![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Pogorârea la iad face parte din acele revelații la care se referă Domnul când spune în Evanghelia după Ioan cap. 16 vers. 12 și 13: "Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti." Prin urmare nu e de mirare că în Scripturi găsim doar semințele destul de rarefiate ale acestei descoperiri, dintotdeauna învăluită într-o discreție apofatică desăvârșită.
Am pus o icoană în prima postare și nu cu scop decorativ. Am ales-o cu grijă pentru conținutul teologic bogat, e o praznicală de secol XIV (cum sunt acelea pe care le sărutăm pe analogul principal în biserică toată Săptămâna Luminată). În marginea de sus sunt niște persoane cu alură eshatologică importantă, mijlocitori puternici ai Bisericii luptătoare, care asistă participativ din slăvitele lăcașuri cerești la Pogorâre. Oare de ce?
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 10.04.2015 at 22:44:33. |
|
|||
|
|||
![]()
Am citit adineauri articolul zilei de pe site, cu aceasta tema si am niste
intrebari. Poate stie cineva sa ma lamureasca pe scurt: 1. De ce la biserica nu se vorbeste despre acest eveniment? Nu am auzit pana acum. Se spune (de ex. in Joia Mare) despre moarte, inmormantare si apoi Inviere. 2. Scrie in articol ca in aceste zile dintre moarte si Inviere, Iisus se duce la iad spre a propovadui credinta dreapta. Dar scrie asa: "Cand se spune deci ca Iisus a coborat la iad nu trebuie sa se creada ca este vorba de gheena, adica de locul de osanda a celor pacatosi, ci pur si simplu de imparatia mortilor, unde zaceau dreptii si pacatosii." Care este diferenta? Si colo si colo erau pacatosi? Eu stiu ca la iad ajung cei pacatosi dupa moarte. Care este locul celalalt despre care se vorbeste? Cand sunt trimisi acolo pacatosii. Nu este clara ideea... 3. De ce se duce la acei pacatosi care oricum (se presupune) ca au fost deja judecati si osanditi? Ii mai salveaza/aduce inapoi? Ah, se spune "celor din mormanturi viata daruindu-le". Dar asta la Inviere, inteleg. Deci nu atunci cand se duce la iad. Nu-mi e clar.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si in alte cantari ce vor urma vor mai fi referiri Cred ca special Mihail a deschis acest topic,pentru ca stia ca zilele acestea se va afec referire in slujbe la el |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am sesizat de ex. multe blesteme la adresa lui Iuda, un limbaj care ma socheaza. O furie pe care eu o inteleg, dar pe de alta parte nu este caracteristica Bisericii (Noului Testament). E drept ca eu ma refeream mai mult la vreun pasaj din Sfanta Evanghelie, care sa explice acest eveniment. Deci coborarea la iad nu apare in biserica in forma unei Evanghelii, sau a unei citiri speciale, asa cum se vorbeste despre diverse alte etape din Saptamana Patimilor: Iuda, judecata lui Pontiu Pilat, Drumul Crucii si rastignirea. Dupa moarte se vorbeste imediat de punere in mormant si apoi Inviere. Coborarea la iad nu apare ca atare. De fapt cand s-a intamplat? Azi, sambata? Ieri noapte?
|
|||
|
|||
![]()
In prohod sunt nenumarate referiri si analogii pentru aceasta coborare la iad
In principal pare facuta pentru cei dinainte ,care nu au cunoscut Legea cea noua Pentru ceilalti exista alta fagduinta "Cine crede in Mine ,in veac nu va vedea moartea" Si la fel :"Nu va fi judecat" Pentru cei ce vor crede in Hristos,incepand de la invierea Lui ,sensul nu mai este de a fi salvati din iad , caci iadul insasi este infrant si nu mai exista (pentru ei doar,nu si pentru ceilalti ),Pentru ca ei cred in neprihanirea Celui care s-a coborat in iad. si moartea nu a putut suporta aceasta neprihanire , si a fost distrusa.Moartea era doar ca si consecinta a pacatului . Daca un singur Om fara pacat a cunoscut moartea,inseamna ca blestemul mortii a fost ridicat ,ea nu mai are sens .Moartea unui om fara pacat e un nonsens. Si daca Unul a invins moartea ,atunci si ceilalti o vor invinge ,prin credinta in El. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Este un eveniment unic, care s-a intamplat dupa Rastignire, pana la Inviere. Altfel, Dumnezeu este pretutindeni, inclusiv in Iad. La fel ca celelalte 3. Probabil pentru ca este inceputul formarii Bisericii nevazute, o multime de oameni ajungand in Rai in aceasta perioada. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si e si un sfant citat, dar daca sfintii sunt la nivel prea scazut, eu nu stiu alte filozofii din alte culte. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cunosc articolul, e dezamăgitor atât prin calitatea expozitivă cât și prin selecția textelor, limitată doar la cele care pot argumenta o anumită teză. În plus pare sudat din părți pescuite cine știe de pe unde și conține exprimări de o neglijență uluitoare. Un singur exemplu din ultimul paragraf care sare în ochi: "Hristos coboară la Iad ca un Împărat, ca un biruitor, vestește victoria morții și a diavolului și îi eliberează de acolo pe cei drepți. Raiul,„patria strămoșească și părintească, rămăsese închis pentru toți, după îndepărtarea lui Adam." Mă întreb, oare nu se uită nimeni peste ele înainte să fie publicate?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.doxologia.ro/autor/pr-liviu-petcu Citez: "Asistent Cercetător științific al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu cu calificativul "Magda cum Laude". Autorul mai multor cărți, compendii și antologii tematice patristice: „Lumina din inimi” etc." Asadar nu e un tip "oarecare" de pe net. ![]() |
|