Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.05.2014, 17:18:01
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Evident, noi suntem chemați să fim fii făcuți, nu născuți, adică adoptați. Că doar de aceea ne-a învățat Hristos să-L chemăm pe Dumnezeu cu numele de Tată și le-a spus ucenicilor, după Înviere: „Mă sui la Tatăl meu și Tatăl vostru...” (Ioan 20, 17)
Reply With Quote
Vechi 23.05.2014, 17:22:51
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Implicit

Revenim la topic ? Ce zici ? Pe tema pacatului desfranarii poti sa ne spui ceva ?

Stiai ca se considera defranare si contactul dintre soti atunci cand este facut pentru placerea corpului ? Ce zici de asta ?

Last edited by AlbertX; 23.05.2014 at 17:25:34.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2014, 17:43:52
Dennis's Avatar
Dennis Dennis is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.05.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
1. Motivatia respctiva poate fi si o constrangere. Orice motivatie poate deveni si constrangere.

2. Cred pentru ca sunt sigura ca Universul a fost creat de cineva. Si cred ca totul in jurul nostru a fost creat cu un scop si inca nu stim scopul respectiv si probbil nici nu il vom sti. Cred ca Dumnezeu l-a trimis pe Iisus ca sa ne ofere un exemplu de cum ar trebui sa fim ca oameni, dar la fel cred ca Dumnezeu ne-a trimis pe toti pe Pamant cu un scop, scop pe care noi nu il stim.
- "Rezumând învățătura Părinților Bisericii, Sfântul Ioan Damaschin scrie despre cauza creației: ”Pentru că, așadar, bunul și preabunul Dumnezeu nu S-a mărginit la contemplarea de Sine, ci din prea marea-I bunătate a binevoit să fie create ființe care să primească binefacerile Sale și să fie părtașe bunătății Sale"
...ce fel de dumnezeu e unul care ne lasa in intuneric si nu ne spune de ce-i cu viata noastra?

Citat:
Si mai cred ca Dumnezeu nu ne judeca tinand cont in primul rand de ce credinta avem, ci tinand in primul rand de FAPTELE pe care le facem in viata asta. Nu cred ca Dumnezeu ii va judeca pe ortodocsi dupa alte criterii decat pe musulmani sau hindusi. Din cate stiam eu, Dumnezeu nu e partinitor, nu face diferente intre oameni, toti suntem fii Lui, fie ca suntem ortodocsi, crestini, musulmani sau orice religie am avea. Daca era asa, atunci se putea demonstra in toate felurile care credinta e cea adevarata. Exista un singur adevar, si anume ca Dumnezeu lucreaza prin fiecare si "nebanuite sunt caile lui Dumnezeu."
Dumnezeu ne va judeca diferit din cate stiu eu... pe pagani ii va judeca dupa constiinta(vezi ca desi sunt multe credinte totusi la toti furtul, minciuna, omorul etc. sunt lucruri rele - de aceea ne-a pus Dumnezeu constiinta in noi). Nu pot fi trasi la raspundere de ce nu se inchina lui Hristos daca nici nu stiu de El. Noi insa daca stim de El, si mai stim ce ne cere Dumnezeu pentru mantuire apoi vom fi fara raspuns pentru cele ce stim si nu am facut... si pe noi ne mustra constinta cand facem lucruri rele ca si pe ei doar ca constiinta noastra ne mustra pentru un rau in plus, acela de a nu asculta de Dumnezeu si tot ce este in legatura cu asta.

Citat:
Nu vad de ce un hindus ar merge in Iad pentru ca e hindus, sau nu va de ce un riminal in serie ar merge in Rai doar pentru ca pe patul de moarte i-a parut rau; faptele cred ca vorbesc mai mult decat religia.
Pai hindusul daca a fost om bun va sta in iad pana la judecata de apoi iar atunci mila lui Dumnezeu il poate salva... dar si iadul are mai multe nivele si daca a fost omul bun nu va fi pus la chinuri prea mari.
Un criminal daca ii pare rau si se spovedeste, isi face canonul, apoi dumnezeu il iarta... altfel cu totii am merge in iad ca toti avem greseli.

Citat:
Si exista fapte fara credinta, dar si credinta fara fapte, precum exista si credinta cu fapte, desi credinta fiecaruia poate sa difere de la un neam la altul.
spunea parca un apostol ca credinta fara fapte e nimic... poate arata credinta cineva fara fapte(un om sanatos nu paralizat la pat)?
Reply With Quote
Vechi 23.05.2014, 18:38:32
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Monosilabic ca deobicei si extrem de sugestiv. Asa se comporta un ortodox ? Nu cred !
Să crezi. Decât să vorbesc prostii, mai bine monosilabic. Vorba aia: "decât mult și prost, mai bine puțin și fără rost!"
Reply With Quote
Vechi 23.05.2014, 19:55:20
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
E interesant de stiut ca, criminalii in serie de obicei ciar stiu ca u gresit, dar nu le pare rau. Asta nu e o noutate pentru nimeni. Se numesc psihopati; stiu ca moral si legal au gresit, dar pur si simplu nu regreta.
Dar de la a avea relatii inainte de casatorie la fi un criminal in serie e cale lunga; nu pot compara doua lucruri de genul asta. Eu prin faptul ca am avut relatii inainte de cununie nu am facut altcuiva rau, pe cand un criminal in serie a curmat vieti; nu le amesteca.
Stii de ce nu regreta? Pentru ca in sinea lor nu considera ca au gresit. Stiu ca este gresit conform unui set de valori al majoritatii, dar nu si al lor. De aceea ei "stiu" ca este gresit, nu pentru ca asa ar simti.

Nu, ai dreptate, cele doua exemple nu se pot amesteca. Unul dintre ele se refera la o forma psihica de mutilare, cealalta la una sufleteasca.
In ceea ce prveste faptul ca pacatul tau nu face rau altuia, ai de asemenea dreptate. Dar Sf Ap Pavel spune ca pacatele din trupul tau sunt mai grave decat cele facute in afara trupului. Iar Hristos spune sa ne temem de cei care ucid sufletul, nu de cei care ucid trupul.
Vechi 23.05.2014, 20:18:53
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu o vad conditionata de pedeapsa si rasplata.
Ai raspuns. Doar ca raspunsul tau nu este cel dat de cuvintele pe care l-ai folosit. Eu te-am intrebat cum vezi tu mantuirea si tu ai spus cum nu o vezi. Si asta pentru ca nu ai o idee despre mantuire.Pentru ca nu stii ce este mantuirea si pentru ca mantuirea nu este importanta. Nu stii si nici nu incerci sa afli ce va fi dupa moarte. Prin urmare nu te intereseaza. Nu te poti pregati pentru ceva ce nu te intereseaza.

Citat:
Pentru ca modul in care crestinii vor sa se mantuiasca e facand totul ca la carte,
Hristos ne spune ca trebuie sa fim desavarsiti. Este porunca. Nu poti sa spui ca Il iubesti pe Dumnezeu doar duminica. Nu poti sa spui ca iubesti pe cineva dar lucrezi impotriva lui. "Ca la carte" inseamna sa nu pacatuiesti si sa progresezi in virtute. Daca Il iubesti pe Dumnezeu nu poti sa lucrezi impotriva lui, deci te straduiesti sa nu pacatuiesti.

Citat:
nu cumva sa ajunga in Iad, sa ajunga in Rai.
Ai dreptate, dar nu stii ce inseamna raiul si iadul pentru crestini. Asa ca discutia in directia asta este inutila atat timpu cat nu stii ce isi doresc crestinii sa dobandeasca si ce doresc sa evite.

Citat:
De frica, e constrangere;
Inca o data, iti dai cu parerea pentru ca nu stii ce invata Biserica. Tu iti dai cu parerea despre ce crezi tu ca invata Biserica.

Citat:
Pe ceea ce simt in sufletul si mintea mea;
Si criminalii in serie se bazeaza pe acelasi lucru. Ce te face sa crezi ca tu ai dreptate in ceea ce crezi. Asa toti ne bazam pe ce simtim si gandim. Intrebarea este ce se afla in spatele acestora.

Citat:
suflet si minte pe care mi Le-a dat Dumnezeu sa ma folosesc de ele, nu sa le las sa "putrezeasca" si sa fac totul dupa niste norme impuse de altii.
Si daca sunt impuse de Dumnezeu?
Te-ai gandit ca poate iti folosesti sufletul si mintea gresit?

Citat:
de exemplu e pacat daca te dai cu parfum sau daca te fardezi - alea automat sunt niste norme care daca nu le respcti, pacatuiesti. Niste norme care le-au facut niste...oameni. Atunci de ce s-au inventat astea? De ce un procent imens de femei detin cel putin un produs cosmetic?
Dar te-ai gandit de ce ar fi un pacat?
Te-ai gandit care este scopul omului pe pamant si cum inainteaza spre indeplinirea lui facand aceste lucruri? Sau cum il impiedica?
Te-ai gandit de ce se fardeaza femeile?

Citat:
"Cine ti-a spus sa preiei orbeste? Cine ti-a spus ca atunci cand "inveti" credinta nu trebuie sa vezi si care sunt argumentele?"

Si care sunt argumentele?
Care sunt argumentele pentru ce? Ia fiecare invatatura a Bisericii si ai sa vezi care sunt argumentele.

Citat:
Presupunand ca ortodocsii nu au dreptate, ce am avut de pierdut?
Ca sa presupui asa ceva ar trebui sa ai argumente ca nu au drepate. Insa daca presupui ca au dreptate pierzi totul. TOTUL.

Citat:
Inca nu s-a intors nimeni din morti sa ne zica cum a fost acolo.
Te inseli amarnic. S-a intors Hristos.
Citat:
Si presupunand ca ortodocsii au dreptate, atunci da, sunt dispusa sa "traiesc" cu alegerile mele o eternitate, atata timp cat in viata asta, fizica, fac alegerile care vreau eu sa le fac, fie ele bune, fie rele.
Esti sigura? Inainte de a raspunde la intrebare (tie, nu altora),gandeste-te ce inseamna o eternitate.
Citat:
Si sa fim seriosi, nu cred ca un singur pacat pe care nu il regret cantareste mai mult decat altele pe care le regret si mi-au fost iertate, sau decat faptele bune (sigur fac si fapte bune; nu-s raul intruchipat)
Nu crezi tu. Un pacat pe care nu il regreti inseamna ca te despari de bunavoie de Hristos si nu poti sa fii unita cu El.
Iar ca altele sa iti fie iertate trebuie sa te spovedesti. Preotul nu poate sa iti ierte pacatele pe grupe. Daca nu te caiesti inseamna ca nu Il iubesti pe Dumnezeu si nu iti pot fi ietate celelalte pacate.

Citat:
De unde sti tu ca Dumnezeu are un obiectiv?
Pentru ca nu ne-a creat pentru ca se plictisea. Si pentru ca asta ne invata Hristos.

Citat:
Nu cred ca Dumnezeu nu nevreauniti in credinta;
Ba ne vrea. Dar de asta ne da libertatea: sa alegem.

Citat:
s apoi, religiile au aparut din motive politice si de control in masa.
Si pe ce te bazezi. Eu iti spun ca nu este asa. In afara de crestinim si inaintea lui de iudaism, restul religiilor au aparut din superstitie, din mandrie (pentru ca nu ii multumea invatatura lui Dumnezeu, exact ce faci tu) si din nevoia sa spiritualitate. Ca religiile au fost folosite pentru controlul maselor e altceva.

Citat:
Si nu, nu avem de unde sa fim asa siguri ca ortodoxia e prima reigie crestina si ca n-a fost alerata in timp. Gandeste-te si tu logic la astea.
Nu stii tu pentru ca nu vrei sa stii. Gandeste-te tu logic, daca Dumnezeu a avut un scop si anume desavarsirea oamenilor ar fi pastrat nealterata o sursa pentru asa ceva.

Citat:
N, nu e vorba de regretat ca Dumnezeu a randuit sa ajungem ortodocsi. E vorba sa va ganditi cand va luati de alte religii, care, "nu-s bune", "sunt erezii" etc. Nu aveti de unde sa stiti asta, doar pentru ca niste oameni o spun. Nu e mai usor sa acceptati ca oamenii aia au pur si simplu o religie diferita de care au tot dreptul sa se tina si ca nu au nevoie de niste oameni cu ala religie sa le zica ca-s in erezie si altele asemenea?
Dar tu ai verificat care sunt argumentele pentru care "o religie nu e buna sau este eretica"? NU.

Citat:
De fapt nu depinde ciar atat de mult si de chiar atat de multe. Daca esti indoctrinat de mic cu credinta x si traditiile y si nu cauti tu nimic, atunci ai toate sansele sa ajungi sa ai religia x si traditiile y. Asta se face. Indoctrinare.
Stiti bine si cum sunt facute manualele de religie din scoli; stiti bine ca nimeni nu preda isotia religiilor; stiti bine ca copilul la nu are deune sa aleaga, pentru ca nu i se au optiuni; esti ortodox, gata; esti catolic si gata etc.
Asa crezi tu. De fapt raspunsul corect este depinde. Una din variante este cea prezentata de tine, dar mai e si varianta in care omul cauta cu inima deschisa si se opreste la credinta adevarata cand si daca o intalneste.
Vechi 23.05.2014, 20:20:09
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am tot dreptul sa pun ortodox, pentru ca sunt botezata ortodox. Ba cred in Dumnezeu, dar nu in Dumnezeul ala nemilor si crud pe care il vad unii ortodocsi.
Oare pe tine chiar te reprezinta eticheta de ortodox?! Oare pe cati ciar ne reprezinta etichetele pe care le avem?
Problema nu este daca te reprezinta sau nu eticheta, ci ca jignesti invataturile Bisericii atunci cand sustii credintele tale gresite.
Vechi 23.05.2014, 20:23:35
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
nu cred in sfintii aparuti peste noapte (ma rog, dupa cate 7 ani de la moartea lor fizica),
Da-ne si noua un exemplu de "sfintii aparuti peste noapte". Si mai spune-ne o chestie (pentru ca noi pricepem mai greu) care este diferenta intre a canoniza un sfant dupa 1000 de ani sau a doua zi dupa moarte? Mai face ceva fapte care il fac "mai sfant"?
Nu doar ca nu cunosti invataturile Bisericii, dar stai si foarte prost la capitolul logica.
Vechi 23.05.2014, 20:24:52
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca as face cum zici tu, as ajunge sa am o viata plina de regrete si sa regret in continuare tot ce nu fac bine. Nu, mersi. Prefer sa invat din ele decat sa le regret. Si de ce ai regreta ceva ce ai facut din care ai invatat ceva bun?!
Sau ai putea incerca sa faci lucruri pe care sa nu trebuiasca sa le regreti. Poate ca asa ar fi mai bine.
Vechi 23.05.2014, 20:31:18
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce vorbesti ? Ia sa analizam ce spui, deci daca spui ca ai ca scop mantuirea esti crestin ?
Stai prost cu logica? Daca spun ca daca nu ai ca scop mantuirea nu esti crestin nu inseamna ca daca ai ca scop mantuirea este crestin. E de clasa a 9-a la scoala, dar cred ca si prin clasa intai poti sa pricepi asta.

Citat:
Mihaita tata, las-o mai moale cu definitiile, nu te mai juca cu cuvintele ca induci lumea in eroare.
Mandea tata (cred ca pot sa iti spun pe nume pentru ca ne cunoastem de ceva timp) daca stai prost cu logica nu incerca sa ii inveti pe altii logica.

Citat:
Talharul de pe cruce a intrat primul in Rai, inaintea sfintilor si inaintea lui Adam! Ati inteles de ce ?
Esti sigur ca tu ai inteles?