Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2015, 22:37:26
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ce ar fi mai sus de PetruVoda?
De fapt si de drept cred ca e nedrept sa amestecam manastirea in ambitiile unora care la un moment dat din mai mult sau mai putin cunoscute motive dar prin evidente manevre au reusit sa monopolizeze "brandul" in cauza.
Ăsta este și motivul pentru care evit să dau vreun nume. Din postările lui antiecumenism reiese că această împotrivire a plecat de la un părinte X în colaborare cu un alt părinte Y ucenic al părintelui Z. Mai departe înțelegi tu apelul la autoritate. Problema este că nu poți nega că nu este așa din moment ce există o înregistrare video (câteva luni în urmă îmi recomadai să ascult ce spun acei părinți). :)

Last edited by ovidiu b.; 11.10.2015 at 22:45:43.
Vechi 11.10.2015, 22:44:36
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
M-am uitat pe oficiosul petruvodistilor si a renumitului "sidekick" (nu dau link -uri, dar cine stie cunoaste despre ce vorbesc) si ambii nu sunt contra ba chiar ceva pentru...
Dacă am ghicit corect despre ce "oficios" e vorba, trebuie menționat că pentru ăia cel mai important e traficul, nu neapărat promovarea orientărilor pentruvodiste. Ideologia e bună dacă ajută bisnisul, cam asta e strategia celor de la butoanele platformei respective. Numărul prislopiștilor e mai mare și în continuă creștere, pietismul lor fiind mai accesibil membrilor pasivi ai BOR, deci trebuie cineva să le servească meniu complet cu păpica preferată.
Vechi 11.10.2015, 22:47:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ăsta este și motivul pentru care evit să dau vreun nume. Din postările lui antiecumenism reiese că această împotrivire a plecat de la un părinte X în colaborarea cu un alt părinte Y ucenic al părintelui Z. Înțelegi tu mai departe apelul la autoritate. Problema este că nu poți nega că nu este așa din moment ce există o înregistrare video (câteva luni în urmă îmi recomadai să ascult ce spun acei părinți). :)
Din cate tin minte, manastirea Petru Voda nu avea nici o legatura cu ele, mai ales ca sunt niste inregistrari destul de vechi.

Repet, eu nu sunt nici pro nici contra, poate mai degraba de partea celor indoielnici vizavi de o anumita canonizare, dar cred ca Biserica poate discerne, daca va fi cazul va fi canonizat, daca nu, nu.
Eu tind sa cred ca nu.
Iar daca va fi, cei care nu cred in sfintenia lui, nu sunt obligati sa il cinsteasca ca sfant, iar cei care cred, vor face si atunci ce fac si acum deci..

Last edited by AlinB; 11.10.2015 at 22:52:17.
Vechi 11.10.2015, 22:48:59
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Nu sunt un expert in scrierile lui, dar ideea era alta, si a mai fost discutata pe aici pe alt topic, nu stiu in care din cartile lui sau cartile despre zicerile atribuite lui se gaseste, dar era cam asa, ca femeia are nevoie de "secretiile" barbatului ca sa fie sanatoasa, ca fara ele o ia razna si asta e un punct de vedere sustinut de stiinta.
Asta probabil pentru a combate onania, probabil cel mai intalnita metoda anticonceptionala in vremea respectiva.
Ori, nu exista asa ceva in lumea stiintei si intr-adevar ideea asta naste niste semne de intrebare, gen, ce se intampla cu femeile care opteaza pentru castitate?

Am gasit, mai usor decat as fi crezut postarea si topicul unde a avut loc discutia:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=302
Da, există această idee în scrierile părintelui. Ideea pe scurt: "La conviețuirea căsătoriților, nu-i bun nici abuzul, nici refuzul. Abuzul îl atinge pe soț, refuzul pe soție, dar și pe soț".

Am subliniat ceea ce trebuie să vezi, se referă strict la casătorie și nu la altă formă de viețuire.
Nu neg că părintele nu ar fi putut face greșeli (duhovnicești sau medicale), însă să ținem cont și de momentul istoric când se face afirmația, mă refer la nivelul cunoșterii în domeniul medicinei.

Last edited by ovidiu b.; 11.10.2015 at 22:53:37.
Vechi 11.10.2015, 22:54:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, există această idee în scrierile părintelui. Ideea pe scurt: "La conviețuirea căsătoriților, nu-i bun nici abuzul, nici refuzul. Abuzul îl atinge pe soț, refuzul pe soție, dar și pe soț".

Am subliniat ceea ce trebuie să vezi, se referă strict la casătorie și nu la altă formă de viețuire.
De parca virgula casatoria sau dimpotriva, monahia, ar schimba biologia si functionarea hormonala a omului.
Femeia casatorita devine brusc si dependenta de "sarurile" barbatului iar cea necasatorita nu..
Stii f. bine la ce ma refer, nu e vorba de "abuz si refuz".
Cine nu e lamurit, sa urmareasca topicul in cauza si tu poti sa il recitesti daca ai uitat.
Vechi 11.10.2015, 22:56:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu neg că părintele nu ar fi putut face greșeli (duhovnicești sau medicale), însă să ținem cont și de momentul istoric când se face afirmația, mă refer la nivelul cunoșterii în domeniul medicinei.
Da, dar un "vazator cu duhul" ar fi trebuit sa stie ca medicina greseste si sa nu emita o idee atat de ridicola, nu?
Ca sa nu mai vorbim ca e f. posibil ca medicina acelor vremi nici macar sa nu fi sustinut acest lucru, ci sa fie o idee inventata de el, pentru a sustine cu o subreda logica, un punct de vedere moral care ar fi trebuit intemeiat altfel - pe autoritatea morala a Bisericii.

Problema cea mare este ca toata valva care e in jurul sau e tocmai datorita capacitatilor "paranormale" care ii sunt atribuite si potentata enorm de cei care au sesizat potentialul comercial al acesteia.

Ca invatatura morala, nu a adus nimic nou, scrierile sunt putine si deloc revolutionare si destul de populate cu greseli, cum si tu poti sa recunosti si din pacate exista si destule umbre de indoiala inclusiv asupra faptelor sale, aruncate chiar de ortodocsi care la randul lor sunt mai presus de indoiala nu blogarasi din astia cu semnaturi online.

E drept, poate tin de o anumita perioada de infantilitate spirituala a parintelui, insa tot pica nasol si cam strica tabloul facut de marketing.

Last edited by AlinB; 11.10.2015 at 23:02:10.
Vechi 11.10.2015, 23:08:08
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
De parca virgula casatoria sau dimpotriva, monahia, ar schimba biologia si functionarea hormonala a omului.
Femeia casatorita devine brusc si dependenta de "sarurile" barbatului iar cea necasatorita nu..
Stii f. bine la ce ma refer, nu e vorba de "abuz si refuz".
Cine nu e lamurit, sa urmareasca topicul in cauza si tu poti sa il recitesti daca ai uitat.
Sincer chiar nu am dispozția necesară deschiderii acestui subiect discutat și pe alte topicuri. :) Repet, nu neg o evetuală greșeală, dar trebuie ținut cont și de informația pe care o deținea medicina la acea dată. Eu nici nu am stat să-mi bat capul dacă o fi bine sau nu ce zice părintele, la momentul respectiv le-am luat de bune, iar acum am duhovnic și el mă lămurește în toate. Pentru că teoria este simplă numai că în practică este cu totul altceva. Și mulți nu pot ține măsura propovăduită de părintele Arsenie, de cele mai multe ori măsura ideală (înțelegi tu). Puțini sunt cei care merg pe linia părintelui, deși "evlavioși" sunt grămadă.
A grășit părinele, Domnul să-l miluiască, n-a greșit, slavă Domnului! Simplu.
Vechi 11.10.2015, 23:42:15
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Da, dar un "vazator cu duhul" ar fi trebuit sa stie ca medicina greseste si sa nu emita o idee atat de ridicola, nu?
Corect. Eu merg pe ideea că medicina nu ajuns încă la măsura vederii părintelui. Urmeză să descopere ceea ce părintele a văzut în urmă cu 80 de ani. :))

Citat:
Ca sa nu mai vorbim ca e f. posibil ca medicina acelor vremi nici macar sa nu fi sustinut acest lucru, ci sa fie o idee inventata de el, pentru a sustine cu o subreda logica, un punct de vedere moral care ar fi trebuit intemeiat altfel - pe autoritatea morala a Bisericii.
Na, iarăși întrăm în chestiuni pe care trebuie să recunoști că ne depășesc...părintele a apelat și la autoritatea Bisericii, dar na, din "mândrie", a vrut să demonstreze că știe și medicină. :) Nu poți nega că femeia este dependentă de bărbat și bărbatul de femeie în cazul căsătoriei. Cei feciorelnici trec mai ușor peste această dependență din moment ce nu și-au deschis apetitul. E greu să vorbesc în numele părintelui ce a vrut de fapt să propovăduiască, fă-ți și tu timp, citește Cărarea Împărăției și atunci poți mult mai ușor să înțelegi unde este greșeala. Că așa pot foarte ușor să extrag o idee din context și să o fac praf.

Citat:
Problema cea mare este ca toata valva care e in jurul sau e tocmai datorita capacitatilor "paranormale" care ii sunt atribuite si potentata enorm de cei care au sesizat potentialul comercial al acesteia.
Dar nu putem nega că nu le-a avut. Acum că media profită, nu ține de noi. De ce îngăduie Dumnezeu, iarăși nu e problema noastră.

Dar vezi tu, eu am avut ocazia să cunosc omeni care l-au cunoscut și care vorbesc uneori ca din filme SF. Și chiar mi-a spus un părinte că sunt lucruri care mai bine nu le povestește pentru s-ar putea să smintească, decât să zidească.

Citat:
Ca invatatura morala, nu a adus nimic nou, scrierile sunt putine si deloc revolutionare si destul de populate cu greseli, cum si tu poti sa recunosti si din pacate exista si destule umbre de indoiala inclusiv asupra faptelor sale, aruncate chiar de ortodocsi care la randul lor sunt mai presus de indoiala nu blogarasi din astia cu semnaturi online.
Nu neg, dar o schimbare se simte, eu personal mă bucur de schimbarea radicală pe care am facut-o după ce am citit una din cărțile părintelui. Nu prea aveam treabă cu Biserica și acea carte mi-a dat multe răspunsuri la necazurile vieții cu care mă confruntam. Și sunt foarte mulți tineri care fac această mărturisire, chiar am un prieten (ne-am cunoscut la Oașa) care la mormântul părintelui Arsenie și-a găsit răspunsurile la necazurile vieții. Sunt mulți adepți (aci în Ardeal) care se feresc de exagerările tot mai evidente și sunt care din neștiință (lipsă de cataheză) merg din exagerare în exagerare. Adevărații ucenici nu se bat în piept că ar fi fost ucenicii părintelui, nici nu vorbesc, nu dau mărturii, ci își văd de drumul lor. Și sunt foarte puțini. Părintele chiar a precizat că el NU a avut ucenici. A avut câțiva apropiați care l-au cercetat mereu pe părintele, ăștia ar fi câțiva ucenici. Ori dacă te uiți în mărturii peste tot apare "fost ucenic de al părintelui Arsenie".

Citat:
E drept, poate tin de o anumita perioada de infantilitate spirituala a parintelui, insa tot pica nasol si cam strica tabloul facut de marketing.
Mediatizarea este foarte slabă...acele emisiuni care se fac sunt de toată jena...dar ei exagerează, scopul fiind un rating cât mai mare, iar cel care face emisiunea este paralel cu teologia.

Last edited by ovidiu b.; 12.10.2015 at 00:09:23.
Vechi 11.10.2015, 23:43:10
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
Pe cuvantul tau de pionier ca asta-i definitia "vazatorului cu duhul"?Poate te mai gandesti.

Citat:
...o idee atat de ridicola ...o idee inventata de el
Ai putea sa ne dezvalui de ce este acea idee ridicola ? Poti dezvolta putin?

Citat:
Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face...

Citat:
Aline tata,vorbesti ca sa-n-adormi...?
Vechi 11.10.2015, 23:53:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Pe cuvantul tau de pionier ca asta-i definitia "vazatorului cu duhul"?Poate te mai gandesti.
In acceptiunea generala, da.

Citat:
Ai putea sa ne dezvalui de ce este acea idee ridicola ? Poti dezvolta putin?
Postat link deja, poti sa citesti acolo e dezvoltata destul de binisor.

Citat:
Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face...
Si tu poti? Sau nu crezi?

Citat:
Aline tata,vorbesti ca sa-n-adormi...?
Asta e tot ce poti?