Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.09.2014, 14:49:33
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
[...] s-a descoperit ca toti oamenii de acum au un Adam comun si o Eva comuna, ceea ce e in concordanta cu ceea ce scrie in Biblie. [...]
Nu stiu pe cine vrei sa pacalesti din nou cu argumentul asta, sper ca nu pe distinsii d-tale coreligionari si colegi de Forum. Daca vrei sa fi corect ai fi spus ca Adam si Eva despre care vorbesti nu au fost "descoperiti" ci au rezultat maidegraba din calcul, ca nu au fost nici macar contemporani, au trait la ceva sute de mii de ani diferenta in timp si se pare in spatiu, desii ambii erau din Africa, si mai ales ca nu sunt niste indivizi anume, fixati, ci se modifica in functie de ce se intampla cu populatiile prezente, putand merge mai departe sau veni mai aproape, in timp. De asemenea, numele Adam si Eva au fost alese de catre geneticieni se pare ca nu tocmai inspirat devreme ce se nasc atatea confuzii.
Vechi 25.09.2014, 20:43:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r Vezi mesajul
Daca vrei sa fi corect ai fi spus ca Adam si Eva despre care vorbesti nu au fost "descoperiti" ci au rezultat maidegraba din calcul, ca nu au fost nici macar contemporani, au trait la ceva sute de mii de ani diferenta in timp si se pare in spatiu, desii ambii erau din Africa, si mai ales ca nu sunt niste indivizi anume, fixati, ci se modifica in functie de ce se intampla cu populatiile prezente, putand merge mai departe sau veni mai aproape, in timp. De asemenea, numele Adam si Eva au fost alese de catre geneticieni se pare ca nu tocmai inspirat devreme ce se nasc atatea confuzii.
Tu n-ai citit cu atentie ce am scris: "s-a descoperit ca toti oamenii de acum au un Adam comun si o Eva comuna", nu am scris ca s-au descoperit Adam si Eva. Iar despre acest subiect am scris mai multe mesaje detaliate, credeam ca le-ai citit, n-am scris toata povestea.
Citat:
Ce nu inteleg este cand a creat, mai corect ar fi, cand au intrat in vigoare legile naturii, care am inteles ca sunt opera aceluiasi creator: inainte sau dupa Creatia de 6 zile?

Nu imi este clar care este aria de actiune a supranaturalului, nici in Creatie, nici in prezent. Exista o asemenea explicatie in ortodoxie? In prezent actioneaza in vre-un fel Dumnezeu in viata noastra (a Pamantului, a lumii) sau aceasta functioneaza pe baza legilor naturii stabilite initial?
Evident ca legile au fost create odata cu materia.
In crestinism divinitatea nu face parte din materia creata. Spre deosebire de panteismul oriental. Domnul a creat materia si legile, dar are in fiecare clipa grija de creatie. Domnul actioneaza in lume prin har, care e o energie necreata ce izvoraste din Dumnezeu. Daca am inteles bine viata (atat a plantelor, animalelor, oamenilor) este sustinuta de acest har, nu este doar un proces chimic. Omul, in schimb, prin Botez, primeste acest har in interior, harul divin.
Vechi 25.09.2014, 21:17:53
t4ilgunn3r's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Domnul actioneaza in lume prin har, care e o energie necreata ce izvoraste din Dumnezeu. Daca am inteles bine viata (atat a plantelor, animalelor, oamenilor) este sustinuta de acest har, [...].
Inteleg ca materia ne-vie poate exista in virtutea legilor naturii fara o interventie speciala, dar materia vie are nevoie de har (ceva supranatural). Multumesc de explicatie, o sa mai revin la asta.
Vechi 25.09.2014, 21:24:17
t4ilgunn3r's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Evident ca legile au fost create odata cu materia.
...iar materia, cred ca putem cadea cu totii de acord, exista. Sa insemne asta ca si legile naturii exista si ele, intocmai ca materia, neintrerupt?

Este o mica problema aici fiindca Ortodoxia ne spune ca legile naturii pot fi suspendate (limitat in timp si spatiu) prin niste manevre speciale denumite miracole. Gresesc?

Imi pare rau ca nu am deprins limbajul bisericesc, cum ma indemna Cezar mai devreme dar cred ca este destul de limpede.

Last edited by t4ilgunn3r; 25.09.2014 at 21:26:52.
Vechi 25.09.2014, 21:39:53
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
...iar materia, cred ca putem cadea cu totii de acord, exista. Sa insemne asta ca si legile naturii exista si ele, intocmai ca materia, neintrerupt?

Este o mica problema aici fiindca Ortodoxia ne spune ca legile naturii pot fi suspendate (limitat in timp si spatiu) prin niste manevre speciale denumite miracole. Gresesc?
Nimic nu exista cu adevarat ci totul, si materia si legile si organismele vii si orice altceva este adus la existenta si sustinut de catre creator. E ca un joc pe computer care exista atata timp cat tii computerul deschis.

Cat despre miracole, uite Dawkins are o revelatie :

https://www.youtube.com/watch?v=tXrASt3EBsk

La min. 3 Dawkins spune : Daca faci o simulare atunci poti altera legile fizicii. Dar nu vedem ca se intampla asa ceva in universul nostru.
Deci daca un univers este creat atunci creatorul poate altera legile fizicii asa cum doreste. E la mintea cocosului, doar cei care nu pot pricepe nimic nu pricep asta.
Vechi 25.09.2014, 23:16:55
t4ilgunn3r's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
daca un univers este creat atunci creatorul poate altera legile fizicii asa cum doreste. E la mintea cocosului, doar cei care nu pot pricepe nimic nu pricep asta.
Biserica de la care am inteles ca va revendicati are o parere usor diferita: minunile pot fi facute nu numai de catre Creator ci si de o sumedenie de alte entitati, imateriale sau nu, sfinti, oameni obisnuiti, preoti, ba chiar si obiecte neinsufletite: moaste, icoane, etc.

As vrea sa raspundem la obiect fara oameni de paie sau metafore inutile: are Biserica dreptate sau bate campii?
Vechi 25.09.2014, 23:18:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Biserica de la care am inteles ca va revendicati are o parere usor diferita: minunile pot fi facute nu numai de catre Creator ci si de o sumedenie de alte entitati, imateriale sau nu, sfinti, oameni obisnuiti, preoti, ba chiar si obiecte neinsufletite: moaste, icoane, etc.

As vrea sa raspundem la obiect fara oameni de paie sau metafore inutile: are Biserica dreptate sau bate campii?
Nu e adevarat, Dumnezeu face minuni uneori prin sfinti, oameni obisnuiti, preoti, icoane sau moaste. Dar Dumnezeu este singurul care face minuni.
Vechi 25.09.2014, 23:23:55
Senior Member

Implicit

Uite de exemplu :

http://sfantulmunteathos.wordpress.c...ohn-whiteford/

A crede ca sfintii sau preotii sau icoanele sau moastele fac minuni de la sine este idolatrie.
Vechi 30.09.2014, 20:49:05
t4ilgunn3r's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nimic nu exista cu adevarat ci totul, si materia si legile si organismele vii si orice altceva este adus la existenta si sustinut de catre creator. E ca un joc pe computer care exista atata timp cat tii computerul deschis.
...si exista o cale rationala prin care se ajunge la concluzia asta sau trebuie intai sa crezi si ulterior vei primi Revelatia, Adevarul si dovezile, asa cum explica Cezar la #1270 s-a intamplat cu el?
Vechi 30.09.2014, 21:16:25
Senior Member

Implicit

Citat:
...si exista o cale rationala prin care se ajunge la concluzia asta sau trebuie intai sa crezi si ulterior vei primi Revelatia, Adevarul si dovezile, asa cum explica Cezar la #1270 s-a intamplat cu el?

Ce inseamna o cale rationala ? Daca inseamna o cale pe care poate sa o priceapa chiar si un ateu ca Dawkins sau unul mai putin dotat ca Dawkins, se pare ca nu exista. Daca inseamna ca : poti oferi argumente pe care sa le inteleaga oricine este interesat de asta fara a fi deja intr-o secta atunci da:

De la inceputuri, de la Aristotel si Platon, au existat doua curente in filozofie. Unul este realismul, ideea ca exista materie, si celalalt este idealismul, ideea ca materia este produsul mintii.
Odata cu mecanica cuantica, nici nu mai exista o competitie intre cele doua curente, este doar disperarea unora de a se agata de o doctrina falsa ( materialismul ).
Iti poate explica ababa.... care a aprofundat mecanica cuantica de-a 12 a si care ne spune ca pana si o galaxie se manifesta in felul in care se manifesta, de ce idealismul este adevarat si materialismul este fals.

Sau iti poate explica Heisenberg : "I think that modern physics has definitely decided in favor of Plato. In fact the smallest units of matter are not physical objects in the ordinary sense; they are forms, ideas which can be expressed unambiguously only in mathematical language".
Subiect închis