Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.08.2014, 03:05:15
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Sfinții Părinți, ale căror învățături unii le folosesc doar pe post de bâtă sau de sârmă ghimpată, au avut o viață dedicată slujirii poporului și au fost mângâiați, fiecare la vremea lui, de evlavia poporului.
Citim atât în cărțile de Istorie cât și în Viețile Sfinților că evlavia poporului a fost nu în răspăr ci în cârd cu Păstorii ei, îmbrățișînd ca o pia mater pe Învățători. (Iar astăzi protejează ca o dura mater, împotriva microbilor nesățioși și a înțepăturilor de viespe.)

Un sfânt care nu e iubit de poporul evlavios nu prea am întâlnit până azi...

Îmi pare culmea absurdului să faci din evlavia poporului român față de un sfințit preot monah contraargument al sfințeniei!
Dar ce voiți? Să fi fost omorât cu pietre de mulțimi? V-ar fi convins mai mult dacă lumea îl alunga sau dacă îl privea cu indiferență?
Nu e de ajuns că a fost judecat, închis, condamnat, stâlcit în bătăi și ucis în chip mișelesc de călăii regimului?

Roadele vieții Părintelui sunt grăitoare:
- zeci de mii de oameni și-au întărit credința în Hristos prin mijlocirea faptelor Părintelui;
- lumea îi citește cărțile, pline de învățături autentic creștine care de care mai folositoare;
- sunt mărturii foarte numeroase privind vindecări trupești și sufletești demne de ucenicii lui Hristos;
- apariția Filocaliei în cultura românească e un act de inestimabilă valoare la care Părintele a avut o contribuție majoră;
- în Ardeal se păstrează conștiința națională și datorită liantului din viața de credință care e "Sfântul Ardealului".

Ar mai fi multe altele de enumerat. Dar pentru unii, oricâte dovezi s-ar strânge, nu e niciodată suficient.

Last edited by Ioan_Cezar; 14.08.2014 at 03:08:31.
Vechi 14.08.2014, 10:24:39
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit Nu sunt de vreo parte, sincer...

...doar ca ma enerveaza isteria evlavioasa, oriunde o intilnesc. Deoarece nu cred in cultul sfintilor, vad aceasta evlavie ca pe un fel subtil de apostaziere de la cultul lui Dumnezeu.
Unii il admira pe Boca pentru diferite motive (care sunt reale, in mare parte), altii dau cu bita bisericismelor si canoanelor de tip "aglutinare sub steag" si "nu cititi carti "eretice" sau priviti/pictati icoane "papistase", ca treziti organizatia, adica Biserica, din somnul confesionaliceste narcisist, si se supara pe voi". Si acestia au motive, de obicei psihologic-organizationale, sa sustina pozitia lor.
Totusi, frati si surori: putin echilibru.
Cei care postuleaza ca Arsenie Boca e sfant sa fie, la o adica, dispusi sa recunoasca caa gresit.
Cei care arunca cu noroiul mucegiat al sinodalismelor narcisist-"marcatoare de teritoriu" si cu alte bisericisme ruginite, numindu-l pe ieromonahul mutat la Domnul, Arsenie Boca, "vrajitor", "eretic", "inselat", etc., sa fie capabili, la o adica, sa isi recunoasca greseala si sa ceara scuze.
Simplu.
In credinta mea autocompilata pe un framework ortodox, dar cu surprinzator (pentru unii) de multe elemente pelagianiste, recunosc ca de exemplu o privesc pe Faustina Kowalska ca Sfinta Faustina. Si gasesc ok si icoana si devotiunea ce i-au fost inspirate de Domnul. Asta nu ma face "vrajitor", "inselat", "vorbind cu dracii", catolic sau altceva. Sunt ce sunt, pur si simplu nu inghit ideea de a fi un borcan uman cu o eticheta confesionala prefabricata de altii. De aceea mi-o iau deseori de la toti "cumintii agregati sub steag confesional/ideologic". Insa tot de asta sunt tolerant.
Asa ca, usurel cu tonul.
Detractorii lui Boca, ati gasit vreo dodvada ca lucra cu Ala de Jos?! Invocatii, chestii? Nu? Atunci taceti si alsati bisericismele. Daca vor fi gasite dovezi, dar de catre persoane obiective, atunci asta e. Dar pina tunci, putina tacere nu strica. Mai adauga ceva decenta si oarece merite de mantuire.
Vechi 14.08.2014, 11:47:59
antoniap
Guest

Implicit

Fratilor, cred ca parintele Arsenie Boca s-a spovedit si singur. A fost in primul rand om si a luptat cum a putut cu trupul, cu lumea si cu diavolul. Parintele nu se supara daca-l intrecem in virtuti si nici daca vorbim cu dragoste despre eventualele ispite pe care le-a avut, fara a nega Duhul Sfant care S-a salasluit in el.

Duhul Sfant sufla unde voieste si nimeni nu-l poate huli spunand ca e duh pitonicesc, indiferent daca ne place sau nu persoana in cauza.

Oare nu ar fi putut trece prin niste incercari pentru a fi convins de realitatea celor relatate mai jos?

„Ispita sfințeniei e cea mai rafinată capcană a mândriei … de aceea sfinții adevărați sunt cei ce nu știu că sunt sfinți, ce țin morțiș că-s păcătoși”[61]. „O sfințenie conștientă ar putea cădea ca fulegrul în ispita sfințeniei”[62]. „Mântuirea se lucrează numai pe ruinele egoismului”[63]. „Mândria singură, chiar sub cea mai subțire formă a sa, cum e părerea de sine, dacă nu e tăiată din rădăcini e în stare să risipească din suflet toată viața după duh. Nu e mândria urâciunea pustiirii? De aceea când te crezi bun, să știi că ești nebun și să aștepți ocara ca să te curățești”[64].

Sursa:http://alexandruvalentincraciun.word...considerare-2/

Pentru securitate, parintele Arsenie Boca, a fost ,,obiectivul Bratu", asa cum reiese din cartea cu acelasi nume comentata in materialul urmator:

http://www.romanialibera.ro/aldine/h...ritatea-158095
Vechi 14.08.2014, 11:56:28
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Eu personal, cred ca am vorbit, am spus destule.

Am pus niste INTREBARI si am incercat sa discut despre niste situatii.

Am incercat sa evit cuvantul erezie; sincer sa spun incerc sa ma conving sa "cred" si eu "din nou". Mi-e greu insa.

Sa ne rugam de acum toti sa ne arate Dumnezeu adevarul.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? inclusiveu Generalitati 9 02.07.2012 15:08:55
Ceva frumos..."invata" ioana30 Generalitati 1 29.11.2010 17:23:12
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10