Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.03.2016, 15:08:31
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

Chiar si in compania unor prieteni, daca ai acest reper, poti sa te descurci. Pur si simplu invoci un motiv, o gastrita, de exemplu, si bei cu inghitituri mici un singur pahar.
Practic, tu il sfatuiesti sa savarseasca pacatul minciunii. Foarte frumos.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 15:16:17
Urbanophon Urbanophon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.11.2015
Religia: Ortodox
Implicit

Cea mai clasica minciuna: iau antibiotice. :))))
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 15:16:19
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Acum oricine mai serveste un pahar de vin la o ocazie (nunta, petrecere, aniversare, etc), sau daca de exemplul te intalnesti vara cu un prieten in oras mai servesti o bere la o terasa.

Insa important este ca sa nu se depaseasca masura, iar consumul de alcool sa nu devina viciu si sa nu se transforme intr-o obisnuinta.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 15:18:23
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Are bunicul meu o vorba:

Citat:
În prealabil postat de Bunicu'
Orice om are dreptul la un pahar de vin, iar dupa ce bea acel pahar de vin, el devine alt om! Deci, are si el dreptul la un pahar de vin, si iar devine alt om! Chestia este ca urmatorul pahar de vin sa nu te faca din om in ne-om."
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 15:24:43
Senior Member

Implicit

abaaab, foarte...catehetic bunicul tau. Am retinut apoftegma! Multumesc!
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 15:27:33
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Desigur. Exista si minciuni binecuvântate. De ce sa-si puna omul sufletul pe tava? Daca printr-o minciuna ne salvam sufletul, atunci aceasta e mai buna decat adevarul. In rest, minciuna este un pacat. Indiferent din ce motiv mintim, trebuie sa mărturisim la spovedanie.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 15:28:26
Trimisul Trimisul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.03.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Chiar si in compania unor prieteni, daca ai acest reper, poti sa te descurci. Pur si simplu invoci un motiv, o gastrita, de exemplu, si bei cu inghitituri mici un singur pahar.
Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Păi a tăinui postul ținut nu înseamnă a minți ci a nu te lăuda cu postul tău la alcool. ''Nu țineți postul vostru înaintea oamenilor'' ca să vă vadă ei smolirea fețelor și să vă audă rugăciunile lungi la răspîntii de drumuri și să vă creadă victime vrednice.....

A minți cu răutate înseamnă să-ți pîrăști frații sau părinții spre a lor pierzare chiar spunînd adevărul sau mințind și înflorind din interes pismaș ca să iasă rău, după pofta ta de răzbunare și prostie naivă.

Ai voie să 'minți' cît vrei pentru a păstra taina sfîntă și pentru a nu da pe fratele tău la chinuri prin mărturia ta.

Nimeni nu poate obliga pe cineva să spună adevărul.
Adevărul ne elibereză din capcana minciunii, mîndriei, de tot răul și de toată păcătuirea.

Evitați orice băutură ce conține alcool tare... și orice drog!
Vin sau bere putem bea liniștiți după puterea fiecăruia...... dar nu în post decît de sărbători și la dezlegări.

Last edited by Trimisul; 30.03.2016 at 15:34:56.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 16:17:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Urbanophon Vezi mesajul
Bine Alin, esti impotriva 100%. Te-am trecut la sondaj.
N-ai priceput.
Impotriva total pentru cei care manifesta depdenta.

Cazul tau se pare.
Vechi 30.03.2016, 17:04:33
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Urbanophon Vezi mesajul
Eu beau doar bere...care e mai "light" decat vinul. Tarii nu beau decat foarte foarte rar. Unii din Avva zic ca vinul nu este al calugarilor, altii ca al treilea pahar e de la Satana.

Deci pana acum v-ati pronuntat pentru un consum moderat sa inteleg? :P
Dependenta de alcool nu consta neaparat in cantitatea consumata sau in tipul de bautura. Ci in nevoia imperioasa de a bea, dupa puterea si gusturile fiecaruia, in fiecare zi. De aceea, primul pas in lupta cu dependenta e de a ramane o zi fara sa bei alcool. Nici macar o picatura! Doar o zi.

Ideea dependentului de a controla bautul (beau doar un pahar, beau doar o sticla etc.) face parte din mecanismele de autoinselare dinlauntrul bolii. Nu asa se pune problema! Pentru un dependent e suficienta si o inghititura de alcool ca sa ii modifice starea psihica, spirituala, comportamentala. Deci ideea e de a nu mai bea deloc. Nici un strop. Macar o zi! Adica azi.

Iarasi, nu e important daca bem bere sau tarie. Eu am fost dependent de bere. Nu beam mai mult de 2-3 beri zilnic, insa asta a fost suficient sa ajung intr-o stare de degradare psiho-fizica vecina cu moartea. Marturisesc ca am cunoscut iadul, aici in trup. Desi beam cel mult 3 beri zilnic. (nu eram betiv, nu imi placea sa beau - e vorba despre un mecanism irepresibil, care te duce incet, incet spre primul pahar)
Asadar, nu concentratia de alcool conteaza, ci reactia persoanei la substanta. E un fel de alergie (desi tulburarea nu e considerata, medical, alergie) care consta in perturbarea grava a persoanei de pe urma unui consum oarecare. Asadar, stop consumul! Iar cine nu poate singur, e liber sa ceara deindata ajutor. Nu e o rusine, e o abilitate de supravietuire!

P.S. Cred ca discutiile de aici nu ajuta pe nici un dependent de alcool. Daca e careva dependent, rog sa inteleaga ca alcoolismul e o boala foarte grava, deosebit de inselatoare, cronica, aproape necunoscuta de catre medici, psihologi, preoti si ca singura cale care a dus la succes fara recaderi este, in intreaga lume, grupul AA (si AlaNon pentru apartinatori). In orice lucrare serioasa despre alcoolism veti gasi mentionat ca terapia de electie se face in AA. Nu se intelege de ce, nu se poate explica, doar se constata ca metoda functioneaza si ca a salvat pana azi milioane si milioane de oameni. Alte metode s-au dovedit frectie la picior de lemn.
Iarasi atrag atentia ca un dependent care dezbate aici problema alcoolismului, fara sa fie in abstinenta si in grupul de suport AA, nu face altceva decat sa se indulceasca ... Asa va fi tot mai rau, cu posibil final de nedorit...

P.P.S. In "Pelerinul rus" e prezentat cazul unui om care s-a lasat de baut prin studiul Scripturii si prin rugaciune. E un caz rarisim, din pacate. Poate pentru ca noi avem nevoie de mult ajutor in prealabil ca sa ajungem la nivelul de credinta simpla si sanatoasa a acelui barbat. Ca intr-adevar, cine are credinta adevarata, poate face lucruri uimitoare pentru simtul comun. Dar credinta aceasta nu vine nici pentru ca ne place noua sa ne dorim, nici ca vrem noi un hocus-pocus... Sa nu confundam credinta cu magia sau cu diverse smecherii psihologice confortabile in melodramatica lor opera de autoinselare!
Reply With Quote
Vechi 30.03.2016, 18:13:35
Senior Member

Implicit

Nu am dependenta fizica de alcool. Adica nu trebuie sa imi iau suta dimineata la prima ora sau sa ma tremure daca nu beau. Sunt in stadiul in care imi e mai usor sa nu beau deloc decat sa beau doua beri si sa ma opresc.

Am doua ganduri: unul sa ma las de tot si al doilea sa beau moderat.

Eu lucrez intr-o cafenea care are practic program de Pub. Asta inseamna ca noaptea lucrez pana la ore foarte tarzii. Uneori e foarte solicitant fizic si in special psihic. Daca beau o bere, doua ma relaxeaza in ambele sensuri. Ma ajuta sa trec peste momentele de tensiune maxima. Asta stiu sa fac si prin asta imi castig o paine decenta, sa imi ziceti sa imi caut alt job, e de prisos.
In timpul liber compun muzica. Iarasi, cand beau ma ajuta foarte mult la texte, la creatie. Scoate pasiunea din mine. In acelasi timp sunt si inginer de sunet, iar in timpul lungilor sesiuni de studio, berea ma ajuta la fix.
Mai imi place sa ma duc la fotbal cu baietii. Dupa meci, e un ritual sa ramanem sa bem niste beri. Cine e sportiv, intelege.

Iau uneori pauze de o saptamana, doua. Dar asta reusesc doar daca stau in casa toata ziua, dupa job evident. Asta ma face sa ma simt inutil. Cand imi dau seama ca am exagerat cu o seara inainte, ma framant. Ma gandesc la Sfanta Scriptura si la ce zic Sfintii Parinti. Nu interzice transant, dar condamna excesul.

Draga moderatie, care e secretul tau?

P.S: AlinB, te rog inca o data nu mai posta pe acest topic.
Reply With Quote
Răspunde