Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.01.2019, 16:28:20
Krautrock Krautrock is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.07.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Cum am sugerat si mai sus, Omul fiind facut dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu, dobandeste, daca vrea cu adevarat, Harul Duhului Sfant si astfel transcende la al noualea Cer si Acolo ratiunea nu mai e omeneasca, chiar daca e in trup(in cutia craniana).
In acest caz, cum puteti dumneavoastra sa stabiliti ca un anumit tip de ratiune nu e omeneasca din moment ce dumneavoastra nu puteti gandi decat prin intermediul ratiunii omenesti? Si in plus, cum puteti stabili ca un anumit lucru ce nu vi se pare omenesc e de fapt ratiune si nu altceva? Daca ar exista ceva de felul unei ratiuni supraomenesti, dumneavoastra nu numai ca nu ati putea sa o intelegeti prin ratiunea dumneavoastra omeneasca, dar nici macar nu v-ati putea da seama ca e ratiune, deoarece ar fi cu totul altceva decat ceea ce intelegeti dumneavoastra prin ratiune.

De aceea mi se pare total nepotrivit sa vorbim despre ratiune divina, din moment ce ratiunea noastra e incapabila sa cunoasca cum arata o asemenea ratiune divina. Faptul ca noi folosim termenul "ratiune divina" nu inseamna neaparat ca un asemenea lucru exista. Oricum nici macar nu suntem in stare sa o definim, asadar vorbim despre un lucru despre care nu stim deloc ce inseamna. Adica pur si simplu vorbim despre ceva ce am dori sa fie real, desi nu stim cum am putea arata ca e real.

Citat:
Adevarul unui credincios difera mult fata de "adevarul" unui necredioncios; mult mai mult difera Adevarul lui Dumnezeu, la care, totusi, oamenii credinciosi(nu creduli) au accesul asigurat de acuratetea virtutilor lor.
Credeam ca adevarul e doar unul si nu depinde de faptul ca noi credem sau nu in el. Si credeam de asemenea ca adevarul nu depinde de virtutea omului care il cunoaste, ci el pur si simplu exista, indiferent ca e cunoscut de un virtuos sau un ticalos. Ba chiar credeam ca adevarul exista indiferent de faptul ca e cunoscut sau nu de cineva.

Citat:
Si totusi, Thomas Aquinas (Sf catolic Toma de Aquino) a prezentat in celebra sa opera filosofica, Summa Theologica, 5(cinci) cai, metode, deductii, rationamente care demonstraaza existenta lui Dumnezeu.
https://www.google.com/search?q=summ...hrome&ie=UTF-8
Toate au fost infirmate. Poate ca ele functioneaza pentru cei care stau prost cu logica formala. Si sunt folosite de cei ce vor sa-si sustina punctul de vedere prin intermediul unor falsuri. Oricum, sa dau doar un exemplu, un argument care se bazeaza pe faptul ca daca lumea exista, atunci e necesar ca ea sa aiba o cauza, altfel ea n-ar exista, e prost construit, in primul rand pentru ca nu stim daca e necesar ca lumea sa aiba o cauza. Singurul lucru pe care il stim e ca lumea exista. Ca e necesar ca ea sa aiba o cauza e un lucru pe care trebuie sa il demonstram. Adica trebuie sa demonstram ca daca lumea n-ar avea o cauza, ea n-ar exista deloc, lucru pe care Toma d'Aquino nu-l demonstreaza. De asemenea, chiar daca lumea ar avea o cauza (lucru pe care nu-l stim), totusi n-am avea nicio dovada sa afirmam ca respectiva cauza e Dumnezeu. Singurul lucru pe care l-am sti e ca lumea are o cauza si atat. Am dat un exemplu simplu de argument al lui Toma d'Aquino care dupa cum se vede contine chiar doua erori.

Nu am de gand acum sa indic erorile din celelalte patru argumente continute in "Summa theologiae", pentru ca ele pot fi gasite foarte usor de catre cei care sunt curiosi sa afle care sunt amenintarile intr-adevar serioase la adresa credintei lor. Cat despre cei ce nu vor sa afle, e problema lor, iar acestia nu ma intereseaza deoarece presupun ca nici ei nu sunt interesati daca un lucru e adevarat sau nu, ci doar sunt interesati sa numeasca adevar lucrurile in care ei cred.

Citat:
Informatiile acelea insa ajung la... inima; depinde de inima daca ajung degeaba sau nu.
Informatiile? Poate va referiti la adevar.

Adevarul nu ajunge nici la inima si nici la noi, ci noi ajungem la el. Daca noi stam cu mainile in san, adevarul ramane acolo unde se afla, adica in locul prin care noi n-am trecut niciodata.

Last edited by Krautrock; 20.01.2019 at 16:37:48.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2019, 18:32:35
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul

Toate au fost infirmate. Poate ca ele functioneaza pentru cei care stau prost cu logica formala.
Vechi 28.01.2019, 05:15:21
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
... Oricum, sa dau doar un exemplu, un argument care se bazeaza pe faptul ca daca lumea exista, atunci e necesar ca ea sa aiba o cauza, altfel ea n-ar exista, e prost construit, in primul rand pentru ca nu stim daca e necesar ca lumea sa aiba o cauza. Singurul lucru pe care il stim e ca lumea exista....
Imi pare rau(daca e s-o luam asa), dar nici asta nu stim, caci simturile noastre subiective ne pot insela(ca de obicei).

Desi am citit mesajul dvs de la momentul postarii, am meditat cum sa raspund la el.
Am citat doar un "verset" caci sunt dezamagit...

Doamne ajuta!
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 28.01.2019 at 23:07:11.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2022, 11:11:10
Adr.iu91's Avatar
Adr.iu91 Adr.iu91 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.03.2021
Locație: Constanta
Implicit De unde vine Dumnezeu?

Aceasta este intrebarea adresata unui om de stiinta dar si crestin (cred nu stiu detalii despre omul acela). Uitati ce i-a raspuns, si in legatura cu crearea Universului. E interesant.

Edit: (link care nu mai e valabil sters)

"Dumnezeu nu e afectat de materie, timp si spatiu.....ci e in afara Universului creat" si mai multe detalii acolo

"La inceput (Timpul), Dumnezeu a creat cerul (Spatiul) si pamantul (materia)..." (trinitate = timpul, spatiul si materia)

Edit: Se pare ca filmarea a fost scoasa de pe tiktok, nu mai incercati sa intrati. Doar rog adminului sa stearga postarea asta (pt ca linku nu mai e valabil). Ca eu nu pot sa sterg replyul.

Last edited by Adr.iu91; 22.01.2022 at 11:57:35.
Reply With Quote
Vechi 16.01.2022, 06:46:24
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adr.iu91 Vezi mesajul
Aceasta este intrebarea adresata unui om de stiinta dar si crestin (cred nu stiu detalii despre omul acela). Uitati ce i-a raspuns, si in legatura cu crearea Universului. E interesant.

https://vm.tiktok.com/ZMLJbtUfY/

"Dumnezeu nu e afectat de materie, timp si spatiu.....ci e in afara Universului creat" si mai multe detalii acolo

"La inceput (Timpul), Dumnezeu a creat cerul (Spatiul) si pamantul (materia)..." (trinitate = timpul, spatiul si materia)
Oare ce vrei sa spui despre trinitate(cu t mic, am remarcat)? Ca ar fi ca Alfa - Omega in plan material, adica toata creatia?

Mai demult am aflat ca acestea 3(timpul,spatiul si materia) ar fi simbolurile pentru 6,6 si 6.

Citat:
Edit: Se pare ca filmarea a fost scoasa de pe tiktok, nu mai incercati sa intrati. Doar rog adminului sa stearga postarea asta (pt ca linku nu mai e valabil). Ca eu nu pot sa sterg replyul.
Ba poti sa stergi, daca vrei.
In dreapta, sus, este un numar de post(mesaj) cu # inainte; daca apesi pe el se va deschide o noua fereastra care are si un buton de Edit, iar pe Edit poti modifica mesajul si sterge ce vrei tu din mesaj, insa trebuie sa lasi macar10 semne digitale(litere).

Last edited by Demetrius; 16.01.2022 at 19:38:57.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2022, 14:25:24
Adr.iu91's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Oare ce vrei sa spui despre trinitate(cu t mic, am remarcat)? Ca ar fi ca Alfa - Omega in plan material, adica toata creatia?

Mai demult am aflat ca acestea 3(timpul,spatiul si materia) ar fi simbolurile pentru 6,6 si 6.

Ba poti sa stergi, daca vrei.
In dreapta, sus, este un numar de post(mesaj) cu # inainte; daca apesi pe el se va deschide o noua fereastra care are si un buton de Edit, iar pe Edit poti modifica mesajul si sterge ce vrei tu din mesaj, insa trebuie sa lasi macar10 semne digitale(litere).
Nu am spus eu lucrurile alea de trinitate, cel din filmare descria cu acele cuvinte, nu stiu nu am auzit de timp spatiu si materie sa fie numarul de 6-ari.

Vroiam sa sterg tot mesajul dar in fine. Trebuie updatat acest forum, sa se apeleze la un programator IT pentru web design, sa il faca mai usor de accesat cu mai multe facilitati, si sa schimbe si interfata ca zici ca forumul asta arata ca de acum 10-15 ani :)))
Vechi 17.01.2022, 15:27:16
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu am spus eu lucrurile alea de trinitate, cel din filmare descria cu acele cuvinte...
Iar tu le-ai postat aici; daca n-ai fi deacord cu textul, de ce l-ai (fi) postat? Iar eu de ce sa nu intreb?
Daca tu n-ai mai auzit de triplu 6 asa cum l-am postat, eu nu-l sterg pentru ca ee refera la aspectele materiale ale universului.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2022, 18:51:41
Adr.iu91's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Iar tu le-ai postat aici; daca n-ai fi deacord cu textul, de ce l-ai (fi) postat? Iar eu de ce sa nu intreb?
Daca tu n-ai mai auzit de triplu 6 asa cum l-am postat, eu nu-l sterg pentru ca ee refera la aspectele materiale ale universului.
Pai am postat ca sa aflu pareri de la voi Mersi.
Vechi 17.01.2022, 21:09:24
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
Vroiam sa sterg tot mesajul dar in fine. Trebuie updatat acest forum, sa se apeleze la un programator IT pentru web design, sa il faca mai usor de accesat cu mai multe facilitati, si sa schimbe si interfata ca zici ca forumul asta arata ca de acum 10-15 ani :)))
Păi forumul cred că e de prin 2005-2007 cam asta era tehnologia pe atunci, mă și mir de ce efuziune de oameni și câte subiecte erau pe la început și acum cum a ajuns, e clar că România îmbătrânește și tineretul nu mai e interesat de subiecte duhovnicești.

Oameni unu și unu, de la vreo 40% minim aveai ce învăța măcar din povestea lor de viață.

Cei care aveau 30 de ani în 2007 acum au 45, cei care aveau 35 acum au 50 etc, vezi ce înseamnă să nu ai natalitate într-o țară și ce a însemnat distrugerea industriei și emigrarea în diaspora, (aproximativ 1 din 3 români în putere lucrează în diaspora și-și consumă viața acolo cu grijile de acolo)?

Și va fi și mai rău peste 20 de ani, pff ce vremuri de kkt vin peste noi și eu credeam că e greu prin anii 2000, dar atunci era o adiere de primăvară.
Vechi 18.01.2022, 17:11:28
Adr.iu91's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:

.
As vrea sa vad si eu materialul/documentarul/stirile/informatia unde ai aflat tu ca simbolul are legatura cu, crearea Universului: astea 3 timpul, spatiul si materia.

Am dat search pe google si in engleza si in romana, si nu am gasit despre asa ceva. Darkweb?

Edit: Nu stiu ce legatura are numarul fiarei cu crearea Universului...nu vad nici o logica...please clarify!! Argumente.

Last edited by Adr.iu91; 18.01.2022 at 17:17:42.
Reply With Quote
Răspunde