Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Pai e o deosebire intre a spune ca nu stii ( si eu inclin sa cred ca e mai bine asa desi inteleg si sunt de acord si cu formularea ca nu exista mantuire in afara Bisericii pentru ca asta ar trebui sa ne oblige pe toti sa facem misionarism in loc sa stam ca mutii si sa ne mandrim prosteste ca o sa ne mantuim doar noi intre noi  ) si a fi ecumenist deci a crede ca exista har si la ceilalti. E o iubire prost inteleasa exact pe modelul ereziei lui Origen cu mantuirea tuturor. Tot din "iubire" sustinea si el lucrul asta. Deci in loc sa incercam sa indreptam omul, sa-l atragem la ortodoxie sau sa il facem sa nu mai pacatuiasca, spunem ca se mantuieste oricum si acolo unde e acum si o sa-l mantuiasca Dumnezeu pentru ca Dumnezeu e iubire.
|
Iuliu, pozitia "elitist-narcisita" e desfiintata tocmai pentru ca toate credintele si cultele, cu mici exceptii, zic asa. E un impuls tipic uman, fireste scuzabil si universal, dar in nici un caz divin inspirat. E varianta religioasa de "luati numai d ela noi, concurenta va vinde fake-uri!". E onest acest impuls doar daca ramine de unde a si izvorit, adica in plan negustoresc. In plan spiritual, e meschin, banal si si duce la fanatism.
Asa un "nu stiu, poate" e de la Dumnezeu cu adevarat, un "nu!" e politic, e un meschin negot spiritual cu tendinta omului de a fi acceptat in grupul celor corecti, salvati.
Asa ca, de data asta, Cristian are dreptate. :-P
Cred ca tipului din Pireu i-ar placea cum combati. :-P