![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnule Catalin, citiți cu mare atenție mesajul meu de mai sus, în special prevederea din statutul BOR pe care am arătat-o, apoi citiți mesajul dumneavoastră și apoi întrebați-vă: oare în BOR există noțiunea de ipocrizie ? |
|
|||
|
|||
![]()
In cazul in care (Domane fereste!) toti membrii unei comunitati ortodoxe devin adventisti si daca se roaga ortodocsii acestia nu or sa doresca sa ia si biserica plina de icoane (s-ar inchina la chip cioplit). S-a intamplat sa treaca la greco-catolici intr-o localitate nemultumiti ca nu au primit preotul pe care l-au vrut ei. ce au facut? Cei converiti s-au dus si au ocupat biserica fara sa intrebe pe nimeni, cei ce au ramas ortodocsi ramanand fara biserica.
BOR nu a folosit niciodata forta ca sa impuna ceva, in schimb BRU se foloseste de tribunal si jandarmerie pentru evacuarea bisericilor castigate, seamana oarecum cu metodele de acum 300 de ani. P.S. Am arata cazul sasilor, ei au plecat, nu s-au convertit. Bisericile ramase au ramas la cultul lor. La fel si in cazul BOR, exista cazuri cand o parohie se desfiinteaza, normal ca biserica trece in administrarea episcopiei. Dar in cazul in care sa zicem ca ei trec la romano-catolici si vor si biserica BOR nu are cum sa-i scoata de acolo, ca nu e politie, doar daca face apel la politie. Si asta nu se intampla. Dar aici vorbim de alta situaitei, de o convertire in masa, de genul reformei protestante. Niciodata in istorie nu s-a intamplat ca cei convertiti in masa sa ramana fara biserici, nici cand era regimul defavorabil, gen habsburgii. Last edited by catalin2; 06.12.2011 at 21:11:36. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
E drept, au existat și parohii care au trecut cu marea majoritate a credincioșilor de la ortodocși la uniți. Citat:
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 06.12.2011 at 21:18:36. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Vreti link-uri catre situatii in care credinciosii ortodocsi i-au impiedicat pe catolici sa intre in bisericile lor ? Ai naibii papistasi, se folosesc de lege.... Noi, pravoslavnicii si drept-maritorii, nu ne dam dusi din biserica furata nici cand judecatorul spune, definitiv si irevocabil, ca nu e a noastra, iar talharii vin sa aplice hotararea judecatoreasca.... |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Deci sistemul este unidirecțional. Cei care vin la ortodoxie pot și trebuie să-și aducă bisericile cu ei, dar cei care pleacă nu. Vă rog să vă hotărâți: lăcașul de cult aparține "parohiei ortodoxe", sau "comunității" ? Pentru că, dacă aparține parohiei ortodoxe în calitate de persoană juridică, devine prea puțin importantă distincția între organizarea BOR și BRU; indiferent de cult, biserica aparține unei persoane juridice (parohie, episcopie etc.) și rămâne în patrimoniul cultului respectiv no matter what. Întreaga logică a BOR în argumentele lor împotriva retrocedării bisericilor se sprijină pe identificarea pe care o face între "parohie" și "comunitate" și, ca urmare, averea parohială urmează credincioșii. Dacă anulați această identificare sau, și mai grav, introduceți o logică circulară de genul "comunitatea este comunitate doar atâta timp cât este parohie ortodoxă", anulați întregul eșafodaj, și așa destul de șubred, pe care se sprijină BOR în lupta sa. Last edited by Erethorn; 06.12.2011 at 21:41:46. |
|
|||
|
|||
![]()
Erethorn, îți doresc succes în carieră, dar nu m-ai convins. Deja e apă bătută în piuă ce facem aici!
Dacă nu erai așa de ”bățos” în a turna pe-aici tot felul de sofisme, ți-aș fi spus mai repede că, dacă ar fi după mine, aș da înapoi uniților fără niciun fel de problemă vreo câteva biserici pe care le știu eu, atâta de urâte și anticanonice că nici nu știu cum de se slujea în ele Liturghia ortodoxă.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 06.12.2011 at 21:58:14. |
|
|||
|
|||
![]()
Exact acelasi lucru s-a intamplat in primii ani dupa uniatie, ca tot vorbim de dublu standard. Ortodocsii s-au convertit la catolicism, bisericile le-au revenit. Cam tot dupa atatia ani, exact ca in cazul BRU, BO s-a reinfiintat si bineinteles ca nu si-au recuperat toate bisericile. Si nu era un procent de 10%, ci 75%.
|
|
||||
|
||||
![]()
Ce nu-mi place la greco-catolici (ma refer la institutii) e ca se plang mereu pe la departamentul de stat al SUA. Credinciosii greco-catolici sunt ok, pacat de institutia BRU. Sa le retrocedeze bisericile, in cazul in care au un numar suficient de enoriasi (nu e cazul la Sapanta unde raportul de de 3300 ortodocsi la 10 greco-catolici) in caz contrar, sa-i despagubeasca, insa sa nu-i mai aud.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar in acest context, cu toate greselile catolicilor, Biserica Catolica a avut si are un obiectiv simplu: raspindirea Imparatiei Lui Cristos pe pamint si mintuirea sufletelor. Acest obiectiv transpare din toata istoria Bisericii Catolice, indiferent de erorile catolicilor. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Catolicii si Sf Maria | Hartford | Generalitati | 22 | 19.08.2011 08:36:38 |
Catolicii de traditie bizantina in SUA | PadreCory | Biserica Romano-Catolica | 87 | 29.12.2010 12:34:45 |
Dialogul cu catolicii din Cipru | BogdanF2 | Generalitati | 2 | 16.11.2009 13:03:37 |
Cimitirul | dorinastoica14 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 11.06.2009 13:25:56 |
|