Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2013, 00:35:17
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Eu nu cred ca ii spui lui Petru ca Papa este loctiitorul lui Hristos pe pamant, iar lui Tudor ca toti episcopii sunt egali si ca nu exista un loctiitor a lui Hristos pe pamant, Mariei ca impartasania se face cu paine dospita iar lui Petru cu azima, etc.
...
...............:)
Corect!
Dar analogia e un pic invers. Problema nu e ce le spun eu, ci cum rodește ce spun eu în fiecare.
Nu Dumnezeu e pricina diferendelor dintre noi (sau poate că e!, într-un fel care ne scapă), ci modul nostru personal de a fi, de a alege, de a rezona și lucra Voia Lui.

Uneori suntem mai centrați pe unitate, alteori pe diversitate. Nu-i bai.
Rău îmi pare a fi, însă, atunci când hrănim contrarii și contradicții. Slujim dezbinătorului.
Între conflictele personale, lăuntrice și dispoziția spre conflictul cu semenii (în mod cu totul special în chestiunile de credință) cred că e o legătură strașnică.
Prea mult nevrotism și paranoia, prea mult în creștinismul nostru cu sârmă ghimpată. Sârmă care-i pusă de noi, ortodocșii, nu de Domnul.
Ghimpele atitudinii, ghimpele resentimentului și al simțământului vădit fariseic. Nu avem stofă de vameși, nu avem...
Gheo al nostru își închipuie, sărmanul, că e bun creștin. În fapt, toată ziua își vede de dumnezeul lui, chiar când se roagă. Nu pricepe însă, nu remarcă, grobianul fariseu, cum e treaba cu Dumnezeul nostru, al creștinilor. Și când nu-i iese ciunga, când voia lui e surpată din te miri ce pricini, se crede îndurerat și lovit în aripa sfințeniei. Mamă, ce mai acatiste trage atunci Gheo, sărmanul! Și invers, când îi pică bine zarul, trăiește neroada impresie că e mare și tare... plăcut lui Dumnezeu. Iar pe semen firește că îl invidiază ori îl disprețuiește, după caz. Pământ bocnă împietrit, Gheo ăsta, adică majoritea creștinului de pe la noi, ortodoxul cică.
Majoritatea creștinului din mine, mai întâi! Că altfel nu-l întrezăream nici pe Gheo. Uite, însă, că îl mai descopăr oarecînd, că doar n-oi fi mereu boul boilor să neg sau să raționalizez la nesfârșit mișcările perfide de sub draperia fină a conștiinței mele. Mă mai trezește harul, Mila lui Dumnezeu și mă surprind uneori, prea rar comparativ cu frecvența pe care o bănuiesc ca fiind reală în adîncul inimii, cum/cât Îl îndurerez pe Hristos, mutilîndu-mă și surghiunindu-mă singur în țara nebuniei și a morții. Slavă Domnului că-mi arată, încă, starea mea!

Sfântul Siluan, Părintele Sofronie, Gheron Iosif, Părintele Paisie - nu umblau cu sârma ghimpată după ei. Își vedeau de rugăciune, de împărtășirea bucuriei în Domnul, de lacrimile căinței.
Avem și alte pilde vii printre noi, astăzi. Un exemplu ar fi Părintele Rafail. Să-i remarcăm atitudinea, tonul, duhul! Să luăm aminte la nuanțele gândului inimii sale...
Doamne ajută!

Last edited by cezar_ioan; 14.07.2013 at 01:52:26.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 02:09:01
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Risc să mă aventurez puțin mai departe: unii preferă să-I înalțe lui Dumnezeu cântări prin instrumente muzicale, alții doar vocal, unii rămân fideli minunatelor capodopere ale imnografiei bizantine, alții se roagă cu propriile cuvinte Tatălui ceresc etc.
Astfel de diferențe interconfesionale nu sunt dogmatice, ci țin de ethosul fiecărei confesiuni, de modul în care fiecare grup de creștini Îl poate sluji mai bine, cu mai multă ușurință Domnului.
Din pacate te-ai aventurat prea mult.
Diferentele intre confesiunile la care bati apropo, sunt mai profunde decat cele enuntate mai sus si SUNT dogmatice.
Vechi 14.07.2013, 02:11:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Palma aceea nu e deloc palma unui oarecare creștin.

Palma aceea a fost o excepție, cu o motivație pe care doar discernământul unui sfânt a cântărit-o, prin Duhul.
Excepție, așadar. Oare care o fi regula?

Palma sfântului este altceva decât palma unuia care crede că e la fel ca sfântul doar pentru că necioplitului îi place să dea palme.

Între palma unui sfânt și palma unui oarecare e aceeași diferență ca între Palma lui Dumnezeu și răutatea proastă a unui nătîng umflat de mândrie.

Cum oare nu operați distincții elementare?.......
Asta vă atrage la Sfântul Nicolae? Palma?
Aveți grijă să nu vă ardă vreuna....
Corect, concis, la obiect, problema acoperita din toate unghiurile :)
Vechi 14.07.2013, 02:44:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Orice v-aș spune, dvs îmi răspundeți aducând în discuție diferențele dogmatice interconfesionale...
Care pe de alta parte, tii cu orice pret sa fie ignorate?

Despre asta este topicul pana la urma, reciteste-ti cu atentie mesajul cu care TU l-ai deschis si ai sa-ti aduci aminte.

Citat:
M-am referit la faptul că fiecare dintre noi, cei care împărtășim aceeași credință,
As dori clarificat acest "noi".
Care "noi"? Noi ortodocsii? Noi ortoocsii si romano-catolicii? Noi toti care ne spunem "crestini"?

Citat:
experiază într-un mod unic relația cu Dumnezeu. Experiențele duhovnicești, simțirea permanentă a lui Hristos în inimă, minunile tainice, care nu țin de viața biologică sau psihologică, ci duhovnicească, toate acestea nu se pot descrie, nu se pot defini, nu se pot formula într-o carte de instrucțiuni, ci se cunosc treptat, prin trăire personală.
Toate astea au/pot avea si o latura persoana, foarte persoanala, atat de personala incat se aunge la un inselator subiectivism care merge pana la confuzia intre sentimental si spiritual.

NU orice traire sentimentala este si una spirituala (in sensul autentic al termenului)

Fara doar si poate o persoana atat de capabila ca tine care cunoaste invatatura ortodoxa cunoaste si acest aspect, nu-i asa?

Citat:
Da, între noi este "conflict de idei" (aș prefera termenul polemică, sau schimb de idei și opinii, dar fie cum spuneți dvs), dar toți avem, totuși, ceva esențial în comun:
CREDEM ÎN ACELAȘI UNIC DUMNEZEU. Atât dvs și cei care vă-mpărtășesc opiniile, cât și noi, cei ce ne exprimăm mai "poetic" (pentru a vă cita) vrem să-L mărturisim pe Dumnezeu și credem că de dragul Lui gândim așa sau altfel.
Dpdv al obiectivismului cu primul "credem" nu am o problema in mod deosebit (desi se mai poate discuta) DACA e vorba exclusiv de ortodocsi.
Al doilea in schimb e buba, avand de a face cu subiectivismul de care ziceam mai sus.

Citat:
De exemplu, Cătălin2 este convins că, scriind contra ecumenismului în absolut toate mesajele, apără dreapta credință și, pe de altă parte, domnul profesor, N.Priceputu, MariS ș. a. Îl mărturisesc pe Hristos cu la fel de multă convingere, entuziasm și înflăcărare, doar că-n modalități foarte diferite.
O mica minciunica de dragul unei cauze nobile, nu-i asa?

Cele doua tabere puse in opozitie nu sunt un antiecumenist versus doi "marturisitori ai lui Hristos", ci cei care reprezinta tocmai opusul (extrem al) antiecumenistului.
Citat:
Ne contrazicem între noi?
Categoric.

Citat:
Tocmai scria domnul profesor Cezar despre cei 3 copilași ai domniei sale, care se sunt geloși unul pe altul, revendicându-și fiecare dintre ei doar pentru sine dragostea tatălui lor.
Oare asta-i face mai puțin frați? Nu cred. :)
Așa suntem, mulți și feluriți fii ai Aceluiași Tată ceresc, Care privește, poate, zâmbind cu îngăduință (dacă-mi este permisă această antropomorfizare), văzând copilăreștile noastre dispute pe teme religioase de pe forum și din viața reală. Uff! Dar ne iubește așa cum suntem, că doar, atunci când ne-a inventat, știa că așa vom fi și asta nu L-a împiedicat să ne creeze cu iubire. :)
Iarasi o paralela neinspirata si pe langa subiect.
Lupta aici nu se duce pentru a monopoliza dragostea lui Dumnezeu.
Adica..e chiar stupid sa pui problem asa si sa incerci sa ascunzi astfel adevarata natura a disputei.

O alta tentativa de genul asta fiind falsa dilema "dar ceilalti nu se mantuiesc"?

Last edited by AlinB; 14.07.2013 at 02:54:46.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 03:10:55
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
P. S. Să știți că am spus-o pe un ton amical ironic, cu empatie, fiindcă și eu, în primii aprox. 2 ani de când am început să mă angajez mai serios în viața duhovnicească, tot la fel făceam: răspundeam la orice prin citate. :) De aceea, mi-e relativ ușor să-i înțeleg pe colegii noștri de discuții care recurg atât de frecvent la argumentul autorității. :) Doar că eu, în timp, m-am schimbat mult,
Bun, am inteles, fiind atat de avansata acum in viata duhovniceasca nu mai ai nevoie de autoritatea sfintilor, ai devenit tu insuti o astfel de autoritate, suficienta in sine si de sine.

Nu e gresit sa apelezi la o autoritatea corecta, gresit este sa apelezi gresit la autoritatea corecta.

Iar asta se leaga de:

Citat:
Doar răul este monoton, plictisitor.
Diavolul stă prost de tot cu imaginația și-i doar un iscusit plagiator.
Și stă atât de prost cu imaginația și originalitatea, încât până și pe Hristos a încercat să-L ispitească prin... citate din Scripturi.
Comparați diversele erezii din istoria Bisericii, comparați-le și cu anumite erezii moderne și vedeți cum se repetă anumite idei. Comparați motivația care-i determină pe oameni să comită răul și veți găsi, în uimitor de multe cazuri, aceeași tentație veche de când lumea, care i-a dus pe protopărinți la pierderea stării paradisiace originare: aceea de a deveni dumnezei fără Dumnezeu.
Păi, dacă-i așa, nu e nespus de plictisitor să alegi răul?...
In primul rand, eroarea cea mai crasa, care probabil pentru tine este un act de inalta gandire izvorata dintr-o viata spirituala pe masura, este faptul ca diavolul nu ducea lipsa nici de "imaginatie" nici de "originalitate" (ba chiar dimpotriva) atunci cand a incercat sa-l ispiteasca pe Hristos cu Scriptura.

Ci pur si simplu, a apelat la o autoritate, cea mai inalta autoritate la care avea acces, binenteles dandu-i o intorsatura convenabila, practic falsificandu-i intelesul original si utilitatea reala, lucru care nu i-a scapat Fiului lui Dumnezeu.

Iar tu, talcuiesti toata povestea prin slaba intelegere dovedita de notiuni ca "originalitate" si mai ales "imaginatie" care se potrivesc cu spiritualul ca nuca in perete ca sa nu mai vorbesc de specific-adolescentinul "plictisitor".

Si binele si raul pot cunoaste nenumarate variatiuni si in egala masura pot fi reduse la aceleasi notiuni morale de baza.

Nici unul nu e mai plictisitor decat celalat, sau in egala masura pot fi ori unul ori altul - dar dupa orientare sufletului omului.

Uite, iti poate confirma char colegul Theodor, a carui convingeri sunt o compilatie de crezuri partial adevarate si diverse erezii, nimc din cale afara de original - dar lui ii ofera satisfactia personala.
Implinire spirituala sigur nu, dar in orice caz, se declara mai plictisit de crestinismul "standard", oficial decat de propria creatie, apropo de subiectivism si "diversitatea" pe care tii sa o pui musai, cvasi-nediscriminat intr-o lumina pozitiva.

Si da, intr-un fel, dupa definitia ta, vorbeste de (relativ) acelasi Dumnezeu.

Last edited by AlinB; 14.07.2013 at 03:36:56.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 03:29:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
...............:)
Corect!
Dar analogia e un pic invers. Problema nu e ce le spun eu, ci cum rodește ce spun eu în fiecare.
Nu Dumnezeu e pricina diferendelor dintre noi (sau poate că e!, într-un fel care ne scapă), ci modul nostru personal de a fi, de a alege, de a rezona și lucra Voia Lui.

Uneori suntem mai centrați pe unitate, alteori pe diversitate. Nu-i bai.
Rău îmi pare a fi, însă, atunci când hrănim contrarii și contradicții. Slujim dezbinătorului.
Între conflictele personale, lăuntrice și dispoziția spre conflictul cu semenii (în mod cu totul special în chestiunile de credință) cred că e o legătură strașnică.
Prea mult nevrotism și paranoia, prea mult în creștinismul nostru cu sârmă ghimpată. Sârmă care-i pusă de noi, ortodocșii, nu de Domnul.
Ghimpele atitudinii, ghimpele resentimentului și al simțământului vădit fariseic. Nu avem stofă de vameși, nu avem...
Gheo al nostru își închipuie, sărmanul, că e bun creștin. În fapt, toată ziua își vede de dumnezeul lui, chiar când se roagă. Nu pricepe însă, nu remarcă, grobianul fariseu, cum e treaba cu Dumnezeul nostru, al creștinilor. Și când nu-i iese ciunga, când voia lui e surpată din te miri ce pricini, se crede îndurerat și lovit în aripa sfințeniei. Mamă, ce mai acatiste trage atunci Gheo, sărmanul! Și invers, când îi pică bine zarul, trăiește neroada impresie că e mare și tare... plăcut lui Dumnezeu. Iar pe semen firește că îl invidiază ori îl disprețuiește, după caz. Pământ bocnă împietrit, Gheo ăsta, adică majoritea creștinului de pe la noi, ortodoxul cică.
Majoritatea creștinului din mine, mai întâi! Că altfel nu-l întrezăream nici pe Gheo. Uite, însă, că îl mai descopăr oarecînd, că doar n-oi fi mereu boul boilor să neg sau să raționalizez la nesfârșit mișcările perfide de sub draperia fină a conștiinței mele. Mă mai trezește harul, Mila lui Dumnezeu și mă surprind uneori, prea rar comparativ cu frecvența pe care o bănuiesc ca fiind reală în adîncul inimii, cum/cât Îl îndurerez pe Hristos, mutilîndu-mă și surghiunindu-mă singur în țara nebuniei și a morții. Slavă Domnului că-mi arată, încă, starea mea!

Sfântul Siluan, Părintele Sofronie, Gheron Iosif, Părintele Paisie - nu umblau cu sârma ghimpată după ei. Își vedeau de rugăciune, de împărtășirea bucuriei în Domnul, de lacrimile căinței.
Avem și alte pilde vii printre noi, astăzi. Un exemplu ar fi Părintele Rafail. Să-i remarcăm atitudinea, tonul, duhul! Să luăm aminte la nuanțele gândului inimii sale...
Doamne ajută!
As fi vrut sa pot da un raspuns care sa se ridice la inaltimea acestui mesaj.
Dar din pacate nu stapanesc arta lui "daca nu-i poti convinge, zapaceste-i".

Asadar, am incercat sa aplic tot vechiul meu stil: extrage ideile de baza, cauta neconcordantele, trateaza-le.

Dar iarasi, nu am reusit.

Este definita o pozitie, a celora cu sarma ghimpata dar fara a se mentiona in ce consta efectiv, este declarata o pozitie (aparent opusa) a unor nume sonore (dar iarasi nu stim in ce consta de fapt) iar la mijloc pica un personaj imaginar (Gheo) si unul real (autorul postarii) a caror conexiune cu cele doua pozitii si subiectul topicului iarasi e mai presus de intelegerea omului obisnuit asadar n-are sens sa-i iau si pe ei la disecat si ma opresc aici.

Last edited by AlinB; 14.07.2013 at 03:39:25.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 04:40:21
Banned

Implicit

Nu poți ieși din "vechiul meu stil", e limpede. Te-ai gândit vreo clipă că e posibil ca eu să NU scriu pentru a ține lecții, sistematic, detaliat și cu scop persuasiv ori lămuritor?
Probabil tu ești obișnuit cu tine, care faci ceea ce eu arăt mai sus că nu fac. Poate că o fac uneori, așa de amoru artei, dar nu mereu întrucât nu am chef și pentru că nimeni nu mi-a cerut sau oferit acest rol pe forum.
Te nedumerește, te zăpăcește ce scriu și cum scriu din cauză că, repet, tu îmi atribui o însușire pe care nici nu o dețin pe forum nici nu o râvnesc: aceea de a prezenta totul clar, sistematic, ca și cum aș da lecții (clasice, în stil desuet), de a evalua și conduce pe alții, de a arăta cât ditamai adevăru am în mușchiu meu etc.
Confuzia pe care o trăiești (și care te trăiește) este de natură proiectivă, colega. Ia aminte la propria mișcare a minții, la tendința ei rutinieră înainte să pui etichete și să ironizezi pe interlocutor!

În ce mă privește, sar din termen în termen sau de la un fir la altul pentru că nu mă stresează prea mult că X sau Y își închipuie vrute și nevrute despre cine sunt și ce intenționez. M-am prezentat deja, de la bun început. Nu sunt un secret pentru nimeni, nu am nimic important de ascuns.
În ciuda faptului că o mulțime de paranoizi de pe forum și-au închipuit că am ba o intenție ba altele, eu am una și bună: să exprim ce gândesc, ce simt în legătură cu oamenii și cu viața de credință, așa cum mă taie capul, cum cunosc. Socializez și eu, vorba prostului generalizat din zilele (sau nopțile care nu se mai termină ale) României de azi, desfigurata.

Nu țin lecții. Dacă ți-aș fi profesor (ghinionul tău că nu m-ai avut la vreo disciplină) ai putea abia atunci să vezi cum înțeleg eu lucrul sistematic, clar pentru toată lumea, coerent și limpede, predarea cu metodă, relația centrată pe cunoaștere etc. Dar o astfel de perspectivă e exclusă. Printre altele pentru că de-o vreme am învățat să îmi aleg elevii, anume după criteriul flexibilității mintale și al productivității, iar nu după rigoarea critică a raționamentului rigid. Sterilitatea cugetului rigorist e o pacoste între oamenii care vor să se bucure de libertatea de a fi om.

Așadar te rog să accepți că scriu după chef, cu oarecare pasiune conform firii mele și interesului pentru viața creștină, avînd doar grijă să nu spun tâmpenii prea mari (am și eu respectul meu pentru învățătura Bisericii, pe care o consider cu adevărat dumnezeiască, capabilă să învie morții, fie și indirect) și să nu lezez pe careva peste măsură.
Nu sunt prea stresat când arunc o vorbă prin tastele astea. Sunt stresat doar atunci când întâlnesc oameni care nu se mai satură să își lăfăie răutatea și neputințele, fluturîndu-le ca și cum ar fi virtute, sărmanii. Știu însă că e vorba de oameni necăjiți, însingurați, bolnavi de prea puțină experiență de viață, care nu au de oferit semenilor decât mârâituri, critică rece și, eventual, citate (prost alese)...

P.S. Ți s-a întâmplat vreodată, în ultimi 20 ani, să te surprinzi fluierînd ușor un cântecel? Așa, aiurit, cu oarecare zâmbet pe chip, cu nostalgie sau vreun țâr de veselie, distrat...
Nu e nevoie să-mi răspunzi. Oricum mi-ai răspuns prin tot ce postezi, din cămașa ta de rigoare programatică, de când te știu pe forum.
Scuză-mă că nu am prea multe cuvinte de mângâiere pentru tine. Nu-mi plac roboțeii cinici, diagnosticieni și castratori.
(Precum nici robotițele.)

Last edited by cezar_ioan; 14.07.2013 at 05:09:36.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 10:06:49
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
în schimb, cei care deja au ales alte căi de trăire a creștinismului nu știm dacă sunt sau nu creștini orthodocși (nu în sens confesional, ci practic, prin păstrarea unei trăiri autentice și profunde a credinței în Hristos Dumnezeu).
Nu știm? Care nu știm? Poate vrei să spui că dumneata nu știi sau alții nu știu, nu că noi pravoslavnicii nu am ști și nu știm. Încearcă să îți limitezi aria de acoperire și să te pronunți doar în numele personal și / sau în numele găștii sau găștilor care te învață chestii heterodoxe, care, chipurile, sunt ortodoxe pentru că ar fi o "trăire autentică și profundă" la mijloc. Cei care sunt în afara Pravoslaviei nu sunt pravoslavnici, oricât ai răsuci problema. Pot avea și au lucruri de apreciat, se poate învăța de la ei, dar de aici și până la a îi face așa ortodocși peste noapte este cale lungă și de netrecut și care nu se va trece. Nu orice trăire autentică și profundă este și o trăire ortodoxă.

Citat:
Cunosc personal o creștină catolică atât de profundă în dragostea față de Hristos și de aproapele, cu un spirit de sacrificiu autentic și uimitor față de o persoană bolnavă care nici măcar nu-i este rudă și pe care o îngrijește zi și noapte, cu un devotament foarte, dar foarte aproape de sfințenie!
Pot crede că această CREȘTINĂ autentică este neortodoxă?
În sens confesional da, dar în fața lui Dumnezeu cred că este incomparabil mai ortodoxă decât voi putea fi eu vreodată în viața asta și-n viața de apoi!
Nu doar că poți să crezi acest lucru, poți să știi și să fii chiar sigură de acest lucru, sau mai bine spus ai putea, dacă ai fi cu adevărat ortodoxă. Dar până să devii tu însăți adevărat pravoslavnică mai ai de mâncat hrană tare. Nici în sens confesional și nici în alt sens acea individă nu este ortodoxă; aceasta este poziția Pravoslaviei, nu a cuiva sau altcuiva. În fața lui Dumnezeu s-ar putea să fie mai milostivă, mai cu milă decât unii ortodocși, dar asta nu înseamnă că ar fi și mai ortodoxă, pentru că nu este; aici este vorba doar despre niște distorsionări în materie de religie și spiritualitate care îți aparțin și de care poate vei reuși cândva să te vindeci și să înțelegi adevărul. Nu este vorba despre dispreț sau despre desconsiderarea persoanei respective, dar nu putem să nu fim obiectivi și să amestecăm lucrurile; dacă e așa de "ortodoxă", atunci de ce nu trece la Pravoslavie și să își facă aici lucrarea? Nu i se asigură un cadru adevcat sau nu i se asigură chiar nimic din partea preaputernicilor, nu găsește o comuniune adevărată? Păi cred că problema nu este a Pravoslaviei, ci a celor care, în "sfânta" lor tradiție, continuă să o falsifice, conservându-și puterea și dominația asupra celor mai slabi, mai ignoranți. Doar nu spunea Nietzche că în viață este vorba despre voința de putere? nu ne vorbea el despre morala stăpânilor și morala sclavilor? uite că astfel de distincții sunt valabile chiar și unde te-ai aștepta mai puțin! Sper să nu vină vreun anti-stilist să îmi spună că e vorba despre "partea umană" a bisericii și că asta poate fi atinsă căci oricum Biserica porțile locuinței morților nu vor birui-o.

Citat:
Din Biserică fac parte toți aceia care-L iubesc cu adevărat pe Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos.
Mai era cineva la un moment dat care spunea tot cam așa ceva. Și se mai și declara că face parte din "Turma Bunului Păstor".

Citat:
De aceea, cred, părintele Arsenie Boca n-a ezitat să-l picteze, într-un locaș de cult cât se poate de ortodox, pe un sfânt cât se poate de catolic - Sf. Francisc.
Era "ecumenist" păintele Arsenie?... :)
Mai erau unii care veneau pe aici cu astfel de "argumente". Despre Francisc de Assisi nu cred că poți spune că a fost cât se poate de "catolic", decât dacă aduci dovezile că era în mod explicit papistaș, credea în dogma vaticană a papalismului, că afirma și aducea justificări clare în privința Filioque. Atâta timp cât nu demonstrezi că Francisc ar fi fost "cât se poate de catolic" nu ai dreptul să te lansezi în afirmații ieftine. Pe de altă parte, se tot spune că părintele Arsenie Boca l-ar fi pictat pe Francisc; dar nimeni nu aduce nici cea mai mică dovadă că acest lucru ar fi adevărat; eu personal nu am văzut niciodată acea pictură și deocamdată nu pot spune cu certitudine că ea și există. În al treilea rând, dacă tot te deranjează apelul la autoritate al unora, nu înțeleg de ce trebuie să faci dumneata apel la autoritatea părintelui Arsenie Boca.

În al patrulea rând, dacă Arsenie Boca ar fi vrut să picteze pe cineva cât se poate de "catolic", l-ar fi pictat, și aici cred că Mihnea Dragomir ar fi întru totul de acord, nu pe Francisc de Asisi, ci pe ... Papa, papa fiind cel care poate fi considerat cât se poate de "catolic". Dar de vreme ce Arsenie Boca a ales să zugrăvească nu pe papa, ci pe Francisc, cred că asta spune foarte multe despre ce credea Arsenie Boca, altfel spus nu cred că era un filo-catolic în sens de filo-papist; dar noi știm, mai ales după eforturile "apologetice" ale unora aici pe forum că temelia catolicismului nu este Francisc de Asisi, ci papa de la Vatican, vicarul lui Hristos pe pământ. Adevăratul simbol al catolicismului, după cum înșiși papistașii spun și confirmă, nu este Francisc de Asisi, ci "papa cu-ale sale trei coroane puse una peste alta". Deci nu cred că Arsenie Boca făcea o trimitere la catolicism în genere, pentru că dacă despre asta ar fi fost vorba atunci cu siguranță îi dădea întâietatea, primatul, și în pictură, sfântului părinte papa. Dar nu a făcut-o, cu alte cuvinte argumentul pe care l-ai adus s-a întors împotriva ta.

Last edited by Decebal; 14.07.2013 at 10:26:54.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 11:40:21
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Iar chemarea pe care o face, la acceptarea perspectivelor diferite ale fiecăruia, la deschidere, nu cred că trebuie să ne îngrijoreze. Asta nu va însemna niciodată schimbarea adevărului de credință, pentru că nu poți crede decât ceea ce știi că este adevărat.
Laura nu a lămurit în ce ar consta perspectivele diferite ale celorlalți și în ce ar consta acceptarea perspectivelor diferite ale altora. Dacă este vorba despre erezii, atunci cu niciun chip nu avem dreptul să acceptăm perspectivele diferite, eretice ale altora. Și cred că trebuie să existe mereu precauție, pentru că oricând se poate cădea. Nu trebuie să gândim că putem să ne ispitim că doar nu vom cădea niciodată; însuși faptul de a gândi la o deschidere față de erezie poate fi deja un prim pas spre cădere. Perspectivele diferite ale altora pot fi acceptate sau tolerate doar în măsura în care există posibilitatea compatibilității lor cu Pravoslavia.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Există, însă, un spațiu al întâlnirii cu toți ceilalți, dincolo de dogmă. Poți să-ți dai, de exemplu (și cred că asta o fac chiar și cei care țin foarte mult la corectitudinea exprimării credinței) mâna cu un catolic, ba chiar și cu un musulman, într-o faptă bună (de exemplu, ajutorul dat unor copii somalezi).
Îți dai seama atunci, că și el, chiar necreștin fiind, își descoperă într-o astfel de faptă chipul lui Dumnezeu, ca și tine, și înțelegi că ești frate cu el, având același Tată.
Iar asta nu înseamnă că tu renunți la Hristos, pe Care L-ai cunoscut, iar el (încă) nu.
Îmi cer scuze, dar după ce am văzut ce scrii aici sunt convins că acea "gândire înviată" pe care ți-o atribuia Mihailc la un moment dat îți lipsește. Poate exista un spațiu al întâlnirii cu ceilalți "dincolo de dogmă", dar nu un spațiu al comuniunii, sau în sfârșit nu al unei comuniuni autentice. Ideea aceasta cum că toți am avea același Tată, și prin urmare toți am fi cumva frați este o idee heterodoxă, ecumenistă. Am văzut-o într-o altă formă și la patriarhul Atenagora, și este o idee vehiculată în general de "ortodocși" ecumeniști; poate suntem toți "copiii lui Dumnezeu", deși mă îndoiesc, Însuși Hristos a spus odată unora "voi sunteți din tatăl vostru, diavolul!", dar nu suntem toți fii ai lui Dumnezeu. Ori creștinismul propovăduiește înfierea omului, apostolul Pavel vorbește de primirea duhului înfierii, pentru că altfel în umanitatea noastră căzută filiația noastră în raport cu Dumnezeu nu (mai) este una veritabilă; odată cu căderea originară și cu căderile care au urmat această cădere, statutul omului în raport cu Dumnezeu nu mai este cel originar. Hristos a restaurat umanitatea, însă numai cei care Îl primesc pe Hristos și se încorporează în Trupul Său, Biserica, pot să fie fii ai lui Dumnezeu, să aibă o relație restaurată și autentică că Dumnezeu. Creștinii se pot întâlni cu alți oameni pe stradă, fie ei sectanți ori păgâni, dar asta nu înseamnă că ar fi în comuniune cu ei. Deci ceea ce propovăduiești dumneata, și abia acum încep să îmi dau seama care este adevărata poziție a dumitale, nu este învățătură creștinească, ci larg ecumenistă, inclusivă ("toți avem același Tată") și practic greșită sau eretică.

Perspectiva pe care o am citind ceea ce scriu unii și alții este că pravoslavnicii ar trebui să aibă tot felul de întâlniri, eventual și niște "părtășii" simbolice, să fie deschiși, toleranți față de toate ereziile sau păgânismule altora, că doar toți suntem copiii aceluiași Unic Părinte. Ei bine, asta nu este poziție creștină autentică; este erezie la modul practic, și chiar și doctrinar. Perspectiva creștinească este aceea care urmărește convertirea celor care stau în întuneric și în umbra morții la Lumină și Viață. Pot fi acceptate dezvoltări, perspective ale altora, dar în sensul urmăririi încreștinării acelora; Sfinții Părinți au făcut școli de filozofie păgână, au împrumutat, s-au folosit de concepte filozofice descoperite și dezvoltate de filozofi păgâni, dar ei au și inclus acele concepte în sistemul creștin, au adaptat conținutul noțiunilor la Revelația creștină, dar în sensul încreștinării, transformării, transfigurării, spiritualizării unor concepte, doctrine sau practici păgâne.

Dar întâlnirea Bisericii cu lumea, cu cei de alte perspective s-a făcut sub un spectru misionar, de extindere a sobornicității Bisericii, iar nu de simplă acceptare a celorlalți așa cum erau ei. Biserica are o misiune universală, și de aceea nu are dreptul și nu își poate permite să ignore valorile, comorile celorlalți, dar nici nu propovăduiește idei false de genul celor enunțate de dumneata în această postare. (ceea ce propovăduiești dumneata în această postare este o formă poate inconștientă și neintenționată de lepădare de Hristos și de Pravoslavia Creștină.) Teologia este regina științelor, este vârful piramidei științelor și prin urmare nimic nu trebuie scăpat din orizontul teologiei.

Last edited by Decebal; 14.07.2013 at 11:50:43.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2013, 14:09:15
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul

În al patrulea rând, dacă Arsenie Boca ar fi vrut să picteze pe cineva cât se poate de "catolic", l-ar fi pictat, și aici cred că Mihnea Dragomir ar fi întru totul de acord, nu pe Francisc de Asisi, ci pe ... Papa, papa fiind cel care poate fi considerat cât se poate de "catolic". Dar de vreme ce Arsenie Boca a ales să zugrăvească nu pe papa, ci pe Francisc, cred că asta spune foarte multe despre ce credea Arsenie Boca, altfel spus nu cred că era un filo-catolic în sens de filo-papist; dar noi știm, mai ales după eforturile "apologetice" ale unora aici pe forum că temelia catolicismului nu este Francisc de Asisi, ci papa de la Vatican, vicarul lui Hristos pe pământ. Adevăratul simbol al catolicismului, după cum înșiși papistașii spun și confirmă, nu este Francisc de Asisi, ci "papa cu-ale sale trei coroane puse una peste alta". Deci nu cred că Arsenie Boca făcea o trimitere la catolicism în genere, pentru că dacă despre asta ar fi fost vorba atunci cu siguranță îi dădea întâietatea, primatul, și în pictură, sfântului părinte papa. Dar nu a făcut-o, cu alte cuvinte argumentul pe care l-ai adus s-a întors împotriva ta.
Bine, frate Decebal, bine ai punctat câteva lucruri în legătură cu doctrina, dar ce argument mai e și acesta pe care îl desfășori acum? Pari un om cu o logică strânsă, robustă mai bine zis. Să înțeleg că te-ai dedat la cele ale simțământului?...:)

Ce mă miră pe mine e că postulezi pe cine ar trebui să picteze un artist și pe cine nu.
Mai mult, mă miră presupunerea că Părintele Arsenie Boca, un artist autentic, s-ar fi ocupat în picturile sale cu afirmarea poziției ortodoxe față de catolicism, în sens de dispută interconfesională.
Oare pictorul Arsenie nu avea nimic mai bun de făcut, ca artist și ca om al lui Dumnezeu, decât să exprime raportul dintre doctrinele BO și BC?
Eu cred că mai degrabă căuta să exprime în pictura sa ceva din sfințenia unui om a cărui viață a fost dăruită lui Hristos și răsplătită de Domnul din belșug. Așa cum alți artiști au zugrăvit pe Sfântul Ilie sau pe Apostolii Petru și Pavel, de exemplu.
Și nu neapărat doar de dragul sfinților, deși acesta e un motiv tare bun pentru inima unui artist, ci pentru că e relevant pentru istoria mântuirii. Arta bisericească participă cu limbajul ei specific la transmiterea mesajului Evangheliei, mai întâi, iar nu la arbitrajul unei certe dintre un cap încoronat și altul, poate mai puțin încoronat.

În concluzie, mă mir că promovezi necesitatea înfățișării Papei în locul Sfântului Franscisc.
Artistul e singurul care decide pe cine să picteze, după cum îl cheamă conștiința lui îndrăgostită de frumos, de Biserică. Conștiință care nu e deloc părăsită de Duhul lui Hristos.

Urât îmi pare să apucăm artele de gâtul lor subțire și să le facem coadă de topor pentru a lovi în inima fratelui, chit că-i frate după vreun presupus tată vitreg, cum sugerași fără jenă în cuvântul ofensator față de Laura.

M-aș bucura să retragi lamentabilul tău excurs estetic prin arta bisericească, dacă nu ca scuze față de Laura, atunci din teamă că Părintele Arsenie Boca ar putea să fie cu adevărat îndurerat, ca om al lui Dumnezeu și ca artist, văzînd cum i-ai molfăit lucrarea, fie ea și imaginară pentru tine.

Last edited by cezar_ioan; 14.07.2013 at 14:15:37.
Reply With Quote
Răspunde