![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ingaduie sa fac si eu o marturisire, acum. Poate iti gasesti putin timp sa imi dai si un raspuns la ea. In urma cu ceva vreme am mers la parintele duhovnic si l-am intrebat daca ma pot impartasi. Imi parea ca inima mea tanjeste, ca sunt in ipostaza potrivita pentru impartasire. Parintele m-a intrebat, cu toata seriozitatea (si caldura) daca ma cred pregatit... Am ezitat, am spus ca nu cred ca sunt pregatit. Si nu m-am impartasit. Apoi am fost, o vreme, bosumflat pe parintele. Bosumflat ca un copil. Iar azi, cu atat mai mult cu cat in ultima vreme am avut cateva intamplari revelatoare pentru starea mea, inteleg inca mai mult cat de pregatit eram...:) Si parca nu mai sunt bosumflat pe parintele, ci ma simt (ne)rusinat si tare prostut. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dacă găsești ceva în tine care te împiedică, te duci și te spovedești. E adevărat că unii preferă să arunce toată responsabilitatea pe capul duhovnicului, dar răspunderea nu-i a lui, ci a celui care se împărtășește. Și eu am pățit ceva asemănător la începutul relației cu actualul părinte, atunci când i-am cerut, ca tot creștinul obedient față de datini, binecuvântare pentru împărtășanie. Mi-a răspuns: "te-am oprit eu?". După o vreme, mi-a explicat că duhovnicul oprește de împărtășanie, în anumite condiții, iar dacă n-ai primit un asemenea canon, nu mai trebuie să ceri o mie de binecuvântări. Aici fiecare face cum i se spune, dar înainte de toate conștiința ta e prima sită pe care trebuie să treci până la Potir.
|
|||
|
|||
|
Ihim....
Se pare ca am ramas doar un copil neascultator, in toate cele... ![]() Oare de ce sunt mai toti copiii lumii neascultatori?...:) |
|
|
|||
|
|||
|
Încă o dată...mulțumiri. :)
|
|
|
|||
|
|||
|
In Omilia V (Talcuiri la Epistola intai catre Timotei) Sfantul scrie in a doua parte despre cei ce se impartasesc cu nevrednicie si fara pregatire. In special ii mustra pe cei ce se impartaseau o data pe an (de Sfintele Pasti), acestia considerand ca impartasirea o singura data ar fi ea insasi o forma de evlavie, nepocaindu-se de pacatele facute in timpul anului, mergand astfel nepregatiti la impartasanie.
Astfel, in primul paragraf sfantul ne spune ca, din cauza ca preotii nu stiu pe cei pacatosi si nevrednici de a se impartasi (nefiind inca in acea vreme spovedania particulara inainte de impartasire), "mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit", cum spune Sf. Apostol Pavel. Apoi sfantul ii citeaza pe cei ce spun ca de ce li se intampla aceste nenorociri si lor, desi se impartasesc doar o data pe an. Sfantul le raspunde ca si o singura data daca se impartasesc tot trebuie sa fie pregatiti, pentru ca se apropie de Sfintele Taine. Nu au pacat mai mic daca se impartasesc o singura data. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pacatele grele opresc pe om de la Sf. Impartasanie iar duhovnicul va fi primul care nu ne va ingadui apropierea de Aceasta. Daca el nu ne opreste, noi de ce sa ne punem bariere pe motiv ca inca facem pacate? Pacatosi suntem, pacate nu incetam sa facem. Dar daca vine moartea si ne gaseste neimpartasiti? Smeriti si recunoscatori sa ne apropiem de Sf. Impartasanie, cu acordul duhovnicului! Last edited by crinrin; 23.02.2016 at 13:59:01. |
|
|
||||
|
||||
|
ce ai vrut sa spui aici?
|
|||
|
|||
|
Citat:
Din partea mea, facă fiecare cum îi este rânduiala, cum simte, cum este povățuit. Creștinismul sănătos crește în solul fertil al relațiilor personale, întrucât fiecare ipostas al firii umane este ireductibil la grile standard și mecanică procedurală. Interesant e faptul că accentul se pune aproape exclusiv pe protocolul primirii Sfintei Împărtășanii, ca și cum imediat după ce ne îndepărtăm de Potir Hristos ar pleca de la noi.
|
|||
|
|||
|
Nu este nicio legatura, doar mi-a placut sa-mi anexez ideile la postarea ta.
|
|
|
|||
|
|||
|
Mno, asta nu mi-ar fi trecut prin cap veci!