![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Desigur. Comunicarea dintre noi este astăzi mijlocită masiv de mijloace tot mai sofisticate construite de om. Apoi, majoritatea activităților umane (munca, învățarea, creația, jocul) se desfășoară asistat de computer. O fi bine, o fi rău... Părerile se împart deocamdată și se amestecă....
Totuși, dacă vorbim de Ecclesia, eu nu pot să nu văd în centrul lucrării vindecătoare și sfințitoare a omului HARUL. Când vin în Biserică, creștinii caută har și asistență/îndrumare în folosirea harului. Pâinea noastră cea spre Ființă este Harul. Iar locul unde se găsește acesta din belșug este comunitatea eclesială. Un site al unei biserici nu poate, cred eu, oferi harul vindecător și sfințitor. Totuși, prin apariția pe internet o biserică iese în întâmpinarea căutătorilor de Dumnezeu, își oferă serviciile, se prezintă, atrage. Biserica atrage, nu dă năvală și nu impune. Se prezintă și arată cine este și ce vrea, iar cel flămînd și cel însetat poate merge acolo unde este comunitatea respectivă cu nădejdea că va primi cele necesare sufletului (adică, în esență, har). Un site bisericesc îmi pare un semn și o potecă spre locul certei și deplinei împărtășiri de harul lui Dumnezeu. E drept că harul se coboară și se menține și ca urmare a rugăciunii, postului, milosteniei și a celorlalte fapte bineplăcute Domnului. Însă Botezul are loc în biserică, Spovedania la fel, Nunta și Maslul și Sfânta Liturghie evident se petrec în biserică. Acestea nu pot fi găsite pe internet. Ele se câștigă exclusiv prin participarea directă, personală, concretă. În concluzie, rolul siteului îmi pare necesar în lumea de astăzi dar statutul lui cred că rămâne în mod fatal unul secundar. Sau, dacă vreți, secundar deși necesar pentru majoritatea oamenilor din zilele noastre. E doar un pas de început și de cultivare a unor aspecte din cadrul vieții de credință, fără însă a o înlocui în miezul ei. Un instrument care trebuie manevrat cu atenție, cu inteligență, cu discernământ. Last edited by Ioan_Cezar; 08.07.2014 at 12:57:00. |
|