Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.02.2015, 17:52:39
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Asta am înțeles prea bine. Ce n-am înțeles: de ce este nevoie ca credinciosul să facă plecăciune, să sărute și să se adreseze spre mijlocire unui portret de sfânt (când uite Illuminatul pune sub semnul întrebării până și lucrarea de mijlocire al lui Hristos că ar face parte din Planul de Mântuire) și ca și când nu e de ajuns, mai vine și preotul cu autoritatea eclesiastică să sfințească, să cădelnițească și să tămâiască tabloul în cadrul slujbei speciale dedicate sfântului cu pricina!
Nu este musai nevoie - tine de evlavia personala.
A doua chestie tine de ritual.
Asa cum voi "cadelnititi" din instrumente pentru ca asa vi se pare ca e rugaciunea mai de bon ton, altii au alte obiceiuri.

Citat:
Mărturisirea Întrupării se face prin duhul nostru, nu prin tablourile noastre... parcă așa spune 1 Ioan 4,2. Dar iată, ca și când nu e de ajuns, până și închinarea în duh [și adevăr] a devenit închinare prin/înaintea/la tablouri. Păi e bine, e frumos? Și mărturisirea și închinarea...
Pai daca ati fi consecventi si ati atat de "induhovniciti" ar trebui sa:

1. Nu mai tipariti nici voi imagini cu pretentii de indrumator spiritual
2. N-ar trebui sa mai zdranganiti din instrumente la adunare
3. N-ar trebui nici macar sa tipariti carti "ajutatoare" si pliante

Citat:
Pot să fiu de acord. Dar acest respect să nu depășească granițele normalului, transformând cartea ori tabloul în fetiș cu valoare soteriologică.
Dupa cum vezi, la mataluta "granitele normalului" sunt ceva de nul "la noi e normal ca asa vrem noi si ne-am obisnuit cu ideea, la voi nu ca asa zicem noi"
Vechi 27.02.2015, 17:55:26
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Inteleg ca "aba4" nu prea stie diferenta intre "sfant" si "fericit" dar daca nici tu..
Ma refream in genere, nu la Fericitul Augustin, pe care de altfel, il apreciez mult, in o anume parte a operei sale.
Ce zici si tu de propunerea mea? Hai sa dam pace acestui topic, pana la Sf. Pasti. Ce parere ai? Zelul propagandist, indiferent de confesiune, nu prea e compatibil cu pacea sufletului si a mintii.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 17:57:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Mie discutia strict la topic si pe argumentele dl. adventist mi se pare ok.

Restul fanteziilor nu prea le-am citit.

Este o problema insa atunci cand o persoana cu probleme evidente este luata prea mult in serios - greseala Pelerinului.
Vechi 27.02.2015, 18:01:02
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Mie discutia strict la topic si pe argumentele dl. adventist mi se pare ok.

Restul fanteziilor nu prea le-am citit.

Este o problema insa atunci cand o persoana cu probleme evidente este luata prea mult in serios - greseala Pelerinului.
Da, felul cum tu si Trice discutati e ok. Insa Daniel/Igor si Illuminatu sunt de o inflacarare vecina cu mania. Pur si simplu nu inteleg acel mod de a fi si gandi, si pace! si da, Pelerinul a gresit sa il ia pe Danila Rascolnicu' in serios.
Eu, cum am promis si propus, ma retrag de pe acest topic.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 20:39:38
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Crestinesc indemn, mai ales cand e spus/scris in Sfantul Post al Invierii Domnului. Esti mai mult agitator decat crestin. Nu am spus neaparat ca refuz sa ascult, ci doar ca trec orice ascultare prin filtrul ratiunii si cunoasterii istoriei bisericesti. Si nu, nu sunt loial organizatiilor in sine, ci Facatorului meu. Atat.
E foarte periculoasa atitudinea ta rebela, atat pentru tine, dar, mai ales pentru fratii tai ortodocsi - sunt fratii tai din moment ce v-ati impartasit din acelasi Sf.Potir. Eu sper ca tu tii Postul si sper ca perioada sfanta a Postului te va intoarce spre vesnicie.
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 20:44:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Barsaumas...:) Considera semnul un raspuns la propunerea ta.lluminatu... orice ai scrie despre mine,orice ai spune despre mine, orice ai crede despre mine....tot simpatic :)
Raspunsul ignorantei, nici nu ma asteptam la altceva!
Chiar si cand te retragi, frustrarea te indeamna sa trasezi o directiva sau cel putin ceva de citit. Tipic sectar! Ei sunt "fratii cei mari" care se simt obligati sa-i indrume pe "fratii mai mici ortodocsi" pe calea lor! Mi-e scarba!
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"

Last edited by Illuminatu; 27.02.2015 at 20:48:00.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 20:55:08
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Hai Florine, acum serios, astea sunt fantezii... marama Veronicăi/Berenicei, ouăle roșii de sub cruce și iepurașul din crâng... Dacă începeți cu de-astea, eu mai bine mă retrag...
macar ai citit ceva despre ea?
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 21:07:39
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Îmi cer iertare celor pe care i-am smintit...

Dar sincer, prieteni dragi... sunteți agitați voi, că eu nu; eu mă simt foarte bine, destins și relaxat, nu m-am simțit agitat nicio clipă. Grăbit, da, ispitit, da, încontinuu, dar agitat, pentru ce? Doamne miluiește.
Miștocăriile pelerinului spre apus, îl dezbracă de orice demnitate și ținută teologică. Dar a intrat în miștocării, fiindcă e o tactică de atac, de denigrare, că a văzut că altfel nu poate. Îmi pare rău pentru tine, pelerin spre apus, prieten drag.

Dar ți-am spus că vei fi învins. Nu de mine, ci de Hristos.
"Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu. Și iarăși de veți putea, iarăși veți fi biruiți, căci cu noi este Dumnezeu", cântam acum o oră, la Pavecernița Mare...

Cât mă privește, am vorbit sincer, deschis, transparent, din inimă, cum mi-e felul. Mereu argumentat. Nicidecum agitat.

Respect opiniile tuturor, atâta vreme cât nu devin eretice, că atunci turma lui Hristos are de suferit, și e de datoria oricărui creștin să strige.
"Dacă noi tăcem, pietrele vor striga", spune Scriptura. Deci pietrele nu vor vorbi, ci vor striga. Deci să strigăm. Dar cu calm :) cu dreaptă socoteală, cu discernământ, cu trezvie, să strigăm iubind, suferind după cel dus departe.

Iar Origen este în unanimitate condamnat de Biserică ca eretic. Cu două mari erezii ce au secerat creștinismul: predestinația și apocatastaza. Și peste toate, s-a și castrat, împotriva Sfintelor Canoane.
Scrierile lui Origen, din care am citit câteva zeci de pagini, sunt foarte slabe, în comparație cu ale Sfântului Vasile cel Mare, de exemplu. Ale Sfinților cei 3 Grigorie: Palama, Nazians, Nyssa, Augustin, Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Ioan Gură de Aur, Marcu al Efesului și alți titani.
Origen este elogiat doar de "teologii" apuseni, pe care, personal, eu nu îi consider teologi. Eventual numiți cercetători scolastici, dar niciodată teologi. Teologia e empirică. Scolastica niciodată nu va fi, prin însăși definiția ei.

Și mai ales pentru că patristica franco-latină ("romano-catolică") e foarte săracă. Și după Marea Schismă de la 1054, patristica apusului a secat de tot. S-a desființat, efectiv. Fără să mai amintesc de protestanți, care comparați cu Sfinții Părinți, protestanții precum Luther sau Calvin, pălesc, devin un pamflet. Ei doar au ridicat ochii pe un vărf de munte, și au afirmat: am ajuns acolo. Fără însă să se miște din franco-latinitate ("romano-catolici").

Iar ortodocșii, deci creștinii, care merg și studiază la eretici, sunt "studioși" de erezii. Vin în căpșor cu nimicuri. Când ei, aici, garantat, nu au citit nici măcar 30 de volume din Sfinții consacrați ai Răsăritului, ai Bisericii, ai Adevărului, dar aleargă în Occident "la studii". Însă și noi și ei, știm că e pentru renume, pentru faimă, pentru imagine, pentru un post mai bine plătit, nimic mai mult. Și-apoi laudă nimicurile.
Avem traduse în limba română, 37 de PSB-uri, 12 Filocalii, și alte zeci de volume de Sfinți.

Ne este arhi-suficient să devenim doctori în teologie, de mii de ori mai buni ca cei din occident cu tot alaiul lor sec și eretic, mai ales ne este suficient să devenim preoți și creștini îndumnezeiți. La fel le-am spus și profesorilor mei din facultate, și mi-au dat dreptate.
Ei trebuie să vină la noi, că au ce să învețe de la noi, de la români, ruși și greci.

Dacă greșesc sau mint, vă rog nu vă sfiiți să mă ajutați și să mă corectați. Dar dacă am dreptate, să ne bucurăm împreună de comorile adevărate ale patristicii creștine, care sunt, nu întâmplător, doar în Ortodoxie.

Iar Augustin, până în 1983 nu a existat în sinaxarele nici unei Biserici Autocefale. Nimic nu e întâmplător, spuneam. Se accelerează cu putere spre ecumenism. Spre "Marea Unire" din anul 2054, după 1000 de ani de separație. De aceea l-au băgat pe Augustin. Dar aceasta sigur că e părerea mea teologică, nu opinia Bisericii lui Hristos, precum a gândit firesc, cu dreptate, "oaie cugetătoare". Dar precum alții înaintea mea au studiat, la fel și eu, dovedind fără greșeală că Augustin e eretic. Suntem datori să ajutăm Biserica să descopere și să arate ereziile, dacă ele există. Pentru că Biserica suntem noi.

Mai bine mor martir, decât să văd "Marea Unire", prin care va veni antihrist. Martir, cu crucea în mână, strigând la ei să oprească o altă schismă și erezie în Biserica lui Hristos, Ortodoxia, prin unirea cu ereziile franco-latine. Dar proorociile stareților ruși spun că unirea va fi după al 3-lea război mondial, când vor fi rămași foarte puțini oameni și cei rămași, vor fi pecetluiți fiarei. Dumnezeu să aibe milă. Dar prefer să mor martir, mai ales când știu, văd și simt întunericul din apus.

Deci vă rog să vorbiți cu calm, cu respect unii pentru alții, că suntem creștini, reprezentăm pe Hristos. Sau ar trebui cel puțin.
De acord cu Pelerin "spre apus", ne vedem după post.
Dar binevoiți să veniți cu lucruri serioase, dacă tot atacați Biserica lui Hristos, și aduse cu blândețe, cu bucurie, că suntem destul de maturi. Pentru rugăciunile tuturor sfinților.

Deci, din nou iertare și Doamne ajută.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 27.02.2015 at 21:26:38.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 21:16:00
Senior Member

Implicit

Si s-a asezat linistea pana dupa Post! Oare?
E curios cum adera toti la initiativa pelerinului iuda-ic si a fratelui rebel "fara cauza"! E nevoie de liniste, intr-adevar! Si de introspectie!
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 21:38:06
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
închinarea în duh [și adevăr]
Pt. adventisti, ce anume inseamna concret sa te inchini lui Dumnezeu in duh si in adevar? Concret.
Reply With Quote
Răspunde