Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 01.08.2015, 22:58:01
Darth Ludicus
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Nici cultură generală în materie de literatură, nu vreau să adun. Nu-mi ajută la mântuire. E vorba de mântuire. E scopul pentru care omul, adică creștinul, trăiește. Mântuirea lui și a celorlalți din jurul lui.
Nu citind din G. G. Marquez sau nu citind "Puterea și gloria" lui Graham Greene. Aceștia doi, și miliarde ca ei, nu au ajuns și nu vor ajunge la îndumnezeire niciodată.
Ori ăsta-i scopul. Eu, pentru asta trăiesc, pentru Hristos, pentru a-L înțelege, a-L dori, aL căuta, a-L găsi, a-L urma, a trăi în El, a mă curăți, lumina și îndumnezeii prin El. Numai când ajuns la luminarea în Hristos, la acea "pace care covârșește orice minte", spune Scriptura, la vederea luminii necreate, în harul necreat, atunci poți să mântuiești și pe alții în jurul tău. Și atunci și doar atunci, poți ajunge la îndumnezeire.

E mult de scris, prea mult, căci doar prin cuvintele acestea materiale, poți exprima ineprimabilul, dar e atât de frumos...

Am spus că nu scriu mult... iartă-mă.

Doamne, ajută.
Faza cu "cultura nu ajuta la mantuire" e priceless. E esenta fanatismului. Btw, se stie ca inainte sa arda califul Biblioteca din Alexandria, au ars-o cu ceva secole inainte, crestinii, insa doar partial? Probabil gandeau ca si colegul nostru.
Igore, intre cultura si alergatul fanatic dupa himere mistice, eu aleg intotdeauna cultura. Asa, ca sa stii. Sac-sac!
Reply With Quote
  #2  
Vechi 01.08.2015, 23:43:25
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.724
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Dar cum iti permiti tu, Emiliane, sa stabilesti cine s-a indumnezeit si cine nu ?! Nu vezi ca dai pe dinafara de mandrie desarta, si iti ingadui sa judeci ceea ce numai lui Dumnezeu Ii este dat ?!
Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
N-o fi ajuns, frate Igor, n-o fi ajuns. Dumnezeu știe mai bine!
Dar ei și alți oameni printre care trăim ne-ar putea împrospăta și antrena mintea, inima, pentru omenescul din noi și dintre noi, oamenii. Că de omenescul ni s-a pocit de tot ori de nu-l mai avem, ce să sfințească, frate, Duhul Sfânt?
Și, oare, beletriștii ăștia de i-am studiat noi la școală, pe la toate materiile școlare și parașcolare, or fi fost piedicile și surpătorii mântuirii și sufletelor noastre? Ne-or fi îndrăcit alde Rebreanu și Ion Creangă, alde Rachmaninov și Baudelaire, alde Anderson și evreul de Bashevis Singer, nu?... Nu-i așa că în lume n-a înflorit nimic vrednic de mântuire decât cartea bisericească, mai exact opera catehetică?
Citat:
În prealabil postat de Darth Ludicus Vezi mesajul
Faza cu "cultura nu ajuta la mantuire" e priceless. E esenta fanatismului. Btw, se stie ca inainte sa arda califul Biblioteca din Alexandria, au ars-o cu ceva secole inainte, crestinii, insa doar partial? Probabil gandeau ca si colegul nostru.
Igore, intre cultura si alergatul fanatic dupa himere mistice, eu aleg intotdeauna cultura. Asa, ca sa stii. Sac-sac!
Întâi de toate nu sunt anticultură. Sunt neutru față de cultura beletristică, pe care nu o găsesc că ajută la mântuire și sunt pentru și pro cultura biblică, patristică, dogmatică, istorică creștină, istorică a religiilor, comparativă, exegetică, isihastă, noetică, iconografică, filosofică, pedagogică, socială, familială, și altele.

Apoi, ca să vorbim despre îndumnezeire, nu putem ieși din cheile ermineutice ale patristicii. Niciun om care nu practică Ortodoxia, nu se poate îndumnezeii. Sfinții Părinți ne arată clar, că îndumnezeirea se obține numai în empiricul creștinismului, nu prin scolastic, nu prin sistematizări și teorii, ci prin nous-ul, ochii sufletului și mintea cea mai presus de minte (cum am explicat și în postul anterior, dar nu știu cine a citit și mai ales, cât s-a înțeles). Deci limpede: nimeni nu se îndumnezeiește, dacă nu e ortodox. Căci doar în Ortodoxie mai există patristica teologiei empirice, noetice, doar aici nous-ul este și poate fi atins, doar aici transcendem empiricul în cauzalul ființei noastre, tangibil prin energiile necreate și harul necreat.
Dar asta-i dogmatică. Nu ne băgăm prea departe că vă pierd și nu asta intenționez.

Pe scurt: creștinul nu are nevoie să-și împrospăteze omenescul, ci duhovnicescul și dumnezeiescul din el, din om, acela trebuie îmbunătățit constant. Ori prin literatură beletristică, se depărtează de duhovnicesc, se pierde, rătăcește.
"nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona." - Matei 6, 24.
"Nu puteți să beți paharul Domnului și paharul demonilor; nu puteți să vă împărtășiți din masa Domnului și din masa demonilor." - I Corinteni 10, 21.
Deci mintea (adevărata minte, nous-ul, nu cea rațională) alături de inimă, nu are nevoie de beletristic pentru urcușul duhovnicesc, pentru îmbunătățire, pentru curățire, despătimire, neprihănire, luminare de lumina necreată și apoi îndumnezeirea, care nici Adam și Eva în Rai, nu au avut-o. Sunt stări, trăiri, mai presus de cuvinte, dar care Sfinții Părinți, în Tainele Revelației, au trăit acestea și ne-au transmis ce sunt, în cuvinte omenești, cele Dumnezeiești, iar ei nu amintesc de vreun alt folos decât dăruirea deplină și contompirea omului cu Dumnezeu, în fiecare secundă și respirație a vieții lui, urmând războaie de atacuri deosbit de brutale, din partea demonilor, a lumii și a sinelui, până când Dumnezeu va ridica războiul de la el și îl va odihni o bună perioadă, când iar va permite războiul, ca să se facă aurul cel mai curat din topitoare, dar nu peste măsura inimii noastre de a duce și nu peste pregătirea noastră.
E mult de vorbit despre acestea... Foarte mult.
Și dacă nu ești îndrăgostit să le citești, să le trăiești, să-ți dedici viața acestora și să mori pentru ele, căci știi dulceața lor, și rezultatul lor, atunci, vor fi doar niște afirmații bolânde ale lu' Igor. Dar nu-s' a mele, sunt ale Părinților, a Patristicii, a Bisericii, revelate din Duhul Sfânt Dumnezeu. Sunt ale Lui.
Și în toată splendoarea asta cea mai presus de cuvinte... rolul altcuiva, care prezintă alte idei, diametral opuse acestora, cum ar fi beletristica, prin care am trecut cu toții în gimnaziu și liceu, o văd, ineficientă, ca să nu spun incapabilă și inadecvată scopurilor creștine. De ce? Simplu: beletristica e opera unui singur om. Creștinismul e opera lui Dumnezeu trasmisă Sfinților, adică a acelora care au dorit-o și au trăit-o. Creștinismul devine opera a mii de oameni, în același timp, fără de timp, în același spațiu terestru, fără de spațiu terestru, văzut și nevăzut în același timp. Astfel, fiecare carte de beletristică, devine o cană de apă scoasă din ocean...
Așa văd și așa simt eu, din ce am experimentat.
Dar dacă nu guști toate acestea, și rămâi la stadiul beletristicii, nu poți cunoaște, nu înțelegi ce vorbesc, nu poți face comparație și eu iată-mă, cred că vorbesc degeaba.
E ca la universitatea de teologie din Atena, unde se fac cursurile pe sistem: mediu, avansat, cunoscător. Unde cunoscător e cea mai înaltă treaptă.

Iertați-mă dacă v-am smintit. Departe gândul. Dar dacă nu veți citi Sfinții Părinți, nu veți înțelege niciodată creștinismul. Niciodată. Cu atât mai puțin să-l practicați înaintând pe treptele spre continuă îmbunătățire și autodepășire, prin nevoință, jertfă față de aproapele și alte valori ale sfințeniei, care nu le voi mai menționa, pentru profunzimea, limpezimea și lumina lor. Ci veți stagna, la stadiul creștin de Duminică: "mi-am făcut datoria". Spovedanie, Împărtășanie, Maslu, Liturghie, poate o vecernie odată la câteva luni sau așa, fără să știți exact ce sunt acestea, și de ce le faceți, de când sunt, de unde, de ce, cauză, efect, rezultat, etc. Of...

Dumnezeu să ne ajute.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
  #3  
Vechi 02.08.2015, 00:17:27
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Dar asta-i dogmatică. Nu ne băgăm prea departe că vă pierd și nu asta intenționez.
Frumos îți șade!
Reply With Quote
Răspunde

Tags
acceptare, pierdere, resemnare, singuratate