![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Atunci doar o linguriță de vin, scuturată bine înainte.
|
|||
|
|||
![]()
Stim din Evanghelii ca Iisus n-a consumat tuica, ci doar vin. Pana la trei pahare de vin pe zi sunt permise, chiar si in opinia unor calugari. Ce e mai mult este de la cel rau. Asa ca, un pahar de vin la masa se accepta.
Chiar si in compania unor prieteni, daca ai acest reper, poti sa te descurci. Pur si simplu invoci un motiv, o gastrita, de exemplu, si bei cu inghitituri mici un singur pahar. Si te rogi sa te izbăvească Dumnezeu de patimi. Cel mai bine e sa ai vin acasa si sa-ti impui sa bei doar un pahar la o masa. Gaseste niste argumente solide pentru care lupta cu alcoolul sa fie innobilata. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu beau doar bere...care e mai "light" decat vinul. Tarii nu beau decat foarte foarte rar. Unii din Avva zic ca vinul nu este al calugarilor, altii ca al treilea pahar e de la Satana.
Deci pana acum v-ati pronuntat pentru un consum moderat sa inteleg? :P |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ideea dependentului de a controla bautul (beau doar un pahar, beau doar o sticla etc.) face parte din mecanismele de autoinselare dinlauntrul bolii. Nu asa se pune problema! Pentru un dependent e suficienta si o inghititura de alcool ca sa ii modifice starea psihica, spirituala, comportamentala. Deci ideea e de a nu mai bea deloc. Nici un strop. Macar o zi! Adica azi. Iarasi, nu e important daca bem bere sau tarie. Eu am fost dependent de bere. Nu beam mai mult de 2-3 beri zilnic, insa asta a fost suficient sa ajung intr-o stare de degradare psiho-fizica vecina cu moartea. Marturisesc ca am cunoscut iadul, aici in trup. Desi beam cel mult 3 beri zilnic. (nu eram betiv, nu imi placea sa beau - e vorba despre un mecanism irepresibil, care te duce incet, incet spre primul pahar) Asadar, nu concentratia de alcool conteaza, ci reactia persoanei la substanta. E un fel de alergie (desi tulburarea nu e considerata, medical, alergie) care consta in perturbarea grava a persoanei de pe urma unui consum oarecare. Asadar, stop consumul! Iar cine nu poate singur, e liber sa ceara deindata ajutor. Nu e o rusine, e o abilitate de supravietuire! P.S. Cred ca discutiile de aici nu ajuta pe nici un dependent de alcool. Daca e careva dependent, rog sa inteleaga ca alcoolismul e o boala foarte grava, deosebit de inselatoare, cronica, aproape necunoscuta de catre medici, psihologi, preoti si ca singura cale care a dus la succes fara recaderi este, in intreaga lume, grupul AA (si AlaNon pentru apartinatori). In orice lucrare serioasa despre alcoolism veti gasi mentionat ca terapia de electie se face in AA. Nu se intelege de ce, nu se poate explica, doar se constata ca metoda functioneaza si ca a salvat pana azi milioane si milioane de oameni. Alte metode s-au dovedit frectie la picior de lemn. Iarasi atrag atentia ca un dependent care dezbate aici problema alcoolismului, fara sa fie in abstinenta si in grupul de suport AA, nu face altceva decat sa se indulceasca ... Asa va fi tot mai rau, cu posibil final de nedorit... P.P.S. In "Pelerinul rus" e prezentat cazul unui om care s-a lasat de baut prin studiul Scripturii si prin rugaciune. E un caz rarisim, din pacate. Poate pentru ca noi avem nevoie de mult ajutor in prealabil ca sa ajungem la nivelul de credinta simpla si sanatoasa a acelui barbat. Ca intr-adevar, cine are credinta adevarata, poate face lucruri uimitoare pentru simtul comun. Dar credinta aceasta nu vine nici pentru ca ne place noua sa ne dorim, nici ca vrem noi un hocus-pocus... Sa nu confundam credinta cu magia sau cu diverse smecherii psihologice confortabile in melodramatica lor opera de autoinselare! |
|
|||
|
|||
![]()
Nu am dependenta fizica de alcool. Adica nu trebuie sa imi iau suta dimineata la prima ora sau sa ma tremure daca nu beau. Sunt in stadiul in care imi e mai usor sa nu beau deloc decat sa beau doua beri si sa ma opresc.
Am doua ganduri: unul sa ma las de tot si al doilea sa beau moderat. Eu lucrez intr-o cafenea care are practic program de Pub. Asta inseamna ca noaptea lucrez pana la ore foarte tarzii. Uneori e foarte solicitant fizic si in special psihic. Daca beau o bere, doua ma relaxeaza in ambele sensuri. Ma ajuta sa trec peste momentele de tensiune maxima. Asta stiu sa fac si prin asta imi castig o paine decenta, sa imi ziceti sa imi caut alt job, e de prisos. In timpul liber compun muzica. Iarasi, cand beau ma ajuta foarte mult la texte, la creatie. Scoate pasiunea din mine. In acelasi timp sunt si inginer de sunet, iar in timpul lungilor sesiuni de studio, berea ma ajuta la fix. Mai imi place sa ma duc la fotbal cu baietii. Dupa meci, e un ritual sa ramanem sa bem niste beri. Cine e sportiv, intelege. Iau uneori pauze de o saptamana, doua. Dar asta reusesc doar daca stau in casa toata ziua, dupa job evident. Asta ma face sa ma simt inutil. Cand imi dau seama ca am exagerat cu o seara inainte, ma framant. Ma gandesc la Sfanta Scriptura si la ce zic Sfintii Parinti. Nu interzice transant, dar condamna excesul. Draga moderatie, care e secretul tau? P.S: AlinB, te rog inca o data nu mai posta pe acest topic. |
|
||||
|
||||
![]()
Urbanophon, o întrebare:
Făcând abstracție de momentele de la serviciu pe care le-ai descris deja, se întâmplă să simți nevoia, și să și consumi alcool, atunci când ești singur, în afara vreunuia dintre contextele sociale ? Cu alte cuvinte și în termeni mai simpli: bei singur acasă ?
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman. "Laudato si, mi Signore, per frate Uento et per aere et nubilo et sereno et onne tempo, per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi |
|
|||
|
|||
![]()
Nu. Dar e buna intrebarea. Nu pot sa beau singur. Inca n-am ajuns la stadiul ala.
|
|
||||||
|
||||||
![]()
Voi comenta in amanunt aceasta postare, deoarece e plina de subiecte care se dezbat in AA si in centrele de consiliere pentru preventia si tratamentul alcoolismului.
Spun din capul locului ca nu imi exprim parerile ci doar transmit mai departe ce am aflat de-a lungul catorva mii de ore de consiliere, in AA mai intai, ca alcoolic. In 3 ani de abstinenta completa, desavarsita. De asemenea, folosesc si o parte din literatura consacrata, la noi si in lume, alcoolismului. Stiu ca tot ce voi scrie nu poate fi de ajutor unui alcoolic, decat cel mult ca orientare generala si ca sugerare a unei posibile solutii. Totusi, e datoria mea sa scriu deoarece am fost ajutat sa supravietuiesc, atunci cand credam ca nu mai e posibil, tocmai de oameni care mi-au spus aceste lucruri. Pe de alta parte, in lume sunt nenumarate prejudecati legate de consumul distructiv de alcool, tot felul de teorii habarniste, tot felul de moralisme vane etc. Asadar sper ca facind unele comentarii (superficiale, pentru o buna intelegere e nevoie de multe sedinte in AA si de studiul serios al unor carti potrivite) voi reusi macar sa ofer o perspectiva diferita fata de obisnuitele pareri si presupuneri ridicate la rang de dogme, in lume. Mai mentionez ca tocmai acest curent gros de prejudecati lumesti (includ aici si moralismele popesti, ca terapii duhovnicesti mai rar gasesti) constituie alaiul dracesc al fortei care taraste pe oameni in degradare si moarte prin consum de alcool. Citat:
* Tremuratul apare mai ales in etapele evolutive apropiate de delirium tremens dar ele fac parte si din sevraj, apar atunci cand dependenta a ajuns in stadii ceva mai avansate. Nu sunt un semn al dependentei ci al degradarii consecutive dependentei, dupa ani si ani de baut nesanatos. Pot aparea mai repede, chiar la tineri, acolo unde organismul e mai vulnerabil. Nu se stiu bine cauzele si mecanismele, desi sunt numeroase ipoteze medicale. Unii sustin ca e o manifestare strict psihogena, a dorintei ireprimabile (partial camuflate) de a bea. Citat:
Primul gand e de la Dumnezeu. Al doilea de la dracul (sugestie tipica, stiind ca e suficient sa incepi cu putin, apoi vine si restul pentru ca deja constiinta si celelalte sunt modificate de alcool). Gandul de a bea moderat e numit in AA "obsesia alcoolicului de a controla bautul". Acesta este considerat unul din "motoarele" principale ale adancirii in alcoolism si principalul mecanism de autoinselare. Citat:
Alcoolul stimuleaza mecanismele naturale de secretie a hormonilor destinderii, relaxarii, placerii... Treaba cu endorfinele... Problema e ca astfel, treptat, stimulul care declanseaza si particpa la reglarea secretiei hormonale nu mai e cel natural, ci este alcoolul. La limita, se ajunge in situatia cand omul nu mai poate descarca endorfine decat daca bea. Nasol!.... E o pervertire teribila a reglajelor naturale, firesti, de a face fata stresului si altor neplaceri. Scade robustetea, supletea, dinamica sanatoasa a functionarii creierului si a reglajelor psi. Autoreglajul trece treptat pe maini straine, externe... Autocontrolul e inlocuit de controlul extern, chimic si social (grupul de consum, "prietenii", actorul-vanzator). Citat:
Berea te ajuta, da, insa ai de platit un pret. El creste cu fiecare ajutor primit, deoarece ajungi sa functionezi, prin invatarea acestui mecanism de autoreglare, doar pe suport extern. Fara el, devii tot mai incapabil de a te adapta suplu, prin resurse personale, la oboseala, plictis, monotonie etc. Citat:
Dar cine e sportiv cu adevarat nu, nu intelege. Sportivii autentici nu consuma alcool, pentru ca le scade performanta. Un sportiv adevarat se ingrijeste cu mare atentie si nu se autosaboteaza prin consum de alcool, tutun etc. Eventual se dopeaza, dar asta cand a facut din sportul lui o patima, un idol, un cult... Citat:
Faptul ca te simti inutil nu este ceea ce pare - ca nu ai sens fara oameni, ca ar trebui sa fii folositor altora si sa te bucuri de viata impreuna cu semenii, ca esti tanar, ca faci parte din societate etc. Nu. De fapt, daca te scrutezi cu atentie, in dosul acestor masti de autoinselare se afla un singur lucru: dorinta de a bea. Care, insa, nu poate trece de barierele tale morale inca puternice, zdravene. Si atunci mintea dependenta scorneste prin adancurile ei motive "nobile" pentru a pacali paznicul constiintei morale. E firesc sa te framanti. Pofta spune una, constiinta morala spune alta.... Moderatia nu e pentru cei predispusi la dependenta de alcool. Unii oameni nu pot sa bea normal, asa cum unii nu pot consuma dulciuri sau lactate. Nu despre moderatie e vorba, deci, ci despre abstinenta. Totala. Si pe acest fond de largirea travaliului de lucru cu sine. Apoi, cine stie, va fi poate si momentul sa iti pui problema daca vei mai bea sau nu. Adica sa faci loc iarasi ispitei obsesionale de a bea ca tot omul normal, ca tot bautorul social. Dar daca vei progresa mai mult in lucrul cu tine, te asigur ca va veni o zi cand vei rade daca iti iese alcooolul in cale. Il vei privi mirat si ii vei spune: "cine esti tu? nu te cunosc, nu am nevoie de tine." Il vei privi cu un dispret compasional. Vei fi liber. |
|
||||
|
||||
![]()
Ahile a explicat f frumos si f complex...Eu am sa ma refer strict la latura sportiva,Urbanophon...Tu faci fotbal de placere, am inteles..deci la tine e efort constant si e nevoie de rezistenta..un fel de cardio..Nu-i ca si cum ai trage de fiare la sala, te mai opresti, mai bei apa,te mai odihnesti, continui iar...
Deci automat fotbalul este solicitant, alergatul pe teren te face sa transpiri ca si cum ai alerga pe banda...gandeste-te ca alcoolul, nicotina,oboseala,proasta alimentatie(la capitolul asta intra si grasimile animale), sunt toate factori determinanti pt conditia ta fizica... De ex, daca seara ai tras o bauta cu prietenii(sa zicem 2-3 beri) si poate ai mai si fumat o tigara-doua, ca na..se cam completeaza una pe alta, mai ales intr-o companie placuta...dimineata daca ai programat un fotbal , vei vedea ca vei obosi mai repede si nu vei reusi performantele anterioare. Berea din cate stiu este printre bauturile cele nocive..dupa ce ca-ti oboseste ficatul, ca na e alcool, iti mai da peste cap si pancreasul...Si-apoi mai alearga a doua zi daca poti..:) Scuza-ma c-am intervenit..sunt fata, da..dar am ani buni de sala si de sport si cam stiu cu ce se mananca mancarea asta...Sportul si asa este solicitant pt corp, pt ficat in general, ca el e responsabil de oboseala noastra..de pilda sportivii profesionisti, pe langa suplimente alimentare proteice mai iau si vitamine si nu in ultimul rand fosfolipide esentiale pt functia hepatica-Liv52,Fortifikat, etc..Imagineaza cand mai bei si alcool..ce se intampla cu inima, stomacul, pancreasul si ficatul tau... Berea mai contine si estrogen, exact ca soia..si predispune la ingrasare, la burtica..:)
Pentru un om cu picioarele goale, fericirea e o pereche de pantofi.Pentru un om care poarta pantofi vechi,fericirea este o pereche de pantofi noi,iar pentru omul care nu are picioare,fericirea este sa mearga descult. Masoara fericirea cu ceea ce ai,nu cu ceea ce-ti lipseste! |
|
|||
|
|||
![]()
Cu 3 pahare zilnic deja esti alcoolist.
In general, daca nu poate trece o zi fara sa pui alcool pe limba, este clar dependenta. O fi avand berea mai putin alcool decat vinul, dar daca bei 1-2 litri pe zi..e mai rau. Cel mai bine iti dai seama in Postul Mare, daca abia astepti sa vina weekend -ul pentru asta..e clar. Ca orice patima, "reductia" nu ajuta, se vindeca doar prin renuntarea completa. Nici o rugaciune nu e atat de eficienta cat renuntarea totala si radicala.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 30.03.2016 at 14:30:28. |
|