Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Interesant mai eÈti Aline! Tu vezi în versetele de mai jos vreo justificare pentru practici iconodule?
|
Pai tu vezi in versetele de mai jos vreo justificare pentru practica
zeciuelii - obligatia de a da 10% sau chiar 20% din venituri la mare cinste in "biserica" adventista?
"Fiecare să dea cum socotește cu inima sa, nu cu părere de rău, sau de silă, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună." 2 Cor. 9:7
Teologia icoanei se pare ca este prea complexa pentru o minte de neoprotestant.
Daca totusi poti, incearca sa faci un efort intelectual si sa te rezumi la decizia celui de al 7 lea Sinod Ecumenic si sa ne spui si noua ce ti se pare in neregula cu argumentele prezentate acolo vizavi de cinstirea icoanelor.
Citat:
Acesta a fost felul de gandire al celui de al Saptele Sinod Ecumenic, care a decretat în al sau Oros:
"Acesta fiind cazul, urmand calea împarateasca si învatatura de inspiratie divina a Sfintilor Parinti si a Traditiei Bisericii sobornicesti - caci noi stim ca este inspirata de Duhul Sfant, care se afla în ea - decidem în mod corect si dupa o lunga examinare, ca asemenea Crucii sfinte si datatoare de viata, la fel sfintele si pretioase icoane pictate în culori si impodobite cu pietre pretioase sau cu alta materie avand acelasi scop (epitedeios) sa fie puse în sfintele biserici ale lui Dumnezeu, pe obiecte si haine sfinte, pe pereti si pe strazi, indiferent daca ele sunt icoane ale Domnului Dumnezeu si Mântuitor iisus Hristos, ale Preacuratei Fecioare, Sfânta Nascatoare de Dumnezeu, sau ale îngerilor sau Sfintilor. Caci ori de câte ori vedem reprezentarea lor prin imagini, ori de câte ori le privim, ne aducem aminte de prototipuri, îi iubim mai mult, suntem îndemnati sa ne închinam sarutând imaginea si sa ne marturisim veneratia (proskenesin), nu adevarate închinare (latreian) care, dupa credinta noastra este cuvenita numai naturii divine, dar în acelasi fel veneram imaginea Crucii celei scumpe si datatoare de viata, Sfânta Evanghelie si alte obiecte sfinte pe care le cinstim cu tamaie si lumanari, dupa obiceiurile înaintasilor nostri. Caci cinstea data imaginii se adreseaza prototipului, si persoana care venereaza o icoana venereaza pe cel reprezentat de ea. Într-adevar, aceasta este învatatura Sfintilor nostrii Parinti, si Traditia Sfintei Biserici sobornicesti care a dus Evanghelia de la un capat la celalalt al pamântului."
|
Daca e prea complicat pentru tine sa pricepi care e diferenta intre Scriptura si adaosurile voastre, hai sa te ajut, ca la gradinita.
Uite, asta e
Scriptura:
Citat:
â Dar vine ceasul și acum este, când adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, că și Tatăl astfel de închinători își dorește. Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr.â (Ioan 4,23-24 - Biblia Ortodoxă)
|
Uite, asta e
adaosul tau:
Citat:
Dacă Dumnezeu doreÈte Èi chiar trebuie să I Se aducă închinare âîn duhâ, înseamnă că nu doreÈte Èi nu trebuie în trup (moaÈte, sfinÈi) sau în obiecte (icoane, cruci). E chiar atât de greu de acceptat acest adevăr simplu? Tatăl porunceÈte închinare fără reprezentări, iar Fiul ne spune că închinarea trebuie să fie în duh; de ce trebuie ca omul să facă tot pe dos?
|
Prima parte o putem lua de buna, a doua din pacate, nu.
Este retorica ieftina, pentru prostimea care o adunati din sate sarace, cu faina si ulei ca PSD in campanie electorala.
Diferenta fiind ca in timp ce ei mint si fura "doar" cele trupesti, voi furati si mintiti si in cele trupesti si cele duhovnicesti.