Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.09.2014, 20:01:30
Pelerin spre Rasarit
Guest

Exclamation Scurta precizare

Scurta precizare clarificatoare.In postarea mea precedenta am dat drept exemplu versetele de la 1 la 6 din capitolul XVI din Pildele lui Solomon.Eu m-am ghidat dupa versiunea protestanta dar si dupa traducerea din versiunra Bibliei ortodoxe, versiunea standard, adica Sinodala. In Biblia ortodoxa versiunea Anania (cred ca aceasta este versiunea de pe site) este o complet alta traducere, nu numai ca sens dar si ca versiune a versetului.Cum s-a ajuns la aceasta ultima traducere ma depaseste, practic schimba complet versetele.Prin urmare va rog sa considerati ca exemplul meu are in vedere versetele asa cum sunt traduse in versiunea Sinodala.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2014, 00:14:03
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Ca sa fim siguri ca nu gresim, confruntam gandurile noastre cu privire la o situatie anume cu ale duhovnicului sau cu ale unui sfant care a scris o carte si a comentat problema respectiva.
Nu intotdeauna gandurile noastre sunt la fel cu ale sfintilor. Daca avem in minte problem care le aveau sfintii ,insemana ca deja suntem pe o treapta inalta spirituala. Gandurile noastre sunt de multe ori joase,si problemele noastre diverse. De aceea sfintii au fugit de lume,pentru a evita ca lumea sa le polueze gandul. Noi suntem insa,in plin process de manipulare si pervertire a gandului, care nu il putem compara cu linistea chiliei. De aceea razboiul sfintilor , cu nuantele cele mai fine ale intunecarii sufletului,nu se potriveste cu razboiul grosolan al patimilor noastre . Nu putem sulfa praful dar sa fim pina la jumatate ingropati in noroi. Trebuie sa ne asumam viata noastra asa cum o avem, ca sa putem scoate putin capul. Sfintii sunt buni pentru a ne arata contrastul,idealul,ce ar trebui sa fie . dar pentru viata noastra concreta ,trebuie sa ne intoarcem in noi insine ,sa ne recunoastem EXACT asa cum suntem, si sa ne punem toata speranta in Dumnezeu. Si poate ca intr-o zi,El va binevoi sa fim demni sa curatam macar incaltarile de la usile sfintilor
Reply With Quote
Vechi 03.09.2014, 15:19:57
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Nu intotdeauna gandurile noastre sunt la fel cu ale sfintilor. Daca avem in minte problem care le aveau sfintii ,insemana ca deja suntem pe o treapta inalta spirituala. Gandurile noastre sunt de multe ori joase,si problemele noastre diverse. De aceea sfintii au fugit de lume,pentru a evita ca lumea sa le polueze gandul. Noi suntem insa,in plin process de manipulare si pervertire a gandului, care nu il putem compara cu linistea chiliei. De aceea razboiul sfintilor , cu nuantele cele mai fine ale intunecarii sufletului,nu se potriveste cu razboiul grosolan al patimilor noastre . Nu putem sulfa praful dar sa fim pina la jumatate ingropati in noroi. Trebuie sa ne asumam viata noastra asa cum o avem, ca sa putem scoate putin capul. Sfintii sunt buni pentru a ne arata contrastul,idealul,ce ar trebui sa fie . dar pentru viata noastra concreta ,trebuie sa ne intoarcem in noi insine ,sa ne recunoastem EXACT asa cum suntem, si sa ne punem toata speranta in Dumnezeu. Si poate ca intr-o zi,El va binevoi sa fim demni sa curatam macar incaltarile de la usile sfintilor
Evident, noi, cei din lume, in cele ce tin de lume, gandim lumeste. Insa si noi suntem chemati la mantuire. Ma gandesc la razboiul gandurilor care apare si la noi. Chiar in probleme de ordin practic ni se intampla sa luam decizii si sa fim foarte siguri ca am luat decizia cea mai buna, apoii sa constatam ca nu e asa.

In opinia mea, filtrul propriu functioneaza daca este curatat prin post si rugaciune si luminat de harul Duhului Sfant. De obicei, luam decizii gresite atunci cand suntem departe de Dumnezeu. Daca ne smerim un pic intrband si pe altii nu e rau, dar conteaza si pe cine intrebam, ca sa nu ne zapacim maI rau. intr-adevar, in zilele noastre incepe sa fie foamete de cuvantul lui Dumnezeu, de intelepciune in general.

Din ce cauza au luat fiinta poezia si proza populara? Din dorinta de comunicare si de transmitere a intelepciunii. Totul era oarecum orientat spre Dumnezeu, caci binele era, in general, la loc de cinste.

Care este prioritatea in zilele noastre? Circul. Daca in aceste vremuri reusim sa ne cream un scut puternic impotriva nonvalorilor, atunci putem spune ca avem totusi un filtru. Un filtru perfectibil, insa, verificabil in smerenie cu reperele acceptate de catre noi. Filtrul propriu depinde, asadar, si de reprele care ni le fixam. Pot sa ma compar cu sfintii, cu actorii, cu politicenii, cu oamenii de afaceri etc. Filtru propriu imi va arata mereu ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a ma asemana cu reperele alese.
Reply With Quote
Vechi 04.09.2014, 00:25:15
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

In opinia mea, filtrul propriu functioneaza daca este curatat prin post si rugaciune si luminat de harul Duhului Sfant. De obicei, luam decizii gresite atunci cand suntem departe de Dumnezeu. Daca ne smerim un pic intrband si pe altii nu e rau, dar conteaza si pe cine intrebam, ca sa nu ne zapacim maI rau. intr-adevar, in zilele noastre incepe sa fie foamete de cuvantul lui Dumnezeu, de intelepciune in general.
De folos remarca aceasta ca filtrul trebuie curatat.
Pedntru a ajunge sa il curatam,mai temeinic,trebuie sa constatam intai ca nu e bun
Ca sa constatam ca nu e bun,trebuie sa ii vedem lipsurile .
Dar cum poate vedea cineva barna din ochiul sau, daca vederea ii e astupata?
Doar luminat din interior de harul lui Dumnezeu,caci ochiul sau e orb .
Deci pina nu suntem convinsi ca suntem orbi,ca ochiul ne este intuneric,pina atunci lumina lui Dumnezeu nu va rasari in noi. Cine are o oarecare parere despre el insusi ,inca nu stie cum ar trebui sa fie. Filtrul nostru este neputinta noastra ,care ,prin har de la Dumnezeu,se transofrma in constiinta.

Citat:
Din ce cauza au luat fiinta poezia si proza populara? Din dorinta de comunicare si de transmitere a intelepciunii. Totul era oarecum orientat spre Dumnezeu, caci binele era, in general, la loc de cinste.
Comunicarea experientei personale,nu neaparat a binelui
As fi curios de exemple din cultura populara,care si pe mine ma fascineaza, care sa fie exemple de moralitate .
Nu inaltimea morala face deosebita aceasta literatura,ci adancimea trairii sale,care o duc in preajma divinitatii.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2014, 23:33:04
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
39. Și le-a spus și pildă: Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă?(Lc6,39)

Ce răspuns poate oferi ”un spirit întrebător” (pe care-l respecți tu), fără filtru?
Cum as putea sa nu il respect cand toti dintre noi am trecut prin asta ?
Nimeni nu trebuie judecat si condamnat pentru intrebarile sale, caci in fiecare cautator fara raspuns ma vad pe mine . Oare am facut ceva de la noi ? Oare nu harul si mila lui Dumnezeu ne-au a dat singura picatura de adevar din aceasta viata?
Si atunci de ce ne mandrim ca si cum am fi ceva , si dispretuim pe fratele nostru , a carui minte este inchisa in cautare de sine si deruta ?
Ca sa raspund intrebarii tale , nu spiritul ofera solutii ,ci epuizarea tuturor cailor de cautare ,poate duce catre smerenie ,unde Dumnezeu sa gaseasca un teren bun,pentru a sadi cunoasterea Sa. Nimeni nu poate schimba un om . Dar il poate accepta asa cum e ,si astfel il va ajuta enorm.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2014, 18:44:01
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Totdeauna caut sa aplic filtru propriu la orice atitudine ,concpetie credinta care vine din exterior . Uneori aceasta ma face sa cercetez acolo unde unora lucrurile li se par banale si de la sine intelese .Acesta poate fi un avantaj,caci voi patrunde lucrurile mai bine, dar si un dezavantaj ,caci ma voi indoi mai mult decta altii.Cred ca este de incurajat trecerea prin filtrul propriu ,pentru ca doar asa o idee sau credinta ,odata intoarsa pe toate fetele,face parte apoi,mai sigur din noi.Uneori , daca dezbat prea mult un lucru fara a gasi o solutie, imi vine in minte si atitudinea alternativa, anume credinta in acel lucru, fara a avea argumente asa clare . Deci un alt avantaj este ca cercetarea poate aduce credinta ,prin chiar epuizarea energiei de cautare,si atingerea lucrurilor care e mai bine sa le crezi.La cei credinciosi ,cel putin prin vorbele care le spun cu atata convingere ,admir procesul prin care au ajuns sa oignore atatea intrebari si indoieli ,si au ajuns sa vorbeasca cu atata conviongere de lucruri care mie de multe ori mi se par in contradictie.La cei necredinciosi ,la atei de exemplu, respect spiritual intrebator, pentru ca si ei,nu cauta la urma urmei decat niste raspunsuri .Raspunsul nu e intotdeauna ratiunea,poate fi si si sulfletul sau alta dimensiune greu de precizat a interiorului nostrum. dar ce e cert,ca intotdeauna ,orice atitudine am aborda,trebuie sa ne reprezinte,si sa vina cu totul din interiorul nostruCred ca mai mult este apreciat un om autentic, decat cineva care ,desi vorbeste si crede corect ,nu e patruns pina in ultima fibra a sa , de cele care le afirma.Sau chiar daca imi expun nehotarirea pentru una din doua. variante,macar recunosc deschis starea in care ma aflu, si nu cred ca detin adevarul absolut,ci sunt cumva in asteptarea paretrii celorlalti,pentru a mi-o putea descoperi pe a mea
Ca unul care a traversat des, in trecut, faramantari sau cel putin dileme similare cu ales dvs va pot spune o parere strict personala.Orice filtru se bazeaza pe un etalon pentru a avea o temelie corecta.Pentru aceasta trebuie ca etalonul sa fie demn de a oferi solutii corecte.Va pot spune, din putina mea experienta,ca Biblia este un etalon pe care va puteti sprijini mereu cu nadejde cand aplicati un filtru.Desi multi considera ca ea nu poate oferi raspuns pentru toate situatiile din prezent, eu va asigur ca lumea nu s-a schimbat asa de mult iar in paginile ei veti gasi foarte multe criterii, sfaturi,pilde si filtre pe care Dumnezeu le-a pus in Cuvantul Sau ca sa lumineze, prin Duhul Sau,mintea omului.De exemplu sfaturi si filtre de folos puteti gasi in Pildele lui Solomon 16.1-6. Fie ca EL sa va calauzeasca.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 01.09.2014 at 19:05:52.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2014, 23:48:50
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Orice filtru se bazeaza pe un etalon pentru a avea o temelie corecta.Pentru aceasta trebuie ca etalonul sa fie demn de a oferi solutii corecte.Va pot spune, din putina mea experienta,ca Biblia este un etalon pe care va puteti sprijini mereu cu nadejde cand aplicati un filtru.Desi multi considera ca ea nu poate oferi raspuns pentru toate situatiile din prezent, eu va asigur ca lumea nu s-a schimbat asa de mult iar in paginile ei veti gasi foarte multe criterii, sfaturi,pilde si filtre pe care Dumnezeu le-a pus in Cuvantul Sau ca sa lumineze, prin Duhul Sau,mintea omului.De exemplu sfaturi si filtre de folos puteti gasi in Pildele lui Solomon 16.1-6. Fie ca EL sa va calauzeasca.
Nu cred ca Biblia este suficienta singura, pentru ca,asa cum remarcati, nu poate oferi solutii concrete. Intr-o anume situatie nu e bine sa ma gandesc imediat , ce anume sa aplic din Biblie ca sa rezolv situatia . Si eu am incercat sa aplic mecanic cuvintele Bibliei , dar nu merge asa. In Biblie este Adevarul,caci este Cuvantul lui Dumnezeu. Biblia patrunde direct in inima. Dar drumul de la inima la fapta este destul de lung si anevoios,altfel ,daca ar fi usor,toti am, fi sfinti. Recunosc in mine dragostea pentru cuvantul lui Dumnezeu,dar recunosc si lipsa orcarei priceperi si intelegeri in a il aplica
Recunosc ca sper in harul Sau, desi recunosc si ,ca in fiecare zi ma indepartez tot mai mult de acesta
Iata ca in sufletul nostru pot exista tendinte contrare,de aceea e bine sa ne acceptam asa cum suntem cu aspiratii dar si cu neputinte, ca atunci cand ne va gasi harul , sa ne gaseasca in aceiasi postura smerita ca a lui Petru in corabie : "Doamne , departeaza-te de la mine caci sunt un om pacatos"
Reply With Quote
Vechi 02.09.2014, 00:05:42
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Trebuia sa cititi putin mai atent :) Nu am spus ca Biblia nu ofera solutii concrete ci am spus ca altii cred asta.Eu cred fix contrariul. Nu am spus nici sa o aplicati mecanic si nici preponderent sentimental,ambele sunt devieri de la echilibrul ei perfect intre ratiune si simtire, ca sa ma exprim usor poetic.Totusi daca considerati ca intampinati dificultati in a aplica Cuvantul Domnului atunci cred ca rugaciunea smerita ( cred ca faceti pasi buni in aceasta directie), aplicarea graduala si studiul constant (alaturi de ce alte materiale considerati) poate va vor ajuta, incet incet, pas cu pas, sa depasiti momentele dificile. Va asigur ca nu sunteti singur pe acest drum,nici din perspectiva divina,la care sa ne rugam sa va calauzeasca si nici din perspectiva umana,cei mai multi dintre noi fiind mai mult sau si mai mult :) in aceiasi situatia ca si dvs.Va doresc numai bine si Domnul sa va calauzeasca.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 02.09.2014 at 00:07:59.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2014, 00:30:05
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
. aplicarea graduala si studiul constant (alaturi de ce alte materiale considerati) poate va vor ajuta,
Nu prea inteleg cum se aplica Biblia "gradual" :) . Adica ,daca cineva ma loveste , azi sa incerc macar sa nu il lovesc , maine sa incerc sa nu il urasc, iar poimaine sa ajung sa ii intorc si obrazul celalalt ?
Oare nu e mai usor sa intorci din prima obrazul ,ca sa ajungi din prima sa nu urasti?

E o propunere inteleapta sa o iei gradual ,dar daca nu ai un pic de nebunie in a iubi cu totul , ma tem ca poti ramane la stadiul corectitudinii ,in care "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" poate parea o abordare corecta.

Pasii mici sunt buni si rationali in faptele noastre ,dar inima are doar salturi mari ,de la indiferenta la traire, de la deznadejde la impacare si la adoratie.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2014, 01:00:44
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Pasii graduali sunt foarte buni,macar la inceput.Toti cred ca ne dorim sa avem, azi daca se poate, acel tip de dragoste arzatoare, eroica, sfanta, completa de care vorbiti dvs.Insa realitatea inconjuratoare spune o alta poveste.Aceea dragoste este o cruce foarte grea de dus, aduce,paradoxal,multa suferinta,nu oricine o poate purta.Acum,daca acesta este telul la care aspirati ( daca am vorbit doar dpdv teoretic ne-am pierdut deja timpul) la modul real, concret, nu pot decat sa sper ca stiti ce presupune si Domnul sa va ajute.Cam atat am avut sa va spun,ca opinii personale.Numai bine.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 02.09.2014 at 01:04:43.
Reply With Quote
Răspunde