Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 17.01.2016, 01:07:08
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Știința – formă de cunoaștere inferioară

Creștinul ortodox nu este "împotriva științei"; dar el așteaptă de la știință numai acea cunoaștere pe care ea este capabilă să o dea prin natura ei – nu teologie, nu o filosofie de viață. Însă, în vremurile noastre de confuzie intelectuală, când "știința" a dobândit un asemenea prestigiu în gândirea obișnuită încât a ajuns sinonimă cu cunoașterea însăși, prea adeseori se întâmplă ca oamenii de știință să aibă pretenția de a preda ceea ce nu au învățat defel prin mijloacele științei; asemenea savanți vorbesc, de fapt, ca teologi.

Știința modernă se socotește a fi "cunoașterea" prin excelență și, în fața prestigiului ei, credincioșii ortodocși șovăie, scuzându-se adeseori pentru că ei cred ceea ce pare a fi "neștiințific", mulțumindu-se cu pietismul sau "simțămintele religioase", singurul loc unde comunitatea științifică oficială îngăduie astăzi credința.

Dar adevăratul creștinism ortodox este cu totul altfel. Nu este legat de nici un curent al gândirii modeme; este o cunoaștere superioară științei și nu are, în nici un caz, nevoie să-și ceară scuze de la o formă de cunoaștere inferioară.

Știm că Dumnezeu a făcut lumea cu măsură și cu număr și cu greutate (înțelepciunea lui Solomon 11, 20); dar Dumnezeu nu a dezvăluit omului amănuntele zidirii sale orânduite, iar cei ce scrutează "tainele firii" descoperă doar o nespus de mică parte din tainele care vin din nesfârșita înțelepciune a lui Dumnezeu. Știința modernă a dovedit că omul căzut nu e în stare să folosească bine cunoașterea pe care a dobândit-o.

Dar știința modernă nu este numai cunoaștere. Ea s-a despărțit de descoperirea dumnezeiască și astfel s-a pus singură la dispoziția teoriilor și filosofiilor eretice, necreștine și anticreștine. Adeseori, ele intră în conflict cu descoperirea dumnezeiască, fiindcă pătrund pe tărâmul deschis numai teologiei.

La fel este și cu învățătura despre întâiul om. Dumnezeu nu a descoperit multe amănunte despre starea dintâi a zidirii Sale, dar ele sunt suficiente spre a judeca speculațiile filosofico-religioase ale evoluționiștilor. Învățătura ortodoxă despre creație nu a fost cunoscută în Apus; doctrina romano-catolică este cu totul diferită.

(Din "Cartea Facerii, Crearea Lumii și Omul începuturilor", Cuv. Seraphim Rose, pag. 183-184)
Reply With Quote