![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Corect! Dar analogia e un pic invers. Problema nu e ce le spun eu, ci cum rodește ce spun eu în fiecare. Nu Dumnezeu e pricina diferendelor dintre noi (sau poate că e!, într-un fel care ne scapă), ci modul nostru personal de a fi, de a alege, de a rezona și lucra Voia Lui. Uneori suntem mai centrați pe unitate, alteori pe diversitate. Nu-i bai. Rău îmi pare a fi, însă, atunci când hrănim contrarii și contradicții. Slujim dezbinătorului. Între conflictele personale, lăuntrice și dispoziția spre conflictul cu semenii (în mod cu totul special în chestiunile de credință) cred că e o legătură strașnică. Prea mult nevrotism și paranoia, prea mult în creștinismul nostru cu sârmă ghimpată. Sârmă care-i pusă de noi, ortodocșii, nu de Domnul. Ghimpele atitudinii, ghimpele resentimentului și al simțământului vădit fariseic. Nu avem stofă de vameși, nu avem... Gheo al nostru își închipuie, sărmanul, că e bun creștin. În fapt, toată ziua își vede de dumnezeul lui, chiar când se roagă. Nu pricepe însă, nu remarcă, grobianul fariseu, cum e treaba cu Dumnezeul nostru, al creștinilor. Și când nu-i iese ciunga, când voia lui e surpată din te miri ce pricini, se crede îndurerat și lovit în aripa sfințeniei. Mamă, ce mai acatiste trage atunci Gheo, sărmanul! Și invers, când îi pică bine zarul, trăiește neroada impresie că e mare și tare... plăcut lui Dumnezeu. Iar pe semen firește că îl invidiază ori îl disprețuiește, după caz. Pământ bocnă împietrit, Gheo ăsta, adică majoritea creștinului de pe la noi, ortodoxul cică. Majoritatea creștinului din mine, mai întâi! Că altfel nu-l întrezăream nici pe Gheo. Uite, însă, că îl mai descopăr oarecînd, că doar n-oi fi mereu boul boilor să neg sau să raționalizez la nesfârșit mișcările perfide de sub draperia fină a conștiinței mele. Mă mai trezește harul, Mila lui Dumnezeu și mă surprind uneori, prea rar comparativ cu frecvența pe care o bănuiesc ca fiind reală în adîncul inimii, cum/cât Îl îndurerez pe Hristos, mutilîndu-mă și surghiunindu-mă singur în țara nebuniei și a morții. Slavă Domnului că-mi arată, încă, starea mea! Sfântul Siluan, Părintele Sofronie, Gheron Iosif, Părintele Paisie - nu umblau cu sârma ghimpată după ei. Își vedeau de rugăciune, de împărtășirea bucuriei în Domnul, de lacrimile căinței. Avem și alte pilde vii printre noi, astăzi. Un exemplu ar fi Părintele Rafail. Să-i remarcăm atitudinea, tonul, duhul! Să luăm aminte la nuanțele gândului inimii sale... Doamne ajută! Last edited by cezar_ioan; 14.07.2013 at 01:52:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Diferentele intre confesiunile la care bati apropo, sunt mai profunde decat cele enuntate mai sus si SUNT dogmatice.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Despre asta este topicul pana la urma, reciteste-ti cu atentie mesajul cu care TU l-ai deschis si ai sa-ti aduci aminte. Citat:
Care "noi"? Noi ortodocsii? Noi ortoocsii si romano-catolicii? Noi toti care ne spunem "crestini"? Citat:
NU orice traire sentimentala este si una spirituala (in sensul autentic al termenului) Fara doar si poate o persoana atat de capabila ca tine care cunoaste invatatura ortodoxa cunoaste si acest aspect, nu-i asa? Citat:
Al doilea in schimb e buba, avand de a face cu subiectivismul de care ziceam mai sus. Citat:
Cele doua tabere puse in opozitie nu sunt un antiecumenist versus doi "marturisitori ai lui Hristos", ci cei care reprezinta tocmai opusul (extrem al) antiecumenistului. Citat:
Citat:
Lupta aici nu se duce pentru a monopoliza dragostea lui Dumnezeu. Adica..e chiar stupid sa pui problem asa si sa incerci sa ascunzi astfel adevarata natura a disputei. O alta tentativa de genul asta fiind falsa dilema "dar ceilalti nu se mantuiesc"?
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 14.07.2013 at 02:54:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu e gresit sa apelezi la o autoritatea corecta, gresit este sa apelezi gresit la autoritatea corecta. Iar asta se leaga de: Citat:
Ci pur si simplu, a apelat la o autoritate, cea mai inalta autoritate la care avea acces, binenteles dandu-i o intorsatura convenabila, practic falsificandu-i intelesul original si utilitatea reala, lucru care nu i-a scapat Fiului lui Dumnezeu. Iar tu, talcuiesti toata povestea prin slaba intelegere dovedita de notiuni ca "originalitate" si mai ales "imaginatie" care se potrivesc cu spiritualul ca nuca in perete ca sa nu mai vorbesc de specific-adolescentinul "plictisitor". Si binele si raul pot cunoaste nenumarate variatiuni si in egala masura pot fi reduse la aceleasi notiuni morale de baza. Nici unul nu e mai plictisitor decat celalat, sau in egala masura pot fi ori unul ori altul - dar dupa orientare sufletului omului. Uite, iti poate confirma char colegul Theodor, a carui convingeri sunt o compilatie de crezuri partial adevarate si diverse erezii, nimc din cale afara de original - dar lui ii ofera satisfactia personala. Implinire spirituala sigur nu, dar in orice caz, se declara mai plictisit de crestinismul "standard", oficial decat de propria creatie, apropo de subiectivism si "diversitatea" pe care tii sa o pui musai, cvasi-nediscriminat intr-o lumina pozitiva. Si da, intr-un fel, dupa definitia ta, vorbeste de (relativ) acelasi Dumnezeu.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 14.07.2013 at 03:36:56. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar din pacate nu stapanesc arta lui "daca nu-i poti convinge, zapaceste-i". Asadar, am incercat sa aplic tot vechiul meu stil: extrage ideile de baza, cauta neconcordantele, trateaza-le. Dar iarasi, nu am reusit. Este definita o pozitie, a celora cu sarma ghimpata dar fara a se mentiona in ce consta efectiv, este declarata o pozitie (aparent opusa) a unor nume sonore (dar iarasi nu stim in ce consta de fapt) iar la mijloc pica un personaj imaginar (Gheo) si unul real (autorul postarii) a caror conexiune cu cele doua pozitii si subiectul topicului iarasi e mai presus de intelegerea omului obisnuit asadar n-are sens sa-i iau si pe ei la disecat si ma opresc aici.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 14.07.2013 at 03:39:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu poți ieși din "vechiul meu stil", e limpede. Te-ai gândit vreo clipă că e posibil ca eu să NU scriu pentru a ține lecții, sistematic, detaliat și cu scop persuasiv ori lămuritor?
Probabil tu ești obișnuit cu tine, care faci ceea ce eu arăt mai sus că nu fac. Poate că o fac uneori, așa de amoru artei, dar nu mereu întrucât nu am chef și pentru că nimeni nu mi-a cerut sau oferit acest rol pe forum. Te nedumerește, te zăpăcește ce scriu și cum scriu din cauză că, repet, tu îmi atribui o însușire pe care nici nu o dețin pe forum nici nu o râvnesc: aceea de a prezenta totul clar, sistematic, ca și cum aș da lecții (clasice, în stil desuet), de a evalua și conduce pe alții, de a arăta cât ditamai adevăru am în mușchiu meu etc. Confuzia pe care o trăiești (și care te trăiește) este de natură proiectivă, colega. Ia aminte la propria mișcare a minții, la tendința ei rutinieră înainte să pui etichete și să ironizezi pe interlocutor! În ce mă privește, sar din termen în termen sau de la un fir la altul pentru că nu mă stresează prea mult că X sau Y își închipuie vrute și nevrute despre cine sunt și ce intenționez. M-am prezentat deja, de la bun început. Nu sunt un secret pentru nimeni, nu am nimic important de ascuns. În ciuda faptului că o mulțime de paranoizi de pe forum și-au închipuit că am ba o intenție ba altele, eu am una și bună: să exprim ce gândesc, ce simt în legătură cu oamenii și cu viața de credință, așa cum mă taie capul, cum cunosc. Socializez și eu, vorba prostului generalizat din zilele (sau nopțile care nu se mai termină ale) României de azi, desfigurata. Nu țin lecții. Dacă ți-aș fi profesor (ghinionul tău că nu m-ai avut la vreo disciplină) ai putea abia atunci să vezi cum înțeleg eu lucrul sistematic, clar pentru toată lumea, coerent și limpede, predarea cu metodă, relația centrată pe cunoaștere etc. Dar o astfel de perspectivă e exclusă. Printre altele pentru că de-o vreme am învățat să îmi aleg elevii, anume după criteriul flexibilității mintale și al productivității, iar nu după rigoarea critică a raționamentului rigid. Sterilitatea cugetului rigorist e o pacoste între oamenii care vor să se bucure de libertatea de a fi om. Așadar te rog să accepți că scriu după chef, cu oarecare pasiune conform firii mele și interesului pentru viața creștină, avînd doar grijă să nu spun tâmpenii prea mari (am și eu respectul meu pentru învățătura Bisericii, pe care o consider cu adevărat dumnezeiască, capabilă să învie morții, fie și indirect) și să nu lezez pe careva peste măsură. Nu sunt prea stresat când arunc o vorbă prin tastele astea. Sunt stresat doar atunci când întâlnesc oameni care nu se mai satură să își lăfăie răutatea și neputințele, fluturîndu-le ca și cum ar fi virtute, sărmanii. Știu însă că e vorba de oameni necăjiți, însingurați, bolnavi de prea puțină experiență de viață, care nu au de oferit semenilor decât mârâituri, critică rece și, eventual, citate (prost alese)... P.S. Ți s-a întâmplat vreodată, în ultimi 20 ani, să te surprinzi fluierînd ușor un cântecel? Așa, aiurit, cu oarecare zâmbet pe chip, cu nostalgie sau vreun țâr de veselie, distrat... Nu e nevoie să-mi răspunzi. Oricum mi-ai răspuns prin tot ce postezi, din cămașa ta de rigoare programatică, de când te știu pe forum. Scuză-mă că nu am prea multe cuvinte de mângâiere pentru tine. Nu-mi plac roboțeii cinici, diagnosticieni și castratori. (Precum nici robotițele.) Last edited by cezar_ioan; 14.07.2013 at 05:09:36. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
În al patrulea rând, dacă Arsenie Boca ar fi vrut să picteze pe cineva cât se poate de "catolic", l-ar fi pictat, și aici cred că Mihnea Dragomir ar fi întru totul de acord, nu pe Francisc de Asisi, ci pe ... Papa, papa fiind cel care poate fi considerat cât se poate de "catolic". Dar de vreme ce Arsenie Boca a ales să zugrăvească nu pe papa, ci pe Francisc, cred că asta spune foarte multe despre ce credea Arsenie Boca, altfel spus nu cred că era un filo-catolic în sens de filo-papist; dar noi știm, mai ales după eforturile "apologetice" ale unora aici pe forum că temelia catolicismului nu este Francisc de Asisi, ci papa de la Vatican, vicarul lui Hristos pe pământ. Adevăratul simbol al catolicismului, după cum înșiși papistașii spun și confirmă, nu este Francisc de Asisi, ci "papa cu-ale sale trei coroane puse una peste alta". Deci nu cred că Arsenie Boca făcea o trimitere la catolicism în genere, pentru că dacă despre asta ar fi fost vorba atunci cu siguranță îi dădea întâietatea, primatul, și în pictură, sfântului părinte papa. Dar nu a făcut-o, cu alte cuvinte argumentul pe care l-ai adus s-a întors împotriva ta. Last edited by Decebal; 14.07.2013 at 10:26:54. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Perspectiva pe care o am citind ceea ce scriu unii și alții este că pravoslavnicii ar trebui să aibă tot felul de întâlniri, eventual și niște "părtășii" simbolice, să fie deschiși, toleranți față de toate ereziile sau păgânismule altora, că doar toți suntem copiii aceluiași Unic Părinte. Ei bine, asta nu este poziție creștină autentică; este erezie la modul practic, și chiar și doctrinar. Perspectiva creștinească este aceea care urmărește convertirea celor care stau în întuneric și în umbra morții la Lumină și Viață. Pot fi acceptate dezvoltări, perspective ale altora, dar în sensul urmăririi încreștinării acelora; Sfinții Părinți au făcut școli de filozofie păgână, au împrumutat, s-au folosit de concepte filozofice descoperite și dezvoltate de filozofi păgâni, dar ei au și inclus acele concepte în sistemul creștin, au adaptat conținutul noțiunilor la Revelația creștină, dar în sensul încreștinării, transformării, transfigurării, spiritualizării unor concepte, doctrine sau practici păgâne. Dar întâlnirea Bisericii cu lumea, cu cei de alte perspective s-a făcut sub un spectru misionar, de extindere a sobornicității Bisericii, iar nu de simplă acceptare a celorlalți așa cum erau ei. Biserica are o misiune universală, și de aceea nu are dreptul și nu își poate permite să ignore valorile, comorile celorlalți, dar nici nu propovăduiește idei false de genul celor enunțate de dumneata în această postare. (ceea ce propovăduiești dumneata în această postare este o formă poate inconștientă și neintenționată de lepădare de Hristos și de Pravoslavia Creștină.) Teologia este regina științelor, este vârful piramidei științelor și prin urmare nimic nu trebuie scăpat din orizontul teologiei. Last edited by Decebal; 14.07.2013 at 11:50:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce mă miră pe mine e că postulezi pe cine ar trebui să picteze un artist și pe cine nu. Mai mult, mă miră presupunerea că Părintele Arsenie Boca, un artist autentic, s-ar fi ocupat în picturile sale cu afirmarea poziției ortodoxe față de catolicism, în sens de dispută interconfesională. Oare pictorul Arsenie nu avea nimic mai bun de făcut, ca artist și ca om al lui Dumnezeu, decât să exprime raportul dintre doctrinele BO și BC? Eu cred că mai degrabă căuta să exprime în pictura sa ceva din sfințenia unui om a cărui viață a fost dăruită lui Hristos și răsplătită de Domnul din belșug. Așa cum alți artiști au zugrăvit pe Sfântul Ilie sau pe Apostolii Petru și Pavel, de exemplu. Și nu neapărat doar de dragul sfinților, deși acesta e un motiv tare bun pentru inima unui artist, ci pentru că e relevant pentru istoria mântuirii. Arta bisericească participă cu limbajul ei specific la transmiterea mesajului Evangheliei, mai întâi, iar nu la arbitrajul unei certe dintre un cap încoronat și altul, poate mai puțin încoronat. În concluzie, mă mir că promovezi necesitatea înfățișării Papei în locul Sfântului Franscisc. Artistul e singurul care decide pe cine să picteze, după cum îl cheamă conștiința lui îndrăgostită de frumos, de Biserică. Conștiință care nu e deloc părăsită de Duhul lui Hristos. Urât îmi pare să apucăm artele de gâtul lor subțire și să le facem coadă de topor pentru a lovi în inima fratelui, chit că-i frate după vreun presupus tată vitreg, cum sugerași fără jenă în cuvântul ofensator față de Laura. M-aș bucura să retragi lamentabilul tău excurs estetic prin arta bisericească, dacă nu ca scuze față de Laura, atunci din teamă că Părintele Arsenie Boca ar putea să fie cu adevărat îndurerat, ca om al lui Dumnezeu și ca artist, văzînd cum i-ai molfăit lucrarea, fie ea și imaginară pentru tine. Last edited by cezar_ioan; 14.07.2013 at 14:15:37. |
|