Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.10.2015, 10:51:33
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Concluzie bazată pe ce? Pe faptul că nu avem icoane? Păi nici Hristos, nici sfintii apostoli nu aveau! Concluzia marca AlinB: Hristos si sfintii apostoli nu-L aveau. Vezi ce prăpăstios sună?
Prototipul icoanelor erau, in Templu.
Faptul ca Sf. Apostoli n-ar fi avut icoane, nu e o certitudine absoluta dpdv ortodox, ceea ce nu e scris, nu inseamna ca nu exista.

Dar cu certitudine aveau nici instrumente muzicale pentru "inchinare" nici nu cereau plata zeciuelii daca e sa o luam asa, pentru ca la voi, ce nu e scris, nu exista.
Si totusi, o faceti.

Dar cred ca cel mai substantial argument este bazapt pe faptul ca teoria prin care vreti sa va validati existenta, cum ca adevaratul crestinism a murit o data cu Sf. Apostoli si a inviat 18 secole mai tarziu prin niste balbaiti in ale "profetiei" este cel putin penibila.
Vechi 05.10.2015, 14:35:34
centesimusvicesimusoctavus's Avatar
centesimusvicesimusoctavus centesimusvicesimusoctavus is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.12.2014
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Prototipul icoanelor erau, in Templu.
Faptul ca Sf. Apostoli n-ar fi avut icoane, nu e o certitudine absoluta dpdv ortodox, ceea ce nu e scris, nu inseamna ca nu exista.

Dar cu certitudine aveau nici instrumente muzicale pentru "inchinare" nici nu cereau plata zeciuelii daca e sa o luam asa, pentru ca la voi, ce nu e scris, nu exista.
Si totusi, o faceti.

Dar cred ca cel mai substantial argument este bazapt pe faptul ca teoria prin care vreti sa va validati existenta, cum ca adevaratul crestinism a murit o data cu Sf. Apostoli si a inviat 18 secole mai tarziu prin niste balbaiti in ale "profetiei" este cel putin penibila.
Teoria (pusă pe seama adventiștilor) îti aparține, ori ti-a fost inoculată de propaganda anti-azs; dar nu acesta era subiectul.
Fiind o problemă de maximă importantă pentru închinarea în cultul ortodox, existenta acestor icoane trebuia musai să fie consemnată în NT, căci acesta acoperă 60 de ani de istorie crestină. Ori vrei să zici că icoanele nu sunt indispensabile cultului ortodox? Dă un singur exemplu de biserică ortodoxă fără icoane!
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor.
Reply With Quote
Vechi 06.10.2015, 16:07:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Teoria (pusă pe seama adventiștilor) îti aparține, ori ti-a fost inoculată de propaganda anti-azs;
Serios?
Nu sunteti voi care ati editat ideea ca a murit crestinismul timp de 18 secole pana au aparut adventistii si precursorii lor cu balbaielile profetice si de bajbaielile de "interpretare" a Sf. Scripturi?

Pai cum va explicati ca de la Apostoli incoace (singurii care ii creditati si asta datorita Bibliei) si pana acum nu puteti puncta "credinta adevarata" in istorie?

Citat:
Fiind o problemă de maximă importantă pentru închinarea în cultul ortodox, existenta acestor icoane trebuia musai să fie consemnată în NT, căci acesta acoperă 60 de ani de istorie crestină. Ori vrei să zici că icoanele nu sunt indispensabile cultului ortodox? Dă un singur exemplu de biserică ortodoxă fără icoane!
Conform carei teorii biblice e musai sa fie prezenta?
Dupa cum am spus, nici inchinare cu instrumente sau zeciuiala nu e prezenta dar voi nu aveti o problema cu asta.
Vechi 06.10.2015, 21:31:47
The Willful One
Guest

Implicit

Centesimus, voi cum procedati cu ce credeti voi ca ar fi un simbol al Trupului? O consacrati cumva, sau cum? Sau pur si simplu fiecare ia partea sa? Sunt curios privind ce ar putea fi un anume inceput de intoarcere, sau macar de marturie, la neoprotestanti, la un anume ritualism minimanl macar. Centesimus, ritualurile abunda in lumea vie. Si, needless to say, in orice religie importanta. Cred ca sunteti de acord cu mine ca Impartasirea nu o iei a-ritualic, adica, din punct de vedere crestin, cum ai hali la servici sandvisul dat de nevasta de cu seara, nu? Intotdeauna am crezut ca un fapt de la sine inteles ca actul inchinarii este inalt ritualic. Nu stiu daca intelegeti ce am vrut sa zic. Stiu ca discutabila Liturgie Novus Ordo a ajuns sa semene suspect de mult cu Liturgia la luterani sau calvini, dar eu intreb din sensul invers, nu al apostazierii, ci al intoarcerii P&NP la macar o minima consacrare a acelei azime si acelui vin.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 06:10:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de The Willful One Vezi mesajul
Centesimus, voi cum procedati cu ce credeti voi ca ar fi un simbol al Trupului? O consacrati cumva, sau cum? Sau pur si simplu fiecare ia partea sa? Sunt curios privind ce ar putea fi un anume inceput de intoarcere, sau macar de marturie, la neoprotestanti, la un anume ritualism minimanl macar. Centesimus, ritualurile abunda in lumea vie. Si, needless to say, in orice religie importanta. Cred ca sunteti de acord cu mine ca Impartasirea nu o iei a-ritualic, adica, din punct de vedere crestin, cum ai hali la servici sandvisul dat de nevasta de cu seara, nu? Intotdeauna am crezut ca un fapt de la sine inteles ca actul inchinarii este inalt ritualic. Nu stiu daca intelegeti ce am vrut sa zic. Stiu ca discutabila Liturgie Novus Ordo a ajuns sa semene suspect de mult cu Liturgia la luterani sau calvini, dar eu intreb din sensul invers, nu al apostazierii, ci al intoarcerii P&NP la macar o minima consacrare a acelei azime si acelui vin.
Apreciez punctul dumneavoastră de vedere și consider că este unul pertinent. Era și cazul, după atâta discuție fără rost pe acest topic.
Aveți dreptate în ce priveste sacralitatea actului Cinei Domnului la neoprotestanți, totuși acesta (și mă refer acum în special la adventiști) nu este singura formă de închinare și nu are componente mistico-superstițioase întâlnite la iconodulii ”insuficient catehizați”.
Dacă vă referiți la Cina Domnului ca la un act ritual minimal, sacralitatea ei noi o percepem puțin diferit, în sensul că puterea sacramentului nu subzistă în însăși puterea semnului/simbolului administrat, deci nu în forma ex opere operato. Adventiștii nu cred că ”ritualul” Cinei, ori al botezului, conferă harul prin ele însele, ci ele asistă lucrarea harului care este experimentat și primit de participant prin credință.
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 06:41:10
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

După atâta amar de vorbe, pot zice doar "bine că sunteți voi deștepți!".
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 05:52:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu sunteti voi care ati editat ideea ca a murit crestinismul timp de 18 secole pana au aparut adventistii si precursorii lor cu balbaielile profetice si de bajbaielile de "interpretare" a Sf. Scripturi?
Nu.

Citat:
Conform carei teorii biblice e musai sa fie prezenta?
Conform principiului că o dogmă/principiu de credinț›ă, ar trebui să se bazeze măcar pe 2 sau 3 martori. Ori, voi nu avet›i nici măcar un singur exemplu în viat›a lui Hristos s™i a apostolilor că ar fi folosit icoane în închinare.
Desigur, vei replica că acest cult al icoanelor a fost instituit mai târziu de către autoritatea corpului ecleziastic. Dacă Biserica e trupul lui Hristos, nu ar trebui să urmeze întocmai directivele Capului? În această privint›ă, Capul a decretat că închinarea trebuie să fie în duh si adevăr. Materia nu prea arată a duh, ce să mai vorbim de adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, când icoanele lipsesc cu desăvârs™ire în Biblie?

Citat:
Dupa cum am spus, nici inchinare cu instrumente sau zeciuiala nu e prezenta dar voi nu aveti o problema cu asta.
Nu avem o problemă deoarece acestea sunt totus™i prezente în Biblie. Dar, acum încercăm să ne referim strict de icoane...

Last edited by centesimusvicesimusoctavus; 07.10.2015 at 05:56:58.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2015, 16:05:21
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Teoria (pusă pe seama adventitilor) îti aparine, ori ti-a fost inoculată de propaganda anti-azs; dar nu acesta era subiectul.
Nu, nu, nu... nu cunoști istorie creștină. Icoanele nu acoperă 60 de ani de istorie creștină.

Ci sute de ani. Dovedesc:

Catacombele Romei, ale Nicomidiei, Cartaginei, etc., sunt pline de icoane pe pereți și de simboluri creștine. De simboluri precum: Sfinte Cruci, de diferite mărimi și forme, de păuni, de delfini, pești, de pocale, potire, pentru Sfânta Împărtășanie, de pâini, sau picturi ale Sfinților Mucenici cum erau mâncați de lei, cu leii pe ei, sau de picturi ale evenimentelor biblice, răstignirea, Învierea, etc.

De aceea, atunci când Biserica s-a ridicat la suprafață din catacombe, după ce a încetat prigoana, prin edictul de la Mediolanum (Milano de azi) a lui Sfântul Constantin cel Mare, odată cu ea, cu Biserica, s-au ridicat și Sfintele Icoane.

E dovedit istoric, sunt mii de mărturii, în cronicarii vremii, izvoare istorice, și dovezile de necontastat din catacombe, care și azi există.

Duhul Sfânt, spune prin Pavel:

"Când vei veni, adu-mi felonul pe care l-am lăsat în Troada, la Carp, precum și cărțile, mai ales pergamentele." - II Timotei 4, 13.

Deci Sfânta Tradiție spune că între acele cărți și pergamente, cu care slujea Pavel, o Liturghie care noi n-o mai avem azi, avea între pergamente și Sfinte Icoane pictate.

Apropo... unde-i felonul de care vorbește Pavel mai sus, unde-i felonul din practicile adventiste? Sau din cele penticostale, sau din cele baptiste?
Nu-i ...
Sau unde-s cărțile și pergamentele de slujbă? Nu sunt nici alea...
Dar voi faceți toate, ca în Biblie, nu?
Acuzați ortodocșii că sunt înfara Bibliei, nu?
Ei bine, e invers și se tot dovedește asta...

Și când mă gândesc, că eu totuși, în pofida a toate acestea ale Bisericii, cu adevărat mi-aș da viața pentru oricare dintre voi, frații mei risipitori, și vă iubesc ca mine însumi, chiar eretici fiind voi și înafara Bisericii, Hristos vă iubește și vă vrea în staulul Său și eu și noi toți vă iubim... Doamne, ai milă de ei...
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Vechi 08.10.2015, 19:08:11
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Duhul Sfânt, spune prin Pavel:

"Când vei veni, adu-mi felonul pe care l-am lăsat în Troada, la Carp, precum și cărțile, mai ales pergamentele." - II Timotei 4, 13.

Deci Sfânta Tradiție spune că între acele cărți și pergamente, cu care slujea Pavel, o Liturghie care noi n-o mai avem azi, avea între pergamente și Sfinte Icoane pictate.

Apropo... unde-i felonul de care vorbește Pavel mai sus, unde-i felonul din practicile adventiste? Sau din cele penticostale, sau din cele baptiste?
Nu-i ...
Sau unde-s cărțile și pergamentele de slujbă? Nu sunt nici alea...
Emiliane, este a nuștiucâta oară când vii cu argumentul ăsta absurd despre felonul din II Timotei.

În epocă, felonul nu era un vestmânt liturgic. Era o pelerină de călătorie purtată în toată lumea greco-romană, numit "felon" în greacă și "casula" în latină.

Fragmentul ar putea la fel de bine fi tradus: "Adu-mi pelerina".

Nici despre cărți și pergamente nu scrie Sf. Paul că ar fi fost "de slujbă", așa cum ai inventat tu.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 08.10.2015, 19:45:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Tot e bun daca la restul nu sunt obiectii :)