![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Scurt ca sa nu plictisesc: problema arata cam asa.Inainte de David au mai avut loc doua recensaminte,pe vremea lui Moise(la Sinai) si langa Ierihon.Spre diferenta de cel al lui David acele actiuni de numarare a poporului au avut drept scop,printre altele,impartirea teritoriilor din Tara Sfanta intre triburile lui Israel,dupa voia lui Dumnezeu.
Situatia se schimba in cazul lui David.Metoda sa de recensamant nu este singulara,se regasesc dovezi ale ei pe teritoriul Siriei unde se numea tebibtum.Am citit o explicatie similara intr-un articol ortodox dar nu mai stiu unde,spre rusinea mea.Ideea era ca prin acesta metoda un rege,sau reprezentantii sai,incercau sa controleze triburi de pe teritoriul lor,majoritatea seminomade,dandu-le un lot de pamant.Cam asa ceva a facut David si asta afecta direct impartirea facuta de Dumnezeu pe vremea lui Moise,intrucat David creea premisele unei noi impartiri,alta decat cea initiala si bineinteles ca asta nu avea cum sa-i placa lui Dumnezeu.In plus impartirea de pe vremea lui Moise includea si un aspect cu relevanta militara,pe care David desi l-a aplicat i-a cam ignorat conditiile initiale.Cand erau selectati barbati pentru armata,sau apti de armata,urma si o purificare spirituala,nu putea intra oricine ori David a cam ignorat asta si afecta si legatura religioasa care unea pe barbatii apti de lupta din Israel. Ce legatura exista intre aceste aspecte istorico-teologice(pe care le-am simplificat aproape de neacceptabil dar doar ca sa subliniez o idee) si cardurile de sanatate ma depaseste complet.Nu am mai auzit niciodata acest argument.Ceea ce vreau sa spun s-ar sintetiza cam asa: 1.Impartirea de pe vremea lui David afecta pe cea de pe timpul lui Moise,inclusiv perioada lui Iosua.Aici era vorba de impartirea unui teritoriu conform voii lui Dumnezeu. 2.Impartirea lui David afecta si anumite conditii religioase cu aplicabilitate in sfera militara. Si ar mai fi si alte concluzii si aspecte de analizat dar nu am reusit sa regasesc nici cea mai vaga corespondenta dintre aceea situatie si cea prezenta.Cred ca trebuie multa imaginatie :) ca sa se gaseasca o legatura dar cine stie.. :) |
|