Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.10.2016, 23:45:28
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Pai bineinteles ca ii putem imita pe sfinti si pe Hristos in multe dar nu inseamna ca trebuie sa devenim toti invatatori. Ca altfel oricum nu o sa mai avem pe cine invata, o sa stam sa flecarim toata ziua si o sa ne miram ca nu ne asculta nimeni invatatura noastra inalta. :)

De aia am vorbit despre talant. Fiecare dintre noi crede ca este mai bun decat este - mai destept, mai frumos, mai inalt si asa mai departe. Cat timp ne pastram in niste limite rezonabile nu ar fi nici o problema, dar tu deja ai depasit cu mult masura. Si nu doar ca iti irosesti talantul tau dar s-ar putea sa-l cheltui si pe al altora. De aia iti spun inca o data - incearca sa fii mult mai modest decat esti si intelege ca nu esti potrivit ca sa-i inveti pe altii si ca are cine sa faca acest lucru.
Tu cauta sa-ti faci particica ta si prin asta cauta sa devii un bun crestin. Nu te ingriji de zecile de mii de hectare ale altora ci cauta sa muncesti, sa dobandesti tu 10 si doneaza 5 unor saraci. La fel si cu milioanele si cu multe altele. Si in felul asta ii imiti pe sfinti mult mai bine decat sa flecaresti ce ai face tu cu banii si cu pamantul altora. Lasa aia pe seama politicienilor si tu vezi-ti lungul nasului. :)
Reply With Quote
Vechi 21.10.2016, 00:54:29
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Așa spunea taică-meu: cunoașteți lungul nasului :)
Frumoasă pledoaria, iuliu.
Mulțumesc sincer.
Totuși, niciodată nu m-am considerat învățător, doar mărturisitor, cum suntem chemați de Hristos, toți, care ne numim creștini, să mărturisim pe Domnul înaintea oamenilor, fără să ne rușinăm și va mărturisi și Domnul pentru noi înaintea Tatălui.

Tocmai de aia mă călugăresc, printre multe alte motive, că văd că nu sunt bun să învăț pe alții și trebuie să mă opresc. Până nu e prea târziu. Nu pot și nu trebuie să devin preot. Nici ca monah, nici preot de mir. Fiindcă nu dau randament, nu sunt bun de preoție. Mă văd pe mine că nu știu să fiu preot. Nu sunt bun, nu sunt capabil, nu pot, efectiv și simt asta, mă văd că sunt dezastru și numai rău aș face ca preot, vai mie, de nicio slujire în Sfântul Altar, de nicio ghidare, nicio învățare. Și-atunci decât să fac rău oițelor, Doamne ferește, mai bine să mor de mii de ori. Deci nu sunt bun de preot, categoric.
Și fiindcă și sufăr cumplit, din toată nimica, nu de răutatea oamenilor față de mine, că o merit din plin, nu-i răutate, e pedagogie, sunt trimiși de Domnul să mă vindece, dar sufăr cumplit de răutatea ce și-o fac unii altora, nu pot efectiv, să particip la așa ceva...
Dar îl rog pe Domnul, cum am spus, să mă lase și să mă ajute să reușesc să devin creștin. Atât vreau: să fiu creștin. Să fiu pe placul Domnului, că pe placul oamenilor văd că nu pot fi, știu că sunt foarte mândru și nu vreau să fac rău altora, destul și prea mult smintesc.
Îmi doresc o chiliuță mică, undeva, în isihie și liniștire, să mă vindec de mândrie, cu rugăciune, ducându-mi zilele și poate se va milostivi Domnul, măcar în ceasul morții să reușesc să fiu creștin, să nu mai smintesc, să nu mai fac rău. Mult rău am făcut și fac tuturora.
Iar dacă va veni cineva, ispitit și căzut și trimis de satana, să mă caute la chilie, să caute un cuvânt de înțelepciune de la mine, o să-l alung, să nu-l smintesc, are destui episcopi, preoți, diaconi, aceia să-i fie învățători și Părinți, nu eu, stricatul în toate, care nu caut decât vindecare și mântuire, nu să învăț pe alții.

Iartă-mă și pomenește-mă.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 21.10.2016 at 01:08:39.
Reply With Quote
Vechi 21.10.2016, 01:45:07
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Bre Emilian, un calugar bun nu are o parere asa de grozava despre el, spune 2-3 fraze si se retrage, nu scrie pagini intregi. Aia face ori cineva care se crede invatator ori profet. :)
Reply With Quote
Vechi 21.10.2016, 02:08:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Omul vroia sa devina actor, n-a renuntat la visul lui :)
Vechi 21.10.2016, 11:39:42
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Am regăsit o bună postare a fratelui Mihail cu privire la călugărie, care ar putea să-i fie de folos și lui Igor. Se află aici.
Vechi 21.10.2016, 15:42:43
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit Dragul Meu preiten Emilian aflat în botoșei. :)

E foarte bine să scrii foarte mult, cît mai mult tot așa cum e foarte bine să imiți cît mai mult viața călugărilor și a sfinților părinți. Asemănarea prin imitație e o cale foarte bună, dacă nu o faci ironic, dacă nu o faci ca să primești slavă de la oameni, dacă nu o faci ca să joci un rol ce ascunde în el false trăiri.

Eu mă bucur sincer (dorindu-ți mîntuirea) și apreciez că scrii foarte frumos, foarte duhovnicește, patristic, monahal, mă uimești atunci cînd se poate vedea că ai citit cărți duhovnicești, că ai înțeles multe lucruri și trăiri și simțiri pe care vrei să le urmezi întocmai.

Deci e foarte bine că vrei să-ți călugărești viața vrînd să lupți sub comanda Domnului împotriva păcatelor și mîndriei.

Problema ta este că ești deprimat, fricos și necredincios în ascuns... iei tu ca să acoperi carențe mai puțin nocive ca ale mele, iei tu asupra ta toate grijile gLumii și le transformi într-un coșmar amarnic.

Eu sunt mai fricos, mai necredincios și mai păcătos ca tine și mă mir de Dumnezeu cum de mă poate răbda cînd eu nu mă mai pot răbda de multă vreme. Răbdarea Lui infinită mă îndeamnă să mă rabd și eu pe mine... să mă rabd mai ales pe mine... să mă rabd dar să nu mă împac cu păcatul și să nu mă împrietenesc cu gîndul mîndriei necredincioase. Păcătuiesc mult prea mult pentru un sărman, mai mult ca toți. Deci mă mir că mă rabdă iertîndu-mă deși îi mărturisesc și vede mereu la mine lucruri și fapte de neiertat... pentru care zic și eu ca David: ''Merită să moară!'' (Chiar merit să mor!)

Tu ai luat deja hotărîri mărețe vrînd să ai o chilie, vrînd să ai unde să te rogi, ca să mai citești și să ai de cine să asculți... vrei practic ceva bun... pentru tine dar tu nu știi că un călugăr se duce la luptă? Vin diavolii, vin viciile, vin neascultările și toate necredințele și moartea și toate toate te duc în nepăsarea cea mai negră și amară și te crezi ca în sînul lui Avraam cînd defapt o să-ți dai seama că defapt ai ajuns BOGATUL LAZĂR! BOGATUL NEMILOSTIV!

Un Călugăr nu dă bir cu fugiții, nu-și caută chilia ca scăpare ci PE DUMNEZEU...

Unui Călugăr îi e suficient Domnul Iisus Hristos ca și Chilie!

Dacă vrea să asculte de cineva, să facă ascultare, atunci ascultă de oricine cu discernămînt, cu smerenie... și nu are neapărată nevoie de un mare duhovnic foarte îmbunătățit ci ascultă ca un copil de starețul cel mai rău și urît și pe îla îl caută de stăpîn ca să-și încredințeze faptele bune aceluia... dar și pe acela nu-l ascultă orbește ci tot cu discernămînt, cu mult discernămînt dar nu cu necredință ci cu inima deschisă, sinceră, curată înaintea lui Dumnezeu.

Deci ceea ce mă mir este cum de ai fost tu pînă acuma altceva decît un călugăr?

Dar ai fost, și ești deja călugăr fiindcă citind viețile sfinților și cărți filocalice nu se poate să nu fi deja făcut după chipul și asemănarea lor doar prin faptul că trăind prin lectură ceea ce au trăit ei ai și devenit demult un călugăr.

Probabil că te supără trăirile călugărești în timp ce nu ești un călugăr propriuzis și din pricina asta te simți că înșeli, că trădezi, că porți viața monahală în suflet așa cum poartă un student la medicină halat alb ca medicii, sau un hoț haine de polițist sau un mirean haine de preot...

Nu ai de ce să te tot lamentezi și să te plîngi mereu de parcă ai greși Domnului sau cuiva cu ceva prin faptul că ți-ai călugărit viața încă de mic... viața interioară. E cel mai bun lucru înaintea lui Dumnezeu să iei asta în serios, viața sfîntă, dreaptă, Adevărată.

Problema e că în lupta asta te pui tu pe tine căpetenie, te pui tu pe tine strateg... te bagi tu la înaintare și porți tu lupte mult prea mari pentru tine și atunci te rănești atît de rău încît sfîrșești prin a te plînge, a te lamenta și în a-ți arăta public lamentările și luptele crezînd că sunt de folos.

Eu cred că sunt de folos, dar nu așa cum crezi tu că ar fi de folos. Sunt de un real folos toate scrierile tale.

Deci dacă vrei să ajungi călugăr, atunci caută o mînăstire unde au internet și acces la net și scrie-ne și nouă pe forum ca să știm de tine... că am impresia că tu nu călugăria o cauți ci sinuciderea.

Ca sfat îți spun de la Trîmbița AB, a treia Apocaliptică, îți dau sfatul să cauți mereu sinuciderea... dar nu aia rea ci BUNA MURIRE!.. căci asta e Calea Împărăției!

Eu am impresia că tu n-ai de lucru și te doare prea tare că ești șomer. Și eu am fost multă vreme. Nu-ți fă probleme că stai pe spatele cuiva... încît să te deprimi. Toți stăm pe spatele lui Dumnezeu, unii e drept că mai și lucrează. Postește mai mult și fă și tu cîte ceva și nu te îngrijora! Nu de muncitori are nevoie Dumnezeu ci de credincioși! Dar să știi că Domnul îi iubește pe slujitorii și lucrătorii care se străduiesc să facă mereu binele și numai binele așa cum se jură unii că vor spune adevărul și numai adevărul.

Dar te întreb: Ești decis să juri? Să votezi? Păi Domnul a zis ''voi să nu jurați ci ceea ce este Da să fie DA și așa să fie Așa și ceea ce este NU să fie NU și tot ce trece de asta vine de la cel rău'', adică vă ispetește satana să vă jurați grozăvindu-vă și crezînd voi că veți putea. ''Fără Mine nu puteți face nimic... '' dar asta este un țel, un ideal, căci dracul și omul poate face orice, absolut orice... și cel mai trist lucru e că poate face și roade bune și roade rele... chiar în același timp! Deci ''Pomul bun nu poate face roade rele tot așa cum pomul rău nu poate face roade bune'' și asta e diferența între Dumnezeu și păcat! Omul însă și dracul le poate face pe toate după minteres. Minteresul poartă fesul... și e turcesc, e păgîn și eretic dar nu-l deosebești și pare ortodox, pare creștin.

Eu sunt călugăr mirean dar dacă m-aș face călugăr în mînăstire nu aș vota ca jurămînt... mi-e frică apoi să nu mă înghită iadul care o să mă tîrască de jurămintele mele direct în cel mai adînc tartar. Ție nu ți-e frică?

Last edited by vsovi; 21.10.2016 at 16:51:58.
Reply With Quote
Vechi 21.10.2016, 23:43:33
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Iuliu, paginile nu sunt pentru mine, sunt un ajutor pentru cei ce vor să se călugărească. De altfel aici pe forum, n-am venit pentru mine, și în călugărie, nu mă duc pentru mine. Omul decând devine creștin, cel puțin teoretic, ar trebui să înceteze să mai existe pentru sine, ci pentru ceilalți.

Cristian, am citit cu atenție. Mulțumesc pentru jertfa și dragostea ta. Intențiile lui MihailC., sunt bune, spre mântuire, dar modul cum pune problema, cum privește lucrurile, nu ca exprimare, ci ca ideologie, ca filosofie, nu-mi place deloc, mintea lui e ca un mecanism de avertizări, parcă e un matematician care schimbă macazul și devine profesor de retorică, simt printre rânduri, în ce citesc, că expune problemele fără să aducă nicio soluție, nicio rezolvare, iar unele probleme sunt inexistente, doar imaginate de el.
Nu vreaa să despic firul gândirii lui, că trebuie să apelez la critică, cu ajutor scripturistic și patristic, și va trebui să arăt neputințele lui, spre vindecare, primul pas este asumarea sau recunoașterea existenței unor neputințe ce trebuiesc vindecate, de aceea trebuie amintite, vorbit despre ele, de ce există, de unde vin, rădăcina, tulpina, frunzele, fructele și astfel, pe mine mă voi pune apoi în slavă deșartă, și nici nu mă ajută la mântuire, voi fi privit ca un arogant, cum sunt privit de fiecare dată când vreau să ajut, și da, sunt foarte pătimaș, vai mie, am toate păcatele, fie ele cu mintea, cuvântul sau fapta, afară de erezie și apoi nici pe el nu-l va ajuta cu nimic, fiindcă nu-și caută și nu dorește o măsură mai bună.
Oricum are intenții bune, dar atât poate el, atât vrea el, asta-i măsura lui și aceste sfaturi le-a dat. Ultimul a fost cel mai frumos, să se ducă sora aceea, la duhovnic.
Deci chiar și monah dacă ajungi, sau pustnic, diacon, preot, episcop, fiecare își dă măsura lui în Hristos, la fel cum un medic își dă măsura lui în medicină, avocatul în drept canonic, juridic, bucătarul în nebuniile și grandomaniile culinare, etc.
E prea mult de scris și sunt foarte obosit, în plus și mai ales, cei ce vor să se călugărescă, au Noul Testament, au Sfinții Părinți, Sfintele Canoane/Dogme, duhovnicul, conștiința lor, dacă în iubirea lor, nu își dau o măsură "din slavă-n slavă" în Hristos, eu, beșică de puroi, cu ce să ajut? Iar de primit, am primit din acel text a lui MihailC., incertitudini, metode de a găsi probleme, nesiguranță, frică multă și chiar minciuni. Mai bine citesc din Sfinții Părinți, și doresc să mă umplu de râvna lor cea sfântă, să o înțeleg, să o doresc, să o primesc, la o măsură dorită de mine, apoi să o înmulțesc și toată să o dăruiesc.

"vsovi", mulțumesc pentru osteneală, te minți singur și confunzi călugăria cu căsătoria, ești ușor de amăgit, mai ales când refuzi, respingi: smerenia, dragostea, iertarea, mulțumirea și peste toate, lovești Biserica lui Hristos, oițele și mântuirea lor, ca și pe-a ta.

Iertați-mă.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 21.10.2016 at 23:46:25.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2016, 01:06:14
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi Vezi mesajul
Nu de muncitori are nevoie Dumnezeu ci de credincioși!
Vsovi, imi amintesti de un amic din studentie..., el spunea ca, muncind, noi risipim un timp prea pretios...:)

Cu anii mi-am dat seama ca nu degeaba e comparata Biserica cu un organism sau cu un stup de albine.
Uite, in corp sunt felurite celule. Nu doar ca forma ci si ca treaba/functie/rol.
Unele stau ca proastele (de nu crezi, intreaba-l pe doctorul Dragomir), altele secreta/sintetizeaza cu harnicie binecuvantata tot felul de substante folositoare, altele fac fulgere micute, altele ... contempla, canta, deseneaza...:)
Vezi, asadar, ca poate Igor e o celula din aceea secretorie... Fie si mucus, de-o face, s-ar putea sa fie de folos vreunei trahei, de pilda. Poti sa-ti imaginezi ce ar fi aparatul respirator fara nici o secretie? Sau, poftim, tubul digestiv!

Asa ca fiecare are locul si rolul lui in organismul Omului. Totul e sa si-l respecte, sa si-l onoreze.

Cand organele, tesuturile si celulele se bat intre ele .... tztz... nu-i a buna. Viata e cooperare. Sistemica. Frumos dirijata, ca aici:
https://www.youtube.com/watch?v=Tku8ceGJ4dk
Reply With Quote
Vechi 22.10.2016, 03:31:23
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Totuși, niciodată nu m-am considerat învățător, doar mărturisitor...
Atunci cum se face ca, totusi, ai deschis nenumarate threaduri in care ne-ai fericit pe toti cu minunate texte si talcuiri etc.? Si nu doar ca ai pus citatele, dar le-ai prelucrat tovaraseste, cu multa ravna...:)
Nu erai tu colegul care ne-ai luminat si cu icoanele si cu eresul catolic si cu Sfantul Botez?
Nu scriai tu cum trebuie sa intelegem in lumina dreptei invataturi cutare si cutare lucru?
Or, daca astea nu sunt tocmai treburile unui invatator, atunci care mai sunt, frate?
Rasfoieste-ti si tu postarile si vezi de nu cumva, in majoritatea, ne invatai pe toti ce e aceea dreapta credinta, iubire crestina, ce e adevarata ravna si masura etc. Pana si pe Mihai, care e un om bine legat de catargul mantuirii, l-ai gasit cam lipsit de invatatura, cu prea multe intrebari etc. Adica, pe scurt, un neinvatat, acolo...:)
Si zici ca nu te consideri, totusi, invatator. Atunci, daca-i asa, nu mai raspandi invataturi!
Sau mai bine accepta ca, totusi, te vrei invatator. Foarte bine!, cu Mila Domnului. Invata sa faci asta din ce in ce mai bine (si prima conditie este sa nu incetezi, tu insuti, sa inveti mereu si sa te consideri cu adevarat un elev aflat abia la inceputul descoperirilor).
Succes!
Reply With Quote
Răspunde