![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
am si eu o intrebare, preotul este un intermediar intre cel care se spovedeste si Dumnezeu, poate el sa refuze o spovedanie? uite, o chestiune personala, eu nu cred ca un preot poate ierta pacatele cuiva, o fi vreo erezie si asta, nu stiu, dar nu cred, insa cred ca este un intermediar. daca sfatuiesc o femeie sa-si faca curaj si sa mearga la spovedanie si sa-si spuna cinstit toate pacatele, inclusiv ca a facut un avort, poate preotul sa o opreasca? |
|
||||
|
||||
![]()
Nu. Dar poate sa nu dea absolvirea.
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
În orice caz, asta consider că e important de reținut: preotul e în slujba oamenilor, căutând să le fie sprijin spre mântuire. El nu vrea să blocheze cuiva accesul spre Biserică și la mântuire, ci caută să se asigure că omul care vine la el cu păcatele lui este serios și statornic în dorința lui de a se debarasa de ele.
|
||||
|
||||
![]()
Corectură:
Preotul NU e în slujba oamenilor. El slujește DOAR lui Dumnezeu.
|
||||
|
||||
![]()
Eu știam că e în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Că așa a lăsat Hristos: ''Cine vrea să fie mai mare între voi să fie tuturor slugă'' (citez din memorie, sper că nu greșit).
|
||||
|
||||
![]()
Iar răspunsul anterior l-am dat sub influența a ceea ce citisem recent:
Ava Dorotei spune: ''Niciodată când vrei să înveți pe cineva să nu te institui ca învățător, ci ca slujitor.'' La care comentează Părintele Galeriu: ''Atunci duhovnicul nu-și impune vreo autoritate, în sensul unei dispoziții, ci se întemeiază mai cu seamă pe calitatea de slujire. Căci Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci să slujească. Zice Ava Dorotei: Să lași impresia ucenicului că vrei să-l ajuți. Deci autoritatea în sensul duhovnicului este aceea de slujire, de vas al purtării Adevărului și de comunicare a acestuia în Duhul lui Hristos.'' Am citat din Dialoguri de seară, carte apărută în 1991 la editura Harisma. Iar mie personal atitudinea de slujire îmi pare de mai mult folos decât cea autoritară, pentru că implică dragostea într-o măsură mult mai convingătoare. Și părintele firesc își slujește copiii, se face mai mic decât ei pentru ca aceștia să-l primească în inimile lor și de acolo să-i poată conduce către cele bune. Autoritarismul, în schimb, dă greș de multe ori, născând conflicte. Mi se pare evident că așa a procedat Tatăl cu noi, conducându-ne spre Acasă nu cu autoritate, ci cu dragoste, făcându-Se mic și slujitor (în Fiul Său). Adaug: Sigur că, dacă admitem că preotul este slujitor și al oamenilor, este unul special, pentru că nu se supune voii lor, ci le slujește în numele lui Dumnezeu, supunându-și voia doar Lui. În sensul ăsta, da, se poate spune că doar lui Dumnezeu îi slujește.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 04.03.2017 at 09:25:19. |
|
||||
|
||||
![]()
Preotul actioneaza prin taine Ex opere operato, si in timpul savarsirii acestor taine, Hristos actioneaza ca preot.
Nu mai folositi cuvantul intermediar, ca poate citeste un (neo)-protestant asta, si intelege total altceva, ca intotdeauna.
Every point of view is useful, even those that are wrong - if we can judge why a wrong view was accepted. Last edited by Patrie si Credinta; 04.03.2017 at 11:08:47. |
|
|||
|
|||
![]()
am cautat sa vad de ce nu e bine intermediar, am dat peste un site catolic, dar am inteles.
|
|