![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O stiu pe cea dintre psihiatru si psiholog. N-am auzit de profesia de psihanalist. Citeam ce ai scris tu mai sus si acum imi dau seama ca nu stiu de fapt ce faci tu exact. Cred ca este o diferenta intre profesii din diferite tari. Aici exista psiholog, psihiatru si psihoterapeut. Cei din urma sunt in majoritate si cred ca sunt aia cu care discuti (eventual intins pe canapea). Dar terapeutii sunt si ei psihologi sau psihiatri. Asa ca sunt in ceata. Dar trateaza pacienti. Psiholog exista in scoli, in intreprinderi. Nu trateaza. Acum inteleg de ce tu nu trebuie/nu vrei sa cunosti omul. Aici ne confruntam si cu alt aspect - ce fel de terapie trebuie si cine ar trebui sa decida asta (pacientul, medicul de familie, terapeutul (dar aia sunt orientati pe diversele directii)). Exista - analiza profunda, analiza comportamentala, coaching personal etc..
|
|||
|
|||
![]()
Sunt tot mai rari. În România îi numeri pe degetele de la o mână. Ei au fost formați mai ales în Franța, care rămâne un bastion al (neo)psihanaliștilor.
Sunt în schimb destui psihoterapeuți de orientare dinamică, mai ales junghiană. Psihologi și psihiatri cu formare suplimentară în această direcție. Un exemplu de psihanaliză clasică (din anii 80, însă!) găsești aici: http://www.edituratrei.ro/carte/mari...hanalize/1088/ Combinând confesiunea romanescă și procedeul modern al curei analitice, Marie Cardinal ne face să trăim în același timp cu eroina sa o extraordinară experiență. Este o carte importantă, un document al adevărului, o mărturisire de o naturalețe impresionantă, precum și itinerariul uimitor al unei vindecări prin curajul și voința lucidă ale bolnavei de a se domina pe sine. Iar această eliberare va fi cea a cuvintelor, pentru că, doar numindu-le, fantasmele pot fi distruse. |
|
|||
|
|||
![]()
Da.
Psiholog e unul care deține o diplomă de licență în Psihologie (secție la Universitate, de obicei). Există și specializarea de psiholog clinician, care se ocupă de obicei cu stabilirea unui psihodiagnostic pe baza multor teste și a altor metode. El însoțește de obicei pe psihiatru și ajută, între anumite limite, la terapie - atât cât se poate face în spital. Psihiatrul e medicul care s-a specializat în terapia bolilor/tulburărilor psihice. Pune diagnostic (corelativ și cu un prognostic), sprijină și tratează pe bolnav cu medicamente, atât în spital cât și ambulatoriu. În primul rând asta face. Psihoterapeutul poate fi atât psihologul cât și psihiatrul dacă au făcut cursuri și practică (inclusiv o analiză personală și eventual psihoterapie) specializate pentru această ramură. Ei nu ajută pe oameni cu medicamente, ci prin diverse strategii și tehnici care au la bază dialogul și colocviul (în cazul psihoterapiei de/în grup) dar și multe tehnici somatice de influență orientală... Mai e loc și de terapie prin muzică, prin activități practice, prin joc etc. Sunt axați pe refacerea unor componente ale personalității clientului și pe dezvoltarea unor abilități de a face față noilor provocări ale vieții între oameni, în chip și fel. Termenul de client, pe care eu îl folosesc de obicei, vine din psihologia americană, mai exact din consiliere. Asta nu e tocmai psihoterapie (care presupune să ai de-a face cu un om considerat bolnav) ci, conform lui Carl Rogers, mai ales, e un demers centrat pe dezvoltarea potențialului uman, adeseori blocat, din fiecare. Psihologie umanistă... Coaching, iarăși nu are treabă cu psihoterapia, cu cei suferinzi sufletește. În fine, sunt multe neclarități. E de luat în calcul și modul cum fiecare țară și-a organizat departamentele psi, asociațiile directoare, colegiile... Sunt tot felul de aranjamente, aici, de împărțiri după niscaiva lupte de influență, de șmecherii politice și legalizări etc. Un mic Turn Babel, deh... P.S. Eu am lucrat ca psiholog consilier, însă adeseori ca psihoterapeut cu oamenii pe care nu-i mai voia nimeni. Am suferit împreună cu oameni considerați prea rezistenți la terapie, incurabili etc. Mi-i pasau "boșii", eu lucram cu resturile, cu eșecurile de la coșul de gunoi (cum sunt considerați unii semeni de către alți semeni, vai!)... Mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dăruit experiența asta! Dar am obosit, cu vremea, m-am îmbolnăvit sufletește, am devenit dependent de alcool într-un timp. Și am hotărât să renunț și să am grijă un pic de mine și de cei din familie. Între timp muriseră unii, îmi pierdusem fiul și mă simțeam foarte vinovat... ![]() Nu cred că voi mai reveni în consiliere și/sau psihoterapie. Poate în învățământ, iarăși, în psihopedagogie și mai ales la scris. Pregătesc un manual școlar, deocamdată și un mic dicționar pentru elevi și studenți. Mai lucrez la o chestie originală, fără precedent la noi, anume pe erorile în jocul de șah (tocmai m-am amuzat azi-noapte la gherlele lui Magnus Carlsen și Karjakin). Am luat deja un premiu internațional pe o cercetare legată de asta..:) Și sper să scriu, cândva, un manual de psihologie introductivă pentru ...creștini!...:) Last edited by ioan67; 22.11.2016 at 15:58:44. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu demonstreaza asta cumva, ca o diplomna nu e suficienta pentru a atesta capacitatea de a lucra cu (de)caderile sufletului omenesc, puternic subrezit in relatia cu Dumnezeu?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Demonstrează ce e folositor pentru mine, după înțelepciunea sufletului și după grija lui Dumnezeu pentru robii lui. Nicidecum altceva. Last edited by ioan67; 23.11.2016 at 01:58:30. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite, acum poți să mă ajuți chiar tu!..:) Pune o întrebare sau împărtășește un gând al tău despre psihologie ca disciplină sau ca viață sufletească a omului. Numai, te rog, să nu fie întrebări/cugetări prea "înalte", ci despre lucruri firești, de care avem parte fiecare în viața noastră. Sunt atâtea care ne alcătuiesc: gânduri, simțăminte, vreri, temeri, proiecte, relații, grupuri, însușiri de personalitate, senzații, amintiri etc. etc. Psihologia cu asta se ocupă, cu viața omului concret aflat, ca subiectivitate unică, în relație cu semenii și cu lumea/Creația întreagă. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ps: sa nu se inteleaga ca recomand ca omul sa merga la psiholog in loc de preot. Fiecare cu darul sau
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ci ei sunt oameni vii, activi, care preiau mesajul și îl folosesc în sens personal. Să încerc un exemplu, două: Psihologul recomandă clientului anxios și stresat să evite seara, înainte de culcare, discuțiile în contradictoriu și mai degrabă să își facă liniștit programul de seară, să asculte puțină muzică odihnitoare și să își facă rugăciunea, apoi să meargă la culcare. În ciuda acestui sfat binevoitor și cu șanse de a fi folositor, clientul se ia la harță cu unul din familie, își face griji că mâine va ploua, se enervează că nimic nu-i merge bine și, ca să se "liniștească", iese la o plimbare mică... Pe drum se întâlnește cu un vecin căruia îi reproșează că a spart pereții cu pikamerul tocmai în timpul programului de odihnă de la amiază, se ia la harță cu acesta apoi, de nervi, se duce să bea "una mică" la buticul din colț. Apoi vine amețit acasă, se trâtește în pat înjurînd de mama focului și adoarme buștean. Dar se trezește după câteva ore pe urma unui coșmar, în care visează că psihologul spărgea cu pikamerul pereții tocmai în timpul programului de odihnă...:) Acuma zi și tu, Florine, ce vină are bietul psiholog aici?...:) (iar astea sunt chestii ușoare, să știi; de multe ori se petrec lucruri mult mai fioroase, în ciuda muncii psihologului sau a psihiatrului... întrucât unii, din nefericire, amestecă de pildă diazepamul cu vodka...) Alt exemplu: Vasile se spovedește, primește canon/îndrumare de la duhovnic, participă la Sfânta Liturghie, iese mulțumit de acolo, cu sufletul curat și gata de fapte bune. Simțindu-se minunat, își zice că ar fi bine să treacă pe la crâșmă, să bea un "digestiv" înainte de masă și să împărtășească din minunata lui stare de bine, cu prietenii. Se întoarce seara acasă, mort de beat și cu datorii măricele... Ce-i de făcut? Ce vină poartă preotul aici? |
|
|||
|
|||
![]()
Nu, se referea la cazurile in care si preotii si psihologii pot da sfaturi neinspirate sau fara valoare terapeutica.
In plus, preotul poate face ceea ce nu poate face nici un psiholog: se poate ruga (cu putere de sus) pentru sufletul "clientului" sau. Asta nu de putine ori face mai mult decat 1000 sfaturi, fie ele intelepte si pozitive. Preotul poate compensa, prin har, ceea ce "pacientului" ii lipseste ca vointa sau luminare - fara a incalca, desigur, libertatea acestuia. Psihologul in schimb, lucreaza cu materialul clientului, daca a mai ramas din el o batista, categoric nu o sa-i poata face costum din ea.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 24.11.2016 at 15:59:20. |
|