![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
As crede o teorie daca este coerenta si completa, in primul rand. Din ce am citit eu aici creationismul nu ofera o imagine care sa inlocuiasca paradigma stiintifica contemporana. Stim ca utilizeaza supranaturalul la greu, dar nu este clara "aria de acoperire" a acestuia. In repetate randuri am cerut pe acest forum, sa mi se explice paradigma creationista ortodoxa asupra lumii, care sa inlocuiasca teoriile unor stiinte asa-zis false, biologie, geologie, astronomie. Nu am primit nici un raspuns si am tras concluzia ca nu exista asa ceva. Sa ma corecteze cineva daca gresesc. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Nu stiu ce intelegi tu prin evolutionism, de fiecare data am problema asta. O fi o teorie incompleta, nu contest, dar este prin contrast creationismul in vre-un sens complet? Am tot vrut sa intreb cum se explica de pilda, formarea continentelor in paradigma creationista.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
"Codul genetic s-a construit singur de-a lungul miliardelor de ani" e o credinta din punctul meu de vedere,altii pot considera ca e o realitate.Unde exista o credinta,deja intra in scena ALTE CRITERII SUBIECTIVE,PREFERINTE,prin care decidem ,pur si simplu, ce alegem sa credem ca e adevarat,de exemplu sa credem ca adaptarea la mediu in cadrul aceleiasi specii e dovada ca intr-un timp mai mare se depaseste bariera speciei si devine o alta specie diferita de cea din care a provenit.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Creationismul se refera la doua lucruri. Unul este teoria creationista, careia se incearca sa i se dea si argumente stiintifice, iar altul este creationismul biblic, care e in Facerea. In Facerea chiar Cel ce a creat lumea explica felul in care a creat-o. Stiinta poate gasi doar dovezile care dovedesc asta. De exemplu s-a descoperit ca toti oamenii de acum au un Adam comun si o Eva comuna, ceea ce e in concordanta cu ceea ce scrie in Biblie. ca speciile nu se pot transforma iar e in concordanta cu Biblia. Asadar, conceptia ortodoxa, care e cea din Facerea, e ca pamantul si unversul au fost create in sase zile, iar in fiecare zi intr-o secunda. Domnul a zis "sa fie" si intr-o secunda au aparut toate stelele si galaxiile. In alta zi Domnul a zis si intr-o secunda au aparut toate animalele. La fel in fiecare zi. |
|
|
|||
|
|||
|
Sunt nevoit să te întreb, Cătălin: e vorba în Crearea Lumii de vreo secundă (precum spui)? Nu mai degrabă lucrurile s-au întâmplat DEÎNDATĂ?
Secunda pe care o introduci între Logos și existență nu este oare iluzorie? Acceptînd secunda asta, oare nu Îl înțelegem pe Domnul căzut în timp, lucrînd în timp, după cele temporale? Domnul se supune timpului, e condiționat de timp în Creație? Deci cred că nu e vorba de nici o secundă, nici măcar de o milisecundă. Ci de ACUM. Și pururea și în vecii vecilor. Așa lucrează Dumnezeu. Sau mă înșel, înțelegînd sucit? Te rog să-mi spui ce crezi. P.S. Aspectul mi se pare important, trimițînd, printre altele, atât spre Puterea Absolută a Creatorului, cât și spre înțelegerea timpului liturgic. Last edited by Ioan_Cezar; 25.09.2014 at 13:51:17. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Când eram ateu, nu mă ajutau cu nimic "traducerile" pe limba mea de ateu.
Abia așteptam să îmi spună careva chestii de genul "o secundă" că îi invalidam toată teoria ori argumentația. Îi asimilam mesajul la schemele mele, îl cuprindeam, îl conțineam. În schimb, când am întâlnit limbajul total diferit al celor duhovnicești, de pildă textul filocalic (Sfântul Isaac Sirul) întreaga mea mașinărie mintală a intrat în repaus. Liman neînviforat... Odihnă... A trebuit să aleg: tac cu mintea și mă supun Ghidului, înaintînd într-o ALTĂ LUME, sau continui FRICOS să "îi traduc" mesajul pe limba comodelor mele habitudini sufletești. Din fericire am tăcut. Nu știu dacă am fost curajos, epuizat, disperat sau poate atras, fascinat. Probabil din toate câte ceva... Nu am înțeles nimic la început, pre limba înțelesurilor mele obișnuite, dar apa inimii mele s-a schimbat. Puțin, părea, sub aspect cantitativ, dar s-a schimbat substanțial, calitativ - aveam să deslușesc treptat. A început să funcționeze un altceva, un altcumva. Ca și cum începepeam să îmi amintesc ceva demult uitat... Ceva esențial, ceva real, ceva care ...eram, care ...fusesem dintotdeauna! Ca și cum eu însumi scrisesem cartea sfântului, ca și cum știusem dintotdeauna că așa era, așa cum scria sfântul. Mă redescopeream. Cartea (de neînțeles a) sfântului m-a lecuit de ateism. În concluzie, cred că nu trebuie să ne temem că amicul nostru ateu ar suferi vreo neînțelegere dacă nu-i vorbim pre limba lui. Dimpotrivă, îl putem ajuta (dacă asta dorim) doar dacă vorbim pre limba Bisericii (evident, asta presupune că am cunoaște-o și stăpâni-o și noi). S-o învețe, dacă dorește! Stă în puterea lui, ca și în cazul oricărui alt om. Această putere e pusă dintru început în ființa lui. Botezul și toate celelalte nu fac decât să o catalizeze, să o declanșeze (descătușeze), liber de ororile păcatului. Și să o mențină vie, liberă, generativă. Sfințitoare. Îmbisericirea omului e un salt. Nu un compromis pe undeva pe jos. Nu tragem Evanghelia în mocirla noastră, nu Îl asimilăm pe Hristos la stricăciunea duhului lumesc. Ci invers, silim pământul nostru să aspire la Cer. Facem mutația genomică numită pești cu aripi....:) Credința e o "altceva", nu "tot aia" cu pană la pălărie. În nici un caz omul credincios nu e "tot un drac", nițel mai sclifosit. "Feriți-vă de aluatul fariseilor..." Spune Domnul. Nu amestecăm duhurile. Diferența este RADICALĂ. Iar asta trebuie să se vadă și din limbaj. Last edited by Ioan_Cezar; 25.09.2014 at 14:24:50. |
|
|
||||
|
||||
|
Nu stiu pe cine vrei sa pacalesti din nou cu argumentul asta, sper ca nu pe distinsii d-tale coreligionari si colegi de Forum. Daca vrei sa fi corect ai fi spus ca Adam si Eva despre care vorbesti nu au fost "descoperiti" ci au rezultat maidegraba din calcul, ca nu au fost nici macar contemporani, au trait la ceva sute de mii de ani diferenta in timp si se pare in spatiu, desii ambii erau din Africa, si mai ales ca nu sunt niste indivizi anume, fixati, ci se modifica in functie de ce se intampla cu populatiile prezente, putand merge mai departe sau veni mai aproape, in timp. De asemenea, numele Adam si Eva au fost alese de catre geneticieni se pare ca nu tocmai inspirat devreme ce se nasc atatea confuzii.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
In crestinism divinitatea nu face parte din materia creata. Spre deosebire de panteismul oriental. Domnul a creat materia si legile, dar are in fiecare clipa grija de creatie. Domnul actioneaza in lume prin har, care e o energie necreata ce izvoraste din Dumnezeu. Daca am inteles bine viata (atat a plantelor, animalelor, oamenilor) este sustinuta de acest har, nu este doar un proces chimic. Omul, in schimb, prin Botez, primeste acest har in interior, harul divin. |
|
|