pui in cutia milei). Pentru omul obisnuit diferenta dintre pentru si la spovedanie nu este mare. Nu stiu cati sunt care stiu ca banii nu sunt pentru iertare, ci ca semn de multumire. Desi, parerea mea, un "Multumesc, parinte" din inima ar fi mult mai decent decat acel 1 leu lasat la picioarele preotului.
|
|||
|
|||
![]()
Cel care da bani la spovedanie, nu stie ca nu trebuie sa ii dea. Mai sus, la topicul "Spovedanie-impartasanie", ai primit si tu, Noesis, un raspuns in acest sens.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"An Indulgence, in theology, is the full or partial remission of punishment for . The indulgence is granted by the Church after the sinner has and received and involves certain actions by the recipient, most often the recitation of prayers. Indulgences may also be obtained on behalf of a deceased loved one. Prior to the modern period, indulgences could be obtained by offering a certain amount of money as alms to the Church, and in some cases were offered for forgiveness for sins not yet committed. This "selling" of indulgences was first practiced in the late thirteenth century and was changed after the Protestant Reformation, which was sparked in 1517 by Martin Luther's objections to abuses of the tradition. In 1567, following the , Pope Pius V outlawed financial giving in relation to indulgences. Absolution certificates used by the Eastern Orthodox Church, first seen in in the sixteenth century, ceased entirely by the beginning of the twentieth century." Inteleg de aici ca s-a practicat totusi vanzarea de indulgente; deci nu am inventat nimic. Acum, inteleg, ca nu se mai platesc. Bine macar ca nu se mai pot cere indulgente pentru pacate ce urmeaza a fi comise... Cum de s-au acceptat totusi intr-o anumita vreme?!? Si nu in ultimul rand, cum se face, ca in nici o scriere a Sfintilor Parinti sau a scriitorilor bisericesti, nu am gasit mentionat ca Biserica Rasariteana, adica Ortodoxa, ar fi dat indulgente? Ar trebui sa gasim peste tot scris despre ele, de vreme ce aici scrie ca s-au desfiintat complet la inceputul secolului XX ! Cam cum se motiveaza acesta afirmatie inexacata despre BO? Acum ca exista asa o colaborare intensa cu BC, oare nu ar trebui ca BO sa ia atitudine la asemenea afirmatii, si sa le corecteze? |
|
|||
|
|||
![]()
Eu nu am dat niciodata bani preotului la Spovedanie. La biserica unde merg eu in coltul unde sta preotul sa spovedeasca este pus un vas de plastic (nu stiu ce denumire are) si cine vrea, doneaza. Cine da bani, inseamna ca isi permite si nu are de ce sa se planga..