Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.03.2011, 12:56:07
milica1 milica1 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.01.2011
Implicit ateismul

Citat:
În prealabil postat de heorhe Vezi mesajul
Inca nu m-am hotarat. Dar am hotarat sa incep prin a fi de partea adevarului. Daca Isus e adevarul atunci de partea Lui voi fi, fara sa fac nici un efort.
Petre Tutea spunea..exista 2 cai;calea Domnului si calea omului,daca devii filosof pur,devii ateu prin definitie,multi dintre cei care se declara atei,au studiat si ibesc mult filozofia,puteam afirma ca ateul merge pe calea omului,iar credinciosul pe calea DOMNULUI,A NU CREDE ESTE O PEDEAPSA,daca cineva iti spune,nu exista DUMNEZEU,atunci sa-l intrebi..DE CE TE LUPTI IMPOTRIVA A CEEA CE NU EXISTA?NECREDINTA,este un act liber al omului prin care el nu voieste sa creada in Dumnezeu..SI DESI A FACUT ATATEA MINUNI INAINTEA LOR,EI TOT NU CREDEAU IN ISUS CRISTOS!!!gresesc,e ca si cum ai spune..eu nu am lumina..crede..si vei simti diferenta!!!doamne ajuta
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 14:14:16
xanixade's Avatar
xanixade xanixade is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru xanixade
Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Cei ca Xanaide vor fi multumiti numai cand nu vor mai exista atei care sa-si sustina cu mandrie ideile. Asta il deranjeaza de fapt.
De fapt nu mă deranjează că își susțin ideile, ci cum și le susțin. Degeaba vorbești cu cineva dacă el nu dorește să înțeleagă poziția ta, și de cele mai multe ori îți impune punctul său de vedere, (asta fac și creștinii... și am făcut și eu, nu zic că n-am făcut, dar am ajuns la concluzia că având în vedere faptul că știința nu le-a descoperit pe toate, și nici nu le va descoperi în cursul vieții unui om, afirmațiile științifice despre Dumnezeu le consider... ipotetice, fără metode de demonstrare) ce crezi că n-am vorbit cu atei?
De obicei astfel de discuții dintre mai multe confesiuni duc la neînțelegeri, pentru că fiecare consideră ceva adevărat, nedemonstrat. În măsura în care cineva dorește să știe ceva, să întrebe, nu să își susțină cu mândrie apartenența la vreo ideologie, la locul și momentul nepotrivit. E ca și cum fiecare ar vorbi neîntrebat, în același timp, și ar câștiga cei care ar striga cel mai tare...
Eu n-am deschis acest thread să ne batem joc unii de alții, că unii sunt mai buni, și alții mai puțini bun. Am cerut buna înțelegere....

Decizia credinței nu o câștigi de la cineva, impunându-ți cu mândrie punctul tău de vedere, ci mai degrabă când acel cineva își formează acea credință, prin întrebări și studiu etc.
Vechi 06.03.2011, 17:32:28
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Aceasta teorie este de o suta de ori mai fantezista decat Flying Spaghetii Monster combinat cu Star Trek si Star Wars.

Din nefericire pentru dumneavoastra, faptele demonstreaza in mod incontestabil ca societatea in care oamenii nu s-au inchinat la Dumnezeu, atunci cand, din nefericire, a aparut pe Pamant, a fost de departe cea mai sangeroasa si cumplita din istorie.
Ateismul impus cu forta nu e ateism. Nu la abuzurile regimurilor comuniste (si nu numai) am facut referire, ci la societatile unde oamenii aleg de buna voie sa se lipseasca de fenomenul religios.

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Pe de alta parte, ideea ca violenta cu radacini religiase ar avea o pondere semnificativa este o alta fantezie. Daca tot vorbiti despre operatii aritmetice si cifre, puteti sa faceti o estimare despre proportia violentei cauzata religios versus violenta cu alte cauze, pe parcursul istoriei ?
Nu am spus in ce cantitate, pentru ca e discutabil. Cert este ca omenirea a avut parte de-a lungul istoriei de violenta cauzata de si in numele religiei. Aceasta violnta ar fi putut foarte bine sa nu fie - evident, daca religia n-ar fi existat.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 17:51:56
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de xanixade Vezi mesajul
De fapt nu mă deranjează că își susțin ideile, ci cum și le susțin. Degeaba vorbești cu cineva dacă el nu dorește să înțeleagă poziția ta, și de cele mai multe ori îți impune punctul său de vedere, (asta fac și creștinii... și am făcut și eu, nu zic că n-am făcut, dar am ajuns la concluzia că având în vedere faptul că știința nu le-a descoperit pe toate, și nici nu le va descoperi în cursul vieții unui om, afirmațiile științifice despre Dumnezeu le consider... ipotetice, fără metode de demonstrare) ce crezi că n-am vorbit cu atei?
Stiinta nu e zeul meu, nu pretinde ca are raspunsul la tot si nici ca raspunsurile pe care le are deja sunt imuabile. Stiinta nu e o suma de raspunsuri, ci contextul in care salasuieste intelegerea mea asupra lumii - pentru ca orice alt fundament nu se poate compara cu stiinta din punct de vedere calitativ.

Citat:
De obicei astfel de discuții dintre mai multe confesiuni duc la neînțelegeri, pentru că fiecare consideră ceva adevărat, nedemonstrat.
Sunt de multi ani pe forumul asta, te rog sa dai exemplu de un singur thread in care eu am sustinut ceva nedemonstrabil. Din contra, daca o sa-mi citesti mesajele ai sa vezi ca nu sunt doar ateu, ci si sceptic si de obicei intervin in discutii acolo unde se sare calul, tocmai ca sa cer dovezi de la altii. Eu nu sunt cel care face afirmatii absurde, ci cel care cere probe pentru absurditatile scoase de altii.

Asta atrage de multe ori oprobiul celorlalti asupra mea. Pentru simplul motiv ca indraznesc sa fiu sceptic. Eu nu am pretentia ca stiu, din contra, ma simt cel mai bine atunci cand stiu ca nu stiu. Dar n-ai sa vezi crestin aici pe forum care sa nu stie cum a aparut lumea, cum s-a nascut omul, care este scopul universului si al vietii, etc. A fi crestin presupune din oficiu ca ai raspuns la toate intrebarile existentiale - sau daca nu ai, delegi confortabil raspunsurile zeului caruia i te inchini.

Citat:
În măsura în care cineva dorește să știe ceva, să întrebe, nu să își susțină cu mândrie apartenența la vreo ideologie, la locul și momentul nepotrivit. E ca și cum fiecare ar vorbi neîntrebat, în același timp, și ar câștiga cei care ar striga cel mai tare...
Eu n-am deschis acest thread să ne batem joc unii de alții, că unii sunt mai buni, și alții mai puțini bun. Am cerut buna înțelegere....
Nu poate exista buna intelegere intre atei si crestini, la fel cum nu poate exista buna intelegere intre crestini si musulmani. La o adica, nici crestinii nu se inteleg intre ei - valabil si in cazul musulmanilor.

Citat:
Decizia credinței nu o câștigi de la cineva, impunându-ți cu mândrie punctul tău de vedere, ci mai degrabă când acel cineva își formează acea credință, prin întrebări și studiu etc.
Mandria nu e relevanta, argumentele sunt. Ateii si anti-religiosii au argumente. Credinciosii nu au, pentru ca nu joaca pe terenul argumentelor, ci pe cel al credintei oarbe. Stiu ca e foarte deranjant pentru tine sa te uiti la atei cum isi traiesc viata pe baza unor concluzii logice, in timp ce tu o traiesti in baza unei credinte despre care iti faci iluzii ca nu e ceva extern tie, ca nu e ceva impus si iti tot repeti in sinea ta ca e ceva la care ai ajuns de unul singur. Iti e frica ca intr-o zi s-ar putea ca intregul tau sistem de valori sa cada ca un castel din bete de chibrit, asa ca te rogi si mai tare, si mai furibund.

Cand ceva nou apare in ecuatie, ateul se adapteaza si merge mai departe. Credinciosul nu poate face acest lucru, asa ca e nevoie sa se opereze schimbari in doctrina. Vezi geocentrismul, vezi teoria evolutiei etc.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 18:35:40
heorhe heorhe is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2010
Implicit

Citat:
Stiinta nu e zeul meu, nu pretinde ca are raspunsul la tot si nici ca raspunsurile pe care le are deja sunt imuabile. Stiinta nu e o suma de raspunsuri, ci contextul in care salasuieste intelegerea mea asupra lumii - pentru ca orice alt fundament nu se poate compara cu stiinta din punct de vedere calitativ.

Sunt de multi ani pe forumul asta, te rog sa dai exemplu de un singur thread in care eu am sustinut ceva nedemonstrabil. Din contra, daca o sa-mi citesti mesajele ai sa vezi ca nu sunt doar ateu, ci si sceptic si de obicei intervin in discutii acolo unde se sare calul, tocmai ca sa cer dovezi de la altii. Eu nu sunt cel care face afirmatii absurde, ci cel care cere probe pentru absurditatile scoase de altii.

Asta atrage de multe ori oprobiul celorlalti asupra mea. Pentru simplul motiv ca indraznesc sa fiu sceptic. Eu nu am pretentia ca stiu, din contra, ma simt cel mai bine atunci cand stiu ca nu stiu. Dar n-ai sa vezi crestin aici pe forum care sa nu stie cum a aparut lumea, cum s-a nascut omul, care este scopul universului si al vietii, etc. A fi crestin presupune din oficiu ca ai raspuns la toate intrebarile existentiale - sau daca nu ai, delegi confortabil raspunsurile zeului caruia i te inchini.

Nu poate exista buna intelegere intre atei si crestini, la fel cum nu poate exista buna intelegere intre crestini si musulmani. La o adica, nici crestinii nu se inteleg intre ei - valabil si in cazul musulmanilor.

Mandria nu e relevanta, argumentele sunt. Ateii si anti-religiosii au argumente. Credinciosii nu au, pentru ca nu joaca pe terenul argumentelor, ci pe cel al credintei oarbe. Stiu ca e foarte deranjant pentru tine sa te uiti la atei cum isi traiesc viata pe baza unor concluzii logice, in timp ce tu o traiesti in baza unei credinte despre care iti faci iluzii ca nu e ceva extern tie, ca nu e ceva impus si iti tot repeti in sinea ta ca e ceva la care ai ajuns de unul singur. Iti e frica ca intr-o zi s-ar putea ca intregul tau sistem de valori sa cada ca un castel din bete de chibrit, asa ca te rogi si mai tare, si mai furibund.

Cand ceva nou apare in ecuatie, ateul se adapteaza si merge mai departe. Credinciosul nu poate face acest lucru, asa ca e nevoie sa se opereze schimbari in doctrina. Vezi geocentrismul, vezi teoria evolutiei etc.
Ok, daca esti ateu, nu implica stiinta in asta. Ca nu raspunsurile stiintei vor infirma existenta unui Dumnezeu ci mai degraba credinta ta ca nu exista. Tu nu iti dai seama ca toata suma de raspunsuri ale stiintei de care vorbeai poate fi pusa tot pe seama unui creator. Daca stiinta e incompleta la momentul actual, poate de asemenea fi pusa pe complexitatea creatiei lui Dumnezeu, inca neinteleasa complet de catre oameni.

Argumenetele ateilor si ale antireligosilor sunt tot atat de legitime ca ale religiosilor.

Totusi, din curiozitate, descrie-mi o concluzie logica pe baza careia ateii isi traiesc viata si care sa contravina doctrinelor religioase (sau nu neaparat, da-mi doar o concluzie logica).

Last edited by heorhe; 06.03.2011 at 18:41:46.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 19:28:39
lugrez lugrez is offline
Banned

Data înregistrării: 18.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iosif77 Vezi mesajul
Hm...am ceva indoieli.
Credinta in Fiinta supranaturala pare a fi inscrisa in genele omului. Este intalnita pretutindeni in lumea noastra. Se pare ca cineva vine si si afirma ca NU exista o fiinta supranaturala. Afirmatia lui este, desigur, un nonsens, e nedemonstrabila.
http://www.youtube.com/watch?v=BNajfMZGnuo
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 19:30:29
xanixade's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu e chiar așa. Ci îți formezi un punct de vedere asupra lumii în care trăiești, bazându-te pe știință, în măsura în care crezi că aceasta poate stabili un adevăr legat de lume...

Citat:
Nu m-am referit în mod special la tine, ci în general. Și se întâmplă de multe ori ca absurditățile pe care le spun alții să fie bazate pe sfinți părinți, adică o sferă de noțiuni și concepte pe care nu le poți înțelege înafara teologiei... dar sunt și cei care nu cunosc sfinții părinți și normal că greșesc; tu te limitezi în înțelegerea ta când vine vorba să judeci ce spune cineva aici, și de multe ori ai aceeași concluzie pe care o are și un creștin... până la urma urmei. se mai întâmplă să mai și greșești, cum mai greșesc și eu și alții de aceea e o prostie să susții măcar că nu ești cel care face afirmații absurde... pentru că de multe ori poți face.

Citat:
Scepticitatea ta mai degrabă în privința credinței.
Da, așa e. Și mai e și mângâierea în înțelegerea că cel apropiat nu va muri, ci mai trăiește undeva după moarte, și că poți să te întâlnești iar cu el, sau faptul că omul este ajutat mereu în viața sa de Dumnezeu, și va suferi mai ușor orice, doar prin acest fapt... mult mai multe... Ce e rău să cauți mângâiere? că o să se întâmple să suferi și să vrei să nu știe toată lumea, să poți spune cuiva gândul tău... etc... o persoană are nevoie de afecțiune, și se întâmplă ca religia noastră să permită așa ceva, cea ortodoxă pe așa ceva e întemeiată...

Citat:
Ceea ce spui tu nu are sens. Întrucât persoanele nu se pot înțelege de obicei toate, împreună, între ele. Poate fi sectant, musulman, etc. care să se înțeleagă foarte bine cu un creștin ortodox și să dovedească bună înțelegere... chiar și ateii

Citat:
Ateii și anti-religioșii nu au argumente dacă vin să susține neexistența unui Dumnezeu, așa cum nu au nici credincioșii să o susține... ceea ce au credincioșii ca să fie în continuare credincioși au legătura cu Dumnezeu... pe care ateii, antireligioșii nu o înțeleg și de care își bat joc.

Citat:
Nu e chiar așa. Ca să apară ceva nou în ecuație ateul trebuie să o testeze, ca să o probeze să fie adevărată... dacă vorbim de ecuația Dumnezeu...pe când credinciosul o are gata demonstrată...

Vezi și tu că geocentrismul e relativ, teoria evoluției nu prea are sens...etc...

La începutul postării am zis că sunt argumente de fiecare parte, așa încât fiecare crede ce vrea și nimeni nu obligă pe nimeni să creadă altceva, decât în măsura în care vrea cineva să creadă...
Vechi 06.03.2011, 19:43:28
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Ateismul impus cu forta nu e ateism. Nu la abuzurile regimurilor comuniste (si nu numai) am facut referire, ci la societatile unde oamenii aleg de buna voie sa se lipseasca de fenomenul religios.
Asta e o forma rusinoasa de "no true scotsman". Urmatoarea etapa va fi, evident, "ateismul care are defecte nu e ateism". Si mai sustineti ca nu aveti o gandire de tip dogmatic ?! La fel de bine pot si eu sa spun ca religia impusa cu forta sau care instiga la violenta nu e religie. Va convine ?

Degeaba va ascundeti dupa deget, adevarul factual este ca atunci cand ateii au ajuns la putere politica, omenirea a cunoscut niste maceluri si bai de sange nemaiintalnite. Poate ca religia nu a reusit inca sa aduca Raiul pe Pamant, dar antireligia a reusit cu certitudine sa aduca iadul pa Pamant.

Citat:
Nu am spus in ce cantitate, pentru ca e discutabil. Cert este ca omenirea a avut parte de-a lungul istoriei de violenta cauzata de si in numele religiei. Aceasta violnta ar fi putut foarte bine sa nu fie - evident, daca religia n-ar fi existat.
Violenta, in societate, a existat si cauzata de, si in numele, stiintei. Propuneti sa renuntam la stiinta ?
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 19:50:41
lugrez lugrez is offline
Banned

Data înregistrării: 18.02.2011
Implicit

Citat:
Ateii și anti-religioșii nu au argumente dacă vin să susține neexistența unui Dumnezeu, așa cum nu au nici credincioșii să o susține...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ateism#..._pentru_ateism

Citat:
La începutul postării am zis că sunt argumente de fiecare parte, așa încât fiecare crede ce vrea și nimeni nu obligă pe nimeni să creadă altceva, decât în măsura în care vrea cineva să creadă...
Vezi ca te contrazici.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2011, 20:04:22
xanixade's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lugrez Vezi mesajul
Vezi ca te contrazici.
Chiar că... în măsura în care crede cineva în Dumnezeu găsește argumente pentru aceasta. În măsura în care nu, tot așa... deci argumentele sau există sau nu există... îmi cer scuze pentru această neînțelegere...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciuni pentru atei. cod_gabriel Generalitati 48 11.08.2014 07:25:49
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Cuvant pentru atei dobrin7m Generalitati 179 14.03.2011 10:03:30
atei rightful8912 Generalitati 646 05.08.2010 11:15:28