![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
deci, am intervenit pentru ca ai facut referiri repetate la galia si regatul franc, regat in care sf bonifaciu nu avea niciun fel de jurisdictie. francia din dreapta rinului nu exista ca atare, in sensul unui regat consolidat, pana la charlemagne. crestinarile facute la est de rin de sf bonifaciu au fost facute si cu sabia, nu le-au luat gatul ca saxonilor mai tarziu, dar exista sabia acolo, daca iti place sa crezi altceva sa fii sanatos! nu stii ce insemna feudalismul, taticu, daca pepin ii spunea sfantului sa sara in sus 2 metri fii sigur ca facea tot posibilul sa reuseasca. in concluzie, si chiar inchei cu asta, ca ma obosesti, daca sfantul bonifaciu a reformat biserica franca asa cum spui inseamna ca tot ceea ce sustii ca au facut aia rau mai tarziu i se datoreaza! punct! adica bati campii. si daca ma mai enervezi cu filioque incep sa-ti pun ce am gasit scris despre asta, sunt o multime de sfinti acceptati de ortodoxie care vorbesc despre filioque, o multime. de fapt un papa latin a fost cel care s-a opus doctrinei, acceptata atunci in bizant. nu filioque a fost cauza schismei, nu era considerata o problema de nesurmontat la ora aia, cauza a fost politica, laica. Last edited by Lancelot; 09.05.2017 at 14:27:55. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
stii, ma flying, ce ma gandeam cu ceva timp in urma? de ce dintre toate chestiile mojice cu care ai fi incercat sa ma jignesti tu te-ai gandit tocmai la mancare? si la una grasa si nesanatoasa pe deasupra? pai eram in timpul postului mare!!! asta doreai tu! haleala, nene, la asta ti-era tie gandul! la costita, la porc, la unsoare! hmmm, ca sa vezi...
dar nu-i nimic, stii tu, ramane cum am stabilit! decat post ca tine mai bine deloc, ma! |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
doctrina filioque e veche, de dinainte de sinodul de la niceea, pe timpul ala nu a insemnat mare lucru, dar inseamna astazi. la fel faci si cu francii si se pare ca la fel faci in orice problema. edit.la fel a fost si cu monotelismul, erezie acceptata in bizant si oprita de papi, diferenta este ca mai tarziu latinii au adoptat filioque. dar este vorba despre sute de ani!!! ai tendinta, comuna, de altfel, de a comprima istoria, sute de ani inseamna enorm. ps. :) parca vorbesti din carti, domne... te asigur ca printre saxoni toate crestinarile au avut si sabia lui damocles in zona. later edit:si mi-am adus aminte, vezi ca nici papa cu excomunicarea, de la schisma din 1054, nu era franc. era, probabil, aleman, astia ii urau pe franci si i-au urat inca vreo 500 de ani de-atunci incolo. dar tu da-i 'nainte cu francii, baga mare! Last edited by Lancelot; 10.05.2017 at 15:08:32. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Eu am spus franco-germani. Am spus ca francii si-au extins influenta si conceptiile in teritoriile cucerite. Si germanii adoptasera Filioque. |
|
|
|||
|
|||
|
mai bine nu ma apucam... citesc si ma inspaimant, in momentul asta am impresia ca ortodoxia este o interpretare greceasca a crestinismului, practic nu exista nimic dinainte de conciliul de la niceea, e ca si cum n-ar fi existat crestinism pana atunci pentru greci si, nota bene, e o perioada in care arianismul era la putere in constantinopole.
atata lupta, secole de-a randul, atata munca... mai bine sa nu stiu nimic, avem tot ce ne trebuie in Biblie si in mesajul de acolo, iubire si curatenie. eu renunt sa mai citesc vreun "teolog" si sa mai aflu vreo dogma, sa se ia da gatleje altii, sa se urasca altii pe chestiuni religioase. adevarata credinta este in sufletul fiecaruia dintre noi, restul e desertaciune. am citit un volum al sf augustin, aparut la humanitas, cam 250 de pagini, jumate, renunt la restul. m-au intrigat unele referiri ale sf ioan damschin si am vrut sa vad la sursa. dar, gata, nu-mi mai trebuie. este pur si simplu o evolutie, e ca si cum construiesti un esafodaj de-alungul a doua mii de ani, punand cate-o treapta asa cum ti-a convenit si asa cum iti convine, totul e artificial, se pierde prin asta ceea ce vrea Isus de la noi. eu asa cred acum. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|