Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.09.2013, 23:19:14
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit Propovăduiește sau nu BOR mântuirea în fața altor popoare și confesiuni?

Domnule cătălin2, să presupunem că lucrurile stau cum spui tu despre Biserica Ortodoxă. În cazul ăsta am două întrebări pentru dumneata:

1). De ce în recenta "declarație de la Bistrița" BOR nu a făcut apel celor din alte confesiuni să treacă la Biserica Ortodoxă pentru ca să ajungă și ei la mântuire, iar nu în iad? În cazul în care nu știi despre ce este vorba, atunci fac eu un mic efort și îți pun în atenție, și îți recomand să citești textele din această știre, texte cu iz foarte ecumenist și în care nu există nicio chemare la mântuire, care din punctul tău de vedere se află doar în Biserica Ortodoxă, din partea BOR. Cum explici toate aceste lucruri? Propovăduiește sau nu BOR mântuirea celor de alte confesiuni? Sau îi lasă, deși semnează tot felul de declarați și conferințe, să meargă în Iad? Evident în timp ce unii dintre semnatarii declarației mai și pretind că toate confesiunile semnatare fac parte din una și aceeași Biserică a lui Hristos? Cum se explică diferențele evidente între poziția BOR sau a unei părți a acesteia și poziția dogmatică a dumitale?

Citat:
Declarație de colaborare între bisericile istorice din Transilvania, semnată la Bistrița - FOTO

Episcopi și preoți, reprezentanți a șase biserici istorice din Transilvania, au semnat, duminică, la Bistrița, o "declarație de colaborare și conlucrare ecumenică, frățească", după o rugăciune ecumenică organizată la aniversarea a 450 de ani de la sfințirea Bisericii Evanghelice din Bistrița.

De la stanga la dreapta: decanul Koncze Arpad - Biserica Lutherana, Gered Peter, capelan papal, protopop paroh romano-catolic de Bistrița, ÎPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană din România, Reinhart Guib, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Kovacs Istvan, consilier Episcopal Eparhia Reformată din Ardeal (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

Reprezentanții bisericilor istorice din Transilvania - Evanghelică Confesiunea Augustană, Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică, Evanghelică-Lutherană și Reformată - au participat, duminică, la o slujbă ecumenică în Biserica Evanghelică Bistrița, unde s-au aflat peste o mie de oameni.

Evenimentul a început prin procesiuni ale cultelor religioase, în frunte cu reprezentanții acestora, către Biserica Evanghelică, după care înalții prelați s-au întâlnit în fața lăcașului de cult, unde au fost așteptați de primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, și au intrat împreună în biserică.

(..) Fiecare dintre invitați a rostit un cuvânt de învățătură, iar la final au spus împreună "Tatăl Nostru" în limbile română, germană și maghiară. Între momentele de rugăciune ale înalților prelați au cântat fanfara "Werkolkkapelle Neumarkt" din Germania și coruri ale bisericilor.

"Arătăm semenilor noștri că în fața lui Dumnezeu Biserica este una. Ce frumos e când frații sunt laolaltă! Toate bisericile sunt importante, dar în fața lui Dumnezeu suntem una", a spus episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană din România Reinhart Guib. (...)

La finalul rugăciunii ecumenice, înalții prelați au semnat, în șase exemplare, "Declarația de la Bistrița", privind "colaborarea și conlucrarea ecumenică, frățească" între bisericile istorice din Transilvania.

"Am pregătit o surpriză pentru această zi de sărbătoare. La inițiativa primarului Bistriței, Ovidiu Crețu, și după consultarea bisericilor participante, am convenit să subscriem la o declarație de colaborare și conlucrare ecumenică, frățească, între bisericile noastre", a precizat episcopul Reinhart Guib.

"Declarația de la Bistrița" este semnată de mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț, episcopul evanghelic Confesiunea Augustană Reinhart Guib, episcopul reformat maghiar Kato Bela, episcopul lutheran-maghiar de la Cluj Adorjani Dezsö Zoltán, episcopul greco-catolic de Cluj Florentin Crihălmeanu și IPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic.

"Noi, înalții prelați ai bisericilor istorice din Transilvania, semnatarii acestei declarații, bazându-ne pe valorile fundamentale ale creștinismului, pe dragostea față de Dumnezeu și respectul față de aproapele nostru, reafirmăm dorința noastră de a dezvolta relații corecte și principiale între bisericile noastre istorice. Susținem dreptul la o exprimare liberă, bazată pe bună credință, și milităm pentru protejarea integrității și a caracterului nostru multicultural, multietnic și multiconfesional. Ne exprimăm convingerea că un dialog ecumenic autentic interconfesional bazat pe respect și toleranță poate conduce la o abordare corectă și justă a vieții religioase în folosul comunităților noastre. Într-o lume complexă și mereu în schimbare, dragostea față de Dumnezeu și respectul față de aproapele nostru zidit după chipul lui Dumnezeu trebuie să rămână elemente esențiale ale unirii oamenilor în numele lui Hristos. Să respectăm religia și cultura aproapelui nostru, să-l iubim ca pe noi înșine, și în felul acesta să lăsăm moștenire generațiilor următoare cultura comuniunii și a diversității în unitatea dragostei creștinești pentru oameni. Așa să ne ajute Dumnezeu!", scrie în declarația semnată, duminică, la Bistrița, de reprezentanții a șase biserici istorice din Transilvania.
sursa: Mediafax

2). Recent am văzut că BOR îndeamnă la rugăciune pentru pacea în Siria, Egipt etc. Te întreb de ce aceeași BOR nu îndeamnă la rugăciuni pentru convertirea la Biserica Ortodoxă a sirienilor, egiptenilor și a tuturor care se află în afara Bisericii Ortodoxe? Ce rost mai au rugăciunile pentru pace și însăși pacea în sine, de vreme ce tot în iad vor ajunge pentru că nu sunt și ei ortodocși membri ai Bisericii Ortodoxe așa ca tine? Și mai mult, de ce nu îndeamnă BOR la rugăciunea pentru toți oamenii ca să vină în BO și să primească și ei mântuirea, să nu ajungă în Iad? De ce nu se roagă și pentru semnatarii declarației de la Bistrița și pentru toate celelalte confesiuni heterodoxe din Transilvania să se convertească la Biserica Unică a Mântuirii? Ce sens mai au declarații și semnături când toți acei oameni neortodocși se vor duce oricum în Iad, așa cum spui dumneata că învață Biserica Ortodoxă?
Reply With Quote
Vechi 07.09.2013, 14:14:21
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
1). De ce în recenta "declarație de la Bistrița" BOR nu a făcut apel celor din alte confesiuni să treacă la Biserica Ortodoxă pentru ca să ajungă și ei la mântuire, iar nu în iad? În cazul în care nu știi despre ce este vorba, atunci fac eu un mic efort și îți pun în atenție, și îți recomand să citești textele din această știre, texte cu iz foarte ecumenist și în care nu există nicio chemare la mântuire, care din punctul tău de vedere se află doar în Biserica Ortodoxă, din partea BOR. Cum explici toate aceste lucruri? Propovăduiește sau nu BOR mântuirea celor de alte confesiuni? Sau îi lasă, deși semnează tot felul de declarați și conferințe, să meargă în Iad? Evident în timp ce unii dintre semnatarii declarației mai și pretind că toate confesiunile semnatare fac parte din una și aceeași Biserică a lui Hristos? Cum se explică diferențele evidente între poziția BOR sau a unei părți a acesteia și poziția dogmatică a dumitale?
In primul rand aceea a fost o declaratie pentru buna intelegere, nu inseamna ca le recunoaste invatatura. Astfel de declaratii se pot semna si cu musulmanii sau alte religii.
In al doilea rand aceasta e invatatura ortodoxa, nu inseamna ca toti o cunosc sau ca o respecta. Chiar ierarhi, sa ne amintim de Cazul IPS Corneanu sau de ierarhii care au smenat chiar acceptarea invataturilor catolice la Sinodul Ferrara-Florenta. Si in cadrul Bisericii au patruns, la unii credinciosi si clerici, invataturi de tip ecumenist. Primul pas a fost enciclica data de Patriarhia Constantinopolului in 1920, in care se afirma ca toate cultele sunt Biserici, si toate impreuna alcatuiesc Trupul: http://www.ecum.ro/infoecum/files/en..._ecumenice.pdf
Din dorinta de unire dincolo de invataturile gresite s-a ajuns la schimbarea calendarului si aparitia stilistilor.
La fel si la noi, toate se spun mai subtil, sa nu se supere reprezentantii altor culte. Unii au ajuns si sa creada aceste invataturi ecumeniste, intr-o proportie mai mare sau mai mica.
Citat:
2). Recent am văzut că BOR îndeamnă la rugăciune pentru pacea în Siria, Egipt etc. Te întreb de ce aceeași BOR nu îndeamnă la rugăciuni pentru convertirea la Biserica Ortodoxă a sirienilor, egiptenilor și a tuturor care se află în afara Bisericii Ortodoxe? Ce rost mai au rugăciunile pentru pace și însăși pacea în sine, de vreme ce tot în iad vor ajunge pentru că nu sunt și ei ortodocși membri ai Bisericii Ortodoxe așa ca tine? Și mai mult, de ce nu îndeamnă BOR la rugăciunea pentru toți oamenii ca să vină în BO și să primească și ei mântuirea, să nu ajungă în Iad?
In Siria sunt si multi crestini ortodocsi, exista si o manastire cunoscuta. Rugaciunea pentru pace nu cred ca e ceva gresit.
Dar in cadrul fiecarei Sfinte Liturghii exista rugaciuni pentru intoarcerea la credinta a celo din afara BIsericii. Era o carte data de anna21, scrisa de un sfant, in care se spune cum sa ne rugam pentru cei ce nu sunt ortodocsi si cum se roaga Biserica pentru ei (adica asa, sa vina la credinta). Am gasit si cartea, "Despre rugaciunea crestinilor ortodocsi pentru cei neortodocsi" ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...eortodocsi.pdf
Reply With Quote
Vechi 12.09.2013, 09:35:57
Banned

Implicit

Cătăline, poate nu îți dai seama, dar afirmațiile tale sunt de o gravitate extremă. Ele implică în modul cel mai evident faptul că tu dormi liniștit subînțelegând în fapt că Biserica Ortodoxă și conducătorii acesteia poartă responsabilitate foarte mare pentru faptul că ceilalți vor merge în iad, așa după cum crezi dumneata fără ca să ai fundamente reale ortodoxe. Tu practic ne spui pe față că nu există nicio problemă pentru faptul că Biserica devine, în contextul afirmațiilor dumitale, responsabilă la modul cel mai clar pentru aruncarea celorlalți în veșnicia iadului. Orice acțiuni care vizează pe ceilalți, așa cum am dat exemple mai sus, devin în perspectiva intrepretărilor tale un fel de ucideri din culpă la nivel spiritual, religios; tu practic subînțelegi ca normale, firești aceste culpe, aceste ucideri din culpă la nivel religios. De aceea repet afirmațiile tale sunt de o gravitate extremă în ceea ce privește implicațiile lor referitor la Biserica Ortodoxă. De aceea aici sunt noi argumente pentru erorile dumitale de interpretare, pe care culmea mai ai și tupeul să le pretinzi învățături ale Bisericii Ortodoxe. Modul în care cpntinui să te discreditezi devine din ce în ce mai accentuat și mai grav, așa cum discreditezi și mai mult interpretările dumitale pe care le consideri, după capul tău, ca fiind ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2013, 11:19:00
Senior Member

Implicit

Citat:
De aceea aici sunt noi argumente pentru erorile dumitale de interpretare, pe care culmea mai ai și tupeul să le pretinzi învățături ale Bisericii Ortodoxe. Modul în care cpntinui să te discreditezi devine din ce în ce mai accentuat și mai grav, așa cum discreditezi și mai mult interpretările dumitale pe care le consideri, după capul tău, ca fiind ortodoxe.
Decebal, vad ca nu te opresti sa repeti in mod intentiona aceeasi minciuna. Ai probleme de vedere sau nevoie de o facultate speciala ca sa vezi ca acelea sunt citate, nu sunt spusele mele? Vad ca repeti a suta oara acelasi lucru, nu poti intelege ce e acela un citat? Probabil ca nu, pentru ca tu nu dai citate. Poti discuta rational, macar intelegand frazele? Daca nu poti e problema ta, nu a mea.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2013, 13:01:10
Banned

Implicit

Cum să fie o minciună, domnule cătălin2? Ți-am demonstrat de nenumărate ori că concluzia pe care ai tras-o dumneata nu există niciunde scrisă negru pe alb, în afară de câteva rândulețe de la sf Ignatie. Dar sf Ignatie nu reprezintă întreaga Biserică. În rest nu există nici în Biblie, nici la Sinți Părinți, nici la vreun sinod dogmatic, nici măcar în catehismul BOR. Concluzia dumitale personală, și repet pentru că acesta este adevărul, se bazează, tehnic vorbind, pe faptul că dumneata ai luat câteva citate rupte din context și fără să ai în vedere interpretarea Tradiției și te-ai apucat să tragi concluzii simple și simpliste (ca într-o matematică de școală primară), eronate și nejustificate, care nu au fost trase de Biserică înainte de tine, iar aceste interpretări personale ale dumitale ai început să le prezinți ca fiind autentica învățătură a Bisericii Ortodoxe. Te-am rugat și altă dată să prezinți unde a spus vreodată Biserica Ortodoxă că cei care nu sunt botezați și nu fac parte din BO merg cu necesitate în iad pe veșnicie, dar nu ai reușit să prezinți nicio pronunțare negru pe alb a Bisericii care să ateste această afirmație ca pe o dogmă, și nici nu vei găsi pentriu simplul fapt că această interpretare greșită a dumitale nu face parte și nici nu a făcut din învățătura Bisericii Ortodoxe. Este vorba exclusiv de anumite interpretări speculative care îți aparțin, interpretări pe care le-ai făcut și le faci pe baza greșitei și limtatei interpretări ale unor citate pe care le citezi colportate de pe internet, rupte din contextul lor specific precum și din contextul mai larg al Sfintei Tradiții.
Reply With Quote
Vechi 12.09.2013, 21:52:35
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Dar sf Ignatie nu reprezintă întreaga Biserică.
Într-adevăr. Mai greșesc și Sfinții.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 13.09.2013, 19:02:42
Senior Member

Implicit

Citat:
Cum să fie o minciună, domnule cătălin2? În rest nu există nici în Biblie, nici la Sinți Părinți, nici la vreun sinod dogmatic, nici măcar în catehismul BOR.
Daca nu e un neadevar spun intentionat atunci ce este? Cum am spus in mesajul precedent, ori ai pierderi de memorie, ori nu vezi mesajele sa le citesti. Nu am dat eu nu unul, ci trei citate din catehism pe pagina anterioara? Cum spui ca nu am dat din catehism? Discutiile cu tine devin absurde, si cand ne gandim ca acum putin timp tu spuneai ca eu as fi limitat (jignind, astfel), iar tu nu poti intelege o fraza simpla.
Ai uitat ca in urma cu o saptamana ai citit mesajul acesta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=200
Reiau citatele:

1. Catehismul Sfantului Nicolae Velimirovici: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec..._sfintilor.pdf
"Se poate mantui omul in afara Bisericii?
Nu se poate mantui, pentru ca Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fara de care nimeni nu se poate mantui, ca o mana desprinsa de trup."

2. Catehismul de pe credo: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=47
In Biserica, iar nu in afara de ea, Domnul nostru Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant in Sfintele Taine. De aceea numai in Biserica este sigura mantuirea. Caci daca "Hristos este capul Bisericii, trupul sau, al carui mantuitor este" (Efeseni. 5, 23), cum zice cuvantul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi, atunci nimeni nu poate sa se impartaseasca de mantuire, daca nu este madular al trupului lui Hristos, adica al Bisericii.
Adevarul mantuirii in Biserica este mare si taina lui este adanca; de primirea si urmarea lui atarna insasi mantuirea noastra. Pentru a apropia acest adevar de intelegerea noastra, Mantuitorul face asemanarea cu vita si mladitele: "Ramaneti intru mine si eu intru voi. Precum mladita nu poate sa aduca roade de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti inru mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane intru mine si eu intru el, acela aduce roada multa, caci fara mine nu puteti face nimic. Daca unul nu ramane intru mine, este lepadat ca o mladita ce s-a uscat" (Ioan 15, 4-6). Precum mladita se usuca daca este rupta de vita, de la care primeste hrana prin seva, tot asa si sufletul moare duhovniceste, adica isi pierde mantuirea, daca se rupe de Biserica, trupul tainic al lui Hristos, care il hraneste duhovniceste prin harul dumnezeiesc. Harul din Biserica este ca sangele cald din trupul omenesc viu, sange care hraneste toate madularele trupului. Daca un madular se desprinde de trup, atunci de indata se lipseste de viata, caci nu mai curge in el sangele trupului, si asa este de lepadat. Tot asa si credinciosul care se desprinde de Biserica, in care este harul, moare sufleteste, pentru ca nu mai are viata duhovniceasca din trupul tainic al lui Hristos."

3. Alt catehism, Invatatura de credinta ortodoxa (publicata de Patriarhie in 1952 si republicata dupa revolutie): http://www.apaceavie.ro/invatatura-d...inta-ortodoxa/
"Exista mântuire în afara Bisericii?

Nu. În afara Bisericii întemeiate de Hristos nu este mântuire, pentru ca nu este episcop, nici preotie, nici Sfintele Taine prin care primim harul mântuirii. Adevarul, care este Hristos, Crucea, Sfânta Evanghelie, harul mântuirii si urmasii Sfintilor Apostoli, adica episcopii si preotii, se afla numai în Biserica. Aici este Duhul Sfânt, Botezul, Sfânta Impartasanie, Preotia, Sfânta Liturghie, bucuria vietii si mântuirea. Aici se afla sfintii toti impreuna cu Maica Domnului si insusi tronul nevazut al Prea Sfintei Treimi. Cei care au iesit din sânul Bisericii si s-au lepadat de Tainele ei, de pastorii ei randuiti de Apostoli, de Cruce, de sfinti, de Sfânta Liturghie si de toate darurile Duhului Sfânt ce izvorasc din Biserica, aceia s-au lepadat de harul mântuirii, caci au iesit din corabia Bisericii si din staulul oilor lui Hristos, Mântuitorul si Pastorul nostru Cel bun. Ei se pot mântui numai daca se caiesc si revin în sânul Bisericii."

Citat:
Ți-am demonstrat de nenumărate ori că concluzia pe care ai tras-o dumneata nu există niciunde scrisă negru pe alb, în afară de câteva rândulețe de la sf Ignatie.
Unde ai demostrat ceva? Nici macar un singur citat nu ai dat, ai scris o gramada de citate in care nu ai spus nimic altceva decat cugetari ale tale, adica filozofii. E ca si cum nu ai scris nimic.

Last edited by catalin2; 13.09.2013 at 19:54:41.
Reply With Quote
Vechi 13.09.2013, 19:51:31
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
1. Catehismul Sfantului Nicolae Velimirovici: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec..._sfintilor.pdf
"Se poate mantui omul in afara Bisericii?
Nu se poate mantui, pentru ca Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fara de care nimeni nu se poate mantui, ca o mana desprinsa de trup."
Alt Sfînt care a greșit. Om a fost și el, cu părerile lui.

Reply With Quote
Vechi 13.09.2013, 20:00:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Alt Sfînt care a greșit. Om a fost și el, cu părerile lui.
Toti sfintii au afirmat aceasta invatatura si e si invatatura din catehism. Spui foarte sigur ca ei au gresit, nu te gandesti ca poate tu gresesti? Din smerenie te puteai gandi si la aceasta posibilitate. Iisus nu a spus acelasi lucru, ca cine nu se boteaza nu ajunge in Imparatie?
Reply With Quote
Vechi 13.09.2013, 20:18:17
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Toti sfintii au afirmat aceasta invatatura si e si invatatura din catehism. Spui foarte sigur ca ei au gresit, nu te gandesti ca poate tu gresesti? Din smerenie te puteai gandi si la aceasta posibilitate.
În privința acestui subiect nimeni din lumea asta nu poate avea certitudinea. Doar Dumnezeu știe exact cine unde ajunge. Poate vom afla și noi după moarte care va fi locul fiecăruia dintre oameni.

Citat:
Iisus nu a spus acelasi lucru, ca cine nu se boteaza nu ajunge in Imparatie?
Da, a zis. Acum depinde ce e Împărăția lui Dumnezeu, ce ce mîntuirea, ce e Iadul? Nu e deloc simplu să te pronunți, iar Sfinții ne-au lăsat opinii diferite.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57