Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2017, 18:32:45
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Am zis: crestini practicanti care nu se indoiesc de invataturile bisericii lor, poate sunt preocupati cu rugaciunea sau cu despatimirea lor si cu ascultarea. Nu se intreaba, ei sustin, la fel ca tine, ca invatatura lor e revelata.
Si aia care sustin ca pamantul e plat si nu se indoiesc nu fac parte din aceeasi categorie? Devine plat ca asa cred ei? Unii sustin ca pamantul e plat altii ca e rotund, au amandoi dreptate? Tu cred ca spui ceva ce tine de adevarul relativ, dar adevarul e absolut. Ce importanta are ca ei cred ca invatatura lor e cea adevarata, daca nu e?
In al doilea rand, din moment ce nu exista Sfinte Taine in afara Bisericii (Ortodoxe), e evident ca, din acest punct de vedere, crestinii aceia nu sunt botezati, impartasiti, etc. Au o credinta (care, daca sunt doar schismatici, e dreapta, daca sunt intr-o erezie, nu), dar nu se mantuie cineva doar prin credinta (cum spunea Luther). Mantuirea este prin har, Adam a pierdut harul si urmasii lui, Hristos a adus harul si posibilitatea insanatosirii firii. Harul e primit prin Botez si Sfintele Taine.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2017, 19:48:11
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Si aia care sustin ca pamantul e plat si nu se indoiesc nu fac parte din aceeasi categorie? Devine plat ca asa cred ei? Unii sustin ca pamantul e plat altii ca e rotund, au amandoi dreptate? Tu cred ca spui ceva ce tine de adevarul relativ, dar adevarul e absolut. Ce importanta are ca ei cred ca invatatura lor e cea adevarata, daca nu e?
In al doilea rand, din moment ce nu exista Sfinte Taine in afara Bisericii (Ortodoxe), e evident ca, din acest punct de vedere, crestinii aceia nu sunt botezati, impartasiti, etc. Au o credinta (care, daca sunt doar schismatici, e dreapta, daca sunt intr-o erezie, nu), dar nu se mantuie cineva doar prin credinta (cum spunea Luther). Mantuirea este prin har, Adam a pierdut harul si urmasii lui, Hristos a adus harul si posibilitatea insanatosirii firii. Harul e primit prin Botez si Sfintele Taine.
Ești nemaipomenit, Cătăline: ai trecut la trucul tău retoric arhicunoscut. "Tigrul cu patru picioare vs tigrul cu trei sau opt" și "pămîntul plat vs pămîntul sferic". Ești cea mai mișto sursă de umor involuntar din ultima vreme de pe acest forum.
Vechi 10.05.2017, 20:50:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Ești nemaipomenit, Cătăline: ai trecut la trucul tău retoric arhicunoscut. "Tigrul cu patru picioare vs tigrul cu trei sau opt" și "pămîntul plat vs pămîntul sferic". Ești cea mai mișto sursă de umor involuntar din ultima vreme de pe acest forum.
Cred ca am mai povestit asta, eram odata la scoala, in clasa generala, la ora de biologie. Era ascultat un elev mai slab si a spus ca serpii mananca si caprioare sau pui de caprioare, cam asa ceva. Eu nu citisem lectia si mi s-a parut o aiureala, am inceput sa rad ceva mai zgomotos, in mandria mea. Profesoara a remarcat si, fiind premiant, a inceput sa ma scuze, crezand ca rasesem savant, cand eu rasesem din nestiinta.
Pare exact aceasi situatie (ma refer la amuzamentul tau).

Last edited by catalin2; 10.05.2017 at 21:15:34.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2017, 23:52:36
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Deci, ceilalti crestini pot sa fie sinceri in credinta lor si sa "urle" la nesfarsit, ca, oricum, Dumnezeu nu-i baga-n seama, pentru ca nu sunt ortodocsi...
Oricum ne-am amestecat destul in jurisdictia Lui Hristos Pantocrator. Faca-se, Doamne, voia Ta!
Reply With Quote
Vechi 11.05.2017, 12:05:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Deci, ceilalti crestini pot sa fie sinceri in credinta lor si sa "urle" la nesfarsit, ca, oricum, Dumnezeu nu-i baga-n seama, pentru ca nu sunt ortodocsi...
Oricum ne-am amestecat destul in jurisdictia Lui Hristos Pantocrator. Faca-se, Doamne, voia Ta!
E judecata lui catalin2 pantocrator de doctrine "ortodoxe" adhoc.
Vechi 11.05.2017, 12:14:50
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
E judecata lui catalin2 pantocrator de doctrine "ortodoxe" adhoc.
Stiu si sper sa-si dea seama si Lancelot ca Ortodoxia e altceva, Nu ce crede el sau Catalin. Canonul biblic e facut de cei pe care Lancelot ii contesta. Nu biblia e piatra de temelie ci apostolii, Petru si ceilalti. Traditia prima data, nu cartea. Cartea e produsul lor. Canonul biblic nu s-a terminat in sec 2 (poate gresesc).

P.S. Alin, poate explici tu mai bine.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2017, 12:24:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Stiu si sper sa-si dea seama si Lancelot ca Ortodoxia e altceva, Nu ce crede el sau Catalin. Canonul biblic e facut de cei pe care Lancelot ii contesta. Nu biblia e piatra de temelie ci apostolii, Petru si ceilalti. Traditia prima data, nu cartea. Cartea e produsul lor. Canonul biblic nu s-a terminat in sec 2 (poate gresesc).
Lancelot nu-si "da seama" decat de chestiile care ii incurajeaza actualul stil de viata pe care trebuie sa si-l justifice cumva in fata constiintei care il mustra :)
Adica se joaca cu focul.

Citat:
P.S. Alin, poate explici tu mai bine.
Ce anume? :)

P.S.

Uite ceva interesant:

Citat:
4. Celui care face fapte, nu i se socotește plata după har, ci după datorie;
5. Iar celui care nu face fapte, ci crede în Cel ce îndreptează pe cel păcătos, credința lui i se socotește ca dreptate.
Citat:
9. Deci fericirea aceasta este ea numai pentru cei tăiați împrejur sau și pentru cei netăiați împrejur? Căci zicem: "I s-a socotit lui Avraam credința ca dreptate".
10. Dar cum i s-a socotit? Când era tăiat împrejur sau când era netăiat împrejur? Nu când era tăiat împrejur, ci când era netăiat împrejur.
11. Iar semnul tăierii împrejur l-a primit ca pecete a dreptății pentru credința lui din vremea netăierii împrejur, ca să fie el părinte al tuturor celor ce cred, netăiați împrejur, pentru a li se socoti și lor (credința) ca dreptate,

Last edited by AlinB; 11.05.2017 at 12:30:21.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2017, 12:29:41
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce anume? :)
Ce am incercat eu cu Traditia si Biblia.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2017, 12:35:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce am incercat eu cu Traditia si Biblia.
Nu exista nici o incongruenta intre Sfanta Traditie si Biblie. A doua e parte din prima.

Cei care sustin suprematia Bibliei in fata Traditiei de fapt vor sa puna propria lor traditie atat inaintea Sf. Traditii cat si a Bibliei.

Dar pentru ca nu au nici o justificare pentru asta, spun propriei traditii si rastalmaciri a Bibliei, "Biblie". Pentru ei este biblie, dar nu Biblia.

Smecheria asta merge insa la cei inculti religios.
Vechi 11.05.2017, 12:33:53
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
Lancelot nu-si "da seama" decat de chestiile care ii incurajeaza actualul stil de viata pe care trebuie sa si-l justifice cumva in fata constiintei care il mustra :)
Adica se joaca cu focul.
ia sa-ti pun eu tie o intrebare :), mai musiu alin, foarte interesanta si intr-o chestiune care s-a mai discutat aici, apropo de "joaca cu focul".
deci, spune-mi si mie, te rog, este corecta urmatoarea afirmatie?
"ce este bun in om vine de la Dumnezeu, ce este rau vine de la diavol."

ps.poa' sa raspunda oricine! :)
Reply With Quote
Răspunde