Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.08.2013, 09:15:07
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am vazut ca dai mesaje luate din discutia mea cu Daniel pe alt topic. Nu puteai sa postezi acolo, trebuia sa le plimbi pe alte topice? Pentru ca astfel vedeai si cum s-a incheiat discutia mea cu Daniel si nu mai spuneai aiureli. Daniel in ultimul sau mesaj a spus ca e perfect de acord cu ce am scris,
Daniel s-a lăsat păcălit de voi pentru că nu a intrat cineva să îl susțină pe acel fir de discuție. Dar am lămurit eu aici lucrurile, așa cum dealtfel le lămurise și el într-o oarecare măsură, doar că unii pur și simplu nu pot și nu vor să înțeleagă.

Ți-a spus și Daniel foarte clar că nu există lăcașuri în iad, în iadul de după judecată, în care să nu fie chinuri, munci, așa cum ai afirmat dumneata potrivit propriei dumitale învățături, nejustificate de nimic de altfel.

Citat:
De ce afirmi ca sfintii Igantie si Serafim au invataturi gresite si pelagianismul e invatatura corecta?
Nu am spus că au învățături greșite, ci că sunt niște perspective limitate, care vorbesc doar în anumite contexte. Am mai dat de înțeles aceste lucruri, dar văd că ai trecut peste postări, sau te-ai făcut că nu vezi, sau pur și simplu nu te prea descurci cu înțelegerea în anumite chestiuni.

Pelagianismul era o învățătură în contextul Bisericii. Ceea ce eu am afirmat este sau poate fi valabil pentru cei din afara Bisericii, și care din motive obiective nu au putut să beneficieze de Biserică, însă au fost în același timp exemplari, cu mult mai exemplari decât noi "creștinii", noi "ortodocșii", în faptele și conștiința lor. Ăsta nu este pelagianism. Poate fi considerat cazul pe care "catolicii" îl denumesc ignoranță invincibilă, adică în cazurile în care în mod obiectiv cineva nu a putut să cunoască adevărul și să primească harul în Biserică; nu este vorba despre cei care resping Biserica, care resping harul lui Hristos, dar se încred în faptele lor, eu nu despre aceste cazuri am vorbit, de aceea ceea ce am spus nu are în fapt nicio legătură cu pelagianismul.

Și încă o diferență față de pelagianism, sau față de creștinism în general, este că eu nu am afirmat că acei oameni primesc harul așa cum este primit în Biserică, ci la ei se aplică judecata lui Dumnezeu, care cântărește dumnezeiește lucrurile, nu ca tine la modul sectar și eretic. Nu am afirmat deci o concurență între fapte și har, așa cum face pelagianismul, ci este vorba despre cei care în mod obiectiv nu au fost cuprinși sub acoperământul Bisericii lui Hristos sau nu au primit suficient har și călăuzire pentru a înțelege profunzimea creștinismului.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2013, 09:53:36
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Harul, însă, este pretutindeni și se dă tuturor. În Biserică se dă, "doar", deplinătatea harului. Dar harul e dat de Bunul tuturor, pentru că Jertfa Mântuitorului nu e acaparabilă de o parte a omenescului, ci e hărăzită întregii Umanități. Diavolilor toți, chiar. Numai de s-ar pocăi... Adică de și-ar lucra marea, incredibila lor credință în Iisus Hristos, prin iubire, făcînd-o astfel izvor de apă vie, nemuritoare. Dar nu vor, vai lor, deznădăjduiții...
Citat:
(...) sfânta învățătură a Bisericii Ortodoxe în văzul lumii.
Zău, chiar așa, frățioare? O fi crescând harul pe toate gardurile și nu am aflat noi ortodocșii. Și culmea că mai și pui învățăturile tale proprii pe seama învățăturii Bisericii Ortodoxe.

Harul, Cezărele, nu se dă în afara Bisericii lui Hristos, pentru că este în legătură cu Hristos, Capul Bisericii, iar Hristos este într-o legătură "organică", mistică, tainică cu Trupul Lui care este Biserica. Celor din afara Bisericii nu li se comunică propriu-zis harul, și prin urmare nici nașterea din nou din Dumnezeu, adică nu îl au pe Fiul Omului în ei, ci li se poate comunica chemarea spre a intra în Biserica lui Hristos și a se împărtăși din Învățătura și Misterele Sfinte ale lui Hristos și ale Sfintei Treimi.

Deci nu este vorba despre vreo acaparare a harului ci despre faptul că harul "se acaparează singur" fiind legat de Hristos, fiind legat deci de Jetfa și Învierea mântuitoare a Domnului. Că o fi hărăzit întregii umanități este de pus la îndoială din perspectiva faptului că foarte mulți resping harul Duhului Sfânt.

Cât despre "mântuirea", primirea harului de către diavoli, trebuie să recunosc că unii (oameni) primesc har peste har, alții pun erezie peste erezie, și culmea le mai și pun pe seama Bisericii Ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2013, 13:34:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Ți-a spus și Daniel foarte clar că nu există lăcașuri în iad, în iadul de după judecată, în care să nu fie chinuri, munci, așa cum ai afirmat dumneata potrivit propriei dumitale învățături, nejustificate de nimic de altfel.
Ti-am raspuns pe cealalta pagina, cred ca nu ai vazut mesajul. Bineinteles ca exista mai multe locasuri, la fel ca in Rai. In sensul ca si chinurile iadului sunt mai intense sau mai putin, in functie de ce a facut acel om. De exemplu Sfanta Tecla s-a rugat pentru un copil pagan si a fost scos din Iad, din moment ce nu avea pacate nu putem spune ca era supusa la chinuri. Vezi in mesaj ca aceasta e invatatura ortodoxa.
Citat:
Pelagianismul era o învățătură în contextul Bisericii. Ceea ce eu am afirmat este sau poate fi valabil pentru cei din afara Bisericii, și care din motive obiective nu au putut să beneficieze de Biserică, însă au fost în același timp exemplari, cu mult mai exemplari decât noi "creștinii", noi "ortodocșii", în faptele și conștiința lor. Ăsta nu este pelagianism. Poate fi considerat cazul pe care "catolicii" îl denumesc ignoranță invincibilă, adică în cazurile în care în mod obiectiv cineva nu a putut să cunoască adevărul și să primească harul în Biserică; nu este vorba despre cei care resping Biserica, care resping harul lui Hristos, dar se încred în faptele lor, eu nu despre aceste cazuri am vorbit, de aceea ceea ce am spus nu are în fapt nicio legătură cu pelagianismul.
Sfantul Iov si ceilati drepti din Vechiul Testament care nu au cunoscut legea data lui Moise au cunoscut adevarul fara sa il citeasca de uneva. Fiecare om care afla adevarul este luminat de harul acela exterior, chemator. Poate sa fie si intr-o tara ortodoxa si sa aiba biserica la doi pasi, ca tot asa vede adevarul, daca nu era credincios. De aceea se si numeste har chemator, cheama la credinta. La fel, poti discuta cu un ateu ani in sir si nu devine credincios doar pe baza informatiilor, sau cu un adventist, doar cand se si lumineaza sa vada adevarul.
Dreptii din Vechiul Testament nu se puteau mantui pentru ca nu aveau botezul si deci stergerea pacatului stramosesc. Asta a adus in primul rand Mantuitorul, Sfintele Taine, nu o noua credinta.
Invatatura aceasta despre pelagianism este inclusa si in catehism (site-ul Patriarhiei): http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
"242. Daca harul e o lucrare necreata a lui Dumnezeu in sufletul nostru si daca prin el insusi Duhul Sfant lucreaza in noi mantuirea, oare s-ar putea mantui omul si fara de har?
Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului.
Dar harul nu e de trebuinta numai la inceputul mantuirii omului, ci si dupa aceea, tot timpul. "
Aceasta e ce spun si Sfintii Ignatie si Serafim si toti sfintii, doar ca aici e mai usor de gasit citatul.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2013, 15:07:10
Banned

Implicit

Citat:
Bineinteles ca exista mai multe locasuri, la fel ca in Rai. In sensul ca si chinurile iadului sunt mai intense sau mai putin, in functie de ce a facut acel om. (...) Vezi in mesaj ca aceasta e invatatura ortodoxa.
Păi ia să îți aduc aminte ce spuneai într-o altă postare, cum că nu toți vor avea parte de chinuri în iad:

Citat:
Sau chiar Domnul nostru spune ca cine nu se va Boteza nu va mosteni Imparatia, la fel cine nu se va Impartasi. Pentru ca va avea pacatul stramosesc al firii cazute si nu se va impartasi de har. Dar vor fi judecati in functie de legea firii, astfel ca si in Iad nu toti vor avea parte de munci.
Asta este învățătura ta "ortodoxă", cum că în iad nu toți vor avea parte de munci. Dar asta să fie învățătura Bisericii? Eu cred că nu, dar până găsești tu vreun citat în catehism, îți dau eu niște trimiteri la Scriptură, la Noul Testament, cu care văd că nu ești prea familiar, ba dimpotrivă văd că îți e foarte străin, atât în formă cât și în conținut. Ce zice Hristos în Evanghelia după Matei la 25,41? "Plecați de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, pregătit pentru diavolul și îngerii lui." Ai impresia că iadul, focul cel veșnic, are cumva lăcașuri în care nu sunt munci, chinuri, arderi, și veșnice? Dar ce zice la Matei 13,42? "Plânsul și scrâșnirea dinților"!! Ai cumva impresia că astea nu sunt munci, nu sunt chinuri? Matei 8,12 la fel! Dar la Apocalipsă 20,10, unde se vorbește de "iazul de foc" unde vor fi chinuiți în vecii vecilor? Asta este învățătura ortodoxă, Cătăline! A ta este greșită, nu se bazează pe Sfânta Scriptură, și cred că nici pe catehism, ci doar pe felul în care ai lipit tu laolaltă diferite citate, potrivindu-le cum ți s-a părut după mintea ta mai corect; vedem deci că marele ascultător de învățătura revelată ascunde un mare compilator de citate, de unde extrage învățătura după cum i se pare lui că ar fi mai logică.

Învățătura aceasta a ta este greșită. Acum ți-am demonstrat, și pentru toți, că ești în eroare. Ăsta este unul dintre lucrurile pe care ți le-a spus și Daniel_Ortodox, dar atunci ai trecut peste ca și cum n-ar fi spus nimic, și greșeala lui este că n-a insistat, deși avea dreptate.

Citat:
Sfantul Iov si ceilati drepti din Vechiul Testament care nu au cunoscut legea data lui Moise au cunoscut adevarul fara sa il citeasca de uneva. Fiecare om care afla adevarul este luminat de harul acela exterior, chemator. Poate sa fie si intr-o tara ortodoxa si sa aiba biserica la doi pasi, ca tot asa vede adevarul, daca nu era credincios. De aceea se si numeste har chemator, cheama la credinta. La fel, poti discuta cu un ateu ani in sir si nu devine credincios doar pe baza informatiilor, sau cu un adventist, doar cand se si lumineaza sa vada adevarul.
Aici iar faci greșeala să nu ții seama de context! Contextul lui Iov ori al drepților din Vechiul Testament era că ei făceau parte dintr-un popor ales de Dumnezeu, la care lucra Duhul Sfânt, așa cum lucra în perioada respectivă. Însă ceilalți oameni erau în alt context, nu aveau parte de așa ceva, și nu știu dacă era atât de mult vina lor, ci era de vină să zic așa contextul, faptul că ei nu primiseră revelațiile pe care le primise poporul lui Israel. Prin urmare, chiar dacă bâjbâiau și ei și poate unii încercau să afle deplinătatea adevărului, așa cum era ea la vremea respectivă, faptul că nu făceau parte din poporul lui Israel, reține deci contextul, practic constituia o piedică pentru ca ei să afle de Dumnezeul lui Israel. Prin urmare obiecția ta nu se susține.

Citat:
Dreptii din Vechiul Testament nu se puteau mantui pentru ca nu aveau botezul si deci stergerea pacatului stramosesc. Asta a adus in primul rand Mantuitorul, Sfintele Taine, nu o noua credinta.
Nu a adus Hristos și o nouă credință, ceva mai mult decât era înainte? Păi înseamnă că nu ai citit Noul Testament, și probabil nici pe Vechiul, și nici nu cred că ai avea vreo competență reală în a face comparație de învățături între cele două. Cine știe, poate nu ai observat chestia asta în catehism, poate n-ai găsit paragraful corespunzător.

Citat:
Invatatura aceasta despre pelagianism este inclusa si in catehism
Încă o dată îți spun și îți repet că eu nu vorbesc de niciun pelagianism; ți-am spus că este doar interpretarea ta greșită. Și nu vorbesc nici de umanism, ateu sau neateu. Ai înțeles, Cătăline? Sau vrei să îți repet de o sută de ori?

Și încă o diferență față de pelagianism, sau față de creștinism în general, este că eu nu am afirmat că acei oameni primesc harul așa cum este primit în Biserică, ci la ei se aplică judecata lui Dumnezeu, care cântărește dumnezeiește lucrurile, nu ca tine la modul sectar și eretic. Nu am afirmat deci o concurență între fapte și har, așa cum face pelagianismul, ci este vorba despre cei care în mod obiectiv nu au fost cuprinși sub acoperământul Bisericii lui Hristos sau nu au primit suficient har și călăuzire pentru a înțelege profunzimea creștinismului.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2013, 22:16:38
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Biserica lui Hristos, Una, Sfântă, Sbornicească și Apostolească a mărturisit întotdeauna, atât cât Dumnezeu a binevoit să aducă la cunoștința oamenilor, întru mântuire și desăvârșire, că:

1) Harul divin mântuitor este energia, puterea sau lucrarea dumnezeiască necreată,
care izvorăște din Ființa divină a celor trei ipostasuri,
fiind nedespărțită de Acesta
și care se revarsă prin Duhul Sfânt asupra oamenilor în scopul mântuirii și sfințirii lor.

2) Ca energie a Duhului Sfânt și ca har al lui Iisus Hristos după făgăduința Lui: "... iată, Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacului" (Mt 28,20) harul divin se manifestă, este prezent și lucrează în Biserică, el fiind constitutiv Bisericii, întrucât Duhul Sfânt ține de Biserică.

3) Aceasta este modalitatea și forma obișnuită și statornică de prezență, manifestare și lucrare a harului.

4) Aceasta nu înseamnă, însă, că puterea dumnezeiască e limitată la această formă, în sensul că în afara Bisericii harul n-ar mai putea lucra
sau că n-ar lucra
întrucât Dumnezeu poate da harul Lui și în afara Bisericii, pentru că "vântul suflă unde vrea" (In 3,8).

5) Dar modul de manifestare și lucrare constantă a harului, precum și măsura cea mai deplină a viețuirii oamenilor în Hristos, este în Biserică.

6) Harul divin este necesar tuturor oamenilor, în primul rând pentru ca aceștia să poată ființa pur și simplu, întrucât fără harul lui Dumnezeu nu există viață, cu atât mai puțin ar putea să existe o viață cu sentimente de iubire. Dar harul se dă fiecărui om (altfel spus tuturor oamenilor) nu numai pentru a supraviețui, ci în vederea scopului la care Dumnezeul Iubirii ține cel mai mult și pentru atingerea căruia Și-a dat Fiul la moarte și încă la moartea pe cruce: mântuirea omului. Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască (1 Tim, 2,4).

7) Dar Dumnezeu, spun Sfinții Părinți celor care au inima doritoare să vadă și să audă, nu forțează pe nimeni să colaboreze cu harul, deși harul se oferă tuturor. Dumnezeu oferă harul fără deosebire tuturor oamenilor. Acest har însă nu lucrează în mod irezistibil asupra oamenilor, dacă aceștia nu conlucrează cu el.
Spune Sfântul Ioan Gură de Aur: "Dumnezeu nu constrânge pe nimeni, dar dacă Dumnezeu voiește și noi nu voim, mântuirea noastră este cu neputință. Aceasta însă nu din cauză că voința Sa ar fi neputincioasă, ci pentru că nu voiește să facă silă nimănui."
Sfântul Macarie cel Mare: "Firea omenească (toată firea omenească, spune, iar nu numai a unora - sublinierea mea) este capabilă să primească și binele și răul, și harul dumnezeiesc și puterea vrăjmașului, dar nu poate fi silă fără consimțirea voinței omenești. Din cauza libertății cu care este înzestrat omul, Dumnezeu nu produce nimic în om, cu toate că poate."

8) Sfânta Scriptură arată clar că din partea lui Dumnezeu harul este oferit tuturor oamenilor, deoarece Dumnezeu "voiește ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoștința adevărului" (1 Tim 2,6).
Iar dacă "mulți sunt chemați, dar puțin aleși" (Mt 20,16), aceasta ce poate însemna decât că harul se oferă tuturor dar puțini sunt cei care colaborează cu el.

Harul nu se dă oamenilor pentru vreun merit, ci numai din dragostea și bunătatea lui Dumnezeu. Tatăl nostru vrea ca noi toți, întreaga omenitate și întreaga umanitate, să ajungem Acasă vii și nevătămați.
Voi, care aveți copii sau care ați fost copiii părinților voștri, cum de nu înțelegeți că Tatăl își iubește copilul și că îl vrea acasă, întors din rătăcire, indiferent cum ar fi el? Pentru aceasta îi dă mereu harul, chemîndu-l, ajutîndu-l să capete accesul tot mai avansat în drumul către Casă. Colaborînd cu harul, omul înaintează treptat către Acasă, iar această înaintare se numește viață de pocăință.
Că, în drumul său spre Casă, omul care conlucrează cu harul are parte și de o îndreptare, ba chiar de înfrumusețare, iarăși e lucru demn de întâlnirea cu tatăl, cu atât mai mult cu cât Acest Tată este însuși Dumnezeu: ce părinte ar voi să-și vadă fiul jupuit și zdrelit și cu totul betegit când îi calcă pragul?
Așa încât, pentru propria bucurie și pentru ca însuși copilul să nu se simtă cu totul nevrednic de a se întâlni cu cei care l-au iubit și însoțit în drumul spre Casă, Tatăl ajută pe toți copiii Lui care vor și ei să se pregătească de Întâlnire, să sosească Acasă cât mai întregi și mai frumoși cu putință.

Last edited by cezar_ioan; 17.08.2013 at 23:00:17.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 10:45:59
Banned

Implicit

Citat:
Aceasta nu înseamnă, însă, că puterea dumnezeiască e limitată la această formă, în sensul că în afara Bisericii harul n-ar mai putea lucra sau că n-ar lucra întrucât Dumnezeu poate da harul Lui și în afara Bisericii, pentru că "vântul suflă unde vrea" (In 3,8).
Și unde ai mai văzut dumneata, Cezărele, această interpretare a textului de la Ioan 3,8 la vreun sfânt părinte ori la vreun sfânt ori la vreun teolog? Poți să răspunzi, Cezărele, sau ești cuprins de învolburarea monologului ori a monoloagelor tale de pe forum? Dacă nu răspunzi corect și concludent la această întrebare, nu avem noi oare dreptul de a te vedea ca pe un "sfânt părinte" care se erijează, fără argumente, în autoritate doctrinară, de interpretare a Scripturii, fără ca să aibă vreo minimă recunoaștere din partea cuiva, nici măcar din partea cuvintelor anterioare ale sfinților Bisericii? Dacă te gândești, Cezărele, să răspunzi, atunci fă-o cum o faci și răspunde în contextul mai larg ale celor pe care le-ai spus, în încercarea ta literară speculativă, din postarea anterioară.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 12:32:18
Pelerin spre Rasarit
Guest

Talking Ipocrizie cu taxa inversa

,,Nu pot să nu remarc cât de părtinitori și de nedrepți sunt Ioan si Decebal. Păcat, oameni buni, păcat. Nu am nici un fel de părtinire nici eu față de domnul Catalin, încerc să privesc lucrurile cât mai echilibrat, dar nu pot să nu văd cât sunteți de nepărtinitori și de nedrepți, cum vă faceți că nu vedeți ceea ce se întâmplă, cu câtă lejeritate treceți, ca și alții de altfel, peste ceea ce se întâmplă."

In acest triunghi exista o singura solutie...distribuiti rolurile cum va place :)
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 14:34:40
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
Și unde ai mai văzut dumneata, Cezărele, această interpretare a textului de la Ioan 3,8 la vreun sfânt părinte ori la vreun sfânt ori la vreun teolog? Poți să răspunzi, Cezărele, sau ești cuprins de învolburarea monologului ori a monoloagelor tale de pe forum? Dacă nu răspunzi corect și concludent la această întrebare, nu avem noi oare dreptul de a te vedea ca pe un "sfânt părinte" care se erijează, fără argumente, în autoritate doctrinară, de interpretare a Scripturii, fără ca să aibă vreo minimă recunoaștere din partea cuiva, nici măcar din partea cuvintelor anterioare ale sfinților Bisericii? Dacă te gândești, Cezărele, să răspunzi, atunci fă-o cum o faci și răspunde în contextul mai larg ale celor pe care le-ai spus, în încercarea ta literară speculativă, din postarea anterioară.
Nu știu Decebal, eu nu am cunoștințele tale teologice, citesc și eu Scriptura ca tot creștinul, mai citesc și-o carte de catehism, mai și un Părinte sfânt, mai și cuget nițel etc.

În ultima vreme, că m-am ocupat mai mult cu cartea asta, prins fiind de niscai treburi studențești, am citit și câteodată am citat din textul semnat de Arhid. Prof. Dr. Ioan Zăgrean și Pr. Prof. Dr. Isidor Todoran. Autorii manualului de dogmatică ortodoxă pentru seminarii. Niște profesori doctori, oarecare, acolo. Creștini mărunței, desigur, iar nu cum sunteți voi ortodoxiștii de serviciu ai forumului.

Pe mine așa m-au învățat ei. Precum și alți autori români, americani, greci, ruși dar nu am acum la mine locuri de prin cărți și nume.
În definitiv, dacă ții morțiș să te lămurești, dacă chiar îți pasă să cunoști o astfel de perspectivă (care nu e alta decât cea ortodoxă, dintotdeauna în Biserică), poți și tu să cauți și să citești, nu-i așa?
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 16:42:30
Banned

Implicit

Nu știu de ce aveam o presimțire că nu ai de gând să dialoghezi, ci să ții monoloage. Văd că și confirmi.

Nu este vorba atât despre cunoștințe, cât despre felul în care ele sunt interpretate; de aceea am și spus că zicerile tale sunt o încercare literară speculativă, pentru că nu faci decât să speculezi, deși ai impresia că zici dogme, și mai mult ortodoxe, creștinești. Degeaba te ascunzi în spatele unor nume, că practic nu ai dovedit și nu dovedești nimic, iar de citate nu poate fi vorba, eu nu văd decât un discurs scris de tine cu care ești de acord într-o mare măsură că ar fi adevărat, mai mult că ar fi poziția Bisericii Ortodoxe.

Rămâne deci întrebarea pe care ți-am adresat-o, și nu este prima oară când îți semnalez că interpretezi după capul tău acel verset Ioan 3,8. Așa cum după capul tău este întreaga speculație, care este în fapt propria ta învățătură, sau felul în care vezi lucrurile la ora actuală, nereușind dumneata să demonstrezi că ai avea cu adevărat acoperire în învățătura Bisericii Ortodoxe, și deci neavând legitimitatea să pui semnătura Bisericii Ortodoxe pe învățăturile tale personale de ortodoxist care citește Scripturile și mai are multe de învățat, nu neapărat, după cum am spus, la capitolul cunoștințe.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2013, 20:38:52
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
,,Irod:A inviat din morti?Primul nazarinean:Da stapane,a inviat din morti.Irod:,,Eu nu vreau ca EL sa faca asta.Ii interzic sa faca asta.Interzic oricarui om sa invie din morti.Acest om trebuie gasit si sa I-se spuna ca i-am interzis sa invie din morti.Unde este acest om in prezent?Al doilea nazarinean:Este in fiecare loc stapane dar este greu sa-L gasim"
Da, un citat deosebit de interesant; mă bucur și vă mulțumesc că l-ați postat, deschizându-mi astfel dorința de a citi opera literară din care acest text face parte!

A se vedea, de asemenea, în acest sens, parabola "Marelui Inchizitor" din "Frații Karamazov"...
Dragostea și adevărul lui Hristos ar putea fi, oare, instituționalizate, revendicate de către vreo autoritate omenească drept proprietate personală?... Dubito.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57