Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #621  
Vechi 28.02.2015, 17:12:46
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 28.02.2015
Mesaje: 1.636
Implicit Inchinarea in duh si in adevar

1. Închinarea în duh
Închinarea in duh NU inseamnă negarea implicării trupului in inchinare. Inseamnă că, in actul inchinării, duhul are prevalent›ă. Starea duhului ar trebui să fie grija prioritară a inchinătorului.

In timpul Mantuitorului Hristos, samarinenii, ca si iudeii de altfel, puneau mare accent pe formele fizice al inchinării, pe locurile sfinte, pe ritualurile prestabilite. Mantuitorul vorbeste despre inchinarea in duh si in adevăr in momentul in care răspunde la intrebarea samaritencei: 'unde trebuie să ne inchinăm, pe muntele nostru sau in templul vostru?'. Domnul răspunde că nu locul inchinării e important.

Inchinarea in duh este deci inchinarea in care duhul omului are comuniune cu Dumnezeu.
Noi, pentru o perioadă de timp, traim in trup. Atunci cand ne inchinăm, avem o pozitie a trupului (in picioare, ingenunchiati, etc.) avem locuri dragi nouă (clădiri speciale, locuri geografice, etc), avem un ambient favorabil (artă plăcută sufletului, etc.). Insă toate aceastea sunt in planul secund, sunt subsecvente comuniunii in duh.

2. Inchinarea in adevar
Inchinarea in adevăr este inchinarea omului care are o perceptie corectă, dreaptă, adevărată, despre Dumnezeu. Unii cred că e suficient să fii sincer. Insă poti fi sincer si gresit in acelasi timp.
Este de datoria omului să caute in permanent›ă Adevărul. Să caute continuu să-L cunoască pe Hristos.
S˜i, cel mai deplin, cel mai corect, cel mai sigur mod în care Hristos poate fi cunoscut este in Cuvântul revelat al lui Dumnezeu: Biblia. Inchinarea in adevăr este inchinarea după standardele cerute de Dumnezeul adevărat în Cuvântul sau adevărat: Scriptura.


Dacă ar fi să actualizăm cuvintele Mantuitorului pentru topicul nostru, dupa mine, ele ar suna cam asa:
Samariteanca:
Parintii nostri s-au inchinat avand icoane inaintea lor, iar voi ziceti ca fără de icoane trebuie sa ne inchinam.
Iisus:
Femeie, crede-Ma ca vine ceasul cand nu va mai conta că vă inchinati Tatalui cu icoane sau fara de icoane. Pentru ca vine ceasul si acum a si venit, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, pentru ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste.

Last edited by Penticostalul Traditional; 28.02.2015 at 17:20:34.
Reply With Quote
  #622  
Vechi 28.02.2015, 17:34:10
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.742
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Adevarul ca Hristos e chipul vizibil al Dumnezeului celui invizibil, intra aici? De adevarul ca odata cu Intruparea, Dumnezeu are un chip, trebuie tinut cont atunci cand e vorba de inchinarea in duh si in adevar?
Daca da, cum? Daca nu, de ce?

Deci, la ce te-am intrebat mai sus, raspunsul adventist e nu.
Desi, formal, nu negi adevarul ca Hristos are o parte vizibila, consideri ca acest adevar poate fi ignorat in actul inchinarii in duh si in adevar. Si atunci, mai esti in Adevarul intreg?



Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Eu nu mă închin ”părții vizibile” a lui Hristos pentru că pur și simplu nu-L văd, este în Cer, nu e pe pământ [în mod vizibil, palpabil].

Si atunci, de ce ar fi pretins Dumnezeu ca aceia care i Se inchina sa o faca in duh si in adevar, daca prezenta Lui reala nu ar fi accesibila oamenilor cat sunt pe pamant?

Temeiul pt. care avem icoane e oricum mult, mult mai profund, si altele ar trebui sa fie reperele discutiei, cum zicea anterior Ioan Cezar, dar vad ca nici o sansa pana acum sa ne apropiem cat de cat de subiect.
Vroiam doar sa inteleg cum intelegeti voi aporia asta in care v-ati instalat asa confortabil. Cum poti sa zici ca te inchini in duh si in adevar, ignorand o buna parte a Adevarului?

Last edited by delia31; 28.02.2015 at 18:43:04.
Reply With Quote
  #623  
Vechi 28.02.2015, 18:03:22
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

În paralel cu firul principal al dezbaterii, îngăduiți fraților și surorilor, pentru înseninarea cugetului nostru să postez câteva texte scrise chiar de iconari.
Azi voi face și o mică introducere, prezentînd câteva date personale despre primul iconar pe care inima mea l-a rugat să poposească între noi.

Se considera un neisprăvit, găsind că nu e bun de nici o treabă pe lumea asta. Copil fiind, micuțul botezat cu numele Apostolului Toma, alerga plin de suferință pe câmp, sub un copac, și acolo, în rouă, cel mai însingurat copil din lume se ruga Domnului să-i dea mângâiere - "să facă Domnul așa încât să fie și el o dată folositor la ceva."
Nefiind de vreo ispravă nici la munca câmpului, a fost dat să învețe meșteșugul croitoriei la o Școală de Meserii. Dar nici în această muncă nu s-a arătat priceput...

Ajuns, prin purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu Care pe toate le rânduiește cu minunată înțelepciune, în obștea unei mânăstiri, fratele s-a arătat însă nevrednic în toate ascultările. Via nu o păzea (hoții au furat tot rodul într-un an, pe când el dormea), oile nepăzite s-au împrăștiat și au făcut pagube prin recoltele vecinilor mai ceva decât Bisisica lui Niculae Moromete (a adormit pe când citea din Ceaslov), asemenea altădată s-au împrăștiat și vacile. Făcea boacăne atât de mari încât numai bunătatea nesfârșită a celorlalți călugări le putea acoperi...:) Mult trebuie să fi suferit viitorul iconar și stareț văzînd că, parcă, el nu era făcut pentru această lume.

Ei bine, văzînd Domnul că omul acesta este într-adevăr un neisprăvit (și cum oare să fie viii, din moment ce doar morții sunt cu totul isprăviți!...:), a hotărât să îl facă ...iconar! Doar-doar o ajunge să fie și bietul creștin de vreun folos sub soare. Proaspăt tuns în monahism, fratele va termina școala de iconografie și va deprinde tainele pictării icoanelor.

*
Și totuși, nici aici călugărul nu își vedea, uneori, de treabă. În timp ce plivea grădina, spre supărarea iconomului se lua cu vorba îndeosebi cu unul dintre ieromonahi, sporovăind despre Viețile Sfinților și despre Sfinții Părinți - partenerul de isprăvi fiind nimeni altul decât tânărul, pe atunci, Sfântul Ioan Maximovici...:)

*
El era iconar. Obișnuia să trăiască în tovărășia îngerilor... Chiar și mai târziu, când jugul stăreției îl apăsa, avea să trudească din greu pentru a nu părăsi lumea de unde vin icoanele: Cerul. Ori pentru a se reîntoarce în ea, fiind altminteri cu neputință a trăi cu adevărat creștinește și a zămisli sfinte icoane. Odată, după o luptă grea cu gândurile, se afla sub o povară lăuntrică atât de mare încât a trebui să dea fuga la o mânăstire vecină unde "s-a spovedit unuia dintre ucenicii săi". Cultiva smerenia, fratele, știind cât de mare și neprețuit este darul acesta. După spovedanie înaintea ucenicului, iconarul s-a învrednicit de încă o vedenie cerească, anume, trezindu-se cu totul smerit și întărit în chilie aude în minte un glas ceresc care îi spune: "Așa trebuie să te odihnești: nu lua peste măsură asupra ta grijile lumii acesteia, ci păzește-ți pacea și viețuiește cu Dumnezeu."

*
Tânjea după liniștire, după nevoințele isihiei, ca astfel să se poată dedica pe de-a-ntregul vieții în Dumnezeu și pictării icoanelor. Prețuia mult cuvântul Sfântului Isaac Sirul: "Împacă-te cu tine însuți și atunci și cerul și pământul se vor împăca cu tine!" Spunea tuturor, pe de altă parte: "După ce vom cunoaște că suntem iubiți de Dumnezeu? Iată după ce: dacă Domnul ne poartă prin multe necazuri, multe suferințe și multe dureri de inimă, înseamnă că suntem dragi lui Dumnezeu."
Dar era adeseori neascultător, fugea mereu de stăreție.

"Când am fost pus la stăreția Mănăstirii Pokaița, cu greu am primit această slujire. Mă temeam de primejdiile și ispitele pe care mi le pregăteau locuitorii din jurul mânăstirii. Atunci mi S-a înfățișat Domnul însuși, în vis, și m-a mustrat. M-am aflat dintrodată înaintea Lui. Priveam: Domnul avea pe El epitrahil, omofor peste umeri și peste omofor încă un epitrahil. Stăteam înaintea Lui și El mi-a zis: "Pentru ce te lupți, dacă nu dai ascultare? Oriunde ai fost pus ca stareț, M-ai supărat cu cereri ca să fii slobozit. Să nu mai faci asta. Să știi că fiecare ascultare dată trebuie împlinită cu dragoste deplină, cu râvnă și credincioșie, neluînd aminte la pizma și răutatea care ne înconjoară și ne năpădește." Apoi a făcut semnul Sfintei Cruci asupra mea de trei ori, de la cap până la picioare, a luat epitrahilul și l-a pus peste mine: "Aceasta este crucea pe care trebuie s-o porți."
Cum să nu rabde robul crucea pe care i-a dat-o Însuși Cel răstignit?

("Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața" - Starețul Tadei de la Mânăstirea Vitovnița)

Last edited by Ioan_Cezar; 28.02.2015 at 18:13:50.
Reply With Quote
  #624  
Vechi 28.02.2015, 18:40:54
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.742
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
[b]Dacă ar fi să actualizăm cuvintele Mantuitorului pentru topicul nostru, dupa mine, ele ar suna cam asa:
Samariteanca:
Parintii nostri s-au inchinat avand icoane inaintea lor, iar voi ziceti ca fără de icoane trebuie sa ne inchinam.
Iisus:
Femeie, crede-Ma ca vine ceasul cand nu va mai conta că vă inchinati Tatalui cu icoane sau fara de icoane. Pentru ca vine ceasul si acum a si venit, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, pentru ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste.


Wishfull thinking!
Tema icoanei e atat de adanca si tainica, chiar si pentru cinstitorii ei. Discutia de aici despre inchinarea in duh si in adevar, e doar tangentiala. Eu vroiam doar sa inteleg cum de necinstitorii icoanei nu-si sesizeaza propriile contradictii. Ma minunez de fiecare data si ma intristez de puterea seducatoare a ereziilor de tot felul care-i tin pe oameni departe de Biserica si ii fac sa aiba asa cugetare alambicata.

Asa ca interventia ta nici nu defineste , nici nu stabileste, nici nu va justifica. Confirma doar seductia ereziei. Nu era cazul sa-ti faci cont doar pentru atata lucru.
Ce va scapa voua, np, e ca nu noi mergem pe forumurile voastre sa va vorbim despre icoane, ci voi veniti aici sa ne tot ziceti ca nu-i bine sa le avem in biserica. Si inca insistent, dupa n banari, aceleasi si aceleasi interpretari reductioniste.


Pt. Ioan Cezar
Iarta-ma ca dupa frumusetea graiului din textul tau, am intervenit si eu, asa tehnic, conceptual. Numai atat am mai avut de zis.
De acum, neoprotestanti care cititi pe aici, luati bine aminte la ce adancimi se ascund in postarile lui Ioan Cezar.
Reply With Quote
  #625  
Vechi 28.02.2015, 19:21:39
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Wishfull thinking!
Tema icoanei e atat de adanca si tainica, chiar si pentru cinstitorii ei. Discutia de aici despre inchinarea in duh si in adevar, e doar tangentiala. Eu vroiam doar sa inteleg cum de necinstitorii icoanei nu-si sesizeaza propriile contradictii. Ma minunez de fiecare data si ma intristez de puterea seducatoare a ereziilor de tot felul care-i tin pe oameni departe de Biserica si ii fac sa aiba asa cugetare alambicata.

Asa ca interventia ta nici nu defineste , nici nu stabileste, nici nu va justifica. Confirma doar seductia ereziei. Nu era cazul sa-ti faci cont doar pentru atata lucru.
Ce va scapa voua, np, e ca nu noi mergem pe forumurile voastre sa va vorbim despre icoane, ci voi veniti aici sa ne tot ziceti ca nu-i bine sa le avem in biserica. Si inca insistent, dupa n banari, aceleasi si aceleasi interpretari reductioniste.


Pt. Ioan Cezar
Iarta-ma ca dupa frumusetea graiului din textul tau, am intervenit si eu, asa tehnic, conceptual. Numai atat am mai avut de zis.
De acum, neoprotestanti care cititi pe aici, luati bine aminte la ce adancimi se ascund in postarile lui Ioan Cezar.
Dragă soră, e așa o bucurie și o mângâiere că ați avut dragostea să ieșiți pentru a pune umărul la această dezbatere, importantă pentru apropierea noastră a tuturor forumiștilor de Teologia Icoanei,
încât ceea ce scriu eu este, precum ziceam, un oarecare acompaniament. Sper doar să fie cât de cât potrivit și să nu atragă atenția prin el însuși mai mult decât o face îndeobște un ...simplu ison...:)
Doamne ajută!
Reply With Quote
  #626  
Vechi 28.02.2015, 21:33:09
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
De fapt, Biblia și Crucea sunt pe fațada bisericii, deci în raport cu închinătorii dinăuntru sunt... înapoia lor :) Oricum, nu are importanță poziționarea, deoarece adventiștii nu se roagă nici la cruce, nici înaintea ei, nici măcar nu e personificată să se adreseze cineva lui Dumnezeu prin intermediul ei.
No, pe cine incerci sa pacalesti?
Eu le-am vazut inauntru.

Cum adica nu se roaga inaintea lor, cand este fix in fatza lor?
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #627  
Vechi 28.02.2015, 21:35:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Desigur. Însă e valabil doar pentru Ortodoxie, căci ea afirmă (respectiv voi afirmați) că cultul icoans calor ar reprezenta închinare în duh și adevăr.
Afirmatia iti apartine.
Am spus ca iconodulia este optionala dar iconoclasmul este profund gresit.

Citat:
Din punctul meu de vedere, nu este deloc adevărat. Poate și numai pentru faptul că portretul nu corespunde adevărului - exemplu ”ochi albaștri, ori căprui” care pentru Illuminatu e ”amănunt ce ține de inspirația și personalitatea pictorului”. De fantezia lui în ultimă instanță.
Conform carei logici?
Am mai spus, si voi faceti reprezentari fara a avea pretentia ca seamana cu modelul real si totusi le gasiti utile.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #628  
Vechi 28.02.2015, 23:58:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Ca să reprezinte o excepție de la regula interdicției din Poruncă. Valabil doar pentru voi, deoarece în realitate chivotul nu era o excepție. Nimeni nu se închina lui și nimeni nu oficia slujbe în cinstea lui. Ca să nu mai vorbim de lipsa mijlocirii, din moment ce Prezența lui Dumnezeu era de față.
Iarasi ai piederi de memorie, deci sa-ti aduc aminte ca asa cum zice invatatura ortodoxa, inchinarea se aduce Celui reprezentat si nu reprezentarii?

Rolul chivotului era acelasi ca cel al icoanei, de legatura materialnica cu Cel nematerial.

Omul are nevoie de asa ceva si chiar si voi o recunoasteti folosind acele imagini religioase.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #629  
Vechi 28.02.2015, 23:59:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Trebuie să recunoști că închinarea la/înaintea/prin (alege varianta care ți se pare mai adecvată) icoane, moaște și cruci, este departe de idealul indicației divine. Nu este nici ”în duh” căci este în trupuri/obiecte și nici ”în adevăr”, căci iată ați demonstrat că nu contează adevărul înfățișării reale (ochi albaștri-ochi căprui).
"trebuie"?
Pai parca era misiunea ta declarata sa fii convingator in directia asta ori pana acuma...cam slabutz tare.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #630  
Vechi 01.03.2015, 00:03:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Nici nu a fost teren de dispută ceea ce spuneți dvs. mai sus. Probabil așa s-a și întâmplat ca în izolare sau în ritualul oficierii liturghiilor să se fi născut ideea icoanei. Chestiunea e că Hristos nu ne-a învățat nici izolarea de lume, El nici nu a oficiat liturghii, iar apostolii Săi asemenea. Monahismul, liturghiile și icoanele lipsesc cu desăvârșire din practica creștină a Noului Testament; ele fac parte dintr-un ciudat Al Treilea Testament probabil acea ”altă Evanghelie” de care amintea sf. ap. Pavel...
Iarasi o iei pe alaturi?

Pai nici El nici apostolii n-au adunat zeciuiuala, n-au impartit Biblii, n-au proclamat "Sola Scriptura", n-au tinut "cursuri biblice" sau controlau chipurile tensiunea ateriala ca pretext sa vada carti ale unei "profetese" si altele asemenea.

Deci voi sunteti cei care acuzati pe altii de "inovatii"? Fazele astea din care "Testament" ar face parte? A lui MIller? White?
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
Răspunde