Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.02.2016, 12:18:23
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chiar deloc, dar ar trebui cat de cat sa raspunda la presiunea strazii.

Numai ca tot amana sa raspunda, crezand ca romanii vor uita sau se vor plictisi de proteste.

Ceea ce e posibil sa se intample.

N-ar fi rau sa se transforme in colectiv #2, ceva mai autentic de data asta, indoielnic, dar nu se stie.

Oricum, ziaristul e mereu la datorie.

O noua telenovela in care ziaristii fac teologie

Cum „susține“ Biserica Ortodoxă familia. Povestea de „iubire mixtă“ între un german și o româncă, interzisă de BOR

http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/...x.html?ref=yfp

Deci daca BOR nu accepta casatoriile religioase mixte, e impotriva "iubirii" si a familiei.
Si asta e doar un mic "preview". O sa traim vremuri si mai interesante de atat ..

Ma intreb cat o sa mai treaca pana un ziarist de doi bani o sa apese pedala si pe chestii de genul "de ce in facultatea de Teologie se invata ca celelate culte crestine sunt "secte" )

Sau se mai invata asa ceva?
Mai este manualul/cursul ala "Sectologie" sau se intelege ca "sectele" erau ceva de acum o mie si ceva de ani, au disparut de mult, au ramas doar crestini pursange cum crede nenea ziaristul
Ziaristul respectiv ori este prost de-a dreptul, ori este rau intentionat!

Aici sunt doua aspecte. Unul este cel lumesc , uman. Daca doi oameni- un barbat si o femeie (maturi, care sa nu fie rude de sange)- se iubesc cu adevarat si isi doresc sa fie impreuna toata viata si sa se casatoreasca civil (la primarie), indiferent de ce rasa sau etnie sau nationalitate ar fi unul sau altul, indiferent de ce religie , convingeri politice, filozofice, , ar aveea unul sau altul, este absolut normal sa se casatoreasca si sa fie impreuna toata viata.
Ori Biserica Ortodoxa nu se opune la acest lucru.

Al doilea aspect este cel canonic si dogmatic. Daca un om isi exprima dorinta de a se casatori si religios, in fata unui preot ortodox, atunci evident ca trebuie sa respecte si canoanele Bisericii Ortodoxe!
E absolut logic si normal, ca atunci când vrei sa faci parte dintr-o organizatie (prin vointa liber exprimata), sa respecti regulile valabile in aceea organizatie!
Ori Biserica Ortodoxa nu poate si nu trebuie sa schimbe Sfanta Traditie si canoanele sale pentru x sau y!
Reply With Quote
Vechi 18.02.2016, 12:38:24
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Ziaristul respectiv ori este prost de-a dreptul, ori este rau intentionat!
Dar îl iubești foarte mult, nu?
Atunci de ce te gândești că ar putea fi prost?

"Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului." (Matei 5, 22)

Citat:
Ori Biserica Ortodoxa nu poate si nu trebuie sa schimbe Sfanta Traditie si canoanele sale pentru x sau y!
Greșit. Sfânta Tradiție și Sfintele Canoane nu aparțin Bisericii Ortodoxe. Aparțin omenirii. Este însăși creștinismul. Ca și ortodoxia.
Biserica Ortodoxă, una sau mai multe, poate cădea în erezie oricând. Dar niciodată Ortodoxia. Pentru că Ortodoxia e însăși creștinismul, e Însăși Hristos.
Tradiția și Canoanele nu le poate schimba nimeni. Niciodată. Ele pot fi doar aplicate/împlinite sau nu.
Fiecare e liber să aleagă.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 18.02.2016 at 12:40:41.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2016, 12:49:47
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Dar îl iubești foarte mult, nu?
Atunci de ce te gândești că ar putea fi prost?

.
Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin asta! Eu am criticat ce a scris acel ziarist!
Reply With Quote
Vechi 18.02.2016, 14:07:30
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin asta! Eu am criticat ce a scris acel ziarist!
Iartă-mă, frățior, să nu te superi pe mine, fiindcă n-am urmărit decât să te ajut, să-ți amintesc de un verset, ca să nu mai critici pe nimeni cu jigniri, ci cu iubire. Dacă vrei să spui despre cineva, ceva, să "jignești", fă-o dar rămâi în cuvintele/"jignirile" Scripturii, fiindcă ele nu sunt jigniri, sunt treziri, în special la Noul Testament.

Și ca să nu rămânem în litera Scripturii, "pentru că litera ucide, iar duhul face viu." (II Corinteni 3, 6), la versetul de la Matei 5, 22 se referă la a nu te mânia, fiindcă atunci când te mânii pe cineva, ajungi să îl jignești, ajungi să îl urăști, ajungi să îl ucizi, fiindcă nu îți place ce face, fiindcă nu face ca tine, nu-i în tiparul tău.
Creștinii iubesc pe toți păcătoșii, fiindcă sunt și creștinii păcătoși, dar creștinii ajută pe păcătoși, să lepede păcatul, să fie pe placul Domnului, cum și creștinul face și se luptă. Iar când păcătosul nu vrea să asculte, atunci îl lași în pace, să-și continue viața așa cum vrea el, Domnul va face cum vrea EL, în iubirea Lui.

Deci poți să "jignești" pe cineva, poți să-i spui și prostule, dar cu multă iubire, cu durere pentru păcatul lui, poți să-i spui tolomacule, sau chiar pui de viperă, cum a spus Hristos, dar să fi răstignit în inima ta pentru el, să-ți pese cu adevărat de el, fie el ziarist, boschetar sau președintele unui ceva, să-l iubești ca tine însuți și chiar mai mult decât pe tine, cum ne-a iubit Hristos.
Atunci nu vei greși, când îl vei "jigni", și el va simți iubirea ta, iar dacă va vrea să lepede mândria și autosuficiența, egoismul și aroganța, nu se va supăra pe tine, că îi spui prost, va înțelege dojana ta, te va iubi și se va îndrepta și vă veți mântui unul pe altul. Aceasta e una din cele mai mari virtuți și din cele mai grele: discernământul.

Dar niciodată să nu spui vreun cuvânt de dojană, despre alt om, când acel om nu e de față, decât dacă ești îndumnezeit, că atunci cel despre care vorbești simte și îl influențează, dar asta-i altceva, alt subiect. Deci să nu vorbești despre cineva de rău, dacă nu-i de față, iar dacă-l vorbești de bine, fă-o cu admirație și nu cu milă, că și mila în cazul bârfei, vine din egoism și prea plinul de noi înșine. Deci ziaristul n-a fost de față, și ai vorbit urât despre el, și sincer, s-a simțit în cuvintele tale instalarea părerii de sine și aroganței în inima ta, pentru opinia părută corectă, față de un om care are și el la rândul lui păreri, slujind stăpânului său, în părerile sale.

Să iubim deci, dragul meu frățior Florin. Să iubim cât mai fierbinte posibil, împlinind poruncile Domnului.
Istoria oricum se repetă, dar sub alte forme, are vrăjmașul creației grijă de asta.
Deci, să devenim, să fim și să rămânem creștini.
Hristos în mijlocul nostru.

Și încă ceva: ce ți-am vorbit mai sus, ar trebui să vină de la sine, natural, din ființa ta, fără să-ți mai explice cineva de ce și pentru ce, dar asta numai când vei iubi. Fierbinte, în Hristos când vei iubi. Așa e natura dragostei. Atunci vei avea și har și vei lucra cu el și vei știi ce înseamnă durerea, când vrei pierde harul. Dar asta numai prin iubire.

Iar ce ți-am spus, e Patristică aplicată, cum am înțeles eu, din ce am citit la oamenii îndumnezeiți, Sfinții.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 18.02.2016 at 14:49:51.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2016, 09:10:58
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Iartă-mă, frățior, să nu te superi pe mine, fiindcă n-am urmărit decât să te ajut, să-ți amintesc de un verset, ca să nu mai critici pe nimeni cu jigniri, ci cu iubire. Dacă vrei să spui despre cineva, ceva, să "jignești", fă-o dar rămâi în cuvintele/"jignirile" Scripturii, fiindcă ele nu sunt jigniri, sunt treziri, în special la Noul Testament.

Și ca să nu rămânem în litera Scripturii, "pentru că litera ucide, iar duhul face viu." (II Corinteni 3, 6), la versetul de la Matei 5, 22 se referă la a nu te mânia, fiindcă atunci când te mânii pe cineva, ajungi să îl jignești, ajungi să îl urăști, ajungi să îl ucizi, fiindcă nu îți place ce face, fiindcă nu face ca tine, nu-i în tiparul tău.
Creștinii iubesc pe toți păcătoșii, fiindcă sunt și creștinii păcătoși, dar creștinii ajută pe păcătoși, să lepede păcatul, să fie pe placul Domnului, cum și creștinul face și se luptă. Iar când păcătosul nu vrea să asculte, atunci îl lași în pace, să-și continue viața așa cum vrea el, Domnul va face cum vrea EL, în iubirea Lui.

Deci poți să "jignești" pe cineva, poți să-i spui și prostule, dar cu multă iubire, cu durere pentru păcatul lui, poți să-i spui tolomacule, sau chiar pui de viperă, cum a spus Hristos, dar să fi răstignit în inima ta pentru el, să-ți pese cu adevărat de el, fie el ziarist, boschetar sau președintele unui ceva, să-l iubești ca tine însuți și chiar mai mult decât pe tine, cum ne-a iubit Hristos.
Atunci nu vei greși, când îl vei "jigni", și el va simți iubirea ta, iar dacă va vrea să lepede mândria și autosuficiența, egoismul și aroganța, nu se va supăra pe tine, că îi spui prost, va înțelege dojana ta, te va iubi și se va îndrepta și vă veți mântui unul pe altul. Aceasta e una din cele mai mari virtuți și din cele mai grele: discernământul.

Dar niciodată să nu spui vreun cuvânt de dojană, despre alt om, când acel om nu e de față, decât dacă ești îndumnezeit, că atunci cel despre care vorbești simte și îl influențează, dar asta-i altceva, alt subiect. Deci să nu vorbești despre cineva de rău, dacă nu-i de față, iar dacă-l vorbești de bine, fă-o cu admirație și nu cu milă, că și mila în cazul bârfei, vine din egoism și prea plinul de noi înșine. Deci ziaristul n-a fost de față, și ai vorbit urât despre el, și sincer, s-a simțit în cuvintele tale instalarea părerii de sine și aroganței în inima ta, pentru opinia părută corectă, față de un om care are și el la rândul lui păreri, slujind stăpânului său, în părerile sale.

Să iubim deci, dragul meu frățior Florin. Să iubim cât mai fierbinte posibil, împlinind poruncile Domnului.
Istoria oricum se repetă, dar sub alte forme, are vrăjmașul creației grijă de asta.
Deci, să devenim, să fim și să rămânem creștini.
Hristos în mijlocul nostru.

Și încă ceva: ce ți-am vorbit mai sus, ar trebui să vină de la sine, natural, din ființa ta, fără să-ți mai explice cineva de ce și pentru ce, dar asta numai când vei iubi. Fierbinte, în Hristos când vei iubi. Așa e natura dragostei. Atunci vei avea și har și vei lucra cu el și vei știi ce înseamnă durerea, când vrei pierde harul. Dar asta numai prin iubire.

Iar ce ți-am spus, e Patristică aplicată, cum am înțeles eu, din ce am citit la oamenii îndumnezeiți, Sfinții.
Nu ma supar pe dumneavoastra- dimpotriva va multumesc pentru aceste cuvinte!
Intradevar, nu trebuia sa-l jignesc pe acel ziarist- dar a spus lucruri neadevarate despre Biserica Ortodoxa.
Reply With Quote
Răspunde