Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Umanitare
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.12.2012, 14:15:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Happy 21-12-21 Doomsday to everyone!
Vechi 21.12.2012, 14:20:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Lemne, cartoane, hîrtii se găsesc. Cu soba e mai greu, că e scumpă, banii sînt limitați și prioritățile sînt altele.
O sobita e cam 1000-1200 ron si poti face si mancare pe ea.
Se gasesc poate, dar mai greu uscate si nu in cantitatile de care ai nevoie sa te incalzesti cand sunt -10 grade afara.

Citat:
Da, asta e partea proastă, că sînt pe cont propriu. Majoritatea fac cîteva ore maxim pînă la părinți la țară, mie îmi trebuie vreo 16 ore iarna.
Cam nasol..

Citat:
Eu nu cred în profeții păgîne, ci mă tem doar de răutatea lumii în cazuri critice.
Da, e bine sa fii prevazator.
Majoritatea nu pot concepe pur si simplu ca mancarea nu creste pe raftul magazinului ce sa mai zici de altele..
Vechi 21.12.2012, 14:24:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Păstrarea apei potabile pe termen lung e o adevărată problemă. Mi-am cumpărat var, dar nimeni nu știe propoțiile pentru purificare. Pastile nu vreau să bag în butoi. Argint nu am de fel. Piramide nu am cum construi pentru așa un volum... Deci soluția simplă și eficientă e să o sfințesc. Am aghiazmă mare de acum cîțiva ani și nu s-a stricat deși am păstrat-o în recipient din plastic.
Vezi ca in ziua de azi varul nu prea mai este var (oxid de calciu) are tot felul de aditivi chimici (polimeri).
Mai sunt si alte solutii pentru sterilizarea apei.
"efectul de piramida" e vrajeala.

Cea mai buna solutie e un sistem de filtre, eventual inclusiv osmoza dar iti trebuie si o pompa manuala care sa faca 2-3 bari iar prin osmoza o parte din apa se pierde (adica se elimina ca nepotabila dar o poti folosi la spalat).

Interesanta ideea cu aghiazma :)

Toaleta portabila ti-ai luat? Sau mergi pe ideea cu sapat groapa in spatele blocului? :)

Last edited by AlinB; 21.12.2012 at 14:26:30.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2012, 14:36:32
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Haideti sa nu fim rautaciosi. In felul nostru, nu suntem cu nimic deosebiti fata de el, doar ca ale noastre le tinem bine-ascunse de ochii lumii!...

Citat:
Știi tu Moșule, Maria fără Marta riscă să moară de foame sau din alte pricini "postapocaliptice". :) Da, sîntem datori să rămînem în viață cît mai mult pentru a ne ajuta semenii. Citeam undeva unde se vorbea despre martiraj că într-o situație de viață și de moarte e o greșeală să alegem moartea (ca și creștini), aruncîndu-ne de bunăvoie în gura leului sau în foc. Trebuie să facem tot posibilul să supraviețuim!
Nu cred ca judecam corect, draga frate. Sunt atatea sfaturi pe care ni le da Mantuitorul si pe care noi nu le luam in seama incat are mult mai multe motive sa fie dezamagit (de noi, cei care ne consideram printre "oile Lui"), decat sa fie multumit pentru reactiile noastre. In privinta pericopei cu Marta si Maria, sfatul Lui este mai mult decat clar: "Marto, lasa grija cea lumeasca in seama lui Dumnezeu si alatura-te Mariei, care si-a ales partea cea buna!" Daca as putea si mi s-ar ingadui, as dori sa ajung acolo sus pe post de "Maria" si nu de "Marta". Ne inchipuim oare ca Maria era o lenesa si ca de fapt, tocmai cand Marta se ostenea mai tare, ea si-a gasit scuza de relaxare? Nu. Sa-i dam deci Cezarului ce-i al Cezarului, iar lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Eu, intr-un moment "delicat", gasesc de cuviinta sa las la o parte "grija cea lumeasca" si sa ma incred in voia lui Dumnezeu, peste care ar fi o mare naivitate din partea mea sa cred ca as putea trece. Nu vreau sa tulbur pe cineva si chiar imi cer scuze daca se intampla sa par "sadic" in exprimarea mea... Nu cu multe saptamani in urma la Sf liturghie s-a citit pericopa cu neinteleptul care si-a marit hambarele spunand "Bucura-te suflete si te veseleste!..." Dumnezeu poate lua sufletul nostru in orice clipita, daca excesul pentru grija de a "supravietui" ii poate sminti si pe altii! Cum as putea sa supravietuiesc impotriva voii lui Dumnezeu?
Si-apoi... care sunt acei prooroci cu frica de Dumnezeu de a caror sfat sa tin eu, crestinul de rand, seama. De unde vin "zvonurile"? De la induhovniciti sau de la cei care nu au nimic in comul cu Harul lui Dumnezeu? Nu cumva, "ascultand" scenariile lor, ma smintesc si eu si-i determin si pe cei de langa mine, mai putin pregatiti duhovniceste, sa ma imite, ca si cum... de la Dumnezeu imi vin aceste ganduri si nu de la vrajmas!... Eu gasesc o inselare vizibila, cel putin din punct de vedere religios.
Orice-ar fi, nu asa merge treaba! Cand Dumnezeu vrea, iti arata puterea lui exact cand ti se pare ca ai scapat. Iar eu ma rog sa ne pazeasca pe toti de inselare. Pentru ca unii isi fac rau numai fiindca accepta sa mearga pe un drum laturalnic pentru... "mai multa siguranta", dar care ar putea oricand sa se infunde!! Ori, Calea spre Dumnezeu este una singura. Trebuie sa vrem sa traim, sa ne crestem copiii, sa ne ajutam intre noi cum ne tin puterile, dar daca "de sus" auzim: "Hai acasa!", las jugul lumii asteia si plec fara sa ma eschivez in vreun fel! Sau... macar asa ar trebui!...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 21.12.2012, 14:39:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
E trist sa vedem printre bunii nostri colegi si astfel de reactii. Ca si cum am spune: "Doamne, faca-se voia Ta, acolo-n cer, ca pe pamant ma ingrijesc singur!"
Stii, era bancul ala cu Itzic care se tot ruga "da Doamne sa castig la loto!" Si se ruga asa mult si staruitor ca intr-o buna zi, Dumnezeu ii zice: "Mai Itzic, ajuta-ma sa te ajut, joaca si tu la loto!".

Citat:
Sfarsitul cui? Al meu? Al lumii? Dar am eu vreo putere sa "ma fofilez"? De ce, avand credinta, suntem atat de naivi? Cu cat "te feresti", cu atat cazi in propriile tale temeri. Si cu cat iti pui mai mult nadejdea in Dumnezeu, cu atat iti este mai usor sa accepti absolut orice.
Depinde de care sfarsit vorbim.

Daca vorbim de Apocalipsa, mai greu - desi Biblia nu spune ca la sfarsitul acelor zile, nu va fi ramas nici unul din sfinti in picioare.

Daca vorbim de o apocalipsa economica/sociala depinde de alegerea fiecaruia, unul alege sa stea cu bratele incrucisate si sa arunce consecintele in seama lui Dumnezeu, altul incearca in masura posibilitatilor sa-si ia masuri..

Desigur, majoritatea celor care isi pun problema, nu au bani sa-si construiasca bunkere sau sa stocheze tone de mancare, dar ceva se poate face mereu.

Citat:
Ipotetic privind, ca si cum unele lucruri s-ar adeveri, ce-am putea anticipa noi acum? Scenariile altora? Asa ceva este absurd. Nu poti patrunde "dincolo", nici macar cu mintea, fiindca acest "necunoscut" il stie doar Dumnezeu. Tu, omule naiv, poti sa ai alaturi de tine un intreg arsenal care sa crezi ca te-ar putea ajuta intr-o asemenea situatie, dar omiti faptul ca nu poti sti totul si ca iti scapa esentialul: Harul lui Dumnezeu.
Nu e nevoie sa stii EXACT ce se va intampla, toate dezastrele avand o anumita linie precisa de desfasurare si consecinte ca: lipsa mancarii, lipsa apei, dezordine sociala, etc.

Citat:
Daca incerci sa te pui la adapost, de fapt Il scoti pe Dumnezeu din inima ta, ca sa-ti faci mai mult loc!...
Ipoteza nefondata.
E ca si cand ai zice ca nu trebuie sa te mai duci la servici ci sa astepti ca Dumnezeu sa-ti hraneasca familia.

Citat:
Cat despre "provizii"... Nu am nici mai multe nici mai putine fata de cate aveam in fiecare an pe vremea asta si nu are legatura cu "apocalipsa".
Ei vezi, deci CEVA ai, probabil macar pe vreo 6 luni sau mai mult daca e bine dramuit, ai cu ce sa te incalzesti iarna, caz in care atunci da, nu mai ramane decat sa te rogi.

Citat:
DA. Mi-am pus si eu candva problema disparitiei unei legi, astfel incat sa nu mai avem curent electric.
Tu chiar ai incercat sa dai crezare nazdravaniilor astea New Age.

Citat:
Normal ca instantaneu ar trebui sa apara o alta lege care sa-l ajute pe om sa evolueze, dar asta s-ar intampla abia dupa ce ar disparea cea mai mare parte din populatie, mai ales cei din marile metropole, total dependenti de electricitate. Nu cred ca Dumnezeu ar ingadui una ca asta.
Oare?
N-au murit de-a lungul timpului sute de milioane milioane chiar miliarde de oameni in razboie, epidemii, catastrofe naturale, politico-socio-economice, etc.?
Dumnezeu a ingaduit.
Vechi 21.12.2012, 15:09:39
Mosh-Neagu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Stii, era bancul ala cu Itzic care se tot ruga "da Doamne sa castig la loto!" Si se ruga asa mult si staruitor ca intr-o buna zi, Dumnezeu ii zice: "Mai Itzic, ajuta-ma sa te ajut, joaca si tu la loto!".
Cred ca ti-ai raspuns singur acestui gen de reflectie gen "Itzic si Strul":

Citat:
Ipoteza nefondata.
E ca si cand ai zice ca nu trebuie sa te mai duci la servici ci sa astepti ca Dumnezeu sa-ti hraneasca familia.
Cine sustine ideea statului cu bratele incrucisate? Doar ca una e voia lui Dumnezeu si alta ingrijorarea venita de la cei care nu-l au pe Dumnezeu... Eu n-am intalnit nici preoti, nici monahi care sa transmita un gand de teama si ingrijorare. As vrea sa cred ca ma pot increde in siguranta pe care mi-o transmit ei. Iar daca pierd, inclin sa cred ca de fapt sunt intr-un mare castig!...

Citat:
Nu e nevoie sa stii EXACT ce se va intampla, toate dezastrele avand o anumita linie precisa de desfasurare si consecinte ca: lipsa mancarii, lipsa apei, dezordine sociala, etc.
Cred ca ti-a scapat singura si cea mai importanta lipsa: cea a lui Dumnezeu. Cu El, nu duci nici un fel de lipsa!... Dar probabil... vorbim din carti!...

Citat:
Ei vezi, deci CEVA ai, probabil macar pe vreo 6 luni sau mai mult daca e bine dramuit, ai cu ce sa te incalzesti iarna, caz in care atunci da, nu mai ramane decat sa te rogi.
Din tot ce am, nu-mi ajuta la nimic, daca "ceva" nu merge!... Ca orice familie, in fiecare an ne straduim si noi sa intram in iarna cu rafturile camarii (in cazul meu a beciului) cu cele necesare, pana la recolata viitoare. In cazul asta, as putea spune ca eu ma tem de apocalipsa in fiecare an!...

Citat:
Tu chiar ai incercat sa dai crezare nazdravaniilor astea New Age.
Pe mine ma lasa rece "New Age". Era doar un exemplu. Eu nu pot anticipa ce "gaselnita" are Dumnezeu pentru a ne trezi din "somnul cel de moarte"!

Citat:
Oare?
N-au murit de-a lungul timpului sute de milioane milioane chiar miliarde de oameni in razboie, epidemii, catastrofe naturale, politico-socio-economice, etc.?
Dumnezeu a ingaduit.
Ei, eu cautam o nuanta mai... optimista! Tu esti mai drastic, se pare. Sa speram ca-si face Dumnezeu mila si de cei de la orase!...

Reply With Quote
Vechi 21.12.2012, 15:33:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cred ca ti-ai raspuns singur acestui gen de reflectie gen "Itzic si Strul":
Nu asteptam un raspuns ci era un indemn la meditatie, poate totusi ai inteles.

Citat:
Cine sustine ideea statului cu bratele incrucisate? Doar ca una e voia lui Dumnezeu si alta ingrijorarea venita de la cei care nu-l au pe Dumnezeu...
Motiv pentru care cum am zis, nici eu nu cred in astfel de "apocalipse" in schimb sunt indoieli rezonabile fata de stabilitatea societatii actuale care este bine sa fie luate in serios.

Citat:
Eu n-am intalnit nici preoti, nici monahi care sa transmita un gand de teama si ingrijorare. As vrea sa cred ca ma pot increde in siguranta pe care mi-o transmit ei. Iar daca pierd, inclin sa cred ca de fapt sunt intr-un mare castig!...
1. In ceea ce priveste preotii nu e treaba lor sa faca asta, mai ales ca nu au nici o informatie certa si probabil o buna parte nici nu si-au pus problema.

2. Un monah in manastire este mai bine protejat de catastrofe sociale decat este cineva care traieste in oras sau pe langa oras.
A doua la mana, un monah - se are in grija doar pe sine si oricum nu are prea multe de pierdut intr-o asemnea eventualitate.

Citat:
Cred ca ti-a scapat singura si cea mai importanta lipsa: cea a lui Dumnezeu. Cu El, nu duci nici un fel de lipsa!... Dar probabil... vorbim din carti!...
Stiu si eu? Poate ar trebui sa intrebi asta pe cei care au supravietuit foamei instaurata de comunisti in Basarabia sau Ucraina, cand milioane au murit.
Sa mori de foame este cumplit, dar sa-i vezi pe cei dragi murind din acest motiv si sa nu poti face nimic, cred ca este si mai si.
Erau toti atat de lipsiti de Dumnezeu atunci?
Oare cei care au scapat au scapat doar cu apa si rugaciune?

Citat:
Din tot ce am, nu-mi ajuta la nimic, daca "ceva" nu merge!... Ca orice familie, in fiecare an ne straduim si noi sa intram in iarna cu rafturile camarii (in cazul meu a beciului) cu cele necesare, pana la recolata viitoare. In cazul asta, as putea spune ca eu ma tem de apocalipsa in fiecare an!...
Da, ai remarca foarte bine, un taran are ceva ce un orasean care traieste din pensie/salariu, ceva care nu are, constiinta fragilitatii vietii si relatia ei cu cele care vin din pamant, pentru ca un an fara roada sau roada putina este chiar o apocalipsa pentru el.

Aceasta constiinta este un avantaj + faptul ca viata e la mana sa (la propriu) nu pe raftul magazinelor.

In acest context (si probabil nu doar), ateismul/agnosticismul se poate spune ca s-a nascut la oras.

Citat:
Pe mine ma lasa rece "New Age". Era doar un exemplu. Eu nu pot anticipa ce "gaselnita" are Dumnezeu pentru a ne trezi din "somnul cel de moarte"!
Dar asta nu te poate impiedica sa te intrebi ce ai de facut ca sa nu "te ia valul".
Si spiritual, dar si material.

Citat:
Ei, eu cautam o nuanta mai... optimista! Tu esti mai drastic, se pare. Sa speram ca-si face Dumnezeu mila si de cei de la orase!...
Mila are de toti si de toate, si tot timpul, dar nu poate impiedica nici manifestarile liberului arbitru, indiferent cat de teribile sunt in consecintele lui ultime!
Vechi 21.12.2012, 15:57:39
Mosh-Neagu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:

Dar asta nu te poate impiedica sa te intrebi ce ai de facut ca sa nu "te ia valul".
Si spiritual, dar si material.
(...)
Mila are de toti si de toate, si tot timpul, dar nu poate impiedica nici manifestarile liberului arbitru, indiferent cat de teribile sunt in consecintele lui ultime!
Nu mai comentez ca e inutil. Daca "vine valu'", ii dau calu'... Numai sa-mi inchipui ca ma pun de-a curmezisul "valului" si deja ma ia cu fiori!... Pentru cei de care vrea Dumnezeu sa se indure, ii "trimite" din timp "la adapost", fara ca ei insisi sa-si dea seama!

Reply With Quote
Vechi 21.12.2012, 16:20:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu mai comentez ca e inutil. Daca "vine valu'", ii dau calu'... Numai sa-mi inchipui ca ma pun de-a curmezisul "valului" si deja ma ia cu fiori!... Pentru cei de care vrea Dumnezeu sa se indure, ii "trimite" din timp "la adapost", fara ca ei insisi sa-si dea seama!
Noe si-a dat seama.
Lot la fel.
Moise stia incotro o apuca.

Exemple de inconstienti?
Vechi 21.12.2012, 16:52:39
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Noe si-a dat seama.
Lot la fel.
Moise stia incotro o apuca.

Exemple de inconstienti?
He, he.
Nu le amesteca!
Dacă nu dorea Dumnezeu, stăteau ei degeaba cu pantalonii în vine în bătaia vântului, dacă înțelegi ce zic.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce veti face voi cand vor veni acele vremuri de pribegie? adelin Despre Biserica Ortodoxa in general 157 23.09.2010 16:12:48
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
De ce 25 Decembrie? Andie Teologie si Stiinta 23 19.01.2009 01:38:20
16 - 22 decembrie laurschepsis Stiri, actualitati, anunturi 11 20.12.2008 04:59:41