Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 19.01.2015, 13:42:27
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Și totuși...
Cam asa incep toate rele lumii: cu "dar", cu "insa" sau cu "si totusi"!
E greu sa oferim si obrazul celalalt si e si mai greu sa recunoastem in noi greseala, nu fata de cel ce ne zdruncina intreaga fiinta (bietul om nu e cu nimic diferit, desi el asa crede), ci fata de cei ce avem o oarecare influenta!...

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Orice faptă a unui om riscă să deranjeze sensibilitatea și credința altuia. Pe cât de mult se îngrijește unul să nu supere pe altul, pe atât de mult se poate simți ofensat celălat, din te miri ce rațiuni ori motive. Chiar dacă umbli în vârful picioarelor pe lângă unii, s-ar putea să îi deranjeze tocmai aceasta.
De ce credem sau inducem o astfel de perspectiva? Nu exista in lume un rationament care, avand la baza o buna relationare, respect si reciproca toleranta, sa tinda catre rautate, razbunare, polite platite. Si nu vorbim de legi omenesti, ci de acel bun-simt al oricarei educatii din lume. In momentul in care noi (nu ei) avem tendinta de a ironiza, de a ne infatua, de a ne face "mai egali", am pierdut tot echilibrul de care aveam atata nevoie. Intr-o lume pasnica, nu-i nevoie nici de arme, nici de garduri, nici de bascalie, ci de dragoste si constiinta curata. Nu exista pe lume o "arma" mai buna decat dragostea neconditionata. Numai prin ea, Dumnezeu poate lucra si face cele mai mari miracole. Orice altceva, ne dezbina sau ne face robi in propriul habitat.

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Pe ansamblu, lumea nu poate fi găsită pașnică decât în momentele ei de epuizare sau de extaz. Pe ansamblu, omenirea nu poate fi decât un tumult și un imens ocean de contradicții. Pe ansamblu, omenirea nu poate conviețui decât spasmodic, frenetic, trepidant. Inutil să ne facem iluzii ale unei păci universale, ale unui bine împărtășit de toți, pretutindeni și totdeauna.
Aceasta gandire dusa pana dincolo de limita deznadejdii, pe mine ma cutremura. Imi amintesc de multe astfel de "temeri"... "Doamne, pai daca-i asa, cine mai poate sa se mantuiasca?" De ce te temi, tu, omule, cand sta in puterea ta sa ceri ajutorul? Nu suntem noi zidire ale aceluiasi Dumnezeu? Totul in lumea inconjuraroare incepe cu mine insumi. Eu reprezint intregul univers, si de mine depinde daca aleg sa schimb ceva sau ma lamentez si dau vina pe slabiciunile celorlalti. Atata timp cat cred cu toata sinceritatea ca "cel mai pacatos sunt eu!", atata timp cat accept cu constiinta limpede pe "Tatal nostru", deci si al meu, si ii dau Lui toate grijile mele, dar le si accept pe cele care mi le trimite, atat timp cat nu spun doar formal "Faca-se-n voia Ta, precum in cer, si pe pamant!" si mai ales, atata timp cat ma supun asa cum mi-a cerut si iert pe cel ce-mi greseste, pentru ca si Tatal sa-mi ierte mie toate care le fac prost sau nu le fac bine sau nu le fac deloc, atunci totul in jurul meu are o alta perspectiva, eu devin cu adevarat liber, voi primi pace si din partea celor ce nu prea sunt familiarizati cu ea. Nu fiindca asa vreau eu, ci asa oranduieste El!

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Viața socială pe Pământ nu e Împărăția lui Dumnezeu. Vor exista mereu învinși și învingători, lupte cu victorii și prăbușiri, entuziasm și deznădejde, lumină și întuneric, viață și moarte, adevăr și minciună, virtute și patimă.
Imparatia lui Dumnezeu este necuprinsa si nu se pune problema ca ar fi ceva ce nu-i apartine Lui. Daca pe alocuri, Dumnezeu pare sa lipseasca, asta se intampla fiindca omul Il exclude din fiinta sa, nicidecum ca Dumnezeu n-ar fi acolo. Traim cu totii sub acelasi cer, unii cu pace, altii cu mult zbucium si durere. Singuri alegem daca ne "deconectam" de la ajutorul Lui, prin tentatii efemere. Dar chiar facand aceasta greseala, "heblul" este mereu la indemana; doar drama pe care ne-o prezinta ispititorul este atat de ingrozitoare incat e aproape imposibil sa ne reconectam si sa refuzam sa ne mai deconectam vreodata...

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Ceea ce omenirea nu a reușit să recupereze înaintea lui Dumnezeu, a reușit Unul, Unul Sfânt. Prin Jertfă.
E pacat pentru cei care n-au inteles asta, dar e si mai pacat pentru cei care par sa fi inteles si totusi se comporta la fel ca cei care... n-au inteles. Acestia nu au nicio scuza: "Ca iata, Adevarul ai iubit. Cele ascunse si cele nearatate ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie!" Cati dintre noi n-am citit sau n-am ascultat macar, Psalmul 50? Sunt convins ca multi il stiu pe dinafara. Dar cati il accepta cu intreaga lor fiinta, ca si cum ar porni din adancul sufletelor lor? Cati au inteles ca acest psalm de umilinta poate reprezenta chiar inceputul si "reconectarea" la ceea ce-am pierdut prin "alunecare"?

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Omenirea nu este capabilă, ca întreg, să trăiască în Iubire. Omul, însă, da. Mereu se vor găsi fire de grâu alături de fire de neghină. O arie numai cu grâu nu poate fi. Nici una numai cu neghină. Nu aici, pe pământ.
Pare neliniștitor și deznădăjduit ce spun, dar istoria lumii pe ansamblu și a diverselor persoane în particular arată cu prisosință acest fapt.
Și totuși, nimic nu este mai bun pentru fiece om decât a lucra mereu, cu sine și cu cine voiește să i se alăture, la calea care duce spre lumină, la dezrobire. Cei care abandonează acest demers salvator se pierd și pe ei înșiși și îi trag la pierzare și pe cei din jur. Fiecare e liber să aleagă, mereu. Chiar trecînd peste limite. Cu consecințele inevitabile și doar de Dumnezeu știute și cântărite.
Omenirea nu-mi apartine mie, ci lui Dumnezeu. Framantarile mele in ce priveste lumea lui Dumnezeu, nu ma ajuta la nimic. Iar eu daca vreau sa ajut lumea, trebuie sa incep cu mine. Si nu oricum, ci asa cum l-as sfatui pe altul s-o faca pentru a-i fi bine. Eu stiu ca sunt si am fost neghina. De cealalta neghina nu stiu, iar daca este, o plang asa cum imi plang pacatele mele. Singurul drept de a vorbi despre ea ar fi acela de a deveni grau curat. Dar cand devii grau curat... deja simti Mana Celui te transforma si Il lasi pe El sa "vada" si "sa se ingrijeasca"!...
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)

Last edited by Mosh-Neagu; 19.01.2015 at 14:06:36.
  #2  
Vechi 19.01.2015, 14:09:09
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Cam asa incep toate rele lumii: cu "dar", cu "insa" sau cu "si totusi"!
.........:) Mă ispitești să confirm justețea cugetării tale, Moshule. Dacă aș confirma-o, însă, ar ieși următoarele "rele ale lumii" pentru tine:

Zic în gândul meu: deh, se pare că Moshul are duh de ceartă, s-a și repezit la moralisme, cum îi e obiceiul. Critică repede, pe părți, cum i se pare. N-a avut răbdare să prindă duhul mesajului în întregime, a scotomizat nițel, a găsit ce-i convenea și gata, a sărit la combatere. Moralizator, moșneagul, moralist foc bătrânul!

DAR / pe de altă parte / totuși / însă:
- așa procedez și eu uneori, și mulți alții
- în definitiv el a voit să contribuie cu ceva bun, conform valorilor și credinței sale
- e drept că s-a arătat interpretativ și chiar ciudat, după gustul meu, dar gustul meu e doar ceva subiectiv, nu e absolut
- ne cunoaștem de-o lungă vreme, suntem și frați, ne-am mai și ajutat unul pe altul, mai mereu
- caută și el să devină un bun creștin, ca și mine, ca și alții
- poate l-o sâcâi reumatismul, urâtul, boalele, ca pe tot moșneagul, deh... ca și pe mine...
- să îi mulțumesc așadar pentru postare, fratelui meu. Să fac nițică smerenie, că n-oi crăpa. În definitiv, a scris multe lucruri folositoare.

*

Ei bine, cum rămâne Moshule? Doar relele încep cu "totuși"? Nu și cele bune?
Mai ții minte, bătrâne, ce fac îngerii lui Hristos când dracii scot terfeloagele lor? Uite cam așa fac la căpătâiul mortului: "da, e adevărat ce ziceți, DAR, TOTUȘI, PE DE ALTĂ PARTE, omul s-a pocăit, a făcut și fapte bune..." etc.

Din fericire, așadar, nu pot fi în asentimentul afirmației tale categorice și universale și, ca dovadă concretă a opțiunii mele pentru particular, eu aleg să îți mulțumesc pentru postare! O găsesc foarte folositoare și bine scrisă.
Doamne ajută!

Last edited by Ioan_Cezar; 19.01.2015 at 14:14:30.
  #3  
Vechi 19.01.2015, 14:17:13
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
- poate l-o sâcâi reumatismul, urâtul, boalele, ca pe tot moșneagul, deh... ca și pe mine...
La ce foloseste aceasta autoironie "subtila" ? Cam greu reusiti sa va dezbarati de "mistocareala", ar trebui sa mai lucrati la asta.

Foarte pertinent si aplicat comentariul lui Mosh-Neagu, bine punctat. Nu vreau sa torn gaz peste foc, dar stimate Ioan_Cezar, ce comentariu placut ar fi fost cel facut de domnia ta mai devreme daca ai fi evitat sa ridici acel deget in sus ... "si totusi" ...

Toate cele bune! Doamne ajuta!

Last edited by AlbertX; 19.01.2015 at 14:31:43.
  #4  
Vechi 19.01.2015, 14:33:33
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned
 
Data înregistrării: 31.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.296
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
La ce foloseste aceasta ironie "subtila" ? Cam greu reusiti sa va dezbarati de "mistocareala" ... ar trebui sa mai lucrati la asta.

Foarte pertinent si aplicat comentariul lui Mosh-Neagu, bine punctat. Nu torn gaz peste foc, dar stimate Ioan_Cezar, ce comentariu placut ar fi fost cel facut de domnia ta mai devreme daca ai fi evitat sa ridici acel deget in sus ... "si totusi" ...

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
- poate l-o sâcâi reumatismul, urâtul, boalele, ca pe tot moșneagul, deh... ca și pe mine...
Aha, a dat reumatismul in voi.
In cativa ani o sa treceti la baston.
Dar fiti fara grija.Noi, adica generatia care vine dupa voi, o sa va asiguram
pensiile.
Problema este cu generatia care vine dupa noi astia tineri de acum.
Pt ca astia , vorba unui parinte, "nu-s in stare de nimic.Nici macar un pacat
nu pot sa-l faca calumea".
Ce o sa faceti cand, noua generatie care iese acum de pe bancile scolii, o sa intre in "paine".
Astia nu sunt in stare sa-si lege "sireturile" gandurilor proprii, crezi ca o sa fie in stare sa asigure pensia pt generatiile trecute ? pfff....

PS: am vazut subiectele de matematica de la bac de anul trecut, de la
profilul mate-info.Pai eu daca as fii in locul mi-ar fi rusine sa zic ca am
luat 10 la ce nivel de "dificultate" au ajuns subiectele de matematica.

Pai eu, pe vremea mea, aveam teme de weekend la mate cu astfel
de nivel de dificultate.Si astia taraie de un amarat de 6. Ihhh....
  #5  
Vechi 19.01.2015, 14:52:22
Inorogul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Libertatea, in acceptiunea mea reprezinta transpunerea fizica a intelectului (in sensul de a da expresie gandarii) fara a suferi nicio consecinta, alta decat de ordin natural (non-uman).
Libertatea interna este un non-sens. Nu se poate vorbi despre libertatea de a iubi, spre exemplu, pentru ca nu este valid contrariul. Gandirea insasi nu poate face obiectul libertatii. Libertatea poate interveni doar atunci cand trairile interne se manifesta si presupun exteriorizare. Orice contact al intelectului cu natura este o expresie a libertatii.

Libertatea individuala nu este fezabila, motiv pentru care societatea consfinteste drepturi, special pentru membrii acesteia. Drepturile, la randul lor, sunt categorisite pentru ca ele pot intra in conflict. Problemele societatii in discutie ar trebui sa apara doar atunci cand drepturi de pe acelasi palier (ex: doua drepturi fundamentale) se bat cap-in-cap. In acel moment, societatea, prin reprezentantii ei, trebuie sa stabileasca care dintre cele doua drepturi este "mai fundamental" :). In momentul de fata nu putem vorbi decat la modul abstract despre libertate; ramane sa continuam discutia doar punand in discutie drepturile.

Notiunea de drept isi are sensul doar atunci cand presupune intarea in conflict cu cel putin un tert. Dreptul la libera exprimare, spre exemplu, nu isi are sensul decat atunci cand acea exprimarea lezeaza sau intra in conflict de interese cu cel putin un tert. Daca nu ar exista conflicte ideologice si de interese societatea nu ar fi nevoita sa stabileasca drepturi de la bun-inceput.
Drepturile se stabilesc in ciuda celor care se simt lezati, tocmai pentru a proteja pe cei/cel care le produc(e).

Dreptul unei persoane de a se simti lezat este, iarasi, un nonsens; nu putem discuta decat despre manifestarea acelui sentiment. ...Doar ca societatea in discutie si-a stabilit deja prioritatile iar dreptul unui grup de a se simti lezat nu face obiectul unor dezbateri pentru ca este o consecinta firesca si deja asumata a dreptului la libera exprimare.

Societatea moderna a stabit ca dreptul de a te simti lezat/umilit/jignit nu este superior celui prin care membrii unei societati isi stabilesc de comun acord limitele libertatii de exprimare. Banuiesc ca acesta este motivul pentru care presedintii tarilor democratice au solidarizat, chiar daca, "in calitate de simpli cetateni", manifestarile libertatii de exprimare nu le-au fost pe plac
Atacul a fost unul asupra unui principiu democratic de baza: cel prin care o societate isi stabileste singura propriile libertati si nu are nevoie de ajutor extern pentru a face asta. ...O palma pe obrazul democratiei ce cred ca ar fi fost mult mai bland privita daca isi avea sorgintea in "majoritatea pura", iara nu in eternii adversari declarati ai acesteia. Lectiile de democratie nu se primesc de la oricine :D.

Pentru retrasarea liniilor de demarcatie in ceea ce priveste drepturi fundamentale trebuie aduse argumente exceptionale si, cel mai important, UNICE, care sa nu poate fi extinse altor idei/persoane. In caz contrar s-ar alege praful de acest drept. De ce are religia nevoie de derogare si nu bucataria chinezeasca, spre exemplu? Ce alte idei si-ar face loc pe lista si nu ar putea fi disputate si ridiculizate?
Pana astazi nu am vazut un argument valid din punct de vedere logic ("religia e sfanta/sacra si de aceea nu trebuie ridiculizata" este un argument circular, non-valid). Singurul argument care are esenta este cel in care se discuta despre majoritate. ...Numai ca intr-o democratie nu putem acuza majoritatea ca lucreaza impotriva interesului mojoritatii. Majoritatea care avea dreptul sa ia o decizie a luat-o deja. In schimb noi putem contesta, dezbate si ridiculiza acele decizii si democratia insasi, daca asta dorim, in virtutea unui drept ...fundamental.

Last edited by Inorogul; 19.01.2015 at 15:08:04.
  #6  
Vechi 19.01.2015, 15:22:19
AlbertX AlbertX is offline
Banned
 
Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.066
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
Dreptul unei persoane de a se simti lezat este, iarasi, un nonsens; nu putem discuta decat despre manifestarea acelui sentiment ...

Societatea moderna a stabit ca dreptul de a te simti lezat/umilit/jignit nu este superior celui prin care membrii unei societati isi stabilesc de comun acord limitele libertatii de exprimare ...

Pentru retrasarea liniilor de demarcatie in ceea ce priveste drepturi fundamentale trebuie aduse argumente exceptionale si, cel mai important, UNICE, care sa nu poate fi extinse altor idei/persoane ...
Inorogule, cum poti sa debitezi asemenea prostii cu atata naturalete ? Atat de rau ti-au fost distruse reperele morale de catre sistemul comunist ? Chiar nu ti-e jena ?
  #7  
Vechi 19.01.2015, 15:30:23
Inorogul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Inorogule, cum poti sa debitezi asemenea prostii cu atata naturalete ? Atat de rau ti-au fost distruse reperele morale de catre sistemul comunist ? Chiar nu ti-e jena ?
Acum cateva postari mi se spunea ca nu am mai mult de 20 de ani, acum am reperele morale distruse de catre sistemul comunist :).

Cu mana pe inima iti spun ca nu imi este jena!
  #8  
Vechi 19.01.2015, 15:36:15
Inorogul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Atat de rau ti-au fost distruse reperele morale de catre sistemul comunist ?
E oricum o nota aparte pentru ca de obicei sunt acuzat de prea mult liberalism si de "excedent de democratie" :)))).
Subiect închis