Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.08.2013, 20:51:20
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citește de voiești cartea indicată, capitolul "Dumnezeu Sfințitorul" și capitolul dedicat special problematicii Harului; poate vei renunța la dispoziția de a critica în mod gratuit.
Găsești acolo și frazele pe care nu le-ai acceptat în textul meu. Completările personale, minore, spre final, nu ating textul original.
Apoi, dacă mai ai ceva să-mi reproșezi, discutăm, cum de nu, fie și pe text. Cu bucurie!
Succes, așadar! spor la studiu!
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 20:53:34
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Nu știu de ce aveam o presimțire că nu ai de gând să dialoghezi, ci să ții monoloage. Văd că și confirmi.

Nu este vorba atât despre cunoștințe, cât despre felul în care ele sunt interpretate; de aceea am și spus că zicerile tale sunt o încercare literară speculativă, pentru că nu faci decât să speculezi, deși ai impresia că zici dogme, și mai mult ortodoxe, creștinești. Degeaba te ascunzi în spatele unor nume, că practic nu ai dovedit și nu dovedești nimic, iar de citate nu poate fi vorba, eu nu văd decât un discurs scris de tine cu care ești de acord într-o mare măsură că ar fi adevărat, mai mult că ar fi poziția Bisericii Ortodoxe.

Rămâne deci întrebarea pe care ți-am adresat-o, și nu este prima oară când îți semnalez că interpretezi după capul tău acel verset Ioan 3,8. Așa cum după capul tău este întreaga speculație, care este în fapt propria ta învățătură, sau felul în care vezi lucrurile la ora actuală, nereușind dumneata să demonstrezi că ai avea cu adevărat acoperire în învățătura Bisericii Ortodoxe, și deci neavând legitimitatea să pui semnătura Bisericii Ortodoxe pe învățăturile tale personale de ortodoxist care citește Scripturile și mai are multe de învățat, nu neapărat, după cum am spus, la capitolul cunoștințe.
Domnul profesor Cezar a mărturisit și a demonstrat, prin ARGUMENTE TEOLOGICE PERTINENTE, ceea ce experiența duhovnicească a domniei sale și vasta cultură teologică pe care o are îl îndeamnă să asume ca fiind învățătura de credință autentică a ortodoxiei creștine.
Singura "vină" a domnului profesor este aceea că își exprimă ideile cu o uimitoare și admirabilă elocință!!! Potrivit oratorilor antici, un discurs autentic, capabil să convingă fie și cele mai împietrite inimi, trebuie să împlinească, neapărat, trei efecte principale asupra ascultătorilor: să-i învețe/ instruiască (sau să-i convingă, după caz), să-i impresioneze și să-i încânte (prin stilul literar folosit). Observ cu bucurie și admirație faptul că discursurile domnului profesor se încadrează perfect în aceste caracteristici.
A, era să uit! Postările domnului profesor Cezar mai au un mare "defect", chiar și mai "grav" decât "neajunsul" de a fi scrise într-un mod atât de elocvent: acela de a cuprinde idei și exprimări originale.
Mai exact, domnul profesor Cezar gândește! Mare nenorocire pentru ortodoxiști!
P. S. 1. Când am spus "ortodoxiști", nu m-am referit la o anumită persoană, ci, mai degrabă, la anumite postări. Fiecare dintre noi putem avea și astfel de postări uneori... Ispitele nu ocolesc pe nimeni.
Toate cele bune!
P. S. 2. Originalitatea ține de libertate... iar de libertate nu ne putem detașa decât renunțând la credință și la iubire - principalele modalități de păstrare și trăire autentică a libertății în Duhul lui Hristos.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 18.08.2013 at 20:57:57.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 21:03:14
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Mai exact, domnul profesor Cezar gândește!
Să ne ajute Bunul Dumnezeu să gândim cu toții lucruri vrednice, bineplăcute Domnului și de folos aproapelui.
Îndrăzneala de a cugeta, de a te îndoi chiar, nu prea e însă pe placul lumii. Tindem cu toții, deseori, să recădem în scăunelul confortabil al copilului obedient. E mai ușor, e confortabil, e plăcut, deh! Farmecul nostalgiei paradisului pierdut...
Și totuși, Laura, mărturisesc că nu mor de dragul gândirii. Am descoperit că și aceasta trădează, da, da... Dacă nu e bine strunită. Frâul e greu de ținut și de manevrat, recunosc.

P.S. Îți mulțumesc pentru susținerea chiar elogioasă și totodată îți mărturisesc că mă simt foarte stânjenit când o primesc, sper că înțelegi...:)

Last edited by cezar_ioan; 18.08.2013 at 21:05:18.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 21:12:43
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Buna Laura,ma bucur sa reauzim.Iti recomand una mai interesanta,se numeste ,,Parintii Latini ai Bisericii"de Jean Laporte.Mi s-a parut interesanta perspectiva precum si stilul de a comunica cat mai clar o idee,nu este lucrare exegetica complicata.Mai am si altele,mai complicate :) problema este ca marea majoritate nu sunt in romana(sunt in engleza) dar ma gandesc sa-ti compilez o lista(in viitor) si vezi ce te intereseaza,eventual te poti sfatui cu domnii profesori de la Facultate,dansii in mod sigur le cunosc si iti pot da un sfat pertinent.Sa ne auzim cu bine :)

PS.Pe parte polemica astept sa-mi vina o carte care a starnit un imens scandal in Occident,o analiza teologica si mi-am propus sa nu citesc nici un fel de recenzii pana nu ajunge la mine ca sa vad cum o voi privi eu :) Te tin la curent daca supravietuiesc nervos :))

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 18.08.2013 at 21:22:53.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 21:28:08
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Să ne ajute Bunul Dumnezeu să gândim cu toții lucruri vrednice, bineplăcute Domnului și de folos aproapelui.
Îndrăzneala de a cugeta, de a te îndoi chiar, nu prea e însă pe placul lumii. Tindem cu toții, deseori, să recădem în scăunelul confortabil al copilului obedient. E mai ușor, e confortabil, e plăcut, deh! Farmecul nostalgiei paradisului pierdut...
Și totuși, Laura, mărturisesc că nu mor de dragul gândirii. Am descoperit că și aceasta trădează, da, da... Dacă nu e bine strunită. Frâul e greu de ținut și de manevrat, recunosc.

P.S. Îți mulțumesc pentru susținerea chiar elogioasă și totodată îți mărturisesc că mă simt foarte stânjenit când o primesc, sper că înțelegi...:)
Da, sunt întru totul de acord cu dvs: este mult mai comodă obediența și mulți se tem de libertate.
Oare nu chiar fiii lui Israel îl criticau pe Moise pentru că-i eliberase din robia egipteană?...
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 21:32:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Buna Laura,ma bucur sa reauzim.Iti recomand una mai interesanta,se numeste ,,Parintii Latini ai Bisericii"de Jean Laporte.Mi s-a parut interesanta perspectiva precum si stilul de a comunica cat mai clar o idee,nu este lucrare exegetica complicata.Mai am si altele,mai complicate :) problema este ca marea majoritate nu sunt in romana(sunt in engleza) dar ma gandesc sa-ti compilez o lista(in viitor) si vezi ce te intereseaza,eventual te poti sfatui cu domnii profesori de la Facultate,dansii in mod sigur le cunosc si iti pot da un sfat pertinent.Sa ne auzim cu bine :)

PS.Pe parte polemica astept sa-mi vina o carte care a starnit un imens scandal in Occident,o analiza teologica si mi-am propus sa nu citesc nici un fel de recenzii pana nu ajunge la mine ca sa vad cum o voi privi eu :) Te tin la curent daca supravietuiesc nervos :))
Vă mulțumesc din toată inima pentru recomandări și m-aș bucura mult să-mi trimiteți o astfel de listă bibliografică.
Abia aștept să mă țineți la curent în privința acelei cărți. Mai exact, despre ce analiză teologică este vorba? M-ați făcut curioasă! :)
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 21:37:57
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Iti spun dupa ce o citesc intrucat daca este cum banuiesc nu merita sa-ti pierzi timpul,pt ca abordeaza lucrurile dintr-o perspectiva ce a fost depasita in cercetarea academica despre inceputurile crestinismului.Tocmai pt ca suspectez asta nu vreau sa fiu influentat de opinii polemice,permite-mi sa iti spun titlul dupa ce o citesc si iti spun si ce cred,oricum nu se gaseste in RO asa ca nu vei da banii degeaba :) Sa nu iti recomand o prostie,mai bine taceam :)
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 21:40:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Iti spun dupa ce o citesc intrucat daca este cum banuiesc nu merita sa-ti pierzi timpul,pt ca abordeaza lucrurile dintr-o perspectiva ce a fost depasita in cercetarea academica despre inceputurile crestinismului.Tocmai pt ca suspectez asta nu vreau sa fiu influentat de opinii polemice,permite-mi sa iti spun titlul dupa ce o citesc si iti spun si ce cred,oricum nu se gaseste in RO asa ca nu vei da banii degeaba :) Sa nu iti recomand o prostie,mai bine taceam :)
Am înțeles. Atunci aștept să-mi spuneți, după ce o parcurgeți, dacă merită cu adevărat citită. :)
Toate cele bune și Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 23:08:42
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Citește de voiești cartea indicată, capitolul "Dumnezeu Sfințitorul" și capitolul dedicat special problematicii Harului; poate vei renunța la dispoziția de a critica în mod gratuit. Găsești acolo și frazele pe care nu le-ai acceptat în textul meu. Completările personale, minore, spre final, nu ating textul original.
Eu cred că ți-am pus o întrebare destul de simplă (referitor la Ioan 3,8), dar văd că nu reușești să îți susții interpretarea decât prin a trimite la studiu. Asta e, la tăți ni-i greu, dar atunci nu înțeleg cum te poți lansa în genul acela de afirmații, fără să le dai nicio justificare, dar culmea să le mai și pui pe seama Tradiției Ortodoxe? Deci ceea ce încerci să faci, și sunt convins chiar fără să fi citit cartea respectivă că acolo nu există interpretarea respectivă, este să încerci să îți "justifici" o anumită doctrină, vedere, interpretare, aș zice chiar speculație, folosindu-te de interpretări pe care nu le poți justifica prin Sfânta Tradiție. Eu spun deci, înainte de a merge mai departe, că deja ai luat-o pe o cale greșită, chiar dacă ți se pare dumitale că "știi" ceva și poate nu prea știi cum să o pui (făcând atunci apel și la "citate").
Reply With Quote
Vechi 19.08.2013, 02:50:59
Banned

Implicit

Decebal, repet că fraza respectivă am luat-o din carte, din Manualul de Dogmatică.
Acum am și acces la carte și pot fi mai precis: Capitolul "Dumnezeu Sfințitorul", subcapitolul "Harul divin mântuitor. Însușirile lui", pagina 213, ediția a opta, 2007

Zău, nu m-am oprit să cuget prea mult la amănuntul precizat de tine. Eram cu atenția pe mesajul de ansamblu, recunosc.
Dar o fac de-acum, fiindcă mi-ai atras atenția și, dacă găsesc un răspuns, ok, îl voi scrie.
Deși îmi pare deja, cel puțin în clipa asta, că argumentul din text nu e chiar cel mai potrivit... Nu știu, mai cuget...

Acuma ce să facem, atât eu cât și tu: avem de ales dacă luăm de bun textul manualului pentru seminar, sau emitem ipoteza că s-a strecurat acolo o greșeală. E posibil să fie și o greșeală, nu neg asta. Multe manuale mai au și erori, că sunt oameni și autorii lor, oricât de buni în domeniul respectiv.

De cugetat, oricum. Mulțam pentru observație!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57