Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.06.2013, 23:05:54
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Nu cred ca femeile trebuie sa se imbrace in sac, poale fara sfarsit; sa umble neingrijite si șleampate.
Sa ne pastram echilibrul,nu cred ca opusul neingrijirii adica ingrijirea si infrumusetarea la femei se reduce la sani impinsi afara,la haine mici, simbolice,care sa sublinieze sexualitatea(despre aceasta se vorbea mai sus).
Aratati-mi si mie unde se recomanda in biserica, femeilor sa umble in sac,neingrijite,nespalate sau sleampate??

La polul opus,ingrijirea si feminitatea nu ar trebui sa se faca prin afisarea explicita a partilor corpului prin care se obtine excitatia sexuala.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 28.06.2013, 23:07:53
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Ce ar fi ca la Biserica sa mergem numai in portul popular, asa cum fac ardelenii? Asa rezolvam problema decentei. :) (ma refer la porturile populare autentice, nu la chicuri)
Nu vad care ar fi legatura intre nationalism si religie?
Exista o legatura totusi ?
Vor fi in Rai cartiere speciale pt romani,greci,rusi,albanezi,etc?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 28.06.2013, 23:09:03
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Care parinte Calistrat? Pr.Calistrat Chifan(man.Barnova) sau Pr.Calistrat Ifrim?
Este vorba de parintele Calistrat Chifan, iar povestea se gaseste pe unul din CD-urile sale care s-au gasit de cumparat prin unele pangare de minastire in urma cu 4-5 ani .

La biserica la care merg eu, de paste, de inaltare, de rusalii, de adormirea MD, de hramul bisericii, de craciun, de boboteaza, atit barbatii cit si femeile vin in port popular specific unei zone folclorice din judet. Desigur, nu toti fac asta(mai sunt si dintre cei care sunt mai reticenti asupra obiceiului ca si dintre aceia care nu vor sa dea bani multi pe un costum doar asa, pt. un moft, pt. ca moft inteleg ei din aceasta atitudine !) dar sunt destui care obisnuiesc si care aduc costume de mare valoare, adica deosebit de frumoase, de bine intretinute si cu o vechime suficient de mare .
Si asta se intimpla in sudul tarii, acolo unde oamenii de la oras nici nu mai pastreaza cultul portului popular.
Dar toate lucrurile bune, cite sunt ele in ziua de astazi, se datoresc unui parinte mult staruitor in ale preotiei si nu numai !
Biserica nu este o entitate separata de societate, nu este indiferenta la societate si la valorile ei culturale traditionale, la valorile poporului, la temelia sociala a ei, la cultivarea virtutilor ca neam, la pastrarea identitatii etnice .
Atita vreme cit, vorba gheronului Cleopa, Dumnezeu are numiti arhangheli pazitori peste fiecare popor, peste fiecare neam, isemneaza ca Acesta are El o socoteala cu neamurile. De ce pe unele le stinge din istorie iar pe altele le creste, le ingrijeste, le apara chiar si impotriva lorusi, de ce pe unele le-a rinduit sa implineasca evenimente primordiale si memorabile (scrierea, sticla, navigatia maritima, organizarea statala, democratia sociala/teocratica, teserea de matase, roata carului, roata olarului si cite si mai cite) iar pe altele le-a rinduit sau ingaduit sa fie in postura de conducatori peste zeci si zeci de neamuri... numai Dumnezeu stie !
Dar daca in Rai vor sta sufletele segregate pe culoarea parului, a pielii, a ochilor, dupa inaltime, greutate sau etnie, nu cred ca nu vom afla curind . Dar asta nu insemneaza ca portul popular ar fi ceva perimat, anacronic si chiar jenant pt. a fi purtat la biserica .
Porul popular da identitatea neamului . Daca vezi un barbat in kild si mai este si putin pistruiat si roscovan atunci sigur nu vei crede ca este din Mozambic. Sau daca vei vedea o femeie cu ie sigur nu vei crede ca este din Suedia. Si daca tot asa vei vedea un om cu o cruce la git, este f. probabil sa fie crestin, iar daca se mai si insemneaza cu semnul sfintei cruci de la dreapta la stinga, sigur este ortodox.
Portul da apartenenta la poporul lui Dumnezeu, la cel al Sf. Treimi, la poporul la care cuvintul Domnului a fost facut cunoscut si iubit. Daca vezi un om cu fes rosu sau turban pe cap vei sti cu mare probabilitate ca nu are nici o treaba cu Sf. Treime. Daca are palarie neagra, barba si zulufi lungi cirliontati pe la favoriti, iarasi sti ca nu are treaba cu Sf. Treime . Dar daca il vezi in port popular romanesc vei sti cu o probabilitate de 87% ca se inchina si cinsteste Sf. Treime .
De ce ? Daca spunem ca suntem ortodocsi nu mai este necesar sa ne insemnam cu semnul sf. cruci ? Ba da ! Dimpotriva ! Si daca spunem ca suntem ortodocsi nu mai are rost sa purtam costumul popular deoarece este desuet si ca in rai oamenii sunt si asa otova ? Ba da ! Dincontra !
Fiecare lucru trebuie luat, inteles, in buna rinduiala a sa. Daca schimbam sau ne opunem acestei bune rinduieli dumnezeuiesti ale lucrurilor nu cred ca facem mare lucru.
Sau poate se crede ca este mai bine, mai nimerit, mai potrivit si mai actual sa venim la Biserica in costum de venerabil mason, ori de cavaler de Malta, sau poate in costum de viking sau de ce nu in costumul pielii bronzate si cu cearsaf alb petrecut dinainte a bosimanilor kalaharezi ! Sau poate in surtuc, cu joben si lornion si pe bratul sting agatind bastonul cu miner de argint iar la buzunarul jiletcii ceasul de aur... eeee !?
Merge ?
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cind imi aduc aminte de portul popular, cel frumos croit si bogat inflorat, parca mi se imbujoreaza inima si imi tresalta sufletul simtind in aer parfum de roman ! Parca mi-e drag ca sunt roman si parca nici odata nu m-am rusinat ca de pe virful Omul am vazut marea, ca padurea Vlasiei este de la mine si ca obcinele bucovinene sunt un loc de vis . Ca... intr-un cuvint, mi-e drag ca sunt de aici si ca am multe de spus multora a caror istorie nu are decit 200 de ani !

Si daca nu este asa, macar sa imi ramina marturisirea de ortodox ca de roman pare ca o cam pierd, si-apoi 'oi vedea eu cum ma va repartiza in Rai !

Last edited by zaharia_2009; 28.06.2013 at 23:58:18.
Reply With Quote
Vechi 28.06.2013, 23:55:15
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Nu vad care ar fi legatura intre nationalism si religie?
Exista o legatura totusi ?
Vor fi in Rai cartiere speciale pt romani,greci,rusi,albanezi,etc?
Bineinteles ca este o legatura intre BO si patriotism, traditia romaneasca. Fiecare neam are rostul si menirea lui. Traditia romaneasca s-a impeit foarte frumos cu Traditia Bisericii. De ex., a atras atentia Adela Petre, creator popular, ca punctul din ia romaneasca este in forma de cruce.

Citeste Pr.Dumitru Staniloae Ortodoxie si Romanism.

Last edited by Parascheva16; 29.06.2013 at 00:05:48.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 00:11:30
Nastya
Guest

Implicit

Deuteronomul 22,12 nu se refera la imbracamintea femeilor/barbatilor.
Biblia- Versiunea Anania, in care Parintele Bartolomeu Anania da explicatii detaliate acolo unde e nevoie, ne face sa intelegem acest verset.

<<Fă-ți ciucuri la cele patru laturi ale hainelor tale cu care te îmbraci(b).>> (Deut. 22, 12)
b) Ebr.: „cu care te acoperi“, dar poate fi vorba de acoperirea trupului, nu de învelitoare. Detalii și explicații asupra acestei porunci sunt date în Nm 15, 37-41.

<<Și a grăit Domnul către Moise, „Vorbește fiilor lui Israel și spune-le să-și facă ciucuri la poalele hainelor lor din neam în neam, iar pe deasupra ciucurilor de la poalele hainelor să pună un șiret de mătase violetă.zicând: Și va fi că'n ciucurii aceștia vă veți uita spre a vă aduce aminte de toate poruncile Domnului ca să le pliniți și spre a nu mai rătăci după cugetele voastre și după ochii voștri, întru care voi vă desfrânați (g) urmându-i. Astfel vă veți aduce aminte de toate poruncile Mele și le veți plini, și veți fi voi sfinți în fața Dumnezeului vostru. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, Cel ce v'am scos din țara Egiptului ca să fiu Dumnezeul vostru, Eu, Domnul, Dumnezeul vostru“. >>(Nm 15, 37-41)
g) Sensul profetic al lui „a se desfrâna“: „a se închina la idoli“.

<<Și toate faptele lor le fac ca să fie văzuți de oameni; că-și lățesc filacteriile(a) și-și măresc ciucurii de la poale.>>(Mt 23,5)
a) = Pungi de stofă conținând bucăți de pergament pe care erau scrise texte din lege; erau purtate cu ostentație la frunte și pe brațul stâng.

<<Să fie aceasta ca un semn pe mâna ta și ca o aducere aminte'n fața ochilor tăi(c), pentru ca legea Domnului să fie'n gura ta; căci cu mână tare te-a scos Domnul Dumnezeu din Egipt. >>(Ies 13,9)
c) Acest ritual să devină permanent și de neșters, ca un tatuaj și ca o obsesie.

<<Să le legi ca semn la mână și neclintite să-ți fie înaintea ochilor (c). >>(Dt 6,8)
c)Cea de a doua jumătate a versetului, în Versiunea Ebraică: „și-ți vor fi ca o panglică'mprejurul frunții tale“. Interpretarea literală a acestui verset a creat mai târziu „filacteriile“ (vezi Mt 23, 5 și nota), adică punguțele de stofă în care erau cusute texte sacre scrise pe petice de pergament, purtate cu ostentație de farisei, ca și de alți iudei evlavioși, spre a-și arăta atașamentul față de Lege. Diferența de text (compară și cu Iș 13, 16) poate indica faptul că la vremea redactării Septuagintei filacteriile nu existau.

<<Să fie dar aceasta ca un semn pe mâna ta, neclintit în fața ochilor tăi: Cu mână tare ne-a scos pe noi Domnul din Egipt!“ >>(Ies 13,16)

Restul trimiterilor: Mt 6:1; Mt 6:5; Mt 6:16; Mc 12:38-39; Lc 20:46 fac referire exclusiv la fatarnicie: cand facem milostenie, cand ne rugam, cand postim, cand ascultam invataturile carturarilor si fariseilor
<<Luați aminte ca milostenia voastră să nu o faceți în fața oamenilor, ca să vadă ei; altminteri nu veți avea răsplată de la Tatăl vostru Cel din ceruri. (Matei 6,1)

<<Iar când vă rugați, nu fiți ca fățarnicii, că lor le place să-și facă rugăciunile stând în picioare prin sinagogi și prin răspântii, ca să se arate oamenilor; adevăr vă grăiesc, își iau plata lor.>> (Matei 6,5)

<<Iar când postiți, nu fiți posomorâți ca fățarnicii; că ei își mânjesc fețele ca să le arate oamenilor că țin post; adevăr vă grăiesc, își iau plata lor.>> (Matei 6,16)

<<Și le spunea în învățătura Sa: „Feriți-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi și să fie salutați în piețe și să stea pe scaunele din față în sinagogi și pe locurile cele dintâi la ospețe, >>(Marcu 12, 38-39)

„Păziți-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe'n haine lungi, care iubesc salutările'n piețe și scaunele cele dintâi în sinagogi și locurile cele dintâi la ospețe, (Luca 20,46)
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 00:13:12
Parascheva16's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Este vorba de parintele Calistrat Chifan, iar povestea se gaseste pe unul din CD-urile sale care s-au gasit de cumparat prin unele pangare de minastire in urma cu 4-5 ani .
[...]
Dansul este duhovnic bun? Intreb, caci s-au adus ceva acuzatii impotriva sa.
*
Foarte frumos faptul ca si in Sud se incearca sa se pastreze cat de cat traditia. Portul nostru popular este foarte frumos, cel atutentic. Pacat ca nu este apreciat de mai multi. Adela Petre a spus ca este o asa varietate de porturi populare ptr. ca fiecare femeie isi facea propriul costum si ea inventa modelul. Si cum am zis mai jos, in acelsi timp era impletit si cu credinta, punctul fiind o cruce. Aceasta doamna, care duce traditia mai departe, din pacate nu este promovata.

Chiar recent am citit o carte a lui Ioan Vladuca "Arta traditionala romaneasca pe cale de disparitie" si am ramas uimita sa aflu ca stravechea canepa este considerat drog in Tara Romaneasca.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 00:16:10
Nastya
Guest

Implicit Stim sa mustram?

<<Insa celor care sunt grabnici in a face dreptate, le amintesc cuvintele Sfantului Maxim Marturisitorul: "Sa ne iubim asadar unii pe altii si vom fi iubiti de Dumnezeu. Sa fim cu indelunga rabdare intreolalta si va fi si El cu indelunga rabdare fata de pacatele noastre. Sa nu rasplatim raul cu rau si nu vom primi dupa pacatele noastre. Caci iertarea greselilor noastre o aflam in iertarea fratilor. Iar mila lui Dumnezeu e ascunsa in milostivirea noastra fata de aproapele. De aceea a zis Domnul: Iertati si se va ierta voua" (Luca 6, 37).>>
(Adrian Cocosila, Cand trebuie sa mustram?)
http://www.crestinortodox.ro/editori...am-137555.html

Sfanta Scriptura ne invata cum sa mustram

<<De-ți va greși fratele tău, mergi, mustră-l numai între tine și el. Și de te va asculta, l-ai câștigat pe fratele tău.>> (Matei 18,15)

<<Să nu-l urăști pe fratele tău în inima ta; îl vei mustra însă pe aproapele tău, ca nu cumva din pricina lui să porți asupră-ți păcat. >>(Lv 19,17)

<<Fraților, chiar de va cădea un om în vreo greșală, voi, cei duhovnicești, îndreptați-l pe unul ca acesta cu duhul blândeții, veghind asupra ta însuți, ca să nu cazi și tu în ispită. >>(Ga 6,1)

<< Frații mei, dacă vreunul din voi se va rătăci de la adevăr și cineva îl va întoarce, să știe el că cel ce l-a întors pe păcătos din rătăcirea căii lui își va mântui sufletul din moarte și mulțime de păcate își va acoperi.>>
(Iac 5, 19-20)

<< Pe omul eretic, după întâia și a doua mustrare îndepărtează-l,>> (Tit 3,10)

<< Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, pentru ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot ce se spune.>>(Matei 18,16)

<< Și de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar dacă nici de Biserică nu va asculta, să-ți fie ca un păgân și ca un vameș(e).>> (Matei 18,17)
e) Biserica: adunarea obștească din care fac parte, în speță, împricinații. Ultima instanță în care dialogul mai este posibil. Dacă încercarea de reconciliere eșuează și la acest nivel, nu mai rămâne decât totala ignorare a celui îndărătnic, ca și cum el nu i-ar mai aparține comunitatii.>>
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 00:27:38
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Cred ca urmatorul lucru care va fi spus pe acest forum va fi daca nu te imbraci in port popular(la biserica)nu esti ortodox si credincios adevarat...

Asa ca ma deloghez acum ca sa nu fac cine stie ce supari inainte de marea sarbatoare de maine.

Numai bine!
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 00:45:27
Parascheva16's Avatar
Senior Member

Implicit

Pentru cei interesati de istoria satului romanesc:

http://www.tezaur-romanesc.ro/index.html

si: Invitatul emisiunii este Adela Petre creator popular

4. 17 nov. – Prof. Ioan Vlăducă – CINSTIREA ICOANELOR (vorbeste si despre traditia romaneasca )

*
@Yasmina. Nu a zis nimeni ca nu esti ortodox daca nu te imbraci in portul national. Era vorba despre Romania si traditiile ei, inclusiv cele ortodoxe. Adica, era vorba ca romanii din Romania sa se imbrace in portul national.

Fiecare neam ortodox isi are propriile traditii. Asa cum nici rusii cand s-au dus in Alaska sa aduca ortodoxia nativilor americani nu le-au scos limba si traditia, asa si noi romanii ne putem pastra si aprecia ce este al nostru. Asa cum africanii ortodocsi au traditiile lor, iar grecii nu i-au fortat sa accpte limba greaca sau traditia elena.

Ortodoxia nu distruge indentitatea nationala, nu ditruge specificul persoanei.

Last edited by Parascheva16; 29.06.2013 at 01:38:37.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2013, 03:20:16
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Aratati-mi si mie unde se recomanda in biserica, femeilor sa umble in sac,neingrijite,nespalate sau sleampate??
De obicei cand se inventeaza o extrema, se face cu scopul de a scuza o alta, de data asta deloc inventata.