Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2017, 20:23:59
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Vezi Filocalie, Sfantul Diadoh al Foticeii
Vezi Patericul egiptean, Sfantul Teofil al Alexandriei
Vezi Patericul egiptean, Sfantul Antonie Cel Mare
Vezi scriierile lui Sf Marcu al Efesului
In Evhologhion, vezi Canonul Sf. Andrei al Ierusalimului din Slujba la iesirea grea a sufletului, cantarea a 7-a
Vezi canononul Mantuitorului
Vezi canonul Nascatoariei De Dumnezeu
Vezi canonul Ingerului Pazitor
Vezi cantarile sfantului Ioan Damaschin
Vezi rugaciunea Sfantului Eustachie din miezonoptica de Sambata.

Cum spunea si Sfantul Cleopa, ortodoxia se bazeaza pe Sfanta Scriptura precum si pe Sfanta Predanie si Traditie.
unde spune Sf Ioan Damaschin sau Sf Marcu al Efesului de vami ale vazduhului? Faptul ca ei spun ca sufletele vor fi judecate (judecata particulara) iar unele suflete vor ajunge in iad, asta nu inseamna ca ar exista vami ale vazduhului.
ps: DE CE la nici un sinod ecumenic, nu se pomeneste de aceste vami ale vazduhului?
Vechi 19.03.2017, 23:33:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
unde spune Sf Ioan Damaschin sau Sf Marcu al Efesului de vami ale vazduhului? Faptul ca ei spun ca sufletele vor fi judecate (judecata particulara) iar unele suflete vor ajunge in iad, asta nu inseamna ca ar exista vami ale vazduhului.
ps: DE CE la nici un sinod ecumenic, nu se pomeneste de aceste vami ale vazduhului?
Invatatura despre vami apare la majoritatea sfintilor, dar nu sunt descrise vamile, ca in acea viziune. Nu e vorba de judecata, ci de atacurile ingerilor cazuti asupra sufletului, imediat dupa moarte.
Sinoadele ecumenice nu pomenesc despre vami sau alte invataturi pentru ca Sinoadele se tineau cand aparea o erezie si trebuia clarificata invatatura. Invatatura este in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, doar o mica parte a fost dezbatura la Sinoade. Daca ar fi doar cea de la Sinoade ar insemna ca dogmatica ar trebui sa contina doar o pagina.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2017, 11:00:28
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Invatatura despre vami apare la majoritatea sfintilor, dar nu sunt descrise vamile, ca in acea viziune. Nu e vorba de judecata, ci de atacurile ingerilor cazuti asupra sufletului, imediat dupa moarte.
asta e cu totul altceva. Una e atacul demonilor asupra sufletului imediat dupa moarte, si alta sunt vamile prin care ar trece sufletul in drumul lui catre ceruri
Citat:
Sinoadele ecumenice nu pomenesc despre vami sau alte invataturi pentru ca Sinoadele se tineau cand aparea o erezie si trebuia clarificata invatatura. Invatatura este in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, doar o mica parte a fost dezbatura la Sinoade. Daca ar fi doar cea de la Sinoade ar insemna ca dogmatica ar trebui sa contina doar o pagina.
am cumparat si eu manualul de Dogmatica Ortodoxa, folosit de seminaristi (elevii de la Seminariile Teologice Liceale Ortodoxe). Acolo invatatura despre vamile vazduhului este catalogata drept teologumena si nu dogma
Vechi 20.03.2017, 12:41:07
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
am cumparat si eu manualul de Dogmatica Ortodoxa, folosit de seminaristi (elevii de la Seminariile Teologice Liceale Ortodoxe). Acolo invatatura despre vamile vazduhului este catalogata drept teologumena si nu dogma
Despre vami inveti in facultate. :)
Reply With Quote
Vechi 21.03.2017, 22:23:26
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Despre vami inveti in facultate. :)
uite la chestia asta nu m-am gandit
Vechi 20.03.2017, 14:40:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
asta e cu totul altceva. Una e atacul demonilor asupra sufletului imediat dupa moarte, si alta sunt vamile prin care ar trece sufletul in drumul lui catre ceruri
Nu stiu daca ai inteles ce sunt vamile acestea, Ingerii cazuti vin la sufletul omului trecut in lumea de dincolo si il intreaba de pacate, reprosandu-i aceste pacate. Dreptii (si cei ce au spovedit acele pacate) nu mai au parte de aceste atacuri. Nu e clarificat ca sunt acel numar de vami, aceasta poate fi o teologumena.

Last edited by catalin2; 20.03.2017 at 14:45:30.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2017, 22:22:22
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu stiu daca ai inteles ce sunt vamile acestea, Ingerii cazuti vin la sufletul omului trecut in lumea de dincolo si il intreaba de pacate, reprosandu-i aceste pacate. Dreptii (si cei ce au spovedit acele pacate) nu mai au parte de aceste atacuri. Nu e clarificat ca sunt acel numar de vami, aceasta poate fi o teologumena.
prietene, vama e un loc prin care se trece, nu? De cand inger cazut=vama?
Vechi 21.03.2017, 22:46:29
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
prietene, vama e un loc prin care se trece, nu? De cand inger cazut=vama?
Exact! E ca si cind ai zice "Dracii te judeca inaintea lui Dumnezeu". Blasfemie si erezie, si un chior poate vedea. De ce niste sfinti au sustinut asta? Pai erau si ei oameni, si, repet, indiferent de ce cred prostii de pietisti sanctolatri care nu vad padurea (Biserica) din cauza copacilor ("sfintii"), "sfintii" nu sint infailibili! Au sustinut din motive de loialism organizational, adica, era o cale de a speria omul ("uite ma, mai bine nu fac cutare pacat, ca ma intilnesc cu oribilii aia dupa moarte si ma iau la treispe-paispe") ca sa nu mai faca prostii. Cu alte cuvinte, (inca) o minciunica de dragul moralitatii si propagandei. Nici o organizatie ideologica sau religioasa, sau chiar stiintifica, nu a scapat de aceasta stranie si ubicuitara legitate: slujirea unui mare adevar se face doar (si) cu citeva minciunele, acolo...
Vechi 21.03.2017, 23:39:04
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Exact! E ca si cind ai zice "Dracii te judeca inaintea lui Dumnezeu". Blasfemie si erezie, si un chior poate vedea. De ce niste sfinti au sustinut asta? Pai erau si ei oameni, si, repet, indiferent de ce cred prostii de pietisti sanctolatri care nu vad padurea (Biserica) din cauza copacilor ("sfintii"), "sfintii" nu sint infailibili! Au sustinut din motive de loialism organizational, adica, era o cale de a speria omul ("uite ma, mai bine nu fac cutare pacat, ca ma intilnesc cu oribilii aia dupa moarte si ma iau la treispe-paispe") ca sa nu mai faca prostii. Cu alte cuvinte, (inca) o minciunica de dragul moralitatii si propagandei. Nici o organizatie ideologica sau religioasa, sau chiar stiintifica, nu a scapat de aceasta stranie si ubicuitara legitate: slujirea unui mare adevar se face doar (si) cu citeva minciunele, acolo...
Ai luat iar locul lui Vulcanescu si stabilesti tu ce e blasfemie si erezie. Daca era erezie o condamna un sinod. :)
De ce nu poti spune ca nu crezi ca exista ? Sa spun sincer, nici eu nu prea cred ca exista dar de aici pana la a da sentiinte e cale lunga. E o diferenta intre a spune ca nu crezi ca exista si a spune ca nu exista.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2017, 00:08:16
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
E ca si cind ai zice "Dracii te judeca inaintea lui Dumnezeu.
asta am inteles si eu din ce zice catalin, dar mi s-a parut atat de neverosimil ca n-am intervenit ca sa nu spun vreo tampenie. ma gandesc ca daca ar exista acele vami ar fi ceva gen raurile spre infernul lui hades, stiu ca exista traditia sa pui un banut in sicriu, deci e o mostenire pagana, probabil numai la ortodocsi.
Reply With Quote
Răspunde