Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.09.2017, 00:09:56
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Cred ca ai inteles invers, ceea ce sustin reformistii (adica cei doi preoti, plus duhovnicul tau) conduce la icoane de acest gen.
Susții reprezentări necanonice, în schimb ești calificat în a stabili de unde vine unde vine pietismul. :))
Reply With Quote
Vechi 30.09.2017, 00:27:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Susții reprezentări necanonice, în schimb ești calificat în a stabili de unde vine unde vine pietismul. :))
Si ecumenismul.
Si influentele catolice.
Si influentele protestante.
Si neoprotestante.
Si cine e informat si cine nu.

Tu crezi ca atatea.diplome se obtin usor?
Vechi 30.09.2017, 00:39:52
Senior Member

Implicit

Da, condiția este să ai net. :)
Reply With Quote
Vechi 30.09.2017, 14:35:51
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Nu sustin deloc reprezentari necanonice, am dat chiar eu exemplu de icoana necanonica, gresita. Nu stiu ce intelegi tu prin pietism, este trairea fara invatatura de credinta, o conceptie aparuta in protestantism.
Eu spuneam ca, icoanele nemaifiind sfintite fiecare va lua drept icoana ce va intelege el, la nivelul lui de intelegere a credintei. Cum am vazut, chiar si acum sunt care nu sfintesc icoanele si au tot felul de icoane gresite in case.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2017, 23:38:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu sustin deloc reprezentari necanonice.
Ba da. ...:))

Citat:
Eu spuneam ca, icoanele nemaifiind sfintite fiecare va lua drept icoana ce va intelege el, la nivelul lui de intelegere a credintei. Cum am vazut, chiar si acum sunt care nu sfintesc icoanele si au tot felul de icoane gresite in case.
Pentru a avea o icoană canonică în casă nu este nevoie ca ea să fie sfințită, ci sursa să fie bună (comercializarea să se facă cu binecuvântarea ierarhului, preotului). Nu îți cumperi o icoană de pe orice tarabă, ci numai de la surse sigure. Dar când și la sursele sigure (pangare bisericești) găsești incoane necanonice, dar "sfințite", vina nu cade numai pe cel care o alege.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2017, 15:59:57
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba da. ...:))
Daca si dupa atatea discutii si dupa ce ai recunoscut chiar tu ca te-ai inselat si nu e adevarat ce sustineau reformistii pe care ii sustineai spui acelasi lucru e clar ca nu poti renunta la parerile tale indiferent daca tu vezi ca sunt gresite. Tu si acei scriitori (inclusiv parintele Pruteanu) ati sustinut ca acea icoana este necanonica si chiar eretica din ce motiv? Daca ai uitat, pentru ca Dumnezeu Tatal nu poate fi pictat. Pentru ca nu L-ar fi vazut nimeni, iar argumentul din Daniel 7 ar fi gresit, pentru ca toti sfintii au spus ca acolo e Dumnezeu Fiul. Si care era adevarul, pe care l-ai vazut si tu? Ca nu e adevarat, in acel capitol toti sfintii spun ca e vorba de Dumnezeu Tatal. Mai mult, ca in Erminie scrie ca Dumnezeu Tatal este infatisat in icoane ca in viziunea Sfantului Daniel. Deci acea icoana nu este eretica si necanonica.
Citat:
Pentru a avea o icoană canonică în casă nu este nevoie ca ea să fie sfințită, ci sursa să fie bună (comercializarea să se facă cu binecuvântarea ierarhului, preotului). Nu îți cumperi o icoană de pe orice tarabă, ci numai de la surse sigure. Dar când și la sursele sigure (pangare bisericești) găsești incoane necanonice, dar "sfințite", vina nu cade numai pe cel care o alege.
Asta poate intr-un grup schismatic, pentru ca in Biserica icoanele se sfintesc. Cui nu-i place ce spune Biserica inseamna ca e in schisma, chiar daca e nedeclarata. Pe langa asta, a lasa alegerea icoanelor la discretia credinciosilor, bazandu-se pe discernamatul lor si buna cunoastere a invataturii e o aiureala totala, ar fi doar un haos. Insasi intoarcerea asta la primele secole e o conceptie tipic protestanta, chiar daca unii se fac ca nu inteleg. In acea vreme doar unii pictau icoane, nu existau nici fotografii sau altele asemenea. Acum nu e deloc acelasi lucru. Asta doar ca discutie, pentru ca un lucru e clar, in Biserica se sfintesc icoanele.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2017, 16:04:33
Bucuriepedrum's Avatar
Bucuriepedrum Bucuriepedrum is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.08.2017
Locație: Cluj-Napoca
Implicit On topic

Revenind la tema principală (inițială), în ideea că cineva care își aruncă ochii pe thread-ul ăsta chiar caută soluții într-o problemă similară: https://doxologia.ro/viata-bisericii...sfantul-glumet
Vechi 02.10.2017, 23:24:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca si dupa atatea discutii si dupa ce ai recunoscut chiar tu ca te-ai inselat
Minți. Faptul că am renunțat la discuție, nu înseamnă că recunosc ceva.

Citat:
Deci acea icoana nu este eretica si necanonica.
Nu, este o icoană necanonică cu evidente influnețe catolice. Tu continuă drumul pe contrasens.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2017, 23:31:47
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Implicit

Intreb si eu, pe ce va certati?

Pe forma, formalism, tipic in cult, sau pe continutul din spatelor cuvintelor?

Continutul este harul care poate fi chemat in rugaciune, sau transmis prin atingere catre o icoana. Prin rugaciune sau atingere cu alta icoana sau apa sfintita.

Cinstirea fata de icoana o dam din 2 motive si pentru chipul Mantuitorului, dar si pentru ca icoana este sfintita.

Sunt bune rugaciunile pentru ca rugaciunea sfinteste, chiar daca sunt noi sau chiar daca sunt vechi.
Este buna si apa sfintita, pentru ca sfinteste.

Intrebari?
Reply With Quote
Vechi 03.10.2017, 11:44:53
Senior Member

Implicit

Citat:
Minți. Faptul că am renunțat la discuție, nu înseamnă că recunosc ceva.
Culmea, chiar acum cateva saptamani ai recunoscut ca te-ai inselat in privinta a ceea ce spun sfintii despre viziunea din Daniel 7. Acum nu mai stii ce ai facut, ai uitat?
Citat:
Nu, este o icoană necanonică cu evidente influnețe catolice. Tu continuă drumul pe contrasens.
De aceea ti-am dat acele explicatii in mesajul trecut, ca sa intelegi si mai clar. De ce sustineau cei citati de tine ca e o icoana necanonica si eretica? Pentru ca in Daniel 7 Sfantul Prooroc Daniel nu l-ar fi vazut pe Dumnezeu Tatal, ci pe Dumnezeu Fiul si asta ar fi sustinut toti sfintii. Dar nu este adevarat, deci motivatia cade. Deci nu e niciun motiv pentru care acea icoana ar fi necanonica si eretica. Poti spune doar ca nu-ti place tie, fara sa ma faci pe mine eretic din aceasta cauza, cum m-ai facut in trecut. Parintele Cleopa, Parintele Olaru, Sfantul Nectarie si toti cei ce au avut aceasta icoana nu s-au inchinat la o icoana eretica si necanonica.

Last edited by catalin2; 03.10.2017 at 11:58:41.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
casatorie